Astra vs OceanWP WordPress Сравнени теми: Кое е най-доброто?

Сделки с WordPress


Astra и OceanWP са две от най-популярните WordPress теми на пазара днес.

Както Astra, така и OceanWP предлагат професионални дизайни, много опции за персонализиране и поддръжка на приставки за WordPress на трети страни. Темите могат да бъдат изтеглени безплатно чрез официалната директория с теми на WordPress (използвайте функцията за търсене, за да ги намерите), но са налични премиум разширения за приставки, които разширяват функционалността.

Както видяхме в подробните ми рецензии на Astra и OceanWP, качеството на тези теми е високо.

Въпросът е: Как тези популярни теми на WordPress се сравняват помежду си?

В тази статия ще разгледам силните и слабите страни на Astra и OceanWP и ще видя къде отличава всяка тема.

Професионални сглобяеми дизайни

Една от най-забележителните характеристики на Astra и OceanWP е включването на висококачествени предварително изработени дизайни.

Astra нарича своите готови дизайни Starter Sites, а OceanWP ги нарича тематични демонстрации.

Общо за Astra има повече от 70 дизайна – 35 от които могат да бъдат изтеглени безплатно.

Списък за дизайн на теми Astra

OceanWP предлага 73 предварително направени дизайна, но само 13 са достъпни за безплатни потребители.

Дизайнът може да е субективен до известна степен, но според мен качеството на дизайните, налични при Astra, е малко по-добро от това на OceanWP, а също така има и по-голямо разнообразие от дизайни.

Astra също е призната от Google като тема, готова за AMP WordPress. Отворена версия на HTML рамката, AMP (Ускорени мобилни страници) ви помага да създавате удобни за потребителя бързо зареждащи се уеб страници. Фактът, че Google популяризира дизайна на официалния си уебсайт AMP WordPress, е свидетелство за качеството на кодирането на Astra.

Проекти на OceanWP

Качеството на дизайна очевидно е от значение за собствениците на уебсайтове, но да може да персонализира дизайна е също толкова важно.

И Astra, и OceanWP поддържат персонализатора на тема WordPress, така че можете да правите промени в дизайна на уебсайта си и да ги преглеждате в реално време.

Без съмнение, това е област, в която OceanWP се отличава.

OceanWP ви позволява да персонализирате повече области от вашия дизайн и ви дава по-голям брой настройки, които да промените. Astra е кратък в сравнение.

OceanWP WordPress Тема Персонализатор

Трудно е да се избере ясен победител между Astra и OceanWP, що се отнася до дизайна.

  • Качеството на предлаганите дизайни с Astra е малко по-добро.
  • Повече от 70 предварително изработени дизайни са налични и в двете теми. Въпреки това, OceanWP предлага само 13 на безплатни потребители.
  • OceanWP ви предоставя повече възможности за персонализиране на дизайна на вашия уебсайт.

В идеалния случай трябва да проверите наличните дизайни за Astra и OceanWP и да направите кратък списък с тези, които харесвате. След това можете да ги инсталирате на тестов уебсайт и да отделите време, като ги персонализирате, за да видите дали отговарят на вашите изисквания.

победител: ВРЪЗВАМ

Основни функции на WordPress & Настройки

Astra и OceanWP се предлагат с много вградени функции, които ще ви помогнат да създадете модерен уебсайт.

И двете теми имат вградена поддръжка за WooCommerce, оптимизация за уеб сайтове с бързо зареждане, SEO-удобен маркировъчен код и страхотна поддръжка за създателите на страници с влачене и пускане.

Темите също са готови за превод и имат поддръжка за езици отдясно на ляво като арабски, иврит и персийски.

Списък с функции на Astra

Както можете да видите, когато става въпрос за основните функции на WordPress, Astra и OceanWP имат много общо.

На своите уебсайтове обаче разработчиците подчертават различни функции.

Астра например подчертава, че темата е създадена с куки и филтри в кода, за да помогне на разработчиците да създават уебсайтове. Те също така подчертават, че в темата не е използван никакъв jQuery и изисква само 50KB ресурси за зареждане.

Разработчиците на OceanWP се фокусират върху тяхната „Водеща на пазара интеграция на WooCommerce“. Това включва естествено изскачащо меню за вашата количка, плаваща лента за добавяне към количката и опция за бърз преглед на продуктите.

