Как да активирате GZIP компресия в WordPress

Сделки с WordPress


Ако работите с компютри за реално време, вероятно вече сте запознати с компресията. За тези, които не са: компресията е супер полезен инструмент за групиране на куп файлове в един значително по-малък (и по-лесно преносим) файл – който за уебсайтове се превръща в значително по-бързи пъти за зареждане на страниците. В тази статия ще разгледам как работи компресията на gzip и как можете да я активирате на собствения си уебсайт, работещ с WordPress.

Как работи компресията

Преди да преминем към това как да го приложим, нека разгледаме първо какво означава компресия и как може да помогне.

В наши дни почти всички съвременни уебсайтове използват смес от HTML, CSS и JavaScript, написани от програмисти по логичен, глобално разбран начин. Резултатът от това е почти винаги доста голяма сума, която не служи само за четене на човека. Освен това повечето програмисти също ще използват различни дизайнерски модели и общи елементи, като по този начин водят до доста повторение.

Алгоритмите за компресия като gzip използват моделите и повторенията, открити в текста, за да създадат по-ефективен начин за съхранение на данни. Нека да разгледаме пример.

Ето някои HTML код, за да направите текста в него да се показва удебелено:

това е смело

Компресираната версия на това всъщност е доста дълга: eNqzKS4pys9LtyvJyCxWAKKk / JwUG32oIC8XALn8Cuo =. Вижте обаче какво се случва, когато компресираме следното:

това е смело
това също е смело

Компресираната версия е eNqzKS4pys9LtyvJyCxWAKKk / JwUG32oIC + XDRZphZL8fCQlACNDF0U =. Въпреки че оригиналният текст е повече от два пъти по-голям, компресираната версия всъщност е само с 16 знака – огромно намаление на 32%, което означава по-малко зареждане и по-бърз уебсайт.

Как да активирате gzip компресия за WordPress

Важно е да разберете, че компресията на gzip не е нещо, за което WordPress е отговорен. Това всъщност е нещо, което се обработва от самите сървъри (а не в рамките на WordPress), което означава, че за да го активирате, ще трябва да настроите неща извън WordPress.

Попитайте своя домакин

Първи неща първо: тъй като активирането на компресията изисква да редактирате (или дори да създадете) чувствителен файл, с който не е най-лесно да се работи (известен като „htaccess файл“), ако се съмнявате какво да правите, може би е най-добре да помолите своя домакин да го направи вместо вас. Ако сте с първокласен хост с най-добрата поддръжка, те трябва да могат да го настроят за вас (ако вече не са) в рамките на минути.

Настройване на нещата от ваша страна

Файл htaccess се използва за даване на специални инструкции на сървъра, като пренасочвания, автоматично предпечатна или добавяне на файлове към определени заявки и, добре, всякакви други спретнати неща – като например активиране на gzip компресия! Сложният бит да настроите нещата сами е да намерите – и след това да редактирате – този проблем.

На първо място, ще ви трябва начин за достъп до файловете на вашия сървър. Предпочитаният метод за повечето хора почти сигурно ще бъде чрез FTP. Въпреки това, тъй като htaccess файлът на сайта е „точков файл“ (което означава, че обикновено е скрит), това е малко по-сложно да се намери от повечето. Още по-лошото е, защото това е скрит файл, ако го изтеглите на компютъра си по същия начин, както и обикновен файл, той ще остане скрит, което го прави много проблемно за редактиране. (Забележка: Ако използвате Mac, прочетете нашата статия за това как да изтеглите, редактирате и повторно качите htaccess файл, без да се налага да променяте нито една от настройките на вашия компютър.)

Важно: ако всичко това ви звучи малко плашещо, най-вероятно е най-добре да го оставите, докато не имате малко повече опит, тъй като всъщност това не е мястото, където да влезете в дълбочина по необходимите основи, например как да използвате FTP клиент, как да редактирате файлове на сървър или извън него или как да се справите с dot-файлове.

Ако, от друга страна, вече сте запознати с такива неща, всичко, което ще трябва да направите, за да активирате gzip компресията, е да копирате и поставите следното във файла на htaccess на вашия сайт:

mod_gzip_on Да
mod_gzip_dechunk Да
mod_gzip_item_include файл. (html? | txt | css | js | php | pl) $
mod_gzip_item_include handler ^ cgi-script $
mod_gzip_item_include mime ^ text /.*
mod_gzip_item_include mime ^ application / x-javascript. *
mod_gzip_item_exclude mime ^ image /.*
mod_gzip_item_exclude rspheader ^ Кодиране на съдържание:. * gzip. *

И това е всичко – готово! Вашето текстово съдържание, като HTML, CSS и JavaScript, сега трябва да се предава в gzip компресиран вид.

Проверете работата си

Има редица начини да проверите дали файловете на даден сайт се компресират или не, като един от най-лесните (и най-интересните) е с помощта на прекрасния инструмент за тестване на сайт GTMetrix – нещо, което всъщност разгледахме в предишна статия: Как да използвате GTMetrix за тестване на скоростта на уебсайта – ефективно!

Ако всичко работи както трябва (и както винаги може да се наложи да изчистите кеша на вашия сайт и / или да изчакате няколко минути, за да влязат в сила нещата), трябва да можете да видите следното в раздела „Водопад“ от резултатите на вашия сайт GTMetrix:

Спечелване на WP gzip резултат

прост!

заключение

Компресирането на Gzip е едно от онези прости корекции на скоростта, които трябва да добавите (или сте добавили) към вашия сайт – независимо дали се захранва от WordPress или по друг начин. Ако не го активирате, може да пропуснете значително увеличаване на скоростта.

Заключителна бележка: ако се интересувате да научите повече за файла на htaccess на сайта, препоръчвам ви да разгледате отличното ръководство за htaccess от Tuts +, което включва купища повече информация и редица страхотни лакомства, които може да можете да използвате предимството на вашия сайт.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map