Как да създадете тема за деца на WordPress – и защо вероятно ще искате да използвате такава

Къде да купя WordPress теми


Едно от най-големите предимства на използването на WordPress е възможността да се възползвате от огромен брой готови теми – всички те могат да бъдат персонализирани от потребителите с относителна лекота. Но с цялата тази персонализация възниква въпросът за поддръжката: Какво се случва, ако направите своите персонализации и темата, която използвате, се актуализира?

Това е въпрос, който твърде много потребители в крайна сметка научават отговора по трудния начин: Ако актуализирате тема, след като сте направили персонализиране, всички промени, които сте направили в оригиналните файлове с теми, ще бъдат презаписани – и ако не архивирайте сайта си (и вие трябваше ВИНАГИ се уверете, че имате цялостно архивиране, преди да направите каквито и да било промени), тогава цялата тази упорита работа ще бъде загубена. *

За да избегнете този трагичен сценарий, има нещо, което всеки потребител на WordPress трябва да направи: Създайте (и използвайте) детски теми при всяко инсталиране на WordPress.

Какво е детска тема – как работи?

Детска тема на WordPress всъщност не е нищо повече от отделна тема, която разчита на родителската си тема за повечето (ако не и всички) от своята функционалност. В най-основната си форма, детска тема е просто отделен CSS лист, който WordPress показва вместо стиловете в родителската тема. Това ви позволява да правите промени в темата си, без да губите персонализирания стил, който сте създавали всеки път, когато родителската тема се актуализира.

По-сложните детски теми могат да включват и допълнителна функционалност. Точно както с дизайнерските елементи, WordPress първо ще провери темата на детето за функции. Ако няма намерени, те ще бъдат по подразбиране към функциите на родителската тема. Ако има функции, функциите в дъщерната тема ще се използват вместо или в допълнение към тези в родителската тема.

Как да създадете WordPress Child Theme

Надявам се, че до този момент ви убедих, че детските теми са много необходими. Разбира се, това не означава, че не сплашват някои хора. Но има и добра новина: Темата за деца в WordPress е създадена изключително лесно.

Структура / йерархия на темата за деца на WordPress

Първата стъпка за ръчно създаване на детска тема на WordPress е достъпът до вашата директория с теми под WP-съдържание / теми. Можете да направите това чрез FTP клиент или в много случаи чрез интерфейс, предоставен от вашата хостинг услуга.

След това ще трябва да създадете нова директория за детската тема. Можете да го наречете каквото ви хареса. Препоръчвам да го поддържате просто и лесно разбираемо. Нещо като THEMENAME дете трябва да се справя хубаво.

Всички важни персонализирани CSS файлове (задължително)

След като завършите тези две стъпки, е време да добавите (най-малкото) таблицата със стилове CSS, която ще определи темата на вашето дете. За целта просто създайте текстов файл (разбира се, използвайки подходящ текстов редактор) с име style.css и копирайте и поставете следния код в него:

/ *
Име на темата: Двадесет и тринадесет дете
Тематичен URI: http://example.com/twenty-thirteen-child/
Описание: Тема за двадесет и тринадесет деца
Автор: Джон Доу
URI на автора: http://example.com
Шаблон: двадесет и тринадесет
Версия: 1.0.0
* /

@import URL адрес ("../twentythirteen/style.css");

/ * = Тук започва персонализирането на темата
——————————————————– * /

Ще искате да промените информацията по-горе, за да отразява файловете, с които всъщност работите, и това е така изключително важно за да се уверите, че секциите ви „Шаблон“ и „@import“ са правилни в тази стъпка. Запомнете: Всичко зависи от регистър!

След като коригирате информацията по-горе, за да отразява вашите конкретни данни, можете да продължите и да въведете вашите персонализирани настройки на CSS тема в предоставеното пространство и да запазите файла. Тада! Току-що създадохте детска тема. Честито!

За да активирате новата си детска тема, всичко, което трябва да направите, е да копирате създадената от вас папка с детска тема (тази, съдържаща горния CSS файл), и да я инсталирате чрез Изяви > Теми във вашия WordPress администратор, точно както бихте направили с всяка друга тема на WordPress. Освен това можете да го оставите разархивиран и да го качите в директорията с теми, като използвате FTP клиент.

