VPS vs Namjenski hosting – kako napraviti pravi izbor za svoje poslovanje

Ponude za WordPress


Ako imate sjajnu web stranicu koja počinje privlačiti puno posjetitelja, vjerojatno ćete se početi pitati o potencijalnim prednostima nadogradnje na novi hosting plan. Za mnoge tvrtke to se svodi na dva izbora: VPS (Virtual Private Server) ili namjenski hosting.

U ovom ćemo članku raspravljati o nekoliko temeljnih pitanja koja se mogu pojaviti, poput: “Je li namjenski hosting vrijedan dodatnog troška?”, “Jesu li namjenski serveri brža opcija?” I “Može li web stranica zapravo prerasti VPS poslužitelj? ” – plus pregledavat ćemo i nekoliko primjera vodećih domaćina koji nude svaku vrstu usluge. Na kraju ćete se nadati da ćete moći donijeti dobro informiranu odluku o tome koja od ove dvije web hosting tehnologije je pravi za vaš vlastiti internetski poduhvat.

Poslužitelji i planovi hostinga

Za početak, razmotrimo nekoliko osnova hostinga, poput razlike između poslužitelja i plana hostinga.

Poslužitelj je poprilično samo računalo s tvrdim diskom, CPU-om, malo memorije i hrpom ulaza / izlaza portova – po mnogo čemu zapravo je vrlo sličan vašem računalu kod kuće. Neovisno o tome imate li VPS ili namjenski plan, stoji da što je veći i snažniji hardver na poslužitelju, brže će se web mjesto potencijalno moći pokrenuti.

Neke od gore navedenih komponenti hardvera posebno su važne kada je u pitanju odabir plana servera. Neki od njih su:

 • Brzina procesora
 • Količina dostupne memorije
 • Količina prostora za pohranu / diska

Pa što onda čini odabir poslužitelja tako problematičnim? Odgovor leži u dva druga faktora koji doprinose okruženju vašeg poslužitelja – vaš plan hostinga i kako se te hardverske komponente zapravo koriste u poslužitelju.

Plan hostinga je više od samo poslužitelja. Plan hostinga sastoji se od poslužitelja i niza usluga upravljanja, poput nadogradnje jezgre softvera, raznih sigurnosnih protokola (tj. Skeniranja zlonamjernog softvera i automatskog uklanjanja virusa) i općeg praćenja performansi, da navedemo samo tri. Da biste precizno presudili prikladnost plana hostinga, trebate biti svjesni sljedećih čimbenika:

 • Hardver poslužitelja
 • Uključene su različite usluge upravljanja
 • Kako se koristi hardver

Posljednja stavka na našem popisu – kako se koristi hardver – je manje-više ono što razdvaja VPS i namjenske hosting planove. Dakle, krenimo dalje …

Namjenski i VPS hosting

Uz namjenske planove hostinga, koristi se samo jedan korisnik SVE od hardvera na poslužitelju. Suprotno tome, s VPS hosting planom hardver poslužitelja može koristiti više različitih korisnika.

Namjenski plan hostinga može se zamisliti na sličan način kao i vaše redovno računalo. Posjedujete sav hardver i samo vi imate pristup svim dostupnim resursima.

VPS se, s druge strane, može usporediti s računalom koje dijeli više korisnika. Zamislite ured s jednim računalom i četvero zaposlenih. Pojedinačni miš, tipkovnica i ekran priključeni su na računalo za svakog korisnika. Ukupno, ovo jedno računalo ima četiri monitora, četiri tipkovnice i četiri miševa. Svaki korisnik pokreće zasebnu verziju sustava Windows, a svakom je korisniku dodijeljeno maksimalno točno četvrtinu dostupnog prostora na disku, memoriji i brzini procesora..

VPS poslužitelji koriste tehnologije za virtualizaciju kako bi učinkovito podijelili svoje resurse između više korisnika. Ako se hardver sastoji od tvrdog diska od 500 GB, 12 GB memorije i četiri osobe koriste hardver, svaki će dobiti 125 GB prostora za pohranu i 3 GB memorije..

Glavne razlike

Važno je razumjeti da jedine razlike između VPS-a i namjenskih poslužitelja koje vrijede istaknuti sve proizlaze iz načina na koji se hardver koristi. I VPS i namjenski hosting mogu ponuditi servere nižeg i visokog cenovnog razreda, a oba mogu brzo prolaziti! Isto tako, obje usluge mogu dobiti automatsko skeniranje i uklanjanje zlonamjernog softvera, godišnje revizije sigurnosti i još mnogo toga.

