Как да активирате браузерно кеширане в WordPress

Сделки с WordPress


Скоростта на вашия уеб сайт играе жизненоважна роля за осигуряването на оптимално потребителско изживяване. (Забележка: Ако се интересувате да научите как да проверявате скоростта на вашия сайт, вижте нашата статия за използването на GTmetrix.) Бавният сайт може да доведе до нарушаване на продажбите, намаляване на конверсиите и в дългосрочен план може да повлияе сериозно както удовлетвореността на клиентите, така и общия брой посетители.

Накратко: Всяко малко нещо, което можете да направите, за да натиснете времето си за натоварване надолу, ще се брои. По-долу ще покрием кеширане на браузъра, включително какво е това, какво означава за WordPress и как можете да продължите да го активирате на вашия сайт.

Да започваме…

Какво е кеширане на браузър?

Уебсайтът по същество се състои от множество файлове, които се вписват заедно, за да създадат поредица от уеб страници. Някои от тях ще съдържат текст (например основната част на публикацията в блога), други ще съдържат стилистична информация за елементи на страницата (заглавие, долен колонтитул, странична лента и т.н.), други ще бъдат изображения и т.н..

Сега, когато разглеждате уебсайт, вероятно ще забележите много общи елементи: Всички страници са оформени по подобен начин (всички споделят сходни цветове и дизайнерски елементи), логото винаги е едно и също, падащите менюта са винаги налични и харесването. Така че, ако има общи елементи, защо да ги изтегляте всеки път, когато някой зарежда нова страница? Много по-добра идея би била да се заредят подобни общи елементи веднъж, да се съхранят в браузъра и след това просто ги използвайте повторно според изискванията – например, когато някой отиде от една страница на друга в сайта или когато някой го посети на по-късна дата.

Това е същността на кеширането на браузъра. По същество кеширането на браузъра разглежда файловете, които сте определили като файлове, които не се променят много често (повече за това по-долу) и ги изтегля в браузъра на посетителя само веднъж. След като бъдат изтеглени в кеша на браузъра, тези файлове няма да бъдат изтеглени отново. Това означава, че вместо да се изтеглят многократно, те ще бъдат готови за използване в момента на известие – по този начин ще намалят натоварването на сървърите на вашия сайт И, което е по-важно, значително ще намалят времето, необходимо за зареждане на следващите страници.

Забележка: Когато нов посетител дойде на вашия сайт, скоростта, с която зарежда първата страница, която посещават, всъщност ще бъде същата независимо дали кеширането на браузъра е активирано или не, тъй като, тъй като никога досега не са посещавали вашия сайт, браузърът му може „ вероятно е имал възможност да съхранявате някой от файловете на вашия сайт все още. Предимствата на кеширането на браузъра ще се усетят само когато посетител зареди повече от една страница и / или посети уебсайта ви..

Как да използваме браузерното кеширане в WordPress

Активирането на кеширането на браузъра не е трудно, но тъй като изисква редактиране на леко сложен файл на сайта (файлът .htaccess на вашия сайт, изисква някои предварителни познания.

Забележка: Кеширането на браузъра не е специфично за WordPress, начинът да го активирате е един и същ, без значение каква система използвате.

По същество има два начина за постигане на това.

Супер лесният начин: Говорете със своя домакин

За да активирате кеширането на браузъра, ще трябва да редактирате – или може би дори да създадете – файл, наречен .htaccess файл, прочетете повече. Грешка в този файл може да доведе до временно недостъпност на целия ви уебсайт, така че, ако имате някакво съмнение за това какво да правите, може би е най-добре да го направите попитайте своя домакин да го направя за теб – само за да съм в безопасност. Ако използвате страхотна хостинг компания се нуждаете от по-добър хост?, Почти сигурно ще могат да го настроят за няколко минути (ако вече не са).

Редактиране на .htaccess файла на свой собствен

Файлът .htaccess може да бъде страшно място; това е класически пример за „с голяма сила идва голяма отговорност“, позволявайки ви да ускорите сайта си, да създадете пренасочвания и да правите невероятни неща. Цялата тази мощност обаче идва на цена – грешка в този файл вероятно ще доведе до намаляване на целия ви сайт.

Поправянето му е въпрос на отмяна на това, което сте добавили, но за начинаещи може да е обезсърчително преживяване. Горещо препоръчвам да експериментирате на тестов сайт, преди да изцапате ръцете си с важен сайт на живо.

