Как да инсталирате и конфигурирате приставката за Google XML Sitemap за WordPress

Сделки с WordPress


Крайната цел на всяка SEO стратегия е да доминира в горната част на търсачките. Преди това дори да започне да се случва, но и начин преди оптимизацията на сайта и входящите връзки да станат фактор – вашият уебсайт се нуждае от индексиране.

Индексирането просто означава, че вашето съдържание се разпознава от търсачките и може да бъде открито чрез подходящи заявки за търсене. Ако органичният трафик на търсачките е важна част от дългосрочната ви стратегия, редовно се индексира от харесванията на Google, е от съществено значение.

Разбира се, индексирането на вашия уебсайт изисква посещение от скандално известните Googlebots. Тези роботизирани „същества“ обхождат вашия сайт, търсейки всяко кътче за нови уеб страници. Когато се открие ново (или актуализирано) съдържание, URL адресът се връща обратно към търсачките, за да бъде индексиран.

Веднъж индексиран, вашият сайт ще започне да се показва в SERPs. Сега вашите SEO стратегии могат да започнат да се хващат, помагайки ви да се класирате по-високо.

С други думи, индексирането е стъпка първа SEO стратегия.

Най-лесният начин да се индексирате е да създадете XML карта на сайта за вашия уебсайт и след това да го изпратите на Google Search Console. За щастие, това е лесно за потребителите на WordPress, благодарение на плъгини като отличния плъгин за Google XML Sitemaps.

(Забележка: Ако се чудите дали да използвате този конкретен плъгин и / или доста отлична приставка за WordPress SEO, разгледайте накратко тази по-ранна статия на нашия точно такъв.)

Google XML Sitemap

Приставката за Google XML Sitemaps, създадена от Арн Брачхолд, е достъпна през най-добрата част от десетилетие. Можете да го изтеглите безплатно от хранилището на WordPress, където има отличието, че е най-високо оцененият WordPress плъгин за всички времена – с 4.9 от рейтинг 5 и абсолютно огромни изтегляния от 18 милиона до момента!

Днес ще ви покажа как да инсталирате и конфигурирате този превъзходен плъгин. Да започваме.

Какво е XML Sitemap?

Първо, нека да отговоря на въпроса: Какво е XML карта на сайта?

Карта на сайта предоставя общ преглед на структурата на уебсайта Ви. Той е създаден, за да помогне на търсачките да разкрият цялото ви съдържание на живо – включително нови URL адреси и наскоро актуализирани публикации.

XML частта се отнася до езика за маркиране, използван за предаване на допълнителна информация на търсачките – например кога е публикувана страница или кога тя е била последно актуализирана.

Следвайки вашата карта на сайта, търсачките могат да обхождат и индексират целия ви сайт – освен ако не решите да прикачите маркер noindex към страница. Това означава, че карта на сайта е единственият начин да се гарантира, че цялото (задължително) съдържание е попаднало в търсачките.

Помислете за алтернативата: без карта на сайта, търсачките трябва да се препъват на вашия уебсайт, вероятно случайно или по-вероятно в резултат на входящи връзки.

Пазарите все още могат да индексират някои от вашите страници по този начин, особено ако вашият сайт е добре организиран с много вътрешни връзки. Въпреки това няма гаранция, че всяка публикация и страница ще бъдат индексирани. Индексирането вероятно ще се случи и много по-бавно.

Как да инсталирате Google XML Sitemap

Сега сме на месото на публикацията: Как да инсталирате и конфигурирате приставката за Google XML Sitemaps. Не се притеснявайте, ако преди това не сте инсталирали приставка за WordPress – процесът е забележително прост.

Влезте в таблото за управление на WordPress, след което направете път към приставките > Добави нов. След това въведете „Google XML Sitemap“ в лентата за търсене. Има много подобни имена на плъгини, така че не забравяйте да намерите правилния (търсите Арне Брачхолд).

Инсталирайте Google XML Sitemap

Когато го намерите, щракнете върху Инсталиране сега > Активирайте Plugin. Работата свършена.

След като натиснете активиране, Google XML Sitemap ще генерира първата ви карта на сайта автоматично, като направи моментна снимка на уебсайта ви в текущото му състояние. Можете да видите вашата карта на сайта, като добавите разширението /sitemap.xml към вашия домейн.

Вашата карта ще изброява всички ваши URL адреси, както и ниво на приоритет и честота на промяна (повече за тях по-късно). Засега обаче тук е екранна снимка на моята (общоприета основна) XML карта на сайта.

Примерна екранна снимка на сайта

Как да конфигурирате Google XML Sitemaps

Сега е време да започнете да конфигурирате новия си плъгин. Всички настройки на приставката се контролират от един екран – намират се чрез навигация до Настройки > XML-Карта на сайта.

За щастие, плъгинът идва с разумен набор от предварителни конфигурации – вероятно бихте могли да оставите настройките такива, каквито са и приставката ще работи отлично извън кутията.

