Επιδιόρθωση του τρόμου «Σφάλμα κατά τη δημιουργία σύνδεσης βάσης δεδομένων» στο WordPress

Προσφορές WordPress


Όσο περισσότερο εργάζεστε με το WordPress, τόσο πιο πιθανό είναι να συναντήσετε το φοβερό “σφάλμα κατά τη δημιουργία σύνδεσης βάσης δεδομένων«. Αυτό είναι τρομακτικό, επειδή πιθανότατα θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση, εν μέρει, είτε στο μπροστινό είτε στο πίσω μέρος του ιστότοπού σας – και, εάν δεν έχετε πάρει το μυαλό σας γύρω από μερικές θεμελιώδεις έννοιες σχετικά με διακομιστές ή / και ανάπτυξη ιστού, πιθανότατα θα χάσετε.

Δείτε πώς μπορείτε να κατανοήσετε και να αντιμετωπίσετε αυτό το ανησυχητικό σφάλμα.

Τι σημαίνει στην πραγματικότητα «Σφάλμα κατά τη σύνδεση μιας βάσης δεδομένων»?

Αντί να αποθηκεύεται σε συγκεκριμένα αρχεία, το περιεχόμενο των αναρτήσεων και των σελίδων του WordPress αποθηκεύεται σε μια βάση δεδομένων στην οποία το WordPress πρέπει να αναφέρεται κάθε φορά που εξυπηρετεί / δημιουργεί μια ιστοσελίδα. Όταν προβάλλεται μια ανάρτηση, για παράδειγμα, το WordPress βρίσκει τον κεντρικό υπολογιστή της βάσης δεδομένων, συνδέεται με τη βάση δεδομένων του, βρίσκει τον πίνακα αναρτήσεων του WordPress μέσα σε αυτήν τη βάση δεδομένων και αναζητά το περιεχόμενο που προσπαθεί να φορτώσει. Εν ολίγοις, το περίφημο «σφάλμα δημιουργίας σύνδεσης βάσης δεδομένων» σημαίνει ότι Το WordPress δεν μπορεί να βρει αυτήν τη βάση δεδομένων.

Γιατί είναι τόσο μεγάλο ζήτημα; Λοιπόν, εκτός από το περιεχόμενο των αναρτήσεων και των σελίδων, το WordPress αποθηκεύει επίσης ένα σωρό άλλων βασικών πληροφοριών στη βάση δεδομένων του – όπως οι κύριες ρυθμίσεις του, τα δεδομένα χρήστη, το επιλεγμένο θέμα, οι ρυθμίσεις widget, τα δεδομένα για τις ενεργές προσθήκες σας, και ούτω καθεξής. Εάν το WordPress δεν μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε καμία από τις πληροφορίες στη βάση δεδομένων του, δεν έχει τρόπο φόρτωσης του ιστότοπού σας.

Ποια είναι η αιτία ενός ζητήματος σύνδεσης βάσης δεδομένων?

Υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόβλημα επικοινωνίας με τη βάση δεδομένων. Ας δημιουργήσουμε μια σύντομη λίστα, και διερευνήσουμε βαθύτερα για να κατανοήσουμε καλύτερα (και να λύσουμε) κάθε πρόβλημα:

  • Εσφαλμένα διαπιστευτήρια βάσης δεδομένων (όνομα χρήστη, κωδικός πρόσβασης, κεντρικός υπολογιστής, βάση δεδομένων)
  • Κατεστραμμένα αρχεία
  • Κατεστραμμένη βάση δεδομένων
  • Ο διακομιστής βάσης δεδομένων είναι υπερφορτωμένος ή δυσλειτουργεί

Αλλά πρώτα…

Ενώ οι διαδικασίες που θα εξετάσω δεν είναι επικίνδυνες, είναι πάντα καλή ιδέα να έχετε ένα αντίγραφο ασφαλείας – για κάθε περίπτωση. Εάν χρησιμοποιείτε ήδη ένα εργαλείο όπως το VaultPress – το οποίο προτείνω θερμά – έχετε ήδη δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας και είναι καλό να πάτε.

Υπάρχουν πολλές προσθήκες που μπορούν να δημιουργήσουν αντίγραφα ασφαλείας για εσάς, αλλά εάν είστε ήδη κλειδωμένοι από το WordPress δεν θα μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε. Σε αυτήν την περίπτωση, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το cPanel ή άλλο λογισμικό διαχείρισης φιλοξενίας για να δημιουργήσετε ένα πλήρες αντίγραφο ασφαλείας.

Αν δεν ξέρετε πώς να το κάνετε αυτό, μιλήστε με τους οικοδεσπότες σας – οι περισσότεροι από αυτούς θα έχουν μια εