Upravljani vs Neupravljan hosting – Objašnjeno!

Ponude za WordPress


Hosting je jedan od najvažnijih aspekata bilo kojeg poslovanja temeljenog na Internetu. Davanje čvrstih temelja vašoj web stranici – poput mogućnosti izdržavanja naleta prometa i zastoja u prekidu – samo je jedan od mnogo razloga zašto je važno odabrati pravu uslugu.

Uz tehničku sposobnost poslužitelja domaćina, stvari poput dodatnih usluga i razine korisničke podrške koje nude su jednako važne. Sigurno je reći da će dobar domaćin skinuti ogroman teret s hostinga s ramena, dok loš domaćin – ili čak relativno loš izbor u hosting planovima – može baciti prilično veliki ključ u djela vaše web stranice.

U ovom ću članku govoriti o razlikama između upravlja i neupravljan hosting i što svaki od ovih izraza zaista znači za vas, korisnika. Na kraju ovog članka ne biste trebali znati puno više o obje ove vrste usluga, već i o tome koje ćete koristiti. Započnimo…

Što je upravljani hosting??

Plan hostinga sastoji se od više različitih komponenti. Najosnovnija komponenta je sam hardver poslužitelja. Poslužitelj obično ima instaliran operativni sustav i razne vrste softvera koji se koriste za pokretanje web stranica.

Osim toga, hosting tvrtke mogu također ponuditi razne usluge kao što su automatizirane sigurnosne kopije, skeniranje i uklanjanje zlonamjernog softvera, nadzor statusa, sigurnosni pregled i još mnogo toga.

Te su dodatne značajke upravljanje usluge, a tu je u igri “upravljani” dio izraza “upravljani hosting”. U osnovi, upravljani hosting jednostavno se odnosi na hosting plan koji dolazi s nizom dodatnih pogodnosti ili usluga.

Što je neupravljan hosting?

Neupravljan hosting hosting plan je bez (ili vrlo malo) dodatnih usluga. Na primjer, uz neupravljan hosting možete dobiti jednostavno poslužitelj s instaliranim samo operativnim sustavom. To znači da ćete tada morati sami instalirati potreban softver. (Pod “softverom” ne mislim samo na WordPress ili Drupal ili sličan, već čak ni na osnovni softver sustava poput Apache ili PHP.)

Razlog koji se naziva “neupravljan” je taj što sama hosting tvrtka ne pruža usluge niti izvršava bilo kakve zadatke upravljanja na vašem poslužitelju. Ako želite nešto učiniti, to morate učiniti sami. Dat ćemo detaljnije o neupravljanom hostingu i onome što mu nedostaje kasnije u ovom članku, ali prvo da dobro shvatimo koje vrste usluga upravljanja upravljaju hostingom limenka ponuda.

Dostupne usluge upravljanja

Točne ponude u ponudi razlikuju se od tvrtke do tvrtke. Međutim, postoje neki vrlo uobičajeni oni koji se nude kod većine tvrtki. Da prođemo kroz neke od njih da bismo razumjeli što znače.

Automatizirane sigurnosne kopije

Ovo je vrlo važno, jer nitko ne voli da njihovi podaci nestanu u tren oka. Automatizirane sigurnosne kopije su izvrsno rješenje: pružaju vam mir i – u određenoj mjeri – uklanjaju dio pritiska koji morate sami napraviti redovite sigurnosne kopije. (Napomena: Ipak, povremeno biste trebali napraviti vlastite sigurnosne kopije da biste bili na sigurnoj strani. Uvijek je bolje biti siguran nego žaliti!)

No treba naglasiti da nisu sve automatizirane sigurnosne kopije stvorene jednako. Trebali biste posebno pitati davatelja:

 • Je li sigurnosna kopija pohranjena na istom poslužitelju kao i moja web lokacija?
 • Sadrži li sigurnosna kopija moje baze podataka?

Provjerite je li sigurnosna kopija ne pohranjeni na istom poslužitelju su prijeko potrebni. Ako je vaš hardver fizički neispravan i treba ga zamijeniti, ako se sigurnosne kopije izgube i ako su pohranjene na njemu!

Vaše baze podataka obično su najvažniji dio vaše web lokacije. Na primjer, WordPress može biti ponovno instaliran, a tema se može ponovno preuzeti ili ponovno kodirati. Međutim, ako izgubite bazu podataka, izgubit ćete svoje postove, komentare, korisnike i još mnogo toga! Ukratko: Kada koristite sustav za upravljanje sadržajem (CMS) poput WordPress-a, uvijek provjerite je li osigurana maksimalna sigurnost tako što sigurnosne kopije sadrže bazu podataka.