Лично аз обаче предпочитам да науча малко повече за това, което може да направи моя плъгин, така че да го конфигурирам оптимално въз основа на моите изисквания. Ако ви харесва звука на това, прочетете нататък, тъй като този раздел обхваща всички основни настройки.

Веднага след инсталирането, в горната част на екрана може да видите следното съобщение: „Търсачките все още не са уведомени.“

Настройка на Sitemap за Google XML

Ако искате да индексирате вашия сайт възможно най-бързо, натиснете известителните търсачки за връзката на вашата карта.

Това ще изпрати вашите Sitemap към двете основни търсачки: Google и Bing. Секунди по-късно плъгинът (надяваме се) ще ви каже, че вашият пинг е бил успешен. Страхотно – вече можете да очаквате посещение от Googlebots и скоро вашето съдържание ще бъде индексирано.

Успешен Ping на Google XML Sitemap

Сега се върнете към екрана с конфигурации, който е разделен на седем секции. Нека да преминем през всяка секция на свой ред, като ви предоставяме пълна информация за това, което може да направи приставката.

1. Основни опции

Както подсказва името, първият раздел контролира основните конфигурации.

Основни опции на Google XML Sitemap

Като начало можете да решите кои търсачки искате да уведомите за актуализациите на вашия сайт. Моята препоръка е да оставите отметка както за Google, така и за Bing. Всеки път, когато публикувате нова публикация или редактирате старо съдържание, процесът на ping се повтаря и роботите се изпращат, за да обхванат промените.

Другата опция добавя вашата Sitemap към файла robot.txt. Сега, robot.txt е файл, създаден специално за комуникация с роботите на търсачките – той ги ориентира около вашия уебсайт и им казва какво да индексират. Файлът е особено полезен за търсачките, които не поддържат пинг известия (обикновено само по-малките). Като такъв препоръчвам да оставите отметка в квадратчето robot.txt, тъй като това може да ви индексира в някои допълнителни търсачки.

Превъртете надолу и ще видите разширените опции. Първите две настройки относно ограничението на паметта и времето за изпълнение са до голяма степен излишни, така че продължете напред и ги пропуснете.

По-нататък ще бъдете помолени да конфигурирате таблицата със стилове XSLT. Спомняте ли си екранна снимка на основната ми карта на сайта, която ви показах по-рано? Не беше най-красивата, нали? Е, това беше предварително сложната версия на Sitemap (gasp!). Не беше най-лесното за окото, но все пак беше възможно човек да чете.

Можете да изберете да качите нова таблица със стилове XSLT, ако искате вашата карта да изглежда по-добре, или можете да деактивирате XSLT изобщо, ако искате тя да бъде по-малко „четена“ (не се притеснявайте – търсачките все пак ще я четат добре).

Следващият вариант е може би най-важният в този раздел – отменете основния URL адрес на сайта.

Сега по подразбиране вашата Sitemap ще се появи в разширението /sitemap.xml – напр. domain.com/sitemap.xml.

Но нека да кажем, че сте разделили уебсайта си на под-директории.

  • Root домейн: domain.com
  • Под-директория: domain.com/blog/

Ако искате да комбинирате всички Sitemap в сайта на коренния домейн, въведете URL адреса на под-директория в празното поле. Сега ще трябва да се потопите във файла .htaccess на вашия корен домейн и да поставите следния код:

ПренапишетеEngine на
RewriteRule ^ sitemap (- + ([a-zA-Z0-9 _-] +))? \. Xml (\. Gz)? $ /Your-blogdir/sitemap$1.xml$2 [L]

Забележка: В горния фрагмент на кода не забравяйте да замените „your-blogdir“ с вашето собствено име на под-директория.

Последното поле конфигурира HTML версия на вашата Sitemap за по-малко сложни ботове, които не могат да разберат XML. Това няма да се прилага за никоя от големите търсачки, но ако искате да бъдете индексирани навсякъде, оставете полето отметено.

2. Допълнителни страници

Този втори раздел, Допълнителни страници, е наистина приложим само за тези, които използват под-директории и поддомейни – той ви позволява да укажете допълнителни външни страници, които да добавите към вашата карта на сайта.

Например, ако стартирате блога си в domain.com/blog/, все пак може да искате да включите началната страница, domain.com, в сайта на вашата под-директория.

Допълнителни страници на Google XML Sitemap

Просто щракнете върху Добавяне на нова страница и следвайте прости инструкции. Ще трябва да посочите URL адреса, нивото на приоритет, честотата на промяна и датата, на която последният е бил променен – ​​ние ще обясняваме приоритетите и ще променяме честотите по-подробно по-долу на страницата.

3. След приоритет

На следващо място, ние имаме приоритет за пост. За да ви помогна да разберете по-добре този раздел, позволете ми бързо да въведа нива на приоритет на SEO.

Сега нивата на приоритет са жизненоважна част от вашата карта на сайта – те предават най-важното ви съдържание на търсачките. Всяка отделна уеб страница получава собствено ниво на приоритет, отбелязано между 0 и 1 с стъпки от 0,1.

