Panduan Terbaik untuk Plugin Jetpack untuk WordPress – Ulasan (2020)

Tawaran WordPress


Dicipta oleh Automattic – syarikat di belakang WordPress.com dan salah satu penyumbang terbesar untuk perisian sumber terbuka WordPress – Jetpack oleh WordPress.com adalah salah satu plugin yang paling berpengaruh dan kaya dengan ciri di repositori WordPress.

Dalam panduan ini, kami akan melihat beberapa modul Jetpack terbaik, dan menunjukkan kepada anda bagaimana mereka dapat memanfaatkan laman web WordPress anda.

Jetpack untuk WordPress: A Primer

Sejak dimulakan, plugin Jetpack telah memberikan a tan ciri berguna secara percuma. Ini termasuk rangkaian penghantaran kandungan (CDN), catatan berkaitan dan pemuatan gambar yang malas, antara lain.

Selama bertahun-tahun, Jetpack telah berkembang menjadi plugin all-in-one yang menyentuh hampir semua aspek menjaga laman web WordPress. Ini terdiri dari pengoptimuman prestasi dan penglibatan pengunjung hingga sandaran dan keselamatan, dan penyesuaian tema.

Seperti kebanyakan plugin yang sedang dalam pengembangan, Jetpack beroperasi pada model freemium, sambil menawarkan rancangan ‘selamanya percuma’. Pelan berbayar merangkumi ciri tambahan – sebahagian besar dapat diperoleh secara percuma dengan memasang pemalam lain.

Mengapa Jetpack Plugin untuk WordPress?

Semasa memulakan laman WordPress, terdapat banyak perkara yang perlu anda lakukan. Sebagai permulaan, anda harus menyerahkan blog anda ke mesin pencari, membuat borang hubungan, dan memastikan langkah keselamatan utama dipenuhi.

Dari SEO dan keselamatan hingga perkongsian media sosial dan borang hubungan, Jetpack mempermudah aspek ini di bawah satu bumbung. Anda tidak perlu memasang banyak pemalam untuk setiap ciri – semuanya tersedia dalam satu pemalam. Itulah titik jualan unik Jetpack.

Sekarang mari kita mulakan dengan ciri!

Ciri-ciri Plugin Jetpack

Jetpack menawarkan lebih daripada 30 ciri untuk laman WordPress anda, yang kami kumpulkan ke dalam kategori yang relevan dan disenaraikan di bawah:

 1. Penyesuaian
 2. Pertunangan
 3. Analisis & SEO
 4. Pengoptimuman Prestasi
 5. Keselamatan
 6. Sandarkan dan Pulihkan
 7. Penerbitan
 8. Pengewangan

Bermula dengan Jetpack untuk WordPress

Seperti semua plugin, anda mulakan dengan memasang dan mengaktifkan Jetpack di laman WordPress anda. Setelah mengaktifkannya, anda perlu menyambungkan laman WordPress anda ke WordPress.com. Dan, ya, ini bermakna anda perlu membuat akaun WordPress.com untuk mendapatkan faedah sepenuhnya dari Jetpack.

Papan Pemuka WordPress.com dikuasakan oleh Jetpack

Papan Pemuka Pengurusan Blog WordPress.com.

Sebilangan besar ciri yang akan kita lihat seterusnya mempunyai pilihan penyesuaian dan konfigurasi lanjutan mereka yang disimpan di papan pemuka WordPress.com.

Membuat akaun WordPress.com adalah percuma dan dilengkapi dengan banyak ciri dan faedah. Ia membolehkan anda memantau semua dari laman web anda yang disambungkan, menerbitkan catatan, mengemas kini pemalam, melihat statistik laman web dan banyak lagi – semuanya dari satu papan pemuka.

Mari kita mulakan!

WordPress & Ciri Penyesuaian Tema dari Jetpack

Jetpack menawarkan pelbagai pilihan penyesuaian, mulai dari tema premium hingga widget bersyarat. Mari kita lihat masing-masing:

Tema WordPress dari Jetpack

Tema Fotografi Percuma dari Jetpack

Tema fotografi percuma dari Jetpack (WordPress.com).

Dengan versi Jetpack percuma, anda boleh memilih dari ratusan tema WordPress percuma, sementara versi berbayar (Rancangan Profesional) memberi anda pilihan tema premium 200-plus yang lebih luas dari repositori WordPress.

