Kako omogućiti GZIP kompresiju u WordPressu

Ponude za WordPress


Ako radite s računalima bilo stvarno vrijeme, vjerojatno ćete već biti upoznati sa kompresijom. Za one koji to nisu: komprimiranje je super koristan alat za grupiranje gomile datoteka u jednu znatno manju (i lakše prenosivu) datoteku – što se za web stranice pretvara u znatno brže vrijeme učitavanja stranica. U ovom ću članku pogledati kako funkcionira gzip kompresija i kako to možete omogućiti na vlastitoj web stranici koja pokreće WordPress.

Kako djeluje kompresija

Prije nego što prijeđemo na to kako ga implementirati, prvo pogledajmo što kompresija znači i kako ona može pomoći.

Danas gotovo sve moderne web stranice koriste mješavinu HTML-a, CSS-a i JavaScript-a, koje su programeri napisali na logičan, globalno razumljiv način. Rezultat toga je gotovo uvijek prilično glavno pokrivanje koje ne služi ničemu osim ljudskoj čitljivosti. Nadalje, većina programera također će koristiti različite obrasce dizajna i uobičajene elemente, što dovodi do prilične količine ponavljanja.

Algoritmi kompresije poput gzip koriste obrasce i ponavljanja pronađena u tekstu kako bi stvorili učinkovitiji način za pohranu podataka. Pogledajmo primjer.

Evo nekoliko HTML koda kako bi se tekst unutar njega prikazao podebljanim:

ovo je podebljano

Komprimirana inačica ovoga zapravo je prilično dugačka: eNqzKS4pys9LtyvJyCxWAKKk / JwUG32oIC8XALn8Cuo =. Međutim, pogledajte što se događa kada komprimiramo sljedeće:

ovo je podebljano
i ovaj je podebljan

Komprimirana verzija je eNqzKS4pys9LtyvJyCxWAKKk / JwUG32oIC + XDRZphZL8fCQlACNDF0U =. Iako je izvorni tekst više nego dvostruko veći, komprimirana verzija zapravo je samo 16 znakova – nevjerojatnih 32% smanjenja, što znači manje učitavanja i brže web mjesto.

Kako omogućiti gzip kompresiju za WordPress

Važno je razumjeti da gzip kompresija nije nešto za što je WordPress odgovoran. To je zapravo nešto čime poslužuju sami poslužitelji (umjesto unutar WordPress-a), što znači da će vam to biti omogućeno da postavite stvari izvan WordPress-a.

Pitajte svog domaćina

Prvo stvari: budući da omogućavanje kompresije zahtijeva uređivanje (ili čak stvaranje) osjetljive datoteke s kojom nije najlakše raditi (poznate kao “htaccess datoteka”), ako imate bilo kakvih dvojbi što učiniti, možda je najbolje zamoliti svog domaćina da to učini za vas. Ako imate vrhunskog domaćina s vrhunskom podrškom, trebali bi vam to moći postaviti za nekoliko minuta (ako već nisu).

Postavljanje stvari sami

Htaccess datoteka koristi se za davanje poslužitelja posebnih uputa, kao što su preusmjeravanja, automatski prednaprezanje ili dodavanje datoteka određenim zahtjevima i, dobro, sve ostale uredne stvari – poput omogućavanja gzip kompresije! Škakljivo malo postavljanja stvari je lociranje – i zatim uređivanje – ove problematične datoteke.

Prije svega, trebat će vam način za pristup datotekama na vašem poslužitelju. Preferirana metoda za većinu ljudi gotovo sigurno bit će putem FTP-a. No, budući da je datoteka htaccess na web-lokaciji “točka-datoteka” (što znači da je obično skrivena), malo je zamišljenije da je pronađemo od većine. Što je još gore, to je skrivena datoteka, ako je preuzmete na računalo na isti način kao i običnu datoteku, ostat će skrivena, pa je čini vrlo problematično uređivati. (Napomena: Ako koristite Mac, pročitajte naš članak o preuzimanju, uređivanju i ponovnom učitavanju htaccess datoteke bez promjene bilo koje postavke vašeg računala.)

Važno: ako sve ovo zvuči pomalo zastrašujuće, onda vam je vjerojatno najbolje da to ostavite dok ne budete imali malo više iskustva, jer ovo nije stvarno mjesto za dubinu sa potrebnim osnovama, poput upotrebe FTP klijent, kako urediti datoteke na poslužitelju ili isključiti ih ili kako postupati s točkama.

Ako, s druge strane, već ste upoznati sa takvim stvarima, sve što trebate učiniti da omogućite gzip kompresiju je kopirati i zalijepiti sljedeće u htaccess datoteku vaše web lokacije:

mod_gzip_on Da
mod_gzip_dechunk Da
mod_gzip_item_include datoteka. (html? | txt | css | js | php | pl) $
mod_gzip_item_include handler ^ cgi-script $
mod_gzip_item_include mime ^ text /.*
mod_gzip_item_include mime ^ aplikacija / x-javascript. *
mod_gzip_item_exclude mime ^ image /.*
mod_gzip_item_exclude rspheader ^ Kodiranje sadržaja:. * gzip. *

I to je to – sve je završeno! Sadržaj koji se temelji na tekstu, kao što su HTML, CSS i JavaScript, sada bi trebao biti poslan u komprimiranom obliku gzip.

Provjerite svoj rad

Postoje brojni načini za provjeru da li se datoteke web mjesta komprimiraju ili ne, pri čemu je jedan od najjednostavnijih (i najzanimljivijih) korištenje prekrasnog alata za testiranje stranice GTMetrix – nešto o čemu smo u stvari govorili u prethodnom članku: Kako koristiti GTMetrix za testiranje brzine web stranice – učinkovito!

Ako sve funkcionira kako treba (i kao i uvijek, možda ćete morati očistiti predmemoriju stranice i / ili pričekati nekoliko minuta kako bi stvari stupile na snagu), trebali biste moći vidjeti sljedeće u odjeljku ‘Vodopad’ rezultata GTMetrix-a vaše web lokacije:

Pobjednički WP gzip rezultat

Jednostavan!

Zaključak

Kompresija Gzip jedno je od onih jednostavnih ispravki brzina koje možete dodati (ili dodati) na vašu web lokaciju – bilo da je pogonjen WordPressom ili na neki drugi način. Ako ga ne omogućite, mogli biste propustiti znatno povećanje brzine.

Završna napomena: ako vas zanima što više o datoteci htaccess na web lokaciji, preporučio bih vam da pogledate odličan vodič za htaccess iz Tuts +, koji sadrži više informacija i nekoliko sjajnih sitnica koje biste mogli koristiti prednost vaše web lokacije.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me