Dijeljeno vs VPS hosting – u čemu je razlika?

Ponude za WordPress


Odabir pravog domaćina nije lak zadatak. Osjećaj prenapučenosti, zbunjenosti i pomalo izgubljenosti savršeno su normalne reakcije kad se suočite s odlukom o pravoj razini usluge. Čak i uz veliko iskustvo, može biti teško izabrati između ogromnog broja opcija vani.

U ovom ćemo članku pogledati zajednički hosting (prirodno polazište za male web stranice) i VPS (Virtual Private Server) hosting – a zatim dovršiti nekoliko preporuka za svaku vrstu usluge.

U osnovi, virtualni privatni poslužitelji značajan su korak od općih dijeljenih planova hostinga – troškovi koji se kreću od samo 5 USD mjesečno do niže cijene do 20 do 55 USD za pristojnu VPS uslugu srednjeg opsega. Je li dodatni trošak opravdan? Pogledajmo…

Dijeljeni hosting

Dijeljeni hosting način je za hosting tvrtki da na isti poslužitelj stave veliki broj korisnika. Poslužitelj nije ništa drugo nego računalo s procesorom, memorijom i tvrdim diskom – baš kao i vaše kućno računalo. Ako ste ikada odrastali u kućanstvu s jednim računalom koje koristi cijela obitelj, vjerojatno ste već upoznati s nekim potezima i nedostacima zajedničkog hostinga.

Naviše je cijena po korisniku niska. Ako ste svima u obitelji kupili računalo, to bi vjerojatno koštalo oko 300 dolara po osobi. Ako svi koristite jedno računalo, trošak po osobi mogao bi biti, između recimo šest od vas, samo 50 USD po osobi.

S druge strane, resursi dostupni svakom od vas bit će ograničeni, a na vas bi mogli utjecati postupci drugih. Na primjer, ako vaš brat preuzme deset igara, možda koristi do 80% tvrdog diska. Štoviše, ako jedno od njegovih preuzimanja sadrži virus, to bi moglo spriječiti ostale u obitelji da mogu koristiti računalo.

Dijeljeni hosting je vrlo sličan obiteljskom računalu. Poslužitelj koji koristite može biti prilično moćan, ali hosting tvrtke obično na njega stavljaju stotine (ponekad i tisuće) korisnika. Ovako zadržavaju troškove do razine od 4 do 8 USD mjesečno. Snažni namjenski poslužitelj – na kojem samo vi koristite poslužitelj – obično košta više od oko 350 USD mjesečno. Ako tvrtka koristi isti hardver, ali stavi na njega 300 ljudi, dobivaju više od 1200 USD mjesečno – nije loša ponuda (za njih)!

Naravno, ne biste trebali očekivati ​​puno za tako niske troškove. Ako postoji web lokacija s istjecanjem memorije na istom poslužitelju na kojem ste, utjecat ćete na to. Ako web lokacija koristi do 80% memorije, sve ostale web stranice (a moglo bi ih biti na tisuće) može pristupiti samo preostalih 20%. Uz to, zlonamjerni napadi na jednu web lokaciju na poslužitelju mogu proširiti probleme u čitavoj korisničkoj bazi. To se često naziva efektom “lošeg susjeda”. Najgore je što je potpuno nepredvidljiv, pa je gotovo nemoguće planirati.

VPS hosting

U usporedbi s uslugom zajedničkog hostinga, VPS (Virtualni privatni poslužitelj) tehnički je vrhunsko rješenje na gotovo svaki način. Tehnički gledano, VPS poslužitelji su zapravo i dalje „zajednička“ okruženja (u onoliko koliko će i dalje na jednom fizičkom stroju raditi više korisnika), ali tehnologija koja se koristi za dodjeljivanje resursa i razdvajanje korisnika je mnogo sofisticiranija..

Ključna razlika je kako se resursi dijele. Mnogo manje korisnika koristi isti hardver i svaki ima svoje “privatno” okruženje, pa se čini kao da svaki ima svoj poslužitelj.

S zajedničkim domaćinima to je u osnovi vrsta besplatne usluge za sve: tko zgrabi resurse, prvo ih mora koristiti. Ako poslužitelj ima 16 GB memorije, tada bi jedna web stranica (od tisuće) potencijalno mogla završiti koristeći gotovo sve. Na VPS poslužiteljima se iznos dijeli unaprijed. Na primjer, VPS planovi nižeg ranga mogu dodijeliti 2 GB svakom korisniku; svaki bi od tih korisnika mogao koristiti onoliko 2GB koliko im treba, ali nitko neće moći prekoračiti svoje osobne dodatke od 2 GB..