Pitao sam davatelje Bluehost, Media Temple, Small Orange i Vultr o sigurnosnim kopijama – evo rezultata:

Bluehost nudi ljubazne sigurnosne kopije. One se pohranjuju na istom poslužitelju kao i vaše web stranice, ali sigurnosne kopije sadrže barem vašu bazu podataka. Međutim, ako želite biti jednako sigurni kao što je prethodno preporučeno, morat ćete ih sami preuzeti i pohraniti negdje drugdje.

Media Temple pohranjuje sigurnosne kopije na potpuno zasebnom sustavu, koji uključuje i vaše baze podataka.

Mali Orange ne nudi automatske sigurnosne kopije prema zadanim postavkama, ali možete ih uključiti u svoj plan tako što ćete platiti dodatnih 5 USD mjesečno – što će vam onda omogućiti redovite sigurnosne kopije koje sadrže vašu bazu podataka, na zasebnim poslužiteljima.

Vultr nudi samo automatizirane sigurnosne kopije datoteka, ali pohranjuju ih na zasebni poslužitelj.

Po mom mišljenju, to predstavlja glavnu poteškoću u odabiru domaćina. Morate obaviti svoje istraživanje, jer ne nude svi domaćini iste značajke – pa čak i ako dođu, mogu se razlikovati između tvrtki. Nadalje, ono što se uključuje može se razlikovati ovisno o točnom planu usluge koji ste odabrali, pa čak i kao domaćini poboljšati ili promijeniti ono što nude. Zapamtiti: Uvijek napravite svoje istraživanje prije nego što odaberete novog domaćina.

Monitoring performansi

Nadgledanje performansi važno je jer vas može (i nadamo se) upozoriti prije udara katastrofe. Na primjer, domaćin vas može obavijestiti kada je vaša web lokacija blizu korištenju svih svojih dostupnih resursa (između ostalog, poput memorije). Ovo upozorenje moglo bi vam dati dovoljno vremena da se obratite tehničaru za podršku da riješi problem prije nego što bude prekasno, a vaš promet pati.

Automatska ažuriranja softvera

Automatska ažuriranja jezgrenog softvera poput PHP, Apache, MySQL i drugih mogu biti blagoslov ako želite imati najnovije verzije čim izađu. Mnogi će se domaćini pobrinuti za sve to, tako da ih nećete morati ažurirati sami.

Imajte na umu da je u nekim slučajevima to nepoželjno. Neke starije aplikacije možda nisu kompatibilne s novijim verzijama ovih osnovnih dijelova softvera. Ako imate web stranicu WordPress, vjerovatno se ne trebate brinuti zbog toga, ali ako imate prilagođenu aplikaciju, to bi moglo biti problem koji bi vrijedio uzeti u obzir.

Sigurnost, skeniranje i uklanjanje zlonamjernog softvera

Sigurnost poslužitelja trebao bi biti apsolutni prioritet za sve koji imaju web mjesto. Što se tiče sigurnosti, vrijeme prekida web stranice može se činiti gotovo trivijalno u usporedbi s izgledom zlonamjernog pokušaja otkrivanja podataka vaših korisnika..

Sigurnosno skeniranje i skeniranje zlonamjernog softvera mogu izložiti bezbroj problema na vašem poslužitelju, a usluge uklanjanja / čišćenja služe ih da biste ih se riješili ako se dogodi. Naravno, ovakve usluge možda neće moći spriječiti sve, ali sigurno mogu biti izvrsna prva linija obrane.

Upravljačka ploča

Upravljani poslužitelj trebao bi imati upravljačku ploču na koju možete postaviti određene stvari. To uključuje stvaranje baza podataka, prosljeđivanje e-pošte, DNS zapisa, pristup zapisnicima, pregled statistika performansi i slično.

Dostupno je nekoliko standardnih kontrolnih ploča, poput Pleska, cPanela, pa čak i nekoliko potpuno izrađenih prilagođenih ploča. Ako je upotrebljiv i sadrži informacije koje su vam potrebne, trebali biste biti dobri.

Imajte na umu da, naravno, možete instalirati svoju upravljačku ploču (poput Pleska ili cPanela) za korištenje na neupravljanom poslužitelju, međutim, to neće biti moguće ako nemate potrebne vještine za to.