Tema merupakan bahagian penting dari pengalaman laman web WordPress. Namun, mereka rentan terhadap amalan pengekodan yang lemah, kelemahan keselamatan dan masalah prestasi.

Berita baiknya adalah tema-tema yang terdapat di WordPress.com (iaitu, tema yang anda dapatkan dari Jetpack) menjalani ujian keselamatan dan prestasi yang ketat untuk memastikannya baru. Hanya apabila diluluskan oleh kakitangan Automattic, tema boleh didapati di WordPress.com.

Tema WordPress.com dibuat serasi dengan ciri tambahan Jetpack, seperti pemuatan malas, CDN percuma dan sebagainya.

Semua perkara dibandingkan, jika anda baru bermula, mendapatkan tema dari WordPress.com melalui Jetpack adalah permulaan yang baik.

Galeri Imej

Contoh Galeri Gambar yang dibuat oleh Jetpack

Contoh galeri gambar yang dibuat menggunakan Jetpack.

Jetpack menjadikannya sangat mudah untuk membuat galeri gambar yang indah di laman WordPress anda. Ini menyokong pelbagai susun atur, termasuk jubin, karusel, mosaik persegi atau segi empat tepat, dan grid bulat. Selain itu, anda boleh membuat galeri gambar skrin penuh untuk memberikan pengalaman mendalam kepada pengunjung laman web anda.

Tetapan Media Jetpack (Galeri Gambar)

Tetapan Jetpack Media (galeri gambar).

Anda boleh mengaktifkan modul ini dari Media menetapkan di bawah Papan Pemuka WordPress > Jetpack > Tetapan > Penulisan.

Bahagian terbaik? Semua ini dikuasakan oleh Photon CDN percuma (lebih lanjut mengenai ini kemudian).

Portofolio dan Testimoni

Sama ada anda seorang pereka bebas atau penyusun iklan, portfolio dan testimoni di laman web anda banyak membantu mewujudkan kewibawaan yang berkekalan dan memenangkan pelanggan baru.

Jetpack memberi anda dua jenis pos khusus baru – portfolio dan testimoni – untuk anda memaparkan karya anda untuk mendapatkan perhatian yang sewajarnya.

Cara Mengaktifkan Modul Jenis Pos Kustom di Jetpack

Cara mengaktifkan modul Custom Post Type di Jetpack.

Modul ini adalah pilihan, dan perlu diaktifkan dari Jenis kandungan tersuai tetapan di Tab penulisan di bawah tetapan Jetpack. Anda boleh mengaksesnya dari: Papan Pemuka WordPress > Jetpack > Tetapan > Penulisan.

Widget yang boleh disesuaikan di Sidebar

Widget Tersuai di Jetpack

Widget tersuai di Jetpack.

Jetpack mempunyai koleksi widget WordPress berguna, mulai dari media sosial hingga pemberitahuan penggunaan kuki.

Widget Bersyarat: Anda juga dapat menggunakan logik bersyarat di dalam setiap widget untuk membuatnya muncul untuk halaman, pos, tag atau kategori tertentu.

Widget Tersuai di Jetpack

Widget bersyarat di Jetpack.

Menyertakan Kandungan Luaran ke dalam WordPress

Contoh Penyisipan Media oleh Jetpack

Contoh penyematan media oleh Jetpack.

Menyematkan video YouTube, catatan Instagram, tweet, coretan kod langsung atau podcast dari SoundCloud tidak pernah semudah ini dengan Jetpack.

Yang perlu anda buat hanyalah menyalin dan menampal pautan ke editor WordPress anda – selebihnya dijaga oleh Jetpack.

Saya dapati modul ini sangat berguna untuk memasukkan video YouTube ke dalam blog saya.

Benamkan Kandungan Luaran dalam Editor WordPress dengan Jetpack

Anda boleh memasukkan kandungan luaran dalam editor WordPress dengan Jetpack.

Lihat dokumentasi Jetpack rasmi untuk mengetahui lebih lanjut mengenai penyisipan jenis media sokongan.

Ciri-ciri Penglibatan Pelawat dari Jetpack

Melibatkan pelawat laman web anda adalah komponen penting untuk kejayaan jangka panjang mana-mana blog. Jetpack memberi anda modul penglibatan yang diperlukan untuk meningkatkan kadar penukaran dan mengurangkan kadar pentalan anda.