Neki će paketi besplatno sadržavati određene usluge, a neki će trebati malo više plaćanja; morat ćete detaljno pogledati posebne usluge upravljanja koje nudi hosting tvrtka o kojoj razmišljate.

A sad, skrenimo pozornost na razlike koje proizlaze iz arhitekture dviju vrsta usluga.

cijena

Ovo je čista ekonomija. Ako hosting tvrtka može na isti poslužitelj staviti više ljudi, ovi paketi mogu učiniti jeftinijim jer će njihovi troškovi po kupcu biti manji. To čini VPS opcije mnogo jeftinijim od njihovih namjenskih kolega. VPS usluge niskog cenovnog ranga započinju od 20 USD mjesečno, a one srednje klase uključuju oko 55 USD mjesečno, a high-end serveri vraćaju vam sve od 120 USD mjesečno ili više.

Iako sam vidio poslužitelj posvećen 99 USD mjesečno, kvalitetan proizvod niske potrošnje obično će biti bliži 150 USD mjesečno. Rješenja srednjeg ranga kreću se oko 250 USD mjesečno, a od tamo na nebu stoji granica. Ovisno o vašim vlastitim potrebama, potpuno upravljani plan hostinga može vam čak vratiti oko 2.500 USD mjesečno – premda je to obično za web stranice s desecima milijuna posjetitelja mjesečno.

sigurnosti

Namjenski poslužitelji obično se kažu da su sigurniji od VPS-a. To je zato što pored svih uobičajenih prijetnji s kojima se mora suočiti bilo koji hosting plan, VPS poslužitelji imaju određenu slabost koji posvećen nije: hipervizor.

Osim što ima najslađe ime ikad, hipervizor upravlja i kreiranjem i upravljanjem svakog virtualnog stroja (alokacija) na poslužitelju. Većina virusa utječe samo na jedan virtualni stroj (tj. Jedan korisnički račun), ali u nekim vrlo rijetkim slučajevima oni zapravo mogu biti dovoljno napredni da u potpunosti zaobiđu hipervizor, šireći se na sve račune na poslužitelju.

Konfiguracija

Konfiguracija je jedan aspekt u kojem se namjenski poslužitelji zaista ističu. Budući da ste jedini korisnik u sustavu, imate gotovo potpunu kontrolu nad svime i zbog toga možete raditi gotovo sve što želite – sve do promjene različitih dijelova osnovnog softvera i hardvera.

Ako imate potpunu kontrolu nad poslužiteljem, moći ćete (sve dok imate vještine) sastaviti konfiguraciju koja je baš prava za bilo koju web lokaciju koju pokrećete. Većina korisnika nikada neće trebati – ili se htjeti igrati s takvim postavkama, ali za one kojima je potrebna vrlo specifična konfiguracija da bi pokrenuli visoko specijaliziranu aplikaciju ili druge posebne slučajeve, namjenski poslužitelj će vjerojatno biti jedina održiva izbor.

Izvođenje

Performanse su u velikoj mjeri povezane sa hardverskim specifikacijama poslužitelja. S obzirom na dva poslužitelja s istim specifikacijama, namjenski poslužitelji uvijek će imati prednost performansi u odnosu na VPS poslužitelje – jer ne moraju dijeliti resurse između korisnika i s VPS poslužiteljem. Iz toga slijedi da vrlo napredne konfiguracije poslužitelja stvarno postoje samo za namjenske korisnike. Ako vašoj web stranici ili tvrtki stvarno treba čudovišna količina hardvera da bi se napajala, moći ćete dobiti takvu snagu s jednog ili više namjenskih poslužitelja.

Kako odabrati između VPS-a i namjenskog hostinga

Prvo, isključimo troškove. Ako vaše poslovanje još ne stvara dovoljno za priuštiti posvećeni poslužitelj, VPS hosting gotovo sigurno će biti odličan izbor. U stvari, VPS općenito preporučujem gotovo svim mrežnim tvrtkama. Dobro pravilo koje treba slijediti je ovo: Ako vaše internetsko poduzeće ne generira dovoljno novca za podmirenje troškova namjenskog poslužitelja, vjerojatno ste da vam to nije ni blizu..