SSH pristup

Ovo bi moglo biti nešto što velika većina osnovnih korisnika nikada neće trebati. Ipak, vaš programer će vam se gotovo zahvaliti na tome ako zatražite od njih napredniji razvojni rad. Štoviše, ako namjeravate naučiti sve više o poslužiteljima i razvoju vlastitih web stranica, možda ćete ih i sami koristiti.

SSH je skraćenica za “Sigurna školjka”. To je u biti siguran način pristupa poslužitelju putem sučelja naredbenog retka. Ne samo da može učiniti sve što vaša upravljačka ploča može, već može i puno više – zbog čega se programerima toliko sviđa!

Jedna od najčešćih upotreba SSH-a je za instaliranje dodatnog softvera poput kontrole verzija, alata za razvojne programere, skripte i ostalih korisnih dodataka.

Služba podrške

Osnovne usluge podrške uvijek su besplatne. Mnoge najbolje ocijenjene hosting tvrtke ovih dana čak nude trenutnu podršku uživo! Tehnička podrška vam može pružiti ruku s mnogim pitanjima – ili vas barem uputiti u pravom smjeru. Ne biste trebali očekivati ​​od najosnovnijih besplatnih servisa za instaliranje aplikacija i ažuriranja softvera za vas (nešto što oni ionako možda neće moći), ali oni uvijek nude (ili bi barem trebali) nude općenite savjete.

Osobno uvijek želim razgovarati s živom podrškom domaćina prije nego što se odlučim koristiti neku od njihovih usluga. Otkrio sam da je u pitanju stvarno dobar pokazatelj općih namjera tvrtke i savjetovao bi vas da učinite isto!

Dobar sustav podrške ne mora nužno značiti i da tvrtka ima bolji hardver. To ne znači da su predani svojim korisnicima. Otkrio sam da je to često jedan od najvažnijih čimbenika.

Usluge na zahtjev

U osnovi, možete nazvati ovu plaćenu korisničku podršku. To može obuhvatiti bilo što, od ažuriranja softvera ili traženog skeniranja virusa, do čišćenja zlonamjernog softvera ili analize optimizacije brzine.

Neke usluge mogu postojati kao značajke na zahtjev i automatizirane značajke. Uklanjanje zlonamjernog softvera dobar je primjer. Na primjer, u Media Templeu, upravljana VPS usluga (Virtual Private Server) nudi skeniranje zlonamjernog softvera, ali ne automatski uklanjanje. Ako njihovi sustavi otkriju da je vaša web lokacija zaražena, dobit ćete upozorenje o tom problemu – na koji možete postupiti ili sami ukloniti infekciju, ili platiti dodatnu naknadu u iznosu od 160 USD kako biste Media Temple počistili stvari za vas.

Potpuno upravljana VPS usluga, koju oni nude, uključuje i automatsko skeniranje i uklanjanje – ali mjesečni trošak ove usluge je zauzvrat puno veći.

Još jedna vrlo cijenjena hosting tvrtka pod nazivom Small Orange organizira svoje praćenje performansi i usluge skeniranja sigurnosti u posebne pakete. Njihov osnovni paket omogućuje vam nadgledanje procesa na poslužitelju, njihov drugi sloj nudi redovita automatizirana ažuriranja poslužiteljskog softvera i mjesečne provjere softvera treće strane koji pružate, a njihov najskuplji sloj također će vam pružiti dodatni vatrozid, reviziju sigurnosti i broj drugih sličnih značajki usmjerenih na sigurnost.

Kao što vidite, razlika u uslugama objašnjava znatne razlike u cijeni. Na primjer, standardna VPS usluga Media Temple-a može se činiti skupom po 249 USD mjesečno, ali ako se počnete baviti raznim „dodatnim“ uslugama jeftinijim VPS uslugama koje nude druge tvrtke (poput male naranče, koja nudi 30 USD / mjesečna rješenja) razlike u cijenama mogu brzo postati nevažne.

Upravljani WordPress hosting

Sada bi trebali imati razumijevanja o tome što je upravljani hosting, tako da začinimo stvari malo kratkim pregledom posebne vrste upravljanog hostinga: Upravljani WordPress hosting.

Općenito govoreći, serveri moraju biti spremni za sve. Korisnici mogu instalirati WordPress, Joomla, Drupal ili čak sva tri ova sustava – i pokrenuti ih sve odjednom! To ne predstavlja problem za poslužitelj, ali to znači da ne može biti u potpunosti optimiziran za pokretanje samo jednog određenog sustava.