Но нека кажем, че искате да създадете малко по-сложна детска тема – тази, която надхвърля обикновените CSS персонализации. Как бихте искали да добавите персонализирани PHP функции или да промените действителните файлове или шаблони на тема?

Редактиране на файла Functions.php (незадължително)

В случай на редактиране на файла function.php на вашата тема, просто създайте нов файл function.php като този по-долу, след което добавете това към темата на вашето дете. Всяка функция в този нов файл автоматично ще отмени функциите във файла на вашата родителска тема. Всичко, което не е посочено в този нов файл, просто ще бъде по подразбиране спрямо оригинала.

<?PHP
// вашият код отива тук
?>

Редактиране на файлове с шаблони (незадължително)

Редактирането на PHP шаблонови файлове е малко по-различно от редактирането на CSS стилове и функции. В двата предишни примера, всичко, което трябваше да направите, е да създадете файлове, които съдържат вашите допълнения и / или отменящи промени. И в двата случая новите файлове в дъщерната тема бяха повече или по-малко допълващи файловете в родителската тема – но когато става въпрос за файлове с шаблони на PHP, трябва да замените цялото съдържание на оригинала с нов файл в детето си тема.

Това постигате, като копирате PHP шаблона, който искате да редактирате, и след това го поставите в същото местоположение на дървото на файловете във файловете с дъщерни теми, които той заема в родителските теми. WordPress вече изцяло ще игнорира оригинала и каквито и промени да направите в дублирания файл в детската тема, ще бъде това, което WordPress използва всъщност.

Имайте предвид обаче, че искате само да добавяте файлове към темата на детето си, в което всъщност искате да направите промени – т.е. не правете излишно копиране в цял набор от файлове. Това е така, защото когато темата на родителя се актуализира, все пак в някои крайни сценарии трябва да сте сигурни, че няма важни актуализации на файловете с шаблони, които сте избрали да редактирате и / или включите.

Така че защо не всички използват детски теми?

Освен хората просто не осъзнават необходимостта от създаване на детска тема, единствените наистина добри причини да не създавате / използвате деца теми са, защото или не възнамерявате да правите никакви промени във файловете с теми (което означава, че можете просто да използвате темата си точно как го е направил разработчикът), или темата, която използвате, предоставя специален интерфейс в своите опции за тема, в който да направите (и запазете) всички промени, от които се нуждаете. Струва си да се отбележи, че много теми предлагат интерфейс за извършване на потребителски CSS промени, например.

Друга (не толкова оправдана) причина да не използвате детска тема е, защото ако искате да направите нещо повече от CSS промени, това почти неизменно ще изисква малко (а понякога и много) допълнително запознаване с начина оригиналната тема за родители е направена. Това често може да се почувства като скучна работа. Ако това ви звучи познато, вероятно ще сте в дълбока вода, ако / когато темата ви получи критична актуализация!

Съобщението за отнемане

Ако приемем, че възнамерявате да поддържате актуална темата си (което е изключително добра идея), използването на детска тема е от съществено значение най-добрата практика. ** За щастие, само няколко минути работа за създаването й, така че, ако не сте го направили вече, тогава е моментът!

Бележки, съвети и съвети

Ако се мъчите да направите визуалните си редакции, разгледайте по-ранната ни статия относно Къде да научите CSS онлайн

За повече информация относно детските теми на WordPress, не забравяйте да проверите официалния WordPress Codex.

* При архивиране: Има голям акцент върху създаването на архиви. Дори и при създаване на резервно копие, вие все още ще сте в дълбока вода, когато става въпрос за актуализиране на темата ви, ако правите директни редакции към нея, тъй като вероятно все пак ще трябва да приложите новата актуализация. Това е особено вярно, ако тази актуализация има нещо общо с кръпката на новооткритите дупки в сигурността. Освен ако по някакъв начин не можете да копирате всички промени, които сте направили, резервното ви копиране всъщност не може да бъде толкова полезно, за да ви изведе от ситуацията!

** Относно най-добрите практики: Ако все още не сте убедени в използването на детски теми, не приемайте моята дума за това. Вземете съоснователя на WordPress Matt Mullenweg: „Детските теми и рамката са единственият начин да изградите вашия сайт за WordPress“ – (каза, докато говорихте за рамката на Genesis.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me