Причини за любовта OceanWP

Що се отнася до основните функции на WordPress, има малко за разделяне на Astra и OceanWP. Въпреки това, OceanWP ви дава повече контрол върху вашия уеб сайт и дизайна на вашия уебсайт.

Основната страница с опции за темата на Astra наистина е просто целева страница, която ви насочва към персонализатора на теми за WordPress, разширенията за плъгини, които могат да бъдат изтеглени, и полезните връзки към уебсайтове като зоната за документация на Astra и групата Astra Facebook.

Всичко на тази страница е линк към някъде другаде, тъй като всички опции за тема се обработват чрез персонализатора на теми WordPress.

Страница с опции на Astra

Аз съм голям фен на персонализатора на теми за WordPress, защото той ви позволява да правите промени и да видите как те влияят на вашия уебсайт в реално време (въпреки че, както отбелязах в последния раздел, OceanWP има много повече опции за персонализиране в тази област).

Astra ви позволява да персонализирате уебсайта си – OceanWP просто го прави по-добре.

WordPress Тема за персонализиране в Astra

За разлика от Astra, OceanWP има специална област за настройки на темата в допълнение към опциите в рамките на WordPress персонализатора на теми, Ocean Extra трябва да бъде активиран, за да се показват, но повече за това по-късно).

В горната част на основния панел с теми можете да активирате и деактивирате секциите, които са налични в персонализатора. Отдолу са препратки към общи настройки на уебсайта в персонализатора, като например качване на вашето лого и промяна на заглавката ви.

В тази област има и раздел за интеграция. Полетата за API и идентификационен номер на списъка са налични за MailChimp, когато активирате темата – обаче, други настройки се появяват като и когато интегрирате разширения за приставки на OceanWP.

Функции на тематичния панел OceanWP

OceanWP има страница с библиотека за създадени от вас шаблони. Това е функция, която вярвам, че повечето собственици на уебсайтове ще намерят полезна.

Това, което ви позволява да направите, е да създадете съдържание и да го запишете като шаблон. След това можете да извикате шаблона в публикации и страници, като използвате кратък код. Например, можете да създадете шаблон за своя бюлетин и да го вмъкнете в публикации в блога или можете да създадете шаблон, който показва информация за контакт.

В OceanWP е наличен вносител и износител на настройки за теми. Тази функционалност е достъпна и в Astra чрез безплатно разширение за приставки.

Друга страница с настройки, която ще намерите полезна в OceanWP, са Scripts & Панел за стилове. От тук можете да деактивирате и активирате Javascript и CSS, които се използват за захранване на дизайна на уебсайта ви.

Панел за скриптове и стилове на OceanWP

И Astra и OceanWP имат функции, които ще помогнат на потребителите на WordPress да изграждат уебсайтове. Има фантастична поддръжка за плъгини от трети страни – от WooCommerce до създатели на страници с плъзгане и пускане като Divi.

Що се отнася до изграждането на модерен уебсайт на WordPress, не можете да сбъркате нито една от темите на WordPress. Въпреки това, OceanWP предлага значително повече възможности за персонализиране на вашия уебсайт.

победител: OceanWP

Безплатни разширения за приставки

Разширенията за приставки могат да бъдат инсталирани за Astra и OceanWP, за да добавят функционалност към вашия уебсайт.

Има девет безплатни разширения, които се поддържат активно в Astra, досега от 12-те приставки, които бяха официално поддържани, когато публикувах рецензията си за Astra по-рано тази година.

Безплатни разширения за добавки Astra

Четири от предложените безплатни разширения за приставки са създадени специално за Astra, а три от тях – Настройки за импортиране / експортиране на персонализатор, Нулиране на Astra Customizer и Търсене на персонализатор подобряват персонализатора на темата.

Astra Bulk Edit може да се използва за промяна на мета информацията за много публикации и страници наведнъж и е нещо, което мисля, че повечето потребители на Astra ще намерят полезни.

Въпреки че разбирам необходимостта да запазите лесната версия на Astra, тъй като тези приставки добавят функционалност към задния край на вашия уебсайт, считам, че би било по-добре да ги интегрирате директно в темата, вместо да изисквате допълнителни плъгини да бъдат активирани.

Останалите пет безплатни разширения за плъгини не са специално за Astra. Те са проектирани от Brainstorm Force, разработчиците на Astra, но плъгините са изброени само, за да им помогнат да промотират своите продукти.