Ini termasuk bahagian komen yang kaya dengan ciri, pemasaran e-mel, tatal tak terhingga, catatan berkaitan dan automasi media sosial, seperti yang akan kita lihat di bawah:

Komen Jetpack

Tetapan Komen Jetpack

Tetapan komen di Jetpack.

Tidak semua tema WordPress dilengkapi dengan sistem komen terbaik.

Jetpack menyelesaikan masalah dengan membolehkan orang meninggalkan komen menggunakan akaun media sosial mereka, atau akaun WordPress.com mereka.

Ia juga menawarkan pilihan penyesuaian, seperti sokongan Markdown dalam komen, suka komen, dan kad perniagaan pop-up. Ini sepenuhnya pilihan, dan dapat disesuaikan dengan jenis laman web anda.

Anda boleh mengaktifkan modul Komen Jetpack dari Komen tetapan yang terletak di bawah Papan Pemuka WordPress > Jetpack > Tetapan > Perbincangan.

Langganan E-mel dari Jetpack

Tetapan Langganan E-mel di Jetpack

Tetapan Langganan E-mel di Jetpack.

Ini adalah salah satu ciri kegemaran saya dari pemalam Jetpack.

Dengan mengaktifkan ciri ini, anda pada dasarnya membina senarai e-mel anda.

The ‘ikuti blog‘Pilihan melanggan pengguna ke senarai e-mel anda, dan setiap kali siaran baru diterbitkan e-mel akan dihantar ke semua pengikut anda yang dilanggan. Itu senarai bangunan 101.

Lihat artikel kami mengenai pemasaran e-mel dan mulakan dengan MailChimp di WordPress untuk mengetahui lebih lanjut.

Pilihan seterusnya – ‘ikuti komen‘- juga kegemaran peribadi. Ini memberi tahu anda tentang sebarang komen dan komen susulan pada siaran yang anda ikuti, yang membantu untuk menjaga perbualan berterusan dan juga meningkatkan pelanggan laman web anda..

Tatal tak terhingga

Tetapan Tatal Tak Terbatas di Jetpack

Tetapan Tatal Tak Terbatas di Jetpack.

Ciri ini akan memuatkan siaran seterusnya secara automatik ketika pembaca menghampiri (tatal ke bawah) bahagian bawah halaman. Dengan Jetpack, anda boleh memilih dari dua pilihan:

 1. Muatkan kandungan secara automatik.
 2. Buat butang ‘Muat Lagi’ yang, setelah mengklik, memuatkan artikel seterusnya.

Ciri kedua sangat berguna, kerana ia memberikan kawalan kepada pengguna akhir.

Anda boleh mengakses ciri tatal tak terbatas di Jetpack di bawah Penambahbaikan Tema tetapan dijumpai di bawah Papan Pemuka WordPress > Jetpack > Tetapan > Penulisan.

Catatan Berkaitan di WordPress Menggunakan Jetpack

Contoh Catatan Berkaitan dalam Tindakan

Contoh Catatan Berkaitan dalam tindakan.

Posting Berkaitan adalah ciri hebat yang digunakan untuk memastikan pengunjung anda berinteraksi dengan laman web anda lebih lama.

Modul pada dasarnya mengambil catatan yang diterbitkan sebelumnya dari kategori dan tanda yang sama (oleh itu istilah berkaitan), dan menunjukkannya di bahagian bawah setiap catatan. Pembaca cenderung mengklik kandungan itu, kerana berkaitan dengan artikel asal yang dibacanya.

Walau bagaimanapun, mengira siaran yang berkaitan memakan banyak sumber pelayan – dan ini bertambah apabila anda mempunyai banyak siaran, halaman, kategori dan teg.

Terlebih lagi, jika Anda menggunakan hosting bersama, ini dapat menyebabkan akun Anda ditangguhkan kerana lonjakan penggunaan CPU – walaupun anda tidak memiliki terlalu banyak pengunjung.

Modul Catatan Berkaitan di Jetpack

Modul Berkaitan di Jetpack.

Jetpack menyelesaikan masalah ini dengan memuatkan pengiraan ini ke cloud – on mereka pelayan. Ia kemudian hanya menampal hasil tersebut (iaitu catatan berkaitan) ke bahagian bawah kandungan anda.

Sumber hos web anda tidak digunakan, dan akhirnya anda memenangi lebih banyak paparan halaman!

Untuk mengaktifkan modul, pergi ke Papan Pemuka WordPress > Jetpack > Tetapan > Trafik.

