Първи стъпки с WordPress

Търсите помощ за това как да започнете работа с WordPress?


Това е най-популярният начин да направите уебсайт, така че определено сте взели страхотно решение. Той овластява над 34,7% от всички уебсайтове – и това число само нараства!

Хората обичат WordPress поради неговата гъвкавост и общност. Той е безплатен, с отворен код и има десетки хиляди разширения, които ви позволяват да персонализирате външния вид и функционалността на вашия сайт, без да изисквате специални технически познания.

Но когато едва започвате с първия си WordPress сайт, може да е трудно да знаете какво трябва да направите, за да го стартирате и да стартирате.

За да ви помогнем, ще ви преведем как точно да започнете с WordPress в седем лесни за следване стъпки.

Готови ли сте да започнете? Нека ви създадем работещ сайт за WordPress!

Забележка: Това ръководство е за това как да започнете със самостоятелно хостван WordPress сайт, задвижван от безплатния софтуер с отворен код WordPress, открит в WordPress.org. Това е различно от WordPress.com.

Как да започнете с WordPress: Ръководство стъпка по стъпка

По-долу ще ви преведа всяка стъпка, която трябва да предприемете, за да стартирате подробно вашия уебсайт WordPress, но, преди да влезем в ницето-зърнесто, нека да разгледаме високо ниво, така че да знаете основния процес, който ще бъдете следното:

 1. Изберете име на домейн – името на вашия домейн е постоянният адрес на вашия WordPress сайт в Интернет. Нашата е winningwp.com.
 2. Закупуване на уеб хостинг – уеб хостингът е „двигателят“, който захранва вашия WordPress сайт и го прави достъпен за посетители по целия свят.
 3. Инсталирайте WordPress – повечето хостинг компании WordPress ви дават удобни инструменти за инсталиране на безплатен софтуер за WordPress.
 4. Изберете вашата тема на WordPress – вашата WordPress тема контролира как изглежда уебсайтът ви. Тя ви позволява да персонализирате вашия сайт, без да изисква специални познания.
 5. Инсталирайте задължително WordPress плъгини –– докато темите са за стил, WordPress плъгините са свързани с добавяне на нова функционалност към вашия WordPress сайт.
 6. Добавете съдържанието си – имате някои опции за това как добавяте съдържанието си.
 7. Обмислете други плъгини, ако е необходимо – отвъд задължителните WordPress плъгини, има десетки хиляди други плъгини, които може да искате да използвате.

Сега, нека да разгледаме всичко по-подробно …

Стъпка 1: Изберете името на вашия домейн

Името на домейна ви е постоянен адрес на вашия сайт в мрежата – всеки уебсайт се нуждае от такъв, за да могат хората да имат достъп до него. Нашата е winningwp.com.

Освен че е адрес на вашия сайт, името на вашия домейн също играе важна роля в брандирането, така че ще искате да помислите как да го направите правилно.

И така, какво е добро име на домейн? Зависи…

Ако изграждате лично портфолио, може да искате да използвате собственото си име – например keanureeves.com. Или, ако вашият бизнес вече има име, вероятно ще искате да го използвате – например walmart.com.

В противен случай ще трябва да направите мозъчна атака, за да измислите перфектното име – имаме множество съвети как да изберете име на домейн или можете да използвате генератор на имена на домейни, за да започнете процеса с някои идеи.

В името на вашия домейн има две части – самото име (напр. „Winwp“) и разширението за име на домейн (например „.com“).

Има множество различни разширения на имена на домейни и, докато „.com“ е най-популярният, става все по-приемливо да се използва различно разширение.

Трудното обаче е, че конкретно име на домейн може да бъде собственост само на един човек наведнъж. След като този домейн е регистриран, никой друг не може да го регистрира (освен ако този човек не остави регистрацията да изтече). Например не можете да излизате и да купувате facebook.com.

Поради тази причина може да откриете, че много от имената, за които се сещате, вече са взети – можете да тествате това с Незабавно търсене на домейни. Ако това се случи, можете или да опитате различно разширение (например „.net“ вместо „.com“) или да използвате различно име:

Как да проверите наличността на домейна

След като намерите перфектното име на домейн, трябва да го регистрирате чрез регистратор на име на домейн.

Има много качествени регистратори на домейни, но препоръчваме Google Domains.

За да закупите вашето име на домейн:

 • отидете в Google Domains
 • въведете вашето име на домейн
 • добавете го в количката си и проверете.

Как да закупите домейн в Google Domains

Стъпка 2: Закупуване на уеб хостинг

За да захранвате софтуера на WordPress и да направите уебсайта си достъпен, когато някой посети името на вашия домейн, имате нужда от уеб хостинг.

С уеб хостинга основно наемате място на компютър, за да захранвате уебсайта си.

Ще намерите хостинг на всякакви ценови точки – от няколко долара на месец до стотици долари на месец.

Когато едва започвате работа с WordPress, е напълно добре да изберете евтин хостинг на WordPress – винаги можете да надстроите по-късно, докато сайтът ви расте.