Може да си помислите: Е, сайтът ми е супер важен, така че ще дам на всичките си URL адреси максимален приоритет 1,0.

Добър опит.

Нивото на приоритет на URL се преценява спрямо другите вътрешни URL адреси. Ако им дадете един и същ приоритет – дори максимален приоритет – той съобщава на търсачките, че всички URL адреси са еднакво ценни. И наистина ли искате вашата начална страница да е поставена с приоритет в същата степен като неясна публикация в блога? Разбира се, че не. Така че имайте известна дисциплина и бъдете разумни, когато възлагате приоритетни нива.

Приоритет за публикуване на Sitemap на Google XML

Обратно към конфигурации; този раздел разглежда конкретно как се оценява приоритетът на всяка публикация. Има три възможности:

  • Не използвайте автоматично изчисление на приоритета – това третира всички публикации еднакво, като действителната стойност на приоритета е зададена по-късно.
  • Брой коментари – приоритетът се изчислява въз основа на абсолютния брой коментари, които публикацията получава.
  • Средни коментари – приоритетът се изчислява въз основа на броя коментари спрямо други публикации.

Моят съвет? Използвайте едно от изчисленията на базата на коментари. Това означава, че популярните ви публикации автоматично ще получат по-високо ниво на приоритет.

4. Съдържание на сайта

Разделът Съдържание на Sitemap ви позволява да избирате кои елементи, персонализирани типове публикации и таксономии, които искате да включите във вашата Sitemap.

Съдържание на Google XML Sitemap

Например, началната страница е абсолютно задължителна. Също така е добра идея да включите всичките си публикации в WordPress, страници и персонализирани типове публикации. Личните предпочитания обаче ще диктуват дали да включвате или не страниците си с архив или тагове. Ако не искате тези страници да се показват в SERPs – а стойността на тези страници е съмнителна в най-добрия случай – уверете се, че са отменени.

В долната част на секцията ще видите допълнителни опции. Това ще ви попита дали искате да включите последните променени времена. Препоръчвам да оставите това отметка, в противен случай търсачките ще обхождат само чисто ново съдържание – неотдавна редактирано съдържание!

5. Изключени артикули

Може да искате да включите повечето си публикации в блога във вашата карта на сайта, но не всички от тях. Този раздел ви позволява да изключите цели категории от сайта, плюс отделни публикации и страници, като въведете техните идентификационни номера.

Изключени елементи на Google XML за Sitemap

6. Промяна на честотите

Споменахме честотите за промяна в тази публикация, но това е разделът, в който можете да определите стойности за тях.

Честоти за промяна на Sitemap на Google XML

Сега промените честоти са насоки, дадени на търсачките, като им даваме информация колко често е вероятно съдържанието да се променя. Тази информация казва на търсачките, когато трябва да изпращат своите ботове за търсачки, за да търсят актуализации.

Например, ако публикувате редовно съдържание в блога, задайте честотата на промяна на началната страница, за да отразява това – може би ежедневно. Ако поддържате статичен уебсайт, който рядко се променя, всеки ден се чувствате като прекалени. При този сценарий годишният вариант се чувства по-реалистичен. Опциите са винаги, почасово, ежедневно, седмично, месечно, годишно и никога.

Запомнете обаче: Това не е точна наука, така че не очаквайте ботовете да пристигнат като часовник. Промените честоти обаче съобщават ясно колко често даден тип съдържание се актуализира спрямо останалите.

7. Приоритети

Вече разгледахме нивата на приоритет за пост, но този раздел ви позволява да класирате колко важно е другото ви съдържание – трябва също да посочите максималните и минималните стойности на публикациите в блога.

Приоритети на Google XML за Sitemap

Началната ви страница е може би най-важната ви страница – затова продължете и дайте максимален резултат от 1,0. Статичните страници и популярните публикации в блоговете вероятно ще са следващите ви най-важни страници, така че също така ги оценявайте.

Само не забравяйте: не оценявайте твърде важно съдържание твърде високо. Това разрежда нивата на приоритет на вашите наистина важни неща.

Заключителни мисли

И с това приключихме: задълбочен поглед върху това как да конфигурирате приставката за Google XML Sitemaps.

Плъгинът е безплатен и идва с голяма репутация – най-високо оценен в хранилището на WordPress. Това вероятно е така, защото функционалността на Sitemap за XML е безценна, плюс плъгинът е лесен за настройване.

Една от основните силни страни на приставката е, че конфигурациите по подразбиране са разумни. Това означава, че можете просто да включите и да играете – опцията за стрес и безпроблеми! Въпреки това, за специализирани SEO, приставката има множество настройки, с които да играете (както е показано в днешния пост), така че можете да оправите сайта си по ваш вкус.

Като цяло, наистина изключителен плъгин – и може би един от най-добрите приставки за WordPress на сайта.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me