Какво ново в WordPress версия 4.7


Наречена на джаз вокалистката Сара „Sassy“ Вон и водена от Хелън Хоу-Санди, WordPress версия 4.7 пристигна!

И така, какво се предлага в магазина? Както обикновено, екипът за разработка на WordPress усилено работи по настройването на нещата.

Ето основните моменти:

1) Персонализатор

Customizer е инструментът, който използвате на вашия WordPress сайт за редактиране на опции за тема и джаджи. Той е значително разширен. Освен всичко друго, вече можете да създавате нови страници, докато редактирате менюта, а персонализираният CSS модул е ​​по-здрав. Две от най-видимите промени в персонализатора са свързани с теми:

1a) Видими редакционни преки пътища

Когато използвате инструмента за персонализиране, за да редактирате външния вид на уебсайта си, може да срещнете някои малки икони със син молив. Ето пример от моя собствен уебсайт:

WordPress видими преки пътища за редактиране

Това са видими преки пътища за редактиране и можете да кликнете върху тях, за да редактирате елемента, над който са задръствания. Например, когато щракнете върху този на екрана, той ми позволява да редактирам менюто на навигацията.

1б) Съдържание за начинаещи

Темите вече могат да включват съдържание за начинаещи. Разработчикът на WordPress Хелън Хоу-Санди обясни:

[T] Подбор на специфични за хема съдържание, за да се покаже тема на потребителите и да служи като отправна точка за по-нататъшна настройка на нови сайтове. […] Стартовото съдържание се прилага и се показва при влизане в персонализатора, без промени в сайта на живо, докато промените в персонализатора не бъдат изрично записани и публикувани. В 4.7 този първоначален изглед на тема със съдържание за начинаещи ще се случи само за „свежи сайтове“ – нови инсталации, които все още не са актуализирали настройките за публикации, страници, джаджи или персонализатор..

С други думи, стартовото съдържание ще ви помогне да разберете как изглежда дадена тема, преди да създадете уебсайта си. Тази функция трябва да се добавя към всяка тема поотделно, но вероятно ще бъде възприета от професионални разработчици на WordPress.

Говорейки за теми, има …

2) Нова тема по подразбиране

Двадесет и седемнадесет е новата тема по подразбиране, създадена от Мел Чойс. Можете да видите демонстрация тук. Забележете, че зашеметяващо заглавие на видеото и превъртането на паралакса? Като цяло външният вид на двадесет и седемнадесет напомня Bootstrap (популярна уеб рамка, първоначално разработена от Twitter).

Двадесет и седемнадесет е новата тема по подразбиране WordPress

Изображение чрез блога на WordPress.

Двадесет и седемнадесет няма да бъдат добавяни към съществуващите уебсайтове на WordPress автоматично, така че ако искате да го използвате, ще трябва да го инсталирате поотделно.

3) Публикуване на шаблони

WordPress 4.7 позволява персонализирани шаблони за публикации

WordPress отдавна дава възможност на потребителите да създават шаблони за страници. Сега тази възможност е разширена до редовни публикации! Например, ако искате да имате различен стил за есета, отколкото за бързи публикации в блога, можете да използвате шаблони за публикации, за да направите това.

4) Текстов редактор

Редакторът е оптимизиран малко по-нататък. Andrew Ozz пише:

Някои от бутоните на лентата с инструменти са пренаредени, за да улеснят достъпа и да насърчат правилното използване на HTML елементите, които вмъкват. Падащите заглавия надолу вече се преместват в горния ред, а бутонът за преминаване и хоризонтално правило се премества надолу. Това отразява и тяхното използване.

Бутоните за подчертаване и оправдание са премахнати от долния ред. Подчертаването е лоша практика, тъй като читателите могат да го объркат с връзки (лоша достъпност) и не вмъкват семантичен елемент. Оправданието има неравномерно изпълнение на браузъра и в много случаи е лошо за четене. Клавишните комбинации и за двете ще продължат да работят.

Може би не бях забелязал тези промени, без да ги посоча. Както и да е, тук е новият интерфейс:

Текстов редактор на WordPress във версия 4.7

5) Медийна библиотека

В медийната библиотека вече може да се търси по име на файла, докато преди това можете да търсите само въз основа на публикацията, към която е прикачен файл. Това е много удобно, когато се опитвате да намерите изображение, качено преди години, и всичко, което помните, е, че името на файла включва „лого“!

Освен това в медийната библиотека PDF файловете вече ще имат преглед на миниатюрни изображения, което улеснява разбирането кой от тях избирате. Въпреки това пробегът ви може да варира – актуализирах личния си уебсайт и PDF файловете, които качих в миналото, все още имаха общи миниатюри.

…и още

Това са блестящите нови функции в WordPress 4.7! Това издание включва още други промени – например локализация на езика в администраторския интерфейс – но това са основните моменти. Какво мислиш? Възхитени ли сте или огорчени от някое от тях по-специално?

Забележка: За пълен списък на всичко ново в WordPress v4.6, вижте официалния кодекс на версия 4.6.

Следете новините и информацията за WordPress 4.8 (проверете официалната пътна карта на WordPress за повече информация – и не забравяйте винаги да гарантирате, че имате пълна резервна копие на вашия сайт, преди да актуализирате!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me