Bonus: Anda juga dapat menyesuaikan bagaimana setiap catatan berkaitan muncul di bawah siaran, dengan menggunakan penyesuai WordPress lalai. Untuk mengakses ini, pergi ke Papan Pemuka WordPress > Penampilan > Sesuaikan > Catatan Berkaitan.

Menyesuaikan susun atur Catatan Berkaitan di Jetpack

Menyesuaikan susun atur Post Berkaitan di Jetpack.

Butang Berkongsi yang boleh disesuaikan

Tetapan Perkongsian Sosial di Jetpack

Tetapan Perkongsian Sosial di Jetpack.

Jetpack membolehkan anda menambah butang suka / kongsi yang boleh disesuaikan selepas setiap catatan. Tetapan ini tersedia di bawah Butang Berkongsi tetapan, di bawah Papan Pemuka WordPress > Jetpack > Tetapan > Berkongsi.

Menyesuaikan Butang Berkongsi di Jetpack

Menyesuaikan butang perkongsian di Jetpack.

Bonus: Anda boleh menyesuaikan rupa dan nuansa butang perkongsian, dan memilih yang lebih baru seperti Pocket dan WhatsApp.

Automasi Media Sosial

Selain daripada butang perkongsian yang disesuaikan, Jetpack juga membolehkan anda menghantar secara automatik ke rangkaian media sosial anda yang disambungkan setiap kali siaran diterbitkan. Ciri ini dipanggil Publicize.

Menerbitkan modul dari Jetpack

Modul publisiti dari Jetpack.

Anda boleh mengaktifkan modul ini dari Publikasikan Sambungan menetapkan di bawah Papan Pemuka WordPress > Jetpack > Tetapan > Berkongsi.

Rangkaian Media Sosial yang disokong untuk penghantaran automatik dengan modul Jetpack Publicize

Rangkaian media sosial yang disokong dalam modul Publisiti Jetpack.

Rangkaian media sosial yang disokong merangkumi Facebook, Twitter, Google+, Facebook, Tumblr, dan Path, dan setiap kali anda menerbitkan catatan, ia akan dikongsi secara automatik di semua profil media sosial yang bersambung. (Pada tangkapan skrin di bawah, saya belum tersambung ke rangkaian mana pun.)

Borang Perhubungan Jetpack

Cara Menambah Kenalan dari dalam Editor WordPress menggunakan Jetpack

Cara menambahkan borang kenalan di Editor WordPress menggunakan Jetpack.

Walaupun terdapat banyak plugin borang hubungan yang hebat untuk WordPress (percuma dan berbayar), Jetpack memberikan anda mudah yang boleh dimasukkan ke mana-mana pos atau halaman.

Berikut adalah borang hubungan yang beraksi:

Contoh Borang Kenalan yang dibuat oleh Jetpack

Borang hubungan yang dibuat oleh Jetpack.

Ciri Analitis dan SEO di Jetpack

Inti utama Jetpack adalah membawa sebilangan kecil ciri terpenting dari laman WordPress di bawah satu bumbung. Walaupun pendekatan ini sejauh ini hebat, kami akan mencadangkan beberapa plugin alternatif berbanding dengan modul Jetpack yang tersedia.

Statistik Laman Web Jetpack

Contoh Statistik Laman Jetpack

Contoh Statistik Laman Jetpack

Statistik Tapak Jetpack memberi anda pandangan dari pengunjung laman web anda.

Namun, jika anda ingin melihat lebih mendalam, disarankan anda mengikuti Analitis Google dan memahami konsep perantara seperti kadar pentalan, sesi setiap lawatan dan banyak lagi.

Pengesahan Tapak

Pengesahan laman web untuk Modul Mesin Pencari di Jetpack

Pengesahan laman web untuk modul Search Engines di Jetpack.

Walaupun ini adalah ciri pilihan, selalu disarankan agar anda mengesahkan pemilikan laman web anda dengan pelbagai mesin carian, seperti Google, Bing, Yandex, Yahoo, dan sebagainya. Ini memberi anda akses ke Alat Webmaster mereka, yang berguna untuk memantau usaha SEO anda.

Kami mengesyorkan anda mengesahkan laman WordPress anda dengan Google dan Bing. Sebaik sahaja anda mempunyai kod pengesahan, cukup salin dan tampal kod tersebut ke medan yang berkaitan, dan anda boleh pergi!