Sigurnost je također lako isključiti. Dodatni sigurnosni rizik virusa koji zaobilazi hipervizora toliko je mali da se rijetko događa. Ako započinjete posao koji se temelji na sigurnosti (tj. Pravnoj, bankarskoj ili državnoj), možda biste trebali razmotriti namjenski poslužitelj za dodatni mir, ali za većinu ostalih vrsta poslovanja to ne bi trebalo biti previše problem. Međutim, vrijedno je napomenuti da na svijetu ne postoji poslužitelj koji bi mogao biti siguran od napada ako je netko savijen u pristupu. Štoviše, većinu sigurnosnih rupa ovih dana kreiraju web stranice i korisnici koji upotrebljavaju nesigurni kôd na prednjoj strani svoje web stranice, a ne iz bilo koje pogreške samog poslužitelja.

Prema mom iskustvu, izbor se obično svodi na konfiguraciju i performanse. Na primjer, ako apsolutno morate koristiti poslužitelj s vrlo specifičnom hardverskom konfiguracijom, morat ćete dobiti posebnu uslugu koja vam omogućuje sastavljanje vlastitog fizičkog poslužitelja. Isto tako, ako trebate instalirati poseban softver ili želite prilagoditi svoj hardver kako bi vaš softver bio što učinkovitiji, namjenski je jedini način da prođete..

Tamo je također vrijedno napomenuti da ako nemate (skupo) aranžman sa svojom hosting tvrtkom koja sve svoje svakodnevne operacije izvođenjem namjenskog poslužitelja stavlja pred njihov sud, samo ćete zaista moći iskoristiti dodatnu snagu pokretanja jednog ako imate nekoga iz vašeg tima s nekim ozbiljno nevjerojatnim vještinama poslužitelja. Ako nemate nekoga na platnoj listi koji puno zna o tehnologiji poslužitelja, vjerojatno ćete se potruditi da pravilno iskoristite – a možda vas čak i spreči da se nosite s – pokretanjem namjenskog poslužitelja.

Izvedba je škakljivo pitanje. Sve je u konfiguraciji hardvera. Nisu svi namjenski poslužitelji brži od VPS poslužitelja – a neki mogu biti sporije nego VPS poslužitelja. Evo primjera: uporedimo namjenski i VPS plan, oba iz iste tvrtke:

VPS
Posvećen

Jezgra CPU-a64
Memorija6GB4GB
Skladišni prostor90 HR1TB
Širina pojasa3TB5 TB
Cijena90 $ / mjesečno$ 195

Kao što vidite, VPS je vjerojatno puno brži od svog namjenskog kolege. Mogli biste reći da su prostor za pohranu i širina pojasa manji, ali to zaista nema utjecaja na brzinu web mjesta. Zapravo, osim ako ne žele pohraniti i poslužiti videozapise na / s vlastitog poslužitelja, vrlo malo ljudi će ikada trebati čak 90 GB prostora na disku.

Što se tiče propusnosti, to doista može postati usko grlo. Postoji, međutim, VPS plan od 150 USD mjesečno kod istog domaćina koji nudi 5TB propusnosti s osam jezgara i 10 GB memorije. To je još uvijek bolja cijena od jeftinog namjenskog rješenja!

Pa kad je brzina presudan faktor? Zapravo sam razgovarao sa predstavnikom SiteGround-a koji je bio simpatičan da bi mogao biti iskren i razgovarati sa mnom. Potvrdio je moju sumnju – posvećeni poslužitelji koji tempiraju brzinu samo pobijede VPS pri vrlo velikim količinama prometa. Brojka koju je citirao iznosila je oko 500 000 pregleda stranica mjesečno, što je značajan iznos za većinu web lokacija!

Trebam li odabrati namjenski hosting?

Na osnovu dostupnih hosting hosting planova i istraživanja koje sam obavio razgovora s raznim predstavnicima, moj kratki odgovor je: vjerojatno ne. Da biste zaista došli do pravog odgovora, morate postaviti dva pitanja:

 • Da li moja web stranica redovito doživljava promet veći od 500 000 pregleda stranica mjesečno?
 • Trebam li visoko specijalizirani hardver i / ili softver i imam li stručnost da to postavim na raspolaganju?

Ako je odgovor na bilo koje od ovih pitanja „da“, trebalo bi ozbiljno razmisliti o istraživanju namjenskog hosting rješenja. Ako je odgovor na oba pitanja „ne“, trebali biste biti u redu s VPS-om.

