Поправяне на ужасената „вътрешна грешка в сървъра“ в WordPress (стъпка по стъпка)

Сделки с WordPress


Всички сме били там – сайт, който функционираше отлично само преди секунди, изведнъж решава да хвърли напасване и изплюе вътрешна грешка в сървъра. Ако имате късмет, администраторът на WordPress все още работи, но в някои случаи дори това може да откаже сътрудничеството. В тази статия ще обясним какво е вътрешна грешка в сървъра и по-важното как да го поправим.

важно: Винаги правете цялостно архивиране на вашия сайт (дори и да не работи както трябва), преди да направите някакви промени – по-добре безопасно, отколкото съжалявам!

Нека се напукаме.

Какво е вътрешна грешка в сървъра

Вътрешните грешки на сървъра са досадни както за потребителите, така и за разработчиците, защото те не предоставят никаква информация за корена на проблема – просто ви казват, че има такава. Представете си, че отидохте при лекаря и казахте, че чувствате болка, но отказахте да разкриете къде е тази болка – ще е много трудно лекарят да я лекува! Това е трудността с вътрешна грешка в сървъра – няма индикация откъде идва проблемът.

Вътрешна грешка на сървъра

Нещо повече, името „вътрешна грешка в сървъра“ може да бъде подвеждащо, тъй като в почти всички случаи вашият хост (и / или сървър) не е виновен. Ако погледнете HTTP спецификациите, можете да видите, че грешката от 500 вътрешни сървъра означава следното:

Сървърът срещна неочаквано състояние, което му попречи да изпълни заявката.

Няма нищо лошо в самия сървър – просто се среща с нещо, което не може да разбере. Нека да разгледаме какво би могло да бъде това – и как можете да се отървете от него.

Стъпка нула: Активиране на отстраняване на грешки

Първата стъпка трябва да бъде поне да се опитате да осмислите грешката – може да имате късмет! В зависимост от начина, по който сървърът ви обработва грешки, това, което виждате, всъщност може да не е грешка в сървъра. За да видите дали това е така, ще трябва да редактирате wp-config.php файла в основната директория на вашия уебсайт. Изтеглете файла (чрез FTP, отворете го (с помощта на текстов редактор и потърсете „WP_DEBUG“. Ако намерите реда, просто променете фалшиво на истина и отново качете файла на сървъра.

Ако този ред все още не е във вашия конфигурационен файл, създайте го, като използвате следния ред код:

определи ( "WP_DEBUG", вярно );

Презаредете уебсайта си и вижте дали грешката се променя. Ако е така и сега виждате съобщение „фатална грешка“, което сочи към конкретен ред код в конкретен файл, тогава разглеждате сравнително проста грешка в кода. Ако приемем, че споменатата грешка произхожда от приставка или тема, ще трябва да деактивирате нарушаващия продукт и / или да поработите сами да отстраните проблема (или да накарате някой друг да го погледне, ако не сте в състояние да разберете какво се случва твой собствен).

Забележка: След като откриете проблема, не забравяйте да промените гореспоменатата стойност „истинска“ обратно към „false“ в гореспоменатия wp-config файл.

Първа стъпка: Проверете дали вашият администратор работи

Посетете администратора на уебсайта си на адрес http://yoursite.com/wp-admin/. Ако тази страница се зарежда правилно и ви позволява да влезете, можете да бъдете сигурни, че проблемът е с приставка или с вашата тема. Ако вашият администратор се зареди, продължете към стъпка втора. Ако не стане, преминете към стъпка четири.

Стъпка втора: Деактивирайте всички приставки

Почти няма начин приставката да причини проблеми, ако е деактивирана, така че, ако подозирате, че някой от вашите плъгини причинява проблема, отидете на секцията с приставки и ги деактивирайте всички. Това няма да ги изтрие и те ще запазят запаметените си данни, но кодът им няма да бъде стартиран. Ако сте деактивирали всичките си приставки и сайтът ви все още няма да се зареди, преминете към стъпка три.

Ако вашият сайт работи и започнете, започнете да активирате плъгините една по една. Продължавайте да проверявате за тази 500 вътрешна грешка на сървъра след всяка добавка. Когато намерите виновника, можете да решите какво да правите с него. Най-добрият начин на действие е да оставите приставката деактивирана и незабавно да уведомите автора. Ако е критичен за мисията плъгин, вероятно трябва да потърсите по-добра, по-стабилна алтернатива.

В някои много редки случаи стартирането на стар софтуер като PHP 5.3 може да причини проблеми. Преди да подмените приставка, която досега се оказа надеждна, погледнете стъпка седма.

Трета стъпка: Превключете към Тема по подразбиране

Ако деактивирането на вашите приставки не реши проблема, най-вероятно виновникът е темата ви. Можете лесно да потвърдите това, като преминете към тема по подразбиране WordPress. Препоръчвам да използвате Twenty Sixteen, което е най-новата тема по подразбиране. Ако преминаването към двадесет и шестнадесет решава проблема, можете да активирате отново всички плъгини и да започнете работа, като намерите проблема в кода на вашата тема.