Astra Widgets е безплатен плъгин, който добавя джаджи за списъци, адреси и профили в социалните медии. Въпреки името си, той може да се използва с всяка тема на WordPress – както могат да се използват и шрифтове по избор, персонализирани Typekit шрифтове, мениджър на страничните ленти и Ultimate Addons за Gutenberg.

Astra Bulk Edit

След като OceanWP се активира на вашия уебсайт, ще видите съобщение, което препоръчва да инсталирате Elementor, Ocean Extra и WPForms.

Имайте предвид, че Ocean Extra не е само препоръчителен плъгин – той е необходим. Ако Ocean Extra не е активиран, няма да можете да стартирате съветника за настройка на OceanWP или да получите достъп до главния контролен панел за тема. Плъгинът също добавя мета кутии, вносител и износител и други опции.

Малко странно е, че са го настроили така. Цялата тази функционалност трябва да бъде интегрирана в основната тема.

Препоръчителни приставки на OceanWP

Официалната страница за разширения за OceanWP изброява 21 приставки. Осем от тях са маркирани като безплатни, но тъй като функционалността на Ocean Demo Import вече е в OceanWP Extra и тъй като този плъгин е необходим, ни остават шест допълнителни безплатни разширения.

Stick Anything ви позволява да залепвате каквото и да е на страницата, Modal Window може да се използва за добавяне на модални прозорци, а слайдърът за публикации може да се използва за подчертаване на вашите публикации в блога в плъзгач.

Другите безплатни разширения за плъгини са страничната лента за управление на приставката Персонализирана странична лента и добавки за споделяне на социални медии Споделяне на продукти и социално споделяне.

Както при Astra, вярвам, че по-голямата част от функционалността в тези безплатни разширения за плъгини може да бъде интегрирана в основната тема и да бъде активирана и деактивирана от основния панел с опции за теми.

Плъзгач на Ocean Posts

Когато става въпрос за безплатни разширения за плъгини, нито Astra, нито OceanWP излизат напред като победители.

И двете теми насърчават плъгини, които добавят полезна функционалност, която вероятно трябва да бъде интегрирана в основната тема. Astra също така промотира плъгини, които са разработени, които не са специално разработени за темата.

победител: ВРЪЗВАМ

Как се сравняват безплатните версии?

Безплатните версии на Astra и OceanWP трябва да бъдат инсталирани от всички – включително от тези, които купуват премиум разширения. Ето защо безплатните версии, достъпни на WordPress.org, понякога се наричат ​​„основни“ версии.

За много потребители на WordPress основната версия е всичко, което ще използват, тъй като те нямат бюджет или желание да купуват надстройки за премиум разширения. И така, как се сравняват безплатните версии на Astra и OceanWP?

Както вече видяхме, и двете теми на WordPress споделят много едни и същи функции, като бързо зареждащи се страници, поддръжка на WooCommerce и поддръжка за персонализатора на тема WordPress.

И двете теми се предлагат с подборка от безплатни предварително изработени дизайни.

Вярвам, че качеството на готовите дизайни, налични и за двете теми, е отлично – въпреки че Astra леко го преобладава за мен.

От различна гледна точка Astra несъмнено изпреварва, тъй като предлага 35 безплатни демонстрации на теми в сравнение с 13-те безплатни демонстрации на теми, налични с OceanWP. Въпреки това, OceanWP ви предоставя много повече опции в рамките на персонализатора на темите на WordPress.

OceanWP обаче изостава зад Астра в няколко области.

Процесът на инсталиране на OceanWP, например, трябва да бъде прегледан от разработчиците. В момента след активирането на OceanWP се появява съобщение, което заявява, че Ocean Extra е препоръчителен плъгин.

Това предполага, че приставката е незадължителна, но ако потребителят не инсталира приставката, той не може да премине през съветника за настройка, да импортира демонстрации на теми или да получи достъп до панела с опции за теми. Всичко това е от съществено значение за използването на темата.

По-голям проблем е начинът, по който се създават демо теми на OceanWP. Както отбелязах, OceanWP предлага 13 безплатни демонстрации на теми, докато Astra предлага 35 безплатни дизайна.