Tu je konačno razmatranje: prestiž. Ako imate trgovinu Gucci, vjerojatno nećete imati stolice IKEA – čak i ako su izuzetno udobni i rade svoj posao savršeno dobro. Ako stvarate internetsku aplikaciju za bankarstvo, iz marketinške perspektive vjerovatno ćete htjeti nagađati da koristite najsigurniji, najsavremeniji poslužitelj – čak i ako takvo postavljanje tehnički nije potrebno za pokretanje aplikacije. U takvim slučajevima dobivanje namjenskog poslužitelja također može biti vrijedno.

Odabir pravog domaćina

U mnogim je slučajevima odabir pravog domaćina važniji od odabira pravog hosting hosting plana. Tri stvari koje vam preporučujem jeste da utvrdite koji domaćin je za vas:

 • Pročitajte brojne članke “najboljih domaćina” na mreži i / ili, što je još bolje, razgovarajte s nekoliko ne pristranih programera
 • Pregledajte hostingreview.io za opće ocjene hostinga
 • Prije nego što donesete odluku, obratite se korisničkoj podršci bilo koje hosting kompanije

Čitajući članke o vrhunskim domaćinima pružit će vam uzak izbor domaćina koje možete pogledati. No uzmite ove članke s zrnom soli, jer većina sadrži partnerske veze koje, nažalost, mogu učiniti manje pristranim izdavačima prilično pristrasnim. Bilo kako bilo, mislim da je sigurno reći da ćete naučiti više o dobrim stranama domaćina spomenutim u ovim vrstama članaka, nego lošima. Naopako ćete se barem moći upoznati s hrpom potencijalnih kandidata.

Pregledavanje hostingreview.io također je sjajna stvar jer ta web lokacija uopće ne radi s povezanim vezama; ona prikuplja mišljenja putem društvenih medija i ocjenjuje domaćine u skladu s tim. Po mom mišljenju, ovo je puno bolji sustav, iako ni on nije bez svojih grešaka.

Koliko znam podaci se sakupljaju. Na primjer, domaćin s vrhunskim namjenskim planovima može imati pod-par VPS planove. Negativne recenzije za VPS planove utjecat će na ukupni rezultat tvrtke. Da li je to dobro ili loše je diskutabilno. Osobno mislim da bi tvrtka trebala težiti izvrsnosti u svim područjima. Ako ista tvrtka poslužuje jedno od najboljih VPS rješenja, ali jedno od najgorih namjenskih rješenja, to nije previše uvjerljivo – čak i ako zapravo tražim samo VPS.

Također pripazite da zapravo pročitate neke tweetove o web mjestu kako biste stekli osjećaj zašto ljudi vole ili ne vole domaćina kojeg ste odabrali da pogledaju..

Razgovor o korisničkoj podršci važan je način postizanja razine pozornosti koju tvrtka posvećuje svojim kupcima. To, međutim, nije glupo jer su prodajni predstavnici vjerojatno motiviraniji od tehničara za podršku s kojima ćete razgovarati nakon što zapravo kupite plan. Međutim, loše iskustvo s prodajnim predstavnikom može biti dobar pokazatelj opće razine kvalitete tvrtke.

Vodeći VPS i namjenski domaćini

Trebate neke konkretne primjere odakle započeti? Bez brige. U nastavku su neki od domaćina o kojima znamo malo. Imajte na umu da ne postoji savršen domaćin; loši domaćini imaju svoje dobre dane, a dobri domaćini svoje loše dane.

Dok čitate recenzije, trebali biste znati da su stanke od 1-2 dana rijetke, ali se povremeno događaju. Veliki domaćin može imati desetke tisuća računa. Šanse da nekolicina pati od teško rješivih problema svake godine su zapravo prilično velike. Nažalost, svi domaćini podložni su ovakvim problemima i niti jedan nije glup. Zapravo koliko često se susreću s takvim problemima i kako se ponašaju s njima koji se razlikuju od ostalih!

SiteGround

Imam dva razloga za prvo postavljanje SiteGround-a. Obično dobivaju vrhunske kritike na društvenim mrežama, a vrijeme koje sam proveo s njihovom prodajnom predstavnicom nije bilo ništa strašno.

Pokušao sam dobiti izravne odgovore od tri hosting tvrtke u vezi “superiornosti” njihovih VPS usluga nad svojim high-end posvećenim uslugama, a SiteGround je jedini koji mi je dao korisne informacije i prave odgovore.

