Как да настроите и използвате персонализиран кратък домейн за WordPress

Сделки с WordPress


Тъй като по-проницателните сред вас може би вече сте забелязали, наскоро започнахме да използваме нов кратък домейн (wngwp.es) в нашите туитове. Какво е кратък домейн? Е, това е наистина само второ (по-кратко) име на домейн, което може да се използва вместо оригиналното ви име на домейн. Защо някой би искал да прави това? Е, най-вече защото използването на съкратено име на домейн ви позволява да спестите място в twitter (или където и да е друго, което ви интересува да го използвате), без да се налага да се връщате към скучни общи генерирани по подразбиране къси URL адреси за допълнителен взрив от брандиране (помислете: ‘ nyti.ms ‘(New York Times)) и тъй като притежаването на собствен персонализиран кратък домейн просто изглежда спретнато! Така че нека да се напукаме:

Стъпка 1. Въведете Bit.ly!

Преминете към Bit.ly и се регистрирайте за безплатен акаунт. След като направите това, влезте и кликнете върху „ахой,„ вашето име ““ (горе вдясно) и след това „НАСТРОЙКИ“. Изберете раздела „ДОПЪЛНИТЕЛНО“ и след това или „Бизнес“ или „Личен“ (за простота, тук ще покрием „Лично“). Все още нямате кратък домейн? Преминете към стъпка 2… bitly

Стъпка 2. Изберете (и след това купете) вашия кратък домейн

И така, какъв кратък домейн да изберете? Изглежда, че конвенцията е да се избере кратък домейн, който а) изглежда добре и б) очевидно произлиза от първоначалното име на домейна на сайта. Примерите включват „nyti.ms“ (New York Times), „tcrn.ch“ (Tech Crunch), „bsa.ly“ (BuySellAds) и, ах, „wngwp.es“ (познайте кой!). Ако сте останали за идеи (или дори ако не сте), проверете domai.nr (за пълен списък от домейни от най-високо ниво вижте тази страница в Уикипедия. След като сте решили за една, следващата стъпка е да купете си. Купихме нашите от GoDaddy (главно защото предполагаме, че много читатели вече ще са запознати с GoDaddy и знаехме, че ще пишем публикация за това как да настроим нещата, когато купихме нашия) – но вместо просто да ни копира, купете вашия домейн от с който и регистратор на домейни да се чувствате най-удобно (защото ще трябва да добавите персонализиран DNS запис към него, ако следвате описаната тук процедура – не се паникьосвайте: повече за този DNS бит по-нататък). След като получите новия си кратък домейн, ще бъдете в състояние да се върнете към този раздел „Разширени“, споменат в стъпка 1, и да разкажете на Bit.ly всичко за него.

Стъпка 3. Настройте персонализиран DNS запис, който да сочи към Bit.ly

Процедурата за това ще бъде малко по-различна в зависимост от вашия регистратор, ако приемем, че сте избрали GoDaddy (както направихме по-горе), след това влезте в профила си в GoDaddy, изберете „Домейни“ и „Стартирайте“ новия си кратък домейн. След това изберете раздела „DNS файл на зоната“, последван от „редактиране“. След това ще бъде показан нов прозорец, в който ще можете да редактирате съществуващия запис „A (Host)“ за вашия сайт, като промените IP адреса на 69.58.188.49 (IP адрес на Bit.ly).

GoDaddy A Запис за Bit.ly

За по-подробна информация за тази стъпка (и за това как да я настроите, ако сте избрали да използвате поддомейн, а не домейн от най-високо ниво за вашия кратък домейн), проверете в Bit.ly „Как да настроя персонализиран страница с кратък домейн. Имайте предвид, че може да отнеме до 48 часа, докато промените в домейна се разпространят, така че може да се наложи да изчакате известно време, докато промените влязат в сила. След като бъде потвърдена, след това ще можете да изберете новия си кратък домейн от падащото меню до „По подразбиране кратък домейн за вашите биткойн“, под „Кратък домейн“, както и да изберете „Персонализиран коректен корект на кореспонденция с домейн“ ( вероятно ще искате да въведете редовното име на вашия сайт) в случай, че някой посети вашия персонализиран кратък домейн директно (и двете в същия раздел „ДОПЪЛНИТЕЛНО“ като преди).

Стъпка 4. Bit.ly + WordPress = WP Bit.ly

И така, как използвате новото си потребителско кратко име на домейн с WordPress? Лесно – с удобен плъгин (наречен WP Bit.ly, който ви позволява бързо и лесно да получите достъп до персонализирани препратки (създадени с избрания от вас кратък домейн) чрез нов елемент от менюто (създадено от WP Bit.ly) на лентата с инструменти на WordPress.

WP Bit.ly

Стъпка 5. Вземете туитър с него!

Но почакай! Не толкова бързо, защото все пак ще трябва да преминете през всички настройки на плъгините за WP Bit.ly, за да сте сигурни, че всичко е конфигурирано правилно (не забравяйте да въведете вашето потребителско име за Bit.ly и ключ на Bit.ly API и т.н.) и да коригирате няколко настройки за отговарят на вашите лични изисквания (избиране за какъв вид публикации трябва да се генерират кратки връзки и т.н.) И дори след като настроите всичко, може да се наложи да изчакате известно време за влизането в сила на тези проклети DNS промени (в нашия случай това отне ден). Късмет!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map