Peta Laman XML

Modul Peta Laman Jetpack

Modul Peta Laman Jetpack.

Sekali lagi, ciri pilihan, peta laman XML membantu enjin carian merayapi laman web anda dengan lebih baik, dan Jetpack menghasilkannya secara automatik untuk anda.

SEO dan Jetpack

Penyesuaian SEO adalah ciri berbayar di Jetpack, dan merangkumi pilihan seperti mengoptimumkan deskripsi tajuk dan meta, menghubungkan akaun Google Analytics anda, dan banyak lagi.

Sebagai alternatif, saya sangat mengesyorkan memasang plugin Yoast SEO (yang kini digunakan oleh lebih daripada lima juta laman web aktif) untuk apa sahaja yang berkaitan dengan SEO WordPress. Ini memberi anda semua ciri, latihan dan cadangan yang diperlukan untuk membuat laman WordPress SEO yang dioptimumkan.

Ciri Pengoptimuman Prestasi WordPress di Jetpack

Jetpack memberikan nilai yang sangat besar sebagai plugin pengoptimuman prestasi, antara (banyak) ciri lain. Di bahagian ini, kami akan membahas penyampaian dan pengoptimuman gambar, hosting video dan pemantauan waktu henti.

Photon: Rangkaian Penghantaran Kandungan Percuma dari Jetpack

CDN dan gambar ‘pemuatan malas’ percuma dari Jetpack

CDN dan gambar ‘pemuatan malas’ percuma dari Jetpack.

Ini mungkin salah satu ciri yang paling berguna dalam pemalam Jetpack. Ini memberi anda akses percuma dan tanpa had ke rangkaian penghantaran kandungan (CDN) yang disebut Photon. Ini adalah kesepakatan yang mudah dan tanpa ikatan, dan terdapat beberapa faedah menggunakan CDN:

 1. Kelajuan: Imej dihantar kepada pelawat anda dari rangkaian yang diedarkan secara global, dengan kependaman minimum.
 2. Pengalaman Pengguna: Laman web yang lebih pantas sama dengan pengalaman pengguna yang lebih baik.
 3. Jimat Kos Lebar Jalur: Oleh kerana gambar dihantar melalui Photon CDN, anda menjimatkan sumber pelayan dan lebar jalur.

Ringkasnya, anda mendapat semua faedah CDN tanpa membayarnya.

Selain itu, API pemaju Photon membolehkan anda memanfaatkan CDN percuma untuk mengehoskan fail statik lain juga!

Tetapan foton terdapat dalam tetapan Mempercepat Laman Anda, terdapat di bawah Papan Pemuka WordPress > Jetpack > Tetapan > Penulisan.

Malas Memuatkan Imej

Ini adalah ciri yang memuatkan gambar hanya ketika berada di ruang pandang penyemak imbas. Dengan kata lain, hanya apabila gambar dapat dilihat di penyemak imbas anda (iaitu, ketika anda menatal ke bawah), ia sebenarnya dimuat.

Pemuatan gambar yang malas di laman WordPress anda menghasilkan masa pemuatan yang lebih cepat dengan menangguhkan pemuatan gambar sehingga diperlukan.

Ia juga menjimatkan lebar jalur pada dua sisi. Anda – pemilik laman web – menyimpan lebar jalur pelayan anda (atau lebar jalur CDN), dan pelawat anda juga menyimpan lebar jalur mereka!

Anda boleh mengaktifkan pilihan ini di Mempercepat Laman Web Anda tetapan, di bawah pilihan Photon.

Hosting Video oleh Jetpack

Contoh Hosting Video oleh Jetpack

Contoh hosting video oleh Jetpack.

Jetpack juga mempunyai perkhidmatan hosting video berbayar dan tanpa iklan sendiri yang disebut VideoPress. Sekiranya anda ingin menyimpan semua video anda di laman web WordPress anda, maka VideoPress boleh menjadi perkhidmatan yang berguna. Walau bagaimanapun, terdapat alternatif lain seperti YouTube (duh), Wistia dan Vimeo.

Sekiranya anda mencari alternatif YouTube, anda harus mempertimbangkan Wistia dengan alasan berikut:

 • Mula-mula, Wista beroperasi pada model freemium, sementara VideoPress dibayar, jadi brownie mendapat nilai untuk itu!
 • Kedua-dua Wistia dan VideoPress mempunyai SEO video terbina dalam yang hebat.
 • Walau bagaimanapun, Wistia sebagai organisasi hanya melakukan ini – hosting video pantas dan responsif untuk semua jenis laman web. Mereka bahkan mengatakan kapan dan kapan tidak menggunakan Wista (berbanding YouTube).

