Μπορεί η εμφάνιση κουμπιών κοινής χρήσης στην κορυφή των δημοσιεύσεων να βλάπτει το SEO σας;

Προσφορές WordPress


Ξέρω, ξέρω, τι περίεργη ιδέα: “ότι η εμφάνιση κουμπιών κοινωνικής κοινοποίησης μπορεί να βλάπτει το SEO σας”! … Επιτρέψτε μου να εξηγήσω: όλοι γνωρίζουμε ότι οι μηχανές αναζήτησης (όπως το Google) αφορούν τώρα τη σημασιολογική αναζήτηση και η σημασιολογική αναζήτηση είναι, σύμφωνα με ένα βιβλίο που μόλις τελείωσα να διαβάζω, επηρεάζεται τουλάχιστον εν μέρει από το πόσο θετική αντίδραση δημιουργεί το περιεχόμενό σας στα κανάλια κοινωνικών μέσων, δηλαδή όσο περισσότερο σας αρέσει, μοιράζεστε και σχολιάζετε το περιεχόμενό σας κ.λπ., τόσο το καλύτερο – καθώς όλα αυτά μπορούν να λειτουργήσουν ως θετικοί δείκτες ότι το περιεχόμενό σας είναι ενδιαφέρον, σημαντική και επιρροή? και ως εκ τούτου αξίζει μια αξιοπρεπή κατάταξη στα SERPs. Τι γίνεται όμως αν εμφανίζετε τα κοινωνικά κουμπιά κοινής χρήσης στο πάνω μέρος κάθε ανάρτησης για να πείτε έναν νέο ιστότοπο με λίγους σχετικά αδιάφορους * επισκέπτες κάθε μέρα?

Θεωρία

Αναρωτιέμαι αν σε αυτό το σενάριο, αντί να βοηθάτε το SEO σας, η παρουσία αυτών των κουμπιών κοινής χρήσης (στην κορυφή κάθε ανάρτησης) μπορεί να το βλάπτει… Επειδή αυτά τα κουμπιά κοινωνικής κοινής χρήσης πιθανότατα εμφανίζουν μόνο πολύ χαμηλό αριθμό μεριδίων (χάρη στο ότι έχει μόνο έναν σχετικά μικρό αριθμό επισκεπτών στον ιστότοπό σας), ο οποίος μπορεί στη συνέχεια να λειτουργήσει ως απενεργοποίηση για οποιονδήποτε επισκέπτεται τον ιστότοπο για πρώτη φορά (δηλαδή όποιος δεν γνωρίζει ακόμη πόσο μεγάλο είναι το περιεχόμενό σας) . Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι μόλις δημοσιεύσατε μια αρκετά αξιοπρεπή ανάρτηση που αρχίζει να κατατάσσεται στις SERPs (ίσως χάρη σε μερικές καταλαβαρές τοποθετήσεις λέξεων-κλειδιών κ.λπ.). Μετά από λίγες μέρες (θυμηθείτε ότι μιλάμε για σχετικά άγνωστους ιστότοπους εδώ – οι οποίοι πιθανώς όχι μόνο ανιχνεύονται κάθε μέρα ή δύο στην καλύτερη περίπτωση) η ανάρτηση θα αρχίσει να προσελκύει ολοκαίνουργιους επισκέπτες στον ιστότοπο. Εάν το πρώτο πράγμα που δείχνετε σε αυτούς τους ολοκαίνουργιους επισκέπτες είναι μια σειρά από κουμπιά κοινής χρήσης που εμφανίζουν πολύ χαμηλό αριθμό tweet, likes, Google +1 κ.λπ., αυτό που ίσως ακούσατε να πείτε σε αυτούς τους νέους επισκέπτες είναι **: “η ανάρτηση «μόλις βρήκαμε δεν είναι πολύ δημοφιλές και επομένως μάλλον δεν αξίζει να τον ενοχλεί», το οποίο μπορεί στη συνέχεια να ωθήσει αυτούς τους σκληρά κερδισμένους νέους επισκέπτες απευθείας στα SERPs για να αναζητήσει ένα άλλο άρθρο που είτε δεν εμφανίζει τέτοια δεδομένα είτε, ακόμα καλύτερα, εμφανίζει σωρούς tweets, επισημάνσεις “μου αρέσει”, επισημάνσεις +1 κ.λπ. – που στη συνέχεια θα έδειχνε στην Google ότι ο επισκέπτης δεν ήταν ευχαριστημένος με αυτό που βρήκε στον ιστότοπό σας – κάτι που θα προκαλούσε τότε πιθανώς η Google να δώσει στο περιεχόμενό σας μια χαμηλότερη κατάταξη στις σημασιολογικές SERPs της ! Ωχ!!