Ако темата ви е или от официалното хранилище за теми, или от независим магазин за теми, трябва да уведомите автора възможно най-скоро. Ако, от друга страна, това е ваша собствена тема, ще трябва да се снабдите с програмист, който да ви помогне, защото тези грешки често могат да бъдат много трудни за намиране – дори за сезонни кодери.

В някои много редки случаи стартирането на стар софтуер като PHP 5.3 може да причини проблеми. Преди да прекарате часове в опит да намерите грешка или да платите стотици долари на програмист, погледнете стъпка седма.

Четвърта стъпка: Увеличете лимита на паметта си

Ако вашият уебсайт използва прекалено много памет, той определено ще хвърли пас – възможно е да доведе до 500 вътрешна грешка в сървъра. в много случаи, това е знак за лошо кодирана тема или плъгин. Тя може да бъде коригирана бързо чрез увеличаване на ограничението на паметта, но това не е сигурен начин за решаване на проблема и няма да стигне до корена на него.

Така или иначе WooThemes има кратко ръководство за увеличаване на лимита на WordPress паметта. Имайте предвид, че вашият сървър или акаунтът ви може да има определено количество памет, разпределена му, и няма да можете да увеличите ограничението на паметта си отвъд това.

Като алтернатива, говорете с вашия хост за по-конкретни инструкции – някои ще бъдат повече от щастливи да увеличат лимита на паметта си с почти никакъв шум от ваша страна.

Пета стъпка: Отстраняване на грешки. Htaccess Проблеми

Файлът .htaccess е конфигурационен файл за вашия Apache Server, който позволява някои относително разширени функции. Използвайки го, можете да активирате gzip компресия, да промените максималния размер на качването и да правите всякакви други удобни неща.

Вече написахме ръководство за това как да редактираме .htaccess файла, но си струва да повторим, че това е чувствителна зона, където е необходимо повишено внимание. Опитна грешка, забравено пространство или незатворен цитат, например, лесно могат да причинят 500 вътрешна грешка в сървъра, преграждайки уебсайта Ви – включително вашия администратор – до спиране.

Решението е да отворите .htaccess файла – той трябва да бъде в основната папка WordPress – и да видите дали има грешки (особено ако наскоро сте го променили). Препоръчвам да създадете резервно копие с име backup.htaccess, след което да изтриете напълно оригиналния .htaccess файл, за да видите дали уебсайтът се връща онлайн.

Ако е така, тогава проблемът е с вашия .htaccess файл. Можете да преминете през него ред по ред, за да видите кога сайтът ви се спуска; след като откриете обидния ред, уверете се, че няма излишен текст (може би незатворен цитат или нещо подобно). Ако не можете да намерите проблема, предлагам да изтриете реда. Вашият уебсайт напълно свален е много по-лош от липсваща .htaccess линия – попитайте по форумите, ако имате нужда от повече помощ.

Стъпка шеста: Инсталирайте отново WordPress

Изключително рядко е, но може да имате повредени файлове в ядрото на WordPress. Това няма какво да се притеснявате – нещо може да се е объркало, например, когато сървърът ви копира необходимите файлове. Повторното качване на файловете на WordPress Core може да реши проблема ви.

Изтеглете ново копие на WordPress и използвайте FTP приложение, за да качите всичко, освен папката wp-content. Ако имате нужда от по-подробни инструкции, разгледайте статията на Codex за надграждане на WordPress.

Стъпка седма: Проблеми с PHP версия

Докато старите версии на PHP обикновено не причиняват 500 вътрешни грешки на сървъра, може да си струва да поговорите с вашия хост и да ги помолите да ви предоставят по-нова версия, преди да харчите ценно време и пари. PHP 7 е оттеглил някои предишни функции – например плъгин може да използва функция, която не е налична в по-старата версия на PHP и т.н..

Попитайте вашия хост каква версия на PHP използвате. PHP 5.2 вече е на десет години, а 5.3 е на седем години – не го приемайте, ако вашият хост управлява вашия сайт в такива стари версии. Трябва поне да имате някакъв вариант на 5.4 тичане или, още по-добре, чисто новия PHP 7 (за оптимална работа).

Сложни проблеми

Въпреки че няма вероятност да имате два проблема едновременно, това може да се случи. Може да имате плъгин, който причинява проблем, както и проблем .htaccess. В този случай проблемът няма да бъде решен, когато деактивирате всички плъгини и няма да бъде разрешен, ако премахнете .htaccess файла – само ако направите и двете.

Ако следвате тези стъпки и все още получавате 500 вътрешна грешка на сървъра, трябва да започнете отново и се уверете, че не отменете всички промени. Поддържайте плъгините си деактивирани, дръжте темата си превключена на двадесет и шестнадесет и т.н..

Заключителни мисли

Поради неяснотата на съобщението за грешка от 500 сървъра, разрешаването му може да бъде трудно, но като следвате стъпките по-горе, трябва да можете да разберете какво се случва.

Ако все още не можете да разрешите проблема, свържете се с вашия домакин. Връзка към тази статия и ги уведомете, че сте опитали тези стъпки, тъй като те ще оценят усилията и ще могат да намерят проблема много по-бързо!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map