Perhatikan bahawa rancangan percuma Wistia terhad kepada tiga video, dan rancangan berbayar bermula dari $ 99 sebulan, yang jauh lebih mahal daripada VideoPress.

Teknologi hosting video Wistia lebih baik daripada VideoPress (mereka mempunyai sedikit yang perlu dilakukan), jadi saya sarankan Wistia daripada keduanya sebagai alternatif YouTube pilihan.

Pemantauan Downtime Laman Web WordPress oleh Jetpack

E-mel Pemantauan Waktu Henti Dihantar oleh Jetpack

Pemantauan waktu henti dalam tindakan.

Salah satu daripada ciri-ciri yang sangat berguna, Downtime Monitoring adalah perkhidmatan yang secara berkala memantau laman web anda dan menghantar e-mel kepada anda setiap kali berada di luar talian. Ini juga mengirimkan peringatan kepada anda jika laman web anda tidak beroperasi selama sehari, dan memberitahu anda sebaik sahaja laman web anda kembali dalam talian.

Inilah urutan e-mel yang saya terima sebelum saya memutuskan untuk menukar penyedia hosting saya.

Pemberitahuan E-mel yang dihantar oleh Perkhidmatan Pemantauan Tapak Jetpack

Makluman e-mel yang dihantar oleh modul Jetpack Downtime Monitoring.

Anda boleh mengaktifkan modul ini dari Papan Pemuka WordPress > Jetpack > Tetapan > Keselamatan.

Modul Pemantauan Downtime Jetpack

Tetapan Pemantauan Waktu Henti di Jetpack.

Pencarian Elastik Bertenaga Awan oleh Jetpack

Elasticsearch adalah ciri berbayar yang menggunakan awan untuk mengira pertanyaan carian.

‘Pencarian’ dengan sendirinya cukup rumit (kami mempunyai beberapa saintis pintar di Google yang mengusahakannya), dan carian WordPress lalai, tidak, sangat baik.

Elasticsearch adalah ciri premium di Jetpack (tersedia dengan rancangan Perusahaan) yang menghitung pertanyaan carian di awan, dan mengembalikan hasil yang relevan di laman web anda.

Faedah: Pelawat anda mendapat hasil carian yang lebih baik (lebih relevan), dan anda tidak menggunakan sumber pelayan anda.

Elasticsearch sangat berguna untuk laman web yang mempunyai banyak kandungan, seperti laman berita / media, laman web yang berorientasikan tutorial, dan banyak lagi.

Alat Keselamatan WordPress dari Jetpack

Jetpack menyediakan beberapa ciri keselamatan yang baik dalam versi plugin percuma, termasuk yang berikut:

Pilihan Pencegahan Serangan Bruteforce di Jetpack

Tetapan Bruteforce Attack Protection di Jetpack.

Perlindungan Serangan Brute force: Modul ini secara automatik menyekat percubaan untuk mengakses laman web anda daripada berjuta-juta penyerang jahat yang terkenal. Modul ini diaktifkan secara lalai.

Pilihan Keselamatan Log Masuk WordPress oleh Jetpack

Tetapan keselamatan Login WordPress di Jetpack.

The Pengesahan Selamat modul membolehkan pengguna log masuk ke laman WordPress anda menggunakan infrastruktur log masuk WordPress.com. Anda boleh mengkonfigurasi proses log masuk lebih lanjut sehingga e-mel WordPress.com pengguna harus sesuai dengan yang digunakan untuk log masuk ke laman web ini.

Selain itu, anda boleh meminta pengguna anda menggunakan pengesahan dua faktor dengan WordPress.com.

Kemas kini pemalam automatik pastikan semua pemalam sentiasa dikemas kini.

Jetpack juga menyelenggarakan perpustakaan keselamatan, di mana ia mengesan dan melaporkan masalah keselamatan yang diketahui dalam beberapa pemalam, yang secara automatiknya diimbas.

Tetapan keselamatan terletak di bawah: Papan Pemuka WordPress > Jetpack > Tetapan > Keselamatan.