Първото нещо, от което се нуждаете, е начин за достъп до файловете на вашия сървър. Най-разпространеният начин да направите това е чрез FTP (протокол за прехвърляне на файлове – прочетете повече. Файлът може да бъде малко сложен за намиране, защото това е dotfile – скрит файл в Linux-базирана система какво е точков файл? – но повечето FTP редакторите имат опция „показване на скрити файлове“, която трябва да ви позволява да преглеждате тези файлове. (Забележка: Ако използвате Mac, прочетете нашата статия за това как да изтеглите, редактирате и повторно качите htaccess файл, без да се налага да променяте която и да е от настройките на вашия компютър.)

Файлът .htaccess трябва да бъде в основната ви папка WordPress – същата папка, която съдържа папките wp-content, wp-include и wp-admin. Ако не можете да го намерите, това е добре, може да не съществува – в този случай ще трябва да го създадете (страхувам се, че нещо не е обхванато тук). След като бъде намерен (или създаден), след това ще искате да добавите следния код чрез обикновен текстов редактор, НЕ текстообработващ!

ExpiresActive On
ExpiresByType изображение / jpg "достъп плюс 1 година"
ExpiresByType image / jpeg "достъп плюс 1 година"
ExpiresByType изображение / gif "достъп плюс 1 година"
ExpiresByType изображение / x-икона "достъп плюс 1 година"
ExpiresByType изображение / png "достъп плюс 1 година"
ExpiresByType текст / css "достъп плюс 1 месец"
ExpiresByType текст / x-javascript "достъп плюс 1 месец"
Изтича приложението на ByType / x-shockwave-flash "достъп плюс 1 месец"
ExpiresDefault "достъп плюс 2 дни"

Тези редове показват на браузъра на потребителя как да кешира всеки тип файл. По-горе поставих jpg, jpeg, gif, икони и png изображения за кеширане в продължение на една година (тъй като те почти никога не се променят), както и CSS, JavaScript и Flash файловете, които да се кешират всеки месец (тъй като те са по-изгодни да се променят ). Също така зададох по подразбиране два дни за файлове, които не са посочени по друг начин.

Деактивиране за развитие

Тъй като тези файлове ще се кешират доста дълго време (по всяко време, когато сте решили да определите за всеки тип файл), разработването може да е трудно, затова настоятелно препоръчвам да не използвате кеширане на браузър за уебсайтове, които все още са в активна разработка. Можете, разбира се, да отидете в настройките на браузъра си и да изчиствате кеш паметта ръчно, но това скоро ще стане уморително (плюс това не е толкова лесно да изчистите нечий кеш – съвети по-долу).

Ако започнете да променяте нещата, първо ще искате да промените кеша на нещо много по-кратко, като например един ден – в този случай потребителите ще видят новите ресурси, когато са минали 24 часа.

Друг метод, който разработчиците използват за обновяване на кешираните файлове, е да добавят параметри на заявките към своите ресурси. Ако зареждате script.js, например, веднъж кеширан, всички промени, направени в него, ще бъдат изтеглени само след една година (или колкото и дълго да сте го задали). За да заобиколят това, разработчиците често добавят версията на ресурса към URL адреса. Така че вместо „http://mysite.com/scripts.js“ URL адресът се превръща в нещо като „http://mysite.com/scripts.js?version=1.0“ и когато скриптът се промени отново програмистът отново замества URL адреса към ресурса, правейки го например „http://mysite.com/scripts.js?version=1.1“.

Що се отнася до браузъра, това технически е нов ресурс, така че ще бъде изтеглен и кеширан отново – за още една година.

Проверка на работата ви

Има няколко начина да проверите дали даден сайт е активиран кеширането на браузър или не, като един от най-лесните (и най-интересните) е чрез използване на безплатен инструмент за тестване на скоростта на сайта, наречен GTmetrix – нещо, което вече сме обхванали в дълбочина в предишна статия: Как да използвате GTmetrix за тестване на скоростта на уебсайта – ефективно

Тест за кеш на браузъра GTMetrix

Ако вашият сайт има оценка „A“, кеширането на браузъра е наред и вие сте готови за приятна скорост!

Заключителни мисли

Кеширането на браузъра може да доведе до значително увеличаване на скоростта и тъй като това по същество означава просто копиране и поставяне на няколко реда код (и няма никакви недостатъци – ако приемем, че не възнамерявате да променяте някой от дефинираните файлове, преди да бъдат настроени на изтича), което позволява почти сигурно нещо, което си струва да се направи.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map