Ovo je mjesto gdje dolazi upravljani WordPress hosting. Razmišljanje ide ovako: Ako će netko pokrenuti samo WordPress, zašto ne stvoriti poslužitelj koji je visoko prilagođen radu samo WordPress?

Zbog toga je upravljani WordPress hosting obično mnogo brži i sigurniji od njegovih općenitijih dijeljenih i / ili VPS hosting kolegama. Na upravljanom usluzi WordPress hostinga sve je od hardvera do softvera prilagođeno za pokretanje samo WordPress web lokacija. Predavanje je sjajan primjer ove prilagodbe usmjerene na WordPress.

Predavanje je tehnika kojom se dramatično može poboljšati brzina web stranica. To se može postići putem WordPress dodataka, ali može se i na mnogo nižoj i učinkovitijoj razini s poslužiteljskim alatima. Budući da upravljani domaćini WordPressa znaju da će svaka stranica koja se nalazi biti pokrenuta na WordPressu, oni se mogu pobrinuti za taj predmemoriranje. Budući da su sva njihova korisnička okruženja ista, mogu puno lakše automatizirati analizu, skeniranje i ažuriranje te ih ugraditi u osnovnu cijenu. Zbog toga su WordPress domaćini na nivou razine upravljanja nešto skuplji od njihovih općih kolega. Ali opet, uključuju daleko više usluge upravljanja.

Priznajmo prednosti: Vaša web stranica bit će pouzdanija, znatno brža, sigurnija, a vaš hosting plan sadržavat će širi spektar usluga upravljanja za znatno nižu cijenu. Ipak, sve što dolazi s nekim potencijalnim nedostacima.

Glavni nedostatak ove specifične vrste upravljanog hostinga je gubitak fleksibilnosti. Prije svega, možete pokrenuti samo WordPress web mjesta. To je, međutim, više nego nedostatak.

Pored toga, možete biti ograničeni samo na pokretanje određenih WordPress dodataka. Ako domaćin ima predmemoriranje na nivou poslužitelja, on vam neće dopustiti da instalirate nikakve WordPress dodatke za predmemoriranje, kao što je WP Total Cache, samo da biste ih imenovali. Potpuni popis dopuštenih dodataka na WPEngine (jedan od lidera u upravljanoj areni za WordPress hosting) potražite na njihovoj službenoj stranici za podršku ograničenja dodataka za više informacija.

Sva ta ograničenja su u stvari dobra stvar, usprkos malobrojnim koji imaju visoko specijalizirane ili malo izvan uobičajene web stranice, što može smatrati previše restriktivnim..

Ponovno je održan neupravljan hosting

Sada kada točno znate što podrazumijeva upravljani hosting, ponovno ga posjetimo neupravljan hosting. Nakon što znamo što sada znamo, mogli biste se zapitati zašto bi itko želio poslužitelj bez usluga upravljanja? Postoje tri glavna razloga:

 • Aplikacija zahtijeva posebno podešavanje i podešavanje poslužitelja
 • Korisnik voli lutati i / ili želi naučiti o upravljanju poslužiteljem
 • Da uštedim novac

Neupravljani poslužitelji obično dolaze s instaliranim operativnim sustavom, ali ne mnogo drugim. Sve što želite učiniti trebate učiniti putem naredbenog retka.

Važno je razumjeti da je naredbena linija vrhunski alat za napajanje. Sve domaćinske usluge upravljanja nude sve funkcionalnosti koje nude upravljačke ploče – negdje, svi se oslanjaju na naredbe izdane putem naredbenog retka. Možda to nećete moći vidjeti, ali to se događa.

Stoga, sve što domaćin može učiniti za vas, možete učiniti sami – pod uvjetom da imate potrebne vještine. Možete preuzeti, instalirati i postaviti usluge nadzora za sebe. Možete sami dodati alate za otkrivanje i uklanjanje zlonamjernog softvera; čak možete stvoriti svoju upravljačku ploču!

Ako želite uštedjeti nešto novca i posjedujete know-how, za vas bi mogli biti neupravljani poslužitelji.

U nekim posebnim slučajevima, aplikacije koje se izvode na poslužitelju mogu zahtijevati tako određeno postavljanje da hosting tvrtka jednostavno ne nudi potrebne stvari. To bi također moglo proizaći iz potrebe krajnje optimizacije poslužitelja.

Imajte na umu da vam je potrebna značajna količina znanja za upravljanje poslužiteljem da biste se slagali s neupravljanim poslužiteljem. S osnovnim, neupravljanim hosting hosting planom ne možete pokrenuti web stranice „izvan okvira“ i ne postoji grafičko sučelje koje možete koristiti za interakciju s poslužiteljem. Ukratko, neupravljani poslužitelji / planovi hostinga definitivno su rezervirani za tehničarke!