Njihova VPS usluga (koju, kao i mnogi drugi domaćini, imaju etiketu “hosting hostinga u oblaku”) možda je malo skuplja u usporedbi s nekim drugim tvrtkama, ali vrlo je prilagodljiva. Možete odabrati koliko jezgara vam je potrebno i koliko memorije i prostora za pohranu imate pristup. Dobar VPS sa SiteGroundom koštat će vas oko 70 USD mjesečno, ali dobit ćete i vrhunsku tehnologiju i izuzetno dobru razinu usluge. Njihovi namjenski poslužitelji počinju od 200 USD mjesečno, što i nije loše.

Tekuća mreža

Liquid Web još je jedna tvrtka koja je dobro pregledana na društvenim mrežama. Radio sam s prijateljem na web-lokaciji koju smo sastavili, a koju smo odlučili ugostiti s Liquid Webom prvenstveno zbog problema s troškovima i to je bilo svako od tada.

Njihovi VPS planovi dolaze oko 50 dolara za najniži model s la carte dodacima koje možete miješati i uskladiti sa svojim potrebama. Namjenski planovi počinju od 150 USD mjesečno – što na prvi pogled djeluje prilično dobro!

Medijski hram

Media Temple više je nego sposobna hosting tvrtka visoke klase s kojom sam osobno imao puno iskustva. Oni su, uzgred, ljudi koji su domaćini ove vrlo web stranice koju trenutno čitate. Oni su uvijek bili izvrsni; od predstavnika prodaje do tehničke podrške, gotovo uvijek idu iznad i iznad onoga što se od njih očekuje. Iako sam tijekom godina imao nekoliko štucanja sa svojim zajedničkim uslugama, njihovi planovi VPS hostinga vrhunski su! Možda najbolje od svega je što još nisam naišao na bilo koji problem kada je u pitanju instaliranje stvari na njih!

S obzirom da je Media Temple jedini nedostatak, oni su prilično skupi, posebno kada je riječ o namjenskom hostingu. No ipak dobivate ono što plaćate. Još nisam isprobao njihove vrhunske usluge (dijelom i zbog toga što najniža konfiguracija košta nevjerojatnih 2.000 USD mjesečno), ali ogroman broj vrhunskih velikih poslovnih / tehnoloških tvrtki odluči ih koristiti.!

Linode

Linode je tvrtka s kojom nemam osobno iskustvo, ali često čujem dobre stvari o njima, posebno u vezi s produženjem rada i podrškom. Na primjer, Mark Jaquith (vodeći programer za WordPress) smatra da ih poštuje, što je definitivno dobro polazište.

Ažuriranja za Linode RAM i SSD pohranu su fantastična. Ponovno sam smanjio račun i smanjio račun za Linode na pola, a i dalje je brži.

– Mark Jaquith (@markjaquith) 19. travnja 2014

Linode je usluga samo za VPS – što je po mom mišljenju dobra stvar jer mu omogućava usredotočiti svu svoju energiju na obavljanje jedne stvari. Zanimljivo je da su cijene dane po satu, a ne po mjesecu (iako su mjesečni troškovi i dalje vidljivi ako ih trebate). Još jedna stvar koja mi se sviđa kod Linodea je da oni imaju “maleni” paket za samo 10 dolara mjesečno! Ovo, naravno, nije moćno rješenje (cijena kaže da sve govori), ali ako nemate mnogo posjetitelja, ali vam je potrebno pouzdano VPS rješenje, sigurno je sjajna alternativa zajedničkom hostingu!

Njihov vrhunski VPS od 80 USD / mjesečno izuzetno je moćan za cijenu. Sa šest jezgara, 8 GB RAM-a, SSD-om od 192 GB i propusnom memorijom 8TB, to je jedan od najsvestranijih paketa koje sam do sada vidio.

Zaključak

Sada biste trebali dobro razumjeti različite razlike između namjenskog i VPS hostinga. Ako su ostali jednaki, VPS rješenje vjerojatno je najbolja opklada za sve osim najvećih nastojanja na mreži. No, ako novac stvarno nije predmet, nema ništa pogrešno u dohvaćanju namjenskog paketa. U nekim slučajevima to može biti jedina razumna opcija!

Ne zaboravite, međutim, da su razne usluge upravljanja koje dobivate s vašim hosting planom jednako važne kao specifikacije i korisnička usluga – stoga svakako provjerite ovo temeljito s nekoliko različitih domaćina prije nego što napravite taj najvažniji konačni odluka!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me