Raspodjela resursa po korisniku čini znatno stabilnije i predvidljivije okruženje. Možete li još ponestati memorije? Ako imate loše šifriranu web stranicu ili viralno gledate i preko noći dolazite desetke tisuća posjetitelja, onda to sigurno. Međutim, VPS planovi vam gotovo uvijek omogućuju da dobijete dodatnu memoriju kada i kada trebate (sve naravno za dodatnu naknadu). Pojava je da na vas neće utjecati negativno ono što rade bilo koji od ostalih korisnika / web mjesta na poslužitelju.

Još jedna prednost je bolja sigurnost za sve. Postoje slučajevi skripti koje mogu zaobići hipervizor – proces koji stvara virtualne poslužitelje, ali oni su izuzetno rijetki.

Trebam li prebaciti na VPS?

Jednostavan odgovor je: Da. Gotovo biste trebali razmotriti odmak od zajedničkog hostinga ako imate ozbiljnu internetsku tvrtku – iako ovisno o vrsti web stranice koju pokrećete, VPS možda nije jedini izbor koji vrijedi razmotriti: ali doći ćemo do toga malo kasnije. Mislim na samo dva dobra razloga zbog kojih bi upotreba zajedničkog računala mogla biti bolja opcija od korištenja VPS-a: jedan je zbog financijskih razloga, a drugi je da imate nekoliko web lokacija s niskim prometom koje biste voljeli živjeti, ali još nisu od stvarnog značaja.

Ako ste tek osnovali tvrtku, a sredstva su uska, možda biste željeli odabrati opciju 5 USD mjesečno, a ne minimalnu 20 USD mjesečno. Međutim, ne zaboravite da je vaša web lokacija okosnica vašeg napora. Ako je to slučaj, to bi mogao biti bolji izbor da se potroši više na vašoj web stranici i odloži stvari poput nabavke markiranog pribora i / ili održavanja urednih ručkova..

Još jedan dobar razlog za korištenje zajedničkog hostinga je ako imate web lokacije s vrlo malim prometom koje želite i dalje pokretati, ali ne želite s njima “zagađivati” VPS račun. Obično tim web lokacijama neće trebati značajna snaga i malo vremena zastoja ovdje neće predstavljati veliki problem.

U svim ostalim slučajevima, mislim da je VPS račun dobra ideja i savjetovao bih da se bilo koji ozbiljan posao prebaci na nju što prije. Možda su relevantnija pitanja koliko treba potrošiti na VPS i koje su opcije nakon što se odlučite za promjenu.

Možda imate jedno pitanje: “Što je sa širinom pojasa i pohranom? Moj zajednički domaćin omogućuje neograničenu propusnost i pohranu, dok VPS računi obično nameću relativno velika ograničenja. “

Strogo je rečeno da je to istina, ali gotovo sigurno se nikada nećete naći u ograničenjima za pohranu, osim ako nemate vrlo veliku web lokaciju (na primjer, s ogromnim količinama vlastitog učitavanja, na primjer, ne samo strujenog video sadržaja). Prostor za pohranu na nižim VPS računima iznosi oko 40 GB, što je MNOGO prostora.

Imajte na umu da, međutim, svaki domaćin koji ima “neograničeno” ima i politiku “poštene uporabe”. To znači da ga ne možete koristiti kao skladište za sve svoje stvari. Ne možete, primjerice, dobiti jeftini Bluehost račun i tamo pohraniti 50 GB ripanih DVD-ova; oni htjeti otkaži svoj račun čim saznaju.

Isto se otprilike odnosi na širinu pojasa. VPS niskog stupnja obično nudi oko 1TB podataka; da vidimo koliko je ovo. Prosječna veličina web stranice u lipnju 2014. iznosila je nešto više od 1600kb. Dijeljenjem dopuštene širine pojasa s ovim brojem, dobivamo grubi broj mjesečnih posjeta koje dopušta 1TB, a to je 625 000.

Ako imate toliko posjetitelja na zajedničkom domaćinu, gotovo sigurno ćete ga koristiti put više resursa nego što bi trebalo biti, a vaše će web mjesto cijelo vrijeme biti u padu. U stvari, ako imate negdje blizu 500 000 posjetitelja mjesečno, vjerojatno biste vjerojatno trebali potražiti rješenja viših razreda hostinga – a uz takav promet koji dolazi na vaše web mjesto, vjerojatno ćete imati više nego dovoljno novca za to!

Različite vrste VPS-a

VPS računi razlikuju se ovisno o količini sredstava koja su vam dodijeljena.