Studija slučaja upravljane usluge: mali narančasti i medijski hram u odnosu na vola

Kao što sam ranije spomenuo u članku, razlike u pruženim uslugama upravljanja razlog su prilično širokih raspona cijena. Neke tvrtke ugrađuju više usluga u svoju baznu cijenu, zbog čega bi im cijene izgledale više. Druge tvrtke koriste nisku osnovnu cijenu, ali nude manje mogućnosti upravljanja izvan okvira.

Kao brzu studiju slučaja, uporedimo najjeftinije upravljane VPS opcijama iz Media Temple, Small Orange i upravljanog WordPress volanom volanom.

VPS za ulaz u Media Temple košta 55 dolara mjesečno. Hardversko gledano, dobivate 2 GB memorije, 30 GB prostora za pohranu i 2TB propusnosti.

Najjeftinije rješenje Small Orangea je 20 USD mjesečno, ali dobivate samo 1 GB memorije, 20 GB prostora za pohranu i 500 GB propusne širine. Koristimo rješenje u iznosu od 30 USD mjesečno u ovom primjeru kako biste dobili 2 GB memorije, 30 GB prostora za pohranu i 1 TB propusne širine (što znači da se poslužitelji razlikuju samo u pogledu propusnosti).

Rješenje ulazne razine letećeg mehanizma je 30 USD, ali nedostaje mu snaga poslužitelja, pa pogledajmo sljedeći nivo koji iznosi 75 USD mjesečno. Ostvarujete 1TB propusnosti (ili 100 000 mjesečnih posjeta) i 20 GB prostora. Memorija se ne prikazuje, ali budući da su poslužitelji podešeni za WordPress, to vjerojatno neće biti problem.

Na temelju mjesečne cijene, imamo 30, 55 i 75 dolara rješenja. To je 250% razlike, ne između rješenja nižeg i visokog cenovnog ranga, već i između rješenja nižih razreda različitih tvrtki. Kopajmo malo dublje!

Ispada da Media Temple nudi automatizirane sigurnosne kopije i sigurnosne i zlonamjerne programe uključene u cijenu. Mala narančasta to ne uključuje u cijenu; morat ćete ih platiti odvojeno. Automatizirane sigurnosne kopije koštale bi 5 USD, a vi biste trebali platiti nevjerojatnih 100 USD da biste dobili sigurnost i skeniranje zlonamjernog softvera. Naravno da dobivate i mnoštvo drugih značajki koje se uključuju za stotinjak dolara, tako da usporedba nije baš poštena. Bez obzira na to, to je potencijalno još 105 dolara.

Plan zamašnjaka od 75 dolara zapravo uključuje izradu sigurnosnih kopija, nadzor, sigurnosne provjere i sve te dobre stvari. Da biste dobili iste upravljačke značajke u Media Templeu, trebate nabaviti potpuno upravljano rješenje u iznosu od 249 USD mjesečno (što uključuje i usluge na zahtjev i zbog toga je znatno skuplje), a kod tvrtke Mala Orange platili biste najmanje $ 135. Dolar za dolar maksimalno iskoristite Flywheel, ali ste, naravno, ograničeni na pokretanje samo WordPress-a.

Ovaj primjer vrlo jasno pokazuje da ako imate web mjesto sa sjedištem u WordPressu, upravljani WordPress hosting vjerojatno će biti najbolji izbor. Ukratko: Upravljani hosting nudi daleko superiorno iskustvo za opće hosting, sve dok ste u redu s gubitkom fleksibilnosti.

Zaključak

Nadamo se da su razlike između upravljanog i neupravljanog hostinga sada mnogo jasnije, a stekli ste i osnovno razumijevanje različitih specifičnih usluga kojima se upravlja hostingom.

Vjerojatno nećete moći odabrati novog domaćina u sljedećih deset minuta, ali barem biste sada trebali znati vrstu pitanja koja trebate postaviti. Sretno i javite nam ako imate posebno dobro ili loše iskustvo s određenim domaćinom!

Konačno, ako ste uopće zbunjeni ili znatiželjni o tome kako se dijele hosting skupovi u odnosu na upravljani hosting napravljeni posebno za WordPress (tj. Upravljani WordPress hosting), pročitajte “Dijeljeni vs Upravljani WordPress hosting – Kako odabrati pravu uslugu”

Uživati!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map