Какво ново във WordPress версия 4.4


Водена от Скот Тейлър и наречена „Клифърд“ (след джаз музиканта Клифорд Браун, WordPress версия 4.4 пристигна!

На пръв поглед, освен добавянето на видимо малко визуално по-малко от вдъхновяващата нова тема по подразбиране, ще ви бъде простено, че мислите, че това не е особено забележително издание. Въпреки това, както всеки запален разработчик ще ви каже: нищо не може да бъде по-далеч от истината, защото освен включването на няколко по-малки – но все още доста важни – нови функции като „поставяне на вграждане“ и „отзивчиви изображения“ (обяснено по-долу), WordPress 4.4 също съдържа основната инфраструктура за изключително важна – и очаквано – нова функция, известна като REST API.

Нека разгледаме накратко всяка от тези нови функции накратко:

Нова тема по подразбиране

С WordPress 4.4 идва съвсем нова тема по подразбиране: двадесет и шестнадесет. Темите по подразбиране са предназначени предимно за пример на стандарти за кодиране и най-добри практики, които този прави. Същото наистина не може да се каже за визуалните аспекти: защото за съжаление, това може би е малко неприятно и вдъхновяващо. Ако сте око на дизайна и знаете какво правите с CSS, чудесно: вероятно ще можете да го използвате като шаблон и да създадете нещо доста модерно и приятно; ако не, тогава не е голяма работа: винаги можете да отидете с нещо съвсем различно.

Тема на TwentySixteen WordPress - Екранна снимка

Лично аз по-скоро се надявам, че следващата тема по подразбиране показва какво WordPress може да направи не само като обикновена платформа за блогове, но и като жизнеспособна бизнес платформа – може би по отношение на витрина на бизнес / продукт, лично портфолио или дори уебсайт за електронна търговия.

За демонстрация на живо вижте официалната уеб страница на двайсет шестнадесет.

Отзивчиви изображения

Възходът на хора, които имат достъп до мрежата чрез всякакъв вид различни размери на екрана И готови за ретината (или на обикновен език: висока разделителна способност) дисплеи, породи някои големи предизвикателства в уеб дизайна за това как най-добре да се показват изображения. Тъй като изображенията на уебсайт обикновено представляват значителна част от общия размер на страницата (в килобайти / мегабайти), показването на изображения, които не са добре оптимизирани за устройството (и разделителната способност на екрана), на което се показват, може масово да забави скоростта, с която се зарежда уебсайт. Накратко: идеалната уеб страница ще разпознава размерите на екрана (и разделителната способност) и ще обслужва точно изображенията с подходящ размер, за да съответства на него – което с тази нова актуализация е точно това, което WordPress се опитва да направи.

Механиката на това как работи всичко това е за съжаление твърде сложна за тази конкретна публикация (вероятно ще покрием в по-голяма дълбочина в бъдеща публикация), но по същество включва всяко изображение, което се вгражда в публикация или страница, присвояващо подмножество от различни изображения по размер (които WordPress автоматично генерира: според всяка от настройките, намерени чрез „Настройки“ > „Медия“ в таблото за управление на WordPress или, ако съществуват, настройките на PHP във файла function.php на темата), които трябва да се показват, за да се постигне максимално съответствие между размерите на екрана и разделителната способност на устройството на потребителя..

За повече информация относно тази конкретна нова функция, прочетете тази официална публикация по темата.

WordPress като oEmbed доставчик

WordPress ви позволява безпроблемно да вграждате съдържание от различни други платформи (като Twitter и YouTube и т.н.) от известно време, а с WordPress 4.4 вече можете да вграждате собственото си съдържание в WordPress на други уебсайтове – като просто пускате URL в редактор поддържаща oEmbed технология (включително други редактори на WordPress). Това ще даде незабавен преглед на съдържанието, което вграждате – заедно със заглавие, откъс, представено изображение (при условие че сте го задали), икона на сайта и дори връзки за коментари и споделяне.

Освен това WordPress 4.4 добавя поддръжка за пет нови доставчици на oEmbed: Cloudup, Reddit Comments, ReverbNation, Speaker Deck и VideoPress.

REST API

Както бе споменато в интрото, REST API е голяма работа. Всъщност толкова голям, че през следващите няколко години почти несъмнено ще промени голяма част от начина, по който както потребителите, така и собствениците на сайтове разглеждат и взаимодействат с уебсайтове, работещи с WordPress (включително техните собствени сайтове). Какво е? Накратко, това е система, която отваря основната структура и данни, съдържащи се в уебсайт, работещ с WordPress, за директно взаимодействие с всички видове други технологии – технологии, които сами по себе си не трябва да имат нищо общо с WordPress! Това означава на практика, че новите уеб-базирани технологии (като приложения за мобилни телефони и компютри, други системи за управление на съдържанието и потенциално дори физически устройства) всички сега разполагат със средства, с които да взаимодействат с основата на WordPress.

Умът богъл познавам. И честно казано, опитът да обясня всичко това в една публикация в блога (камо ли в един параграф, както се опитах по-горе) е губеща битка. Ако наистина се интересувате какво означава REST API за WordPress, насочете се към Google и просто започнете да четете всичко, което можете да намерите. Определено ще отнеме известно време, за да потънете и да разберете …

За щастие (за тези, които не харесват промяната поне), въпреки че сега бурята официално започна, вероятно ще е най-добрата част от може би година или повече, преди резултатите от REST API да започнат да се проявяват по начини, които средният потребител на WordPress ще започне да оценява.

Засега всичко, което наистина трябва да знаете, е, че WordPress сега съдържа голяма част от основната инфраструктура за REST API (първата част от многоетапното разгръщане).

Плюс:

Плюс редица много по-фини промени, поправки и малки подобрения – като няколко подобрения в термина мета и таксономия, преработка на голяма част от настоящата инфраструктура за коментиране и различни подобрения в многосайтови сайтове.

Забележка: За пълен списък на всичко ново в WordPress v4.4, вижте официалния вариант 4.4 кодекс.

Следете новините и информацията за WordPress 4.5 (воден от Майк Шродер; графикът на изданията все още не е обявен – и не забравяйте винаги да правите цялостно архивиране на вашия сайт, преди да актуализирате!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map