Ακόμα χειρότερα (σαν να μην είναι αρκετά κακό), όχι μόνο το περιεχόμενό σας θα μπορεί να πέσει στα SERP, αλλά το περιεχόμενό σας θα χάσει περαιτέρω τυχόν πιθανές μετοχές που μπορεί να προέρχονται από εκείνους τους ανθρώπους που θα είχαν διαβάσει το δικό σας περιεχόμενο αν δεν είχαν αναβληθεί από τόσο εμφανώς χαμηλό αριθμό μεριδίων – με αυτόν τον τρόπο (υποθέτοντας ότι η Google έβαλε πραγματικά ένα αξιοπρεπές βάρος στον αριθμό των κοινωνικών μεριδίων κ.λπ. που λαμβάνει μια ανάρτηση) σταματώντας το περιεχόμενό σας από τη λήψη οποιασδήποτε ώθησης στα SERPs που θα μπορούσε να έχουν κερδίσει αν είχαν μοιραστεί από αυτούς τους ανθρώπους που κατέληξαν να πηγαίνουν αλλού. Τελικά προκαλώντας παρόμοιο περιεχόμενο με το δικό σας, το οποίο δημοσιεύεται από ιστότοπους ίσως μικρότερης ποιότητας που συχνάζουν ήδη από μεγάλο αριθμό ατόμων που μοιράζονται τακτικά περιεχόμενο – μερικές φορές χωρίς καν να το διαβάζουν – να κατατάσσονται υψηλότερα από τα δικά σας στα SERPs! Διπλό Ωχ!!!

Το πρόβλημα, φυσικά, δεν θα ισχύει για έναν ιστότοπο που είναι ήδη πολύ εγκατεστημένος και έχει μεγάλο αριθμό ακόλουθων. Επειδή τέτοιοι ιστότοποι με μεγάλη παρακολούθηση, για παράδειγμα, www.webdesignerdepot.com ή moz.com/blog, δεν θα δημοσιεύσουν ποτέ μια ανάρτηση (σχεδόν ανεξάρτητα από το τι είναι η ανάρτηση ή την ποιότητά της ***) που δεν λαμβάνει τουλάχιστον εκατό (μερικές φορές μερικές χιλιάδες) μετοχές εντός της πρώτης ημέρας ή δύο απλώς και μόνο επειδή έχουν ήδη τόσο τεράστια ποσά καθιερωμένης κίνησης!

Η άλλη πλευρά

Υπάρχουν φυσικά μερικοί προφανείς λόγοι για να διατηρήσετε τέτοια κοινωνικά κουμπιά στην κορυφή των αναρτήσεων (ακόμα και όταν εμφανίζουν μόνο λίγους αριθμούς κοινών χρήσεων), για παράδειγμα: το να έχετε κουμπιά κοινής χρήσης στην κορυφή των αναρτήσεων καθιστά αυτές τις αναρτήσεις ευκολότερες για κοινή χρήση ( ισχύει σε μεγάλο βαθμό για άτομα που δεν το κάνουν αρκετά μακριά στη σελίδα για να φτάσουν τα κουμπιά κοινής χρήσης που βρίσκονται στο κάτω μέρος των αναρτήσεων) και αυτό θα πρέπει ο ιστότοπός σας να έχει αρκετές αναρτήσεις που για έναν ή τον άλλο λόγο καταφέρνουν να πάρουν ένα σύνολο σωρός μετοχών, τότε αυτοί οι ορατοί μεγάλοι αριθμοί κοινωνικών μεριδίων θα ενθαρρύνουν, ως ένα βαθμό, τους επισκέπτες που κάνουν πρώτη φορά να διαβάσουν περαιτέρω – δηλαδή εν μέρει για να δουν ποια είναι η φασαρία.

Ερώτηση

Αναρωτιέμαι αν η Google λαμβάνει υπόψη κάτι τέτοιο ;! Ελπίζω ειλικρινά… ωστόσο, για το άμεσο μέλλον, θα εμφανίζουμε μόνο κουμπιά κοινής χρήσης στο κάτω μέρος των αναρτήσεών μας (καθώς αυτός δεν είναι ένας ιστότοπος με πολλά από τα παρακάτω)!

* με την οποία εννοώ επισκέπτες που δεν έχουν ακόμη πολύ κοινωνική εμβέλεια / επιρροή.

** ειδικά αν αυτοί οι νέοι επισκέπτες μπορούν να δουν (μέσω της ημερομηνίας δημοσίευσης) ότι η εν λόγω ανάρτηση είναι ήδη μια ή δύο εβδομάδες παλιά.

*** σημειώστε ότι τόσο το WebDesignerDepot όσο και το Moz δημοσιεύουν γενικά μόνο εξαιρετικό περιεχόμενο και έχουν κάνει για αρκετά καλά χρόνια (πολύ πριν ξεκινήσει η σημασιολογική αναζήτηση).

Υπάρχουν ειδικοί της Google που θέλουν να σχολιάσουν; Ίσως η απάντηση είναι να εμφανίζονται μόνο τα κουμπιά κοινής χρήσης στην κορυφή των αναρτήσεων που δεν εμφανίζουν καθόλου τον αριθμό των μεριδίων?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me