Проблемът с OceanWP е, че всичките му безплатни теми изискват използването на поне едно разширено разширение, за да функционират правилно. Без тях липсват ключови аспекти на дизайна.

Необходими приставки за безплатни теми OceanWP

Броят на наличните опции в областта за персонализиране на теми WordPress на OceanWP е впечатляващ, но внедряването на демонстрационната система за теми е по същество недостатъчно. Ако искате да използвате безплатен дизайн на OceanWP, трябва или да закупите необходимите разширения за него, или да се задоволите с използването на дизайна с липсващи функции.

Поради тези проблеми вярвам, че Astra е по-добър избор за безплатни потребители.

победител: АСТРА

Премиум модули за приставки & Разширения

Досега се фокусирахме върху това, което е достъпно в основните версии на Astra и OceanWP. Тези версии са безплатни за изтегляне и следователно е по-вероятно да се използват от повече потребители на WordPress.

Важно е обаче да запомните, че и Astra, и OceanWP са безплатни продукти и разработчиците разчитат на продажбата на премиум разширения за плъгини, за да останат в бизнеса.

Чрез надграждане до Astra Pro или OceanWP’s Core Extension Bundle можете да отключите пълния потенциал на тези теми, като получите достъп до всички демонстрационни теми и премиум разширения.

Нека разгледаме по-отблизо премиум разширенията, налични за Astra и OceanWP.

18 модула са достъпни в Astra Pro. Няма опция да ги закупите отделно. Вместо това всички модули се отключват, когато закупите лиценз за Astra Pro.

Списък с функции на Astra Pro

Модулите, предлагани в Astra Pro, са цветове & Фон, типография, интервал, блог Pro, мобилен заглавие, секции на заглавки, навигационно меню, лепкава заглавка, заглавки на страници, персонализирани оформления, оформления на сайтове, джаджи на Footer, превъртете до началото, WooCommerce, лесно цифрово изтегляне, LearnDash, LifterLMS и бял етикет.

Както можете да видите, Astra Pro значително подобрява темата, като добавя още много опции за дизайн и настройки за персонализиране към персонализатора на темата на WordPress – настройки, които са пропуснати в безплатната версия на Astra.

Модули като Blog Pro, персонализирани оформления, оформления на сайтове и заглавки на страници отварят много повече възможности за създаване на уникални оформления на уебсайтове.

Професионалната версия на Astra също има някои полезни модули за агенции и компании за уеб дизайн. Бялото етикетиране може да се използва за преструктуриране на Astra като ваше собствено творение, а модули като WooCommerce, Лесно цифрово изтегляне, LearnDash и LifterLMS помагат за интегрирането на Astra с други плъгини и услуги.

Блог Pro за Astra

Общо 13 премиум разширения за плъгини са достъпни за OceanWP. Те могат да бъдат закупени отделно или като пакет.

Премиум разширенията са цял екран, известие за бисквитки, вход за изскачащи съобщения, Instagram, бял етикет, портфолио, Woo Popup, лепкаво подножие, океански куки, елементарни джаджи, страничен панел, лепкава заглавка и колонтитул.

Списък с разширения на OceanWP Premium

Редица разширения на OceanWP premium ви помагат да коригирате оформлението на уебсайта си. Това включва Sticky Footer, Footer Callout, Side Panel и Sticky Header. Както при Astra, има разширение за бели етикети.

Има и разширение за портфолио, което е много персонализирано. Можете да добавите създадени портфейли с помощта на къси кодове и да коригирате дизайна в персонализатора на тема WordPress.

Някои разширения на OceanWP premium са полезни, но не са твърде специфични за самата тема. Например известието за бисквитки и приставки за Instagram WordPress. Те работят добре, но има много алтернативи на WordPress.org.

Едно от най-добрите разширения интегрира десетки допълнителни джаджи на Elementor, които могат да ви помогнат да подобрите външния вид на вашето съдържание. OceanWP работи добре с други създатели на страници с плъзгане и пускане, но не е изненада, че е включено разширение за приставки на Elementor, като разработчиците препоръчват Elementor по време на инсталационния процес.

Кратък код за портфолио на OceanWP

Ако сравнявате премиум модулите и разширенията, налични за Astra и OceanWP, по подобие, вярвам, че Astra Pro предлага повече, тъй като плъгините са по-специфични за Astra.