Terdapat beberapa modul keselamatan premium ditawarkan oleh Jetpack di bawah rancangan berbayar, yang merangkumi pengimbasan kod berbahaya, sokongan keutamaan pakar dan penapisan spam. Walaupun dua yang pertama mungkin berguna, anda boleh mendapatkan penapisan spam percuma menggunakan pemalam Akismet.

Sandaran dan Pemulihan WordPress dari Jetpack

Menyandarkan laman WordPress anda adalah salah satu perkara terpenting yang boleh anda lakukan. Namun, ada satu faktor yang sering kita terlepas pandang, dan itu adalah pemulihan sedikit. Apa yang berlaku apabila anda benar-benar perlu mengembalikan laman WordPress ke keadaan sebelumnya?

Anda lihat, penyedia hosting yang dikendalikan, seperti WP Engine, menjadikan anda sangat mudah untuk memulihkan laman web anda dengan satu klik.

Plugin cadangan yang baik bukan sahaja menjadikan proses sandaran lancar, tetapi juga proses pemulihan! Plugin yang popular termasuk UpdraftPlus, BackupBuddy dan BackWPup.

Tetapi hakikatnya, terdapat terlalu banyak plugin sandaran di luar sana, dan kami tidak tahu pasti betapa rumitnya proses pemulihan setiap plugin.

Pemulihan satu klik dari VaultPress

Pemulihan satu klik dari VaultPress.

Berita baiknya adalah Jetpack memberi anda sandaran automatik dan pemulihan satu klik laman web anda – dan ia hanya berfungsi.

Perkhidmatan ini dipanggil VaultPress, dan memerlukan sandaran automatik setiap hari, mengekalkan arkib sandaran 30 hari dan menyokong pemulihan satu klik.

Penerbitan Dimudahkan dengan Jetpack

Walaupun saya suka editor WordPress lalai, saya rasa Jetpack menambahkan beberapa nilai dengan sokongan untuk Markdown, proofreading satu klik dan ciri lain di sebalik tabir, seperti ciri embed kandungan yang telah kita bincangkan sebelumnya.

Aplikasi Mudah Alih (dan Desktop!) Khusus

Aplikasi Desktop dan Mudah Alih WordPress

WordPress juga mempunyai aplikasi Android dan iOS sendiri, dan kini aplikasi desktop khusus untuk MacOS dan Windows 10.

Aplikasi mudah alih menyokong penerbitan, statistik laman web dan pemberitahuan push, jadi anda akan segera diberitahu tentang komen. Untuk memetik halaman arahan, ‘Dari pemberitahuan hingga alat perkongsian, anda mempunyai seluruh komuniti WordPress di dalam poket anda.’

E-mel untuk Terbitkan

Terbitkan Catatan melalui E-mel di WordPress menggunakan Jetpack

Gunakan Jetpack untuk menerbitkan catatan melalui e-mel di WordPress.

Menariknya, anda juga boleh menerbitkan catatan baru ke laman WordPress anda dengan menghantar e-mel kepada mereka. Baris subjek akan menjadi tajuk artikel, dan kandungan e-mel yang disiarkan oleh blog itu sendiri. Jetpack memberikan anda alamat e-mel khusus, di mana anda boleh menghantar e-mel untuk menghantar artikel anda.

Anda juga boleh menghantar maklumat pos tambahan melalui e-mel, seperti kategori dan tag, dengan menggunakan kod pendek ini. Saya dapati ciri pos melalui e-mel sangat berguna di tempat yang mempunyai kemampuan rangkaian terhad.

Pengewangan dipermudahkan dengan Iklan Jetpack

Banyak blog dimulakan dengan niat untuk menjadi sumber pendapatan, dan beberapa blog akhirnya berkembang menjadi beberapa bentuk model pengewangan. Walaupun terdapat banyak cara untuk menjana wang di WordPress, kami akan fokus untuk menjana wang sebagai penerbit.

Anda, pemilik laman web, adalah penerbit. Anda boleh memaparkan iklan di laman web anda untuk mendapatkan wang berdasarkan jumlah pengunjung ke laman web anda. Contoh klasik adalah dengan menggunakan Google AdSense.

Iklan Jetpack: Ciri pengewangan dari Jetpack ini memudahkan penyediaan iklan di laman WordPress anda, dan mereka berfungsi dengan rangkaian iklan untuk memastikan mereka memaparkan iklan yang paling relevan dengan niche laman web anda. Ini boleh berfungsi sebagai alternatif kepada Google AdSense.