За евтин хостинг на WordPress, който не оскъпява качеството или услугата, препоръчваме SiteGround да прочете нашия преглед на SiteGround.

За да започнете, отидете на SiteGround и изберете своя план – Стартиране или GrowBig са и двата добри варианта:

Уебсайт на SiteGround

На следващия екран изберете Вече имам домейн и въведете името на домейна, което сте закупили в предишната стъпка:

Изберете домейна си в SiteGround

След това попълнете информацията за вашия акаунт и заплатете вашия хостинг план:

Въведете подробности за акаунта на SiteGround

След като закупите вашия хостинг, ще трябва да насочите името на домейна си към хостинга си SiteGround, като редактирате сървърите на имена на вашия домейн. Въпреки че това звучи сложно, наистина е въпрос на промяна на стойностите в две полета.

За целта можете да следвате тези инструкции:

 • Инструкции на SiteGround
 • Инструкции за Google Domains

Ако имате нужда от помощна ръка, можете да се обърнете към поддръжката на SiteGround и те ще се радват да ви помогнат.

Стъпка 3: Инсталирайте WordPress

След като имате хостинг, трябва да инсталирате основния софтуер за WordPress.

Освен достъпната си цена, едно от хубавите неща за SiteGround е, че го прави супер лесно да направите това чрез специализиран инсталатор на уебсайтове.

Когато влезете в таблото за управление на SiteGround за първи път след закупуване на вашия хостинг, SiteGround ще ви даде прост съветник за инсталиране на софтуера на WordPress.

Или винаги можете да получите ръчен достъп до този съветник на по-късна дата от Уебсайтове област в таблото за управление на вашия сайтGround:

Съветник за инсталиране на уебсайтове SiteGround

Имаме и подробно ръководство за това как да инсталирате WordPress.

След като инсталирате WordPress, можете да получите достъп до таблото за управление на WordPress, като посетите yoursite.com/wp-admin и влизате с потребителското име и паролата, които сте въвели в съветника за инсталиране на WordPress.

Сега е време да направите сайта си WordPress свой собствен …

Стъпка 4: Изберете вашата WordPress тема

Темата на вашия сайт контролира външния му вид.

Това е важно съображение, защото искате уебсайтът ви да изглежда професионално и лесен за навигация.

Също така ще искате той да съответства на целта на вашия WordPress сайт, поради което ще намерите тонове „ниши“ WordPress теми.

Например, ако създавате уебсайт за портфолио, можете да намерите специализирани теми за портфолио. Или, ако стартирате блог за храна, можете да намерите специализирани теми за блог за храни … и отново за много различни ниши.

Друг вариант е да изберете „многофункционална“ тема, която можете да адаптирате към различни ниши. Две такива теми, които препоръчваме, са Astra нашето ревю и Divi нашето ревю.

Например Astra се предлага с множество готови сайтове за начинаещи, които можете да импортирате само с няколко кликвания:

Стартови сайтове за тема на Astra

Ако искате да разгледате различни теми, две добри места за разглеждане са:

 • WordPress.org тема директория за безплатни теми WordPress.
 • ThemeForest за премиум теми WordPress прочетете нашето ръководство за закупуване на ThemeForest.

Можете също така да намерите много страхотни премиум теми, които разработчиците продават директно.

След като изберете перфектната тема на WordPress, можете да я инсталирате на вашия сайт, като отидете на Външен вид → Теми → Добавяне на ново както и:

 • Търсене на темата, ако тя е достъпна безплатно в WordPress.org.
 • Качване на zip файл, ако сте закупили премиум тема.

Как да инсталирате тема на WordPress

За по-подробни инструкции, разгледайте нашето ръководство за това как да инсталирате нова тема на WordPress.

След като инсталирате и активирате темата си, повечето разработчици на теми ви позволяват допълнително да персонализирате нейния външен вид с помощта на WordPress Customizer.

Можете да получите достъп до Персонализатора, като отидете на Външен вид → Персонализирайте. След това ще можете да персонализирате темата си с помощта на опростен интерфейс и визуализация в реално време:

Персонализаторът на тема WordPress

Стъпка 5: Инсталирайте задължително WordPress приставки

Докато темата ви контролира външния вид на вашия сайт, WordPress приставки ви помагат да добавите нова функционалност към вашия сайт.

Приставките могат да добавят малки функции, като формата за контакт или големи функции, като например превръщането на вашия сайт в напълно функциониращ магазин за електронна търговия.

Налични са десетки хиляди безплатни и премиум приставки, но ще ги разделим на две груби категории:

 • Трябва да има приставки от които се нуждаят всички WordPress сайтове, без значение за какво е вашият сайт.
 • Специфични за нишата приставки които добавят функционалност, която е специфична за вашите нужди. Не всички сайтове се нуждаят от тях, но може да искате те да оформят вашия сайт.

В този раздел ще се съсредоточим върху първата категория – задължителните плъгини.