В някои отношения е несправедливо да се каже, че Astra Pro е по-добра, тъй като модулите в Astra Pro се справят с липсата на възможности за персонализиране в безплатната версия. Ако обаче OceanWP спечели битката с най-добрите функции и настройки, трябва да дадем преднина на Astra Pro за премиум разширения за плъгини.

победител: АСТРА

Разходите за използване на Astra & OceanWP

Astra и OceanWP могат да се използват безплатно, но ако изберете безплатните версии на тези теми, няма да имате достъп до всички демонстрации на теми. Много полезни функции и настройки, които се намират в премиум модули и разширения, също ще липсват.

Въпреки че мога да разбера защо толкова много собственици на уебсайтове се придържат към безплатните версии на Astra и OceanWP, препоръчвам на всички да обмислят премиум версиите, тъй като и двете са с доста висока цена.

Astra Pro продава на дребно само $ 59. Това ви предоставя достъп до всички модули Astra Pro, както и премиум поддръжка и актуализации за неограничен брой уебсайтове за една година.

Ако прескочите до пакета им за мини агенции срещу $ 169, ще ви бъде предоставен достъп до всички демонстрации на теми за 70 начинаещи сайта, приставката за тяхното портфолио и вашия избор на Ultimate Addons for Beaver Builder или Ultimate Addons for Elementor. Агенция пакет също е на разположение на $ 249, който ви дава достъп до повече премиум приставки от Brainstorm Force.

Всички планове идват с 14-дневна гаранция за връщане на парите.

Цени за Astro Pro

За разлика от Astra, разработчиците на OceanWP дават на потребителите възможност да купуват разширения за премии поотделно. Всички първокласни разширения на OceanWP са разумно на цена от $ 9,99 годишно, но не се съмнявам, че повечето хора вместо това ще изберат CoreWP Core Extensions Buckle, тъй като предлага по-добра цена / качество..

Всички пакети за пакет предлагат едни и същи функции: получавате 12-месечна поддръжка и актуализации, достъп до всички разширения на премиум приставки и достъп до техните демонстрационни теми за премиум тема.

Един лиценз се продава на дребно само 39 долара, лиценз за три уебсайта струва 79 долара, а неограничен лиценз се предлага на дребно на 129 долара.

С всички планове е осигурена 14-дневна гаранция за връщане на парите.

Ценови пакет за основните разширения на OceanWP

Премиум плановете за Astra и OceanWP предлагат голяма стойност.

Когато закупите лиценз Astra Pro, получавате поддръжка и актуализации за неограничен брой уебсайтове. Трябва обаче да преминете към планове с по-високи цени, за да получите достъп до всички тематични демонстрации и бонус плъгини от Brainstorm Force.

За разлика от това, закупуването на план на OceanWP ви дава достъп до всички премиум теми и разширения за плъгини – въпреки че трябва да харчите повече пари, за да получите поддръжка и актуализации за допълнителни уебсайтове..

При $ 39 за единичен лиценз OceanWP има по-ниската ценова точка и този план отключва всички функции на темата. Въпреки това агенциите и компаниите за уеб дизайн могат да се облегнат на Astra Pro, тъй като няма ограничение за използване.

победител: ВРЪЗВАМ

Заключителни мисли

И двете теми имат много страхотни функции и имат достъпни опции за надграждане.

Тъй като демонстрациите на безплатни теми на OceanWP изискват разширения за първокласни приставки, за да работят правилно, вярвам, че Astra е по-добрата безплатна опция. Повече тематични демонстрации са достъпни и за вас. Тези критики обаче не са валидни, ако надстроите до пакета за основни разширения на OceanWP, тъй като всички премиум приставки и дизайни са отключени.

По същия начин безплатната версия на OceanWP ви предоставя много повече възможности за персонализиране от Astra, така че, ако персонализирането на теми е важно за вас, OceanWP може да бъде най-добрият избор за вас. Отново тези критики не са толкова уместни, ако планирате да надстроите до Astra Pro, тъй като това добавя стотици допълнителни възможности за дизайн и оформление.

Истината е, че за повечето потребители на WordPress е трудно да разделят Astra и OceanWP.

Моята препоръка е да инсталирате и тествате и двете теми старателно, за да видите от първа ръка какво предлагат тези теми.

Не забравяйте да разгледате пълния ми преглед на Astra и OceanWP за по-подробен анализ на тези теми на WordPress.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me