Menerima Pembayaran melalui PayPal: Modul pengewangan juga menambah ciri pembayaran yang bagus, di mana anda boleh menerima pembayaran melalui PayPal dengan satu klik.

Menerima pembayaran melalui PayPal dengan Jetpack

Menerima pembayaran melalui PayPal dengan Jetpack.

Selain itu, anda boleh mengkonfigurasi logo paparan, keterangan, jumlah dan alamat e-mel yang akan dipaparkan di halaman pembayaran PayPal.

Pilihan Konfigurasi Pembayaran PayPal dari Jetpack

Pilihan konfigurasi pembayaran PayPal dari Jetpack.

Modul pengewangan Jetpack adalah ciri berbayar yang tersedia dengan rancangan Premium dan Profesional.

Pilihan Harga Jetpack

Pilihan Harga Jetpack 2018

Pilihan harga Jetpack (Julai 2018).

Ciri utama Jetpack adalah percuma untuk digunakan dan akan selalu ada. Namun, ada beberapa ciri yang rapi yang berada di bawah rancangan berbayar – sebagaimana mestinya.

Dalam jadual berikut, kami akan melihat pelbagai ciri yang disertakan dengan setiap pilihan harga, dan mengesyorkan alternatif percuma untuk yang berbayar. Kedengaran bagus? Ini dia:

Jetpack PercumaJetpack PeribadiJetpack PremiumJetpack Professional
$ 0 Sebulan$ 3.5 Sebulan atau $ 39 Setahun$ 9 Sebulan atau $ 99 Setahun$ 29 Sebulan atau $ 299 Setahun
CDN percumaSemua yang Percuma, PlusSegala-galanya dalam Peribadi, PlusSegala-galanya dalam Peribadi, Plus
Pemuatan Imej yang MalasSandaran Automatik Harian (Alternatif: BackWPupCDN Video Tanpa Had melalui VideoPress (Alternatif: YouTube atau WistiaTema Profesional 200-Plus (Alternatif: ThemeForest
Tema Percuma 100-PlusSejarah Sandaran 30 HariPengimbasan Perisian Kerosakan (Alternatif: Keselamatan WordfenceSandaran Automatik Masa Nyata
Pencegahan Serangan BruteforcePenapisan Spam (Alternatif: AkismetPembaikan Keselamatan AutomatikSokongan Tema Premium
Pemantauan Waktu HentiSokongan KeutamaanAlat SEO dan Integrasi Analitis Google (Alternatif: Yoast SEOCarian Bergerak Elasticsearch
Statistik Laman webPerkhidmatan Persediaan Jetpack Pramutamu
Catatan BerkaitanKelulusan Rangkaian Iklan
Sokongan E-melTerima Pembayaran melalui PayPal (Alternatif: Sumbangan PayPal

Cadangan: Saya akan mengesyorkan rancangan Peribadi dengan harga $ 39 setahun, yang pada dasarnya dilengkapi dengan VaultPress dan sokongan keutamaan. Anggaplah ia sebagai cara untuk menyokong pembangun dan perkhidmatan pada umumnya.

Namun, jika anda menjalankan blog media dengan banyak penyumbang, rancangan Premium atau Profesional harus berguna – khusus untuk imbasan kod malware, carian elastik dan sandaran masa nyata.

Mengakhiri

Inilah ringkasan ringkas.

Jetpack memberi anda pelbagai penyesuaian tema, penglibatan, analisis dan ciri pengoptimuman prestasi secara percuma. Dari semua modul Jetpack percuma dan premium, inilah yang saya cadangkan untuk setiap kategori:

 1. Pengoptimuman Prestasi: CDN Foton, Imej Pemalas Malas, Pemantauan Waktu Henti.
 2. Pertunangan: Komen Jetpack, E-mel dan Langganan Komen, Borang Hubungan, Catatan Berkaitan.
 3. Analitis: Statistik Laman.
 4. Sandaran (dibayar).

Jetpack terus dikembangkan dan lebih banyak ciri akan terus ditambahkan sepanjang tahun 2018. Sudah tentu (seperti yang telah lama berlaku), ia pasti merupakan plugin yang patut digunakan!

Terpakai / menggunakan Jetpack? Apakah ciri yang paling anda gunakan? Apa yang anda mahu pembangunnya tambahkan seterusnya? Pemikiran?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map