Ето няколко основни приставки, от които вярваме, че се нуждаят всички WordPress сайтове:

 • Резервни приставки – важно е редовно да архивирате сайта си, за да запазите данните си. Препоръчваме VaultPress за премиум вариант или UpdraftPlus за безплатна опция.
 • Плъгин за сигурност – основният софтуер за WordPress вече е защитен, но добрата приставка за сигурност на WordPress ще ви помогне да заключите нещата още повече. Препоръчваме Wordfence или Sucuri, като и двете предлагат безплатни версии.
 • SEO плъгин – плъгин за оптимизация на търсачките (SEO) помага на вашия сайт да се класира по-високо в Google за съответните въпроси. Две добри безплатни опции са Yoast SEO или Rank Math.
 • Приставка за кеширане / изпълнение – важно е да се уверите, че сайтът ви бързо се зарежда, а приставките за кеширане / изпълнение ви помагат да направите това. Препоръчваме WP Rocket нашето ревю за премиум версия или WP най-бързият кеш за безплатна опция.

За да инсталирате приставка за WordPress, отидете на Приставки → Добавяне на нови:

 • За безплатен плъгин, наличен в WordPress.org, можете да го търсите по име.
 • За премиум плъгин, като WP Rocket, можете да го инсталирате, като качите zip файл.

Как да инсталирате приставка за WordPress

За по-подробно ръководство, вижте пълния ни урок за това как да инсталирате приставки за WordPress.

Стъпка 6: Добавете съдържанието си (Начална страница, About, и т.н.)

На този етап приключвате със създаването на сайта си. Трябва да имате инсталиран софтуер за WordPress, настроена тема и няколко задължителни приставки, които да настроят вашия сайт за успех.

Сега сте готови да започнете да добавяте съдържанието си. Добро място за начало са основните сайтове на вашия сайт, като например началната ви страница, страница „за“ и така нататък.

За целта имате две основни опции в зависимост от това какво съдържание искате да добавите.

Първият ви порт за повикване трябва да бъде родният редактор на WordPress. Можете да получите достъп до него, като отидете на Страници → Добавяне на нови.

Народният редактор използва система „блок“, която ви позволява да включвате мултимедийно съдържание, както и основни опции за оформление. Можете да разгледате тази публикация, за да научите повече за това как работят блоковете:

Блок редактор на WordPress

Това е чудесно място да започнете и ако желаното ви оформление не е сложно, може да е всичко, от което се нуждаете.

Ако обаче искате нещо с малко повече дизайнерска мощ, може да искате да се обърнете към плъгин за създаване на страници на WordPress.

Плъгинът за създаване на страници ви предоставя визуален интерфейс, където можете да създавате по-сложни оформления, като използвате проста система за плъзгане и пускане. Ако някога сте опитвали създател на уебсайтове, като Squarespace или Wix, плъгинът за създаване на страница носи същия тип опит на WordPress.

Въпреки че има много страхотни плъгини за създаване на страници на WordPress, Elementor нашият преглед е чудесна начална опция, защото:

 • той предлага щедра безплатна версия, която може да ви помогне да проектирате сложни страници, без да плащате и стотинка
 • интерфейсът е доста лесен за вземане.

Ето пример за това как изглежда да се създаде страница с Elementor:

Интерфейсът за създаване на страници на Elementor

Забележете как можете да видите как точно ще изглежда страницата ви на посетителите? Това, заедно с плъзгане и пускане и повече опции за стил / оформление, е голямата привлекателност на плъгините за създаване на страници.

Стъпка 7: Добавете още приставки, колкото е необходимо

В стъпка 5 ви преведохме през някои от задължителните WordPress плъгини, от които се нуждаят всички сайтове. Вероятно обаче ще искате и други приставки, които са специфични за нуждите на вашия сайт.

На този етап трябва да направите известно проучване, за да намерите приставки, които ще добавят полезна функционалност на вашия сайт.

Например, ако сте активни в Instagram, може да искате приставка за захранване в Instagram, за да показва най-новото ви съдържание на вашия уебсайт.

Или, ако сте домакин на много събития, може да искате приставка за календар на събитията.

И така, къде можете да намерите такива плъгини?

Страхотна отправна точка е официалната директория с плъгини WordPress.org. Съдържа повече от 54 932 приставки… Така че, вероятно можете да намерите нещо подходящо за вашия сайт.

Много от тези плъгини са 100% безплатни, докато вие също ще намерите някои, които имат ограничена безплатна версия, заедно с допълнителна функционалност, ако сте готови да платите.

Отвъд WordPress.org, можете също да намерите много от най-добрите WordPress плъгини в CodeCanyon.

Само едно предупреждение: Въпреки че е напълно добре да инсталирате повече плъгини, ще искате да внимавате само за инсталирането на приставки, които наистина се нуждаете. Ако инсталирате твърде много ненужни приставки и тези приставки не са оптимизирани, можете да „раздуете“ сайта си, което може да забави зареждането му.

Насладете се на вашия нов WordPress сайт!

Поздравления! Ако сте го направили до този момент, сега трябва да имате работещ уебсайт на WordPress, който е персонализиран според вашите нужди.

Сега е време да научите повече за WordPress и да развиете уебсайта си. За тази цел имаме списък за четене с някои полезни публикации в блогове и ръководства:

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map