Planovi s najnižim cijenama (uglavnom oko 20 USD mjesečno) obično vam daju 1 jezgru i oko 1 GB memorije, 20 GB prostora za pohranu i 500 GB propusne širine – dok planovi s višim cijenama daju vam više poput 8 jezgara, 10 GB memorije, 150 GB prostora za pohranu i 1,5 TB propusnosti. Ovakva postavka obično će vam vratiti ništa od oko 150 USD mjesečno i više.

Prema mom iskustvu, ako se do sada udaljavate od zajedničkog domaćina, VPS poslužitelj od 20 USD mjesečno vjerojatno će odgovarati vašoj web stranici / potrebama. Štoviše, ako trebate, većina VPS domaćina omogućit će vam da povećate rezultat na trenutak, jednostavno ih platite malo više, a vašoj web lokaciji dodijelit će više resursa u skladu s tim.

Što je još tamo?

Pored VPS-a, još jedno vrlo održivo rješenje – ako imate web mjesto koje pokreće WordPress – bilo bi odlučiti za “uspio WordPress hosting„. Upravljani WordPress hosting može se (tehnički gledano) pokrenuti ili zajednički ili VPS poslužitelji, ali budući da su takve usluge posebno prilagođene izvođenju samo WordPress-a, one imaju niz značajnih prednosti, od kojih je jedna brzina!

Ako želite odabrati rješenje za hosting za web stranicu s samo WordPressom, svakako pogledajte jedan raniji članak nazvan Shared vs Managed WordPress hosting, koji se u ovoj dubini tematizira..

Preporučeni domaćini VPS

U današnje vrijeme većina hosting kompanija nudi VPS opciju. Zaokružila sam neke od najboljih u nastavku, s nekoliko riječi o tome zašto ih svaki vrijedno razmotri.

SiteGround

SiteGround je velika, poznata tvrtka u svijetu hostinga. Posebno mi se sviđa njihova podrška; Imao sam s njima nekoliko sjajnih iskustava. Oni su također najbolje ocijenjeni VPS domaćin na društvenim medijima. To ih ne mora nužno činiti neprobojnim, ali svakako je dobar početak.

Tekuća mreža

Tekući web još je jedan dobro ocijenjeni domaćin koji nudi tonu usluga. Osobno koristim njihove usluge za web mjesto s 200.000 pregleda mjesečno. Domaćin je na njihovom najnižem VPS planu od 50 USD mjesečno i radi bez problema. To samo pokazuje da broj posjetitelja ne mora nužno pretvoriti u stotine dolara domaćinstva mjesečno.

Linode

Linode nije domaćin kakav sam koristio, ali čujem dobre stvari o njima. Zanimljivo je da cijene po satu – što često velike kompanije izračunavaju ove vrste troškova. Cijene su također prikazane mjesečno; njihov najjeftiniji plan vratit će vam samo 10 USD mjesečno i još uvijek predstavlja ogroman skok naprijed u odnosu na zajednički hosting.

Preporučeni dijeljeni domaćini

Kao što je već spomenuto, mislim da je prelazak na VPS uslugu izvrstan korak za gotovo svaku ozbiljnu tvrtku, ali što ako imate nekoliko web mjesta s niskim prometom ili vam treba malo više vremena da prikupite sve one važne fondovi? U ovom slučaju, preporučio bih vam da pogledate SiteGround (koji je već spomenut u odjeljku ‘Prominent VPS Hosts’ gore), koji nudi visokokvalitetne zajedničke hosting usluge po povoljnijim cijenama i lako će vas moći nadograditi VPS-u kako i kad to postane potrebno.

SiteGround nudi mjesečne planove dijeljenog hostinga za nešto manje od 5 USD, međutim, odaberite bilo koju od dobro pregledanih velikih kompanija koje dijele hosting da biste ovdje vidjeli više i ne možete zaista pogriješiti; problemi s lošim susjedima i slično mogu vas povremeno zaustaviti, ali tvrtka s moćnim poslužiteljima i dobrom korisničkom uslugom može – i hoće – značajno smanjiti rizik.

Zaključak

VPS je bolji od zajedničkog hostinga na svaki tehnički način. Ako si ne možete priuštiti 20 USD mjesečno za dobar VPS poslužitelj, čak bih vam preporučio da odete s jeftinom VPS-om od 5 dolara mjesečno umjesto recimo Vultr, umjesto da ostanete kod zajedničkog domaćina nakon što vaša web stranica počne doživljavati zajedničko gostovanje- povezane poteškoće. Zajedničko okruženje prilično je izvan vašeg nadzora, što može biti vrlo frustrirajuće.

Dobra alternativa općenitom VPS-u – ako imate WordPress – upravlja WordPress hosting pročitajte više. To su obično malo skuplje od osnovnih VPS usluga u ponudi, ali mogu pružiti doista značajno povećanje brzine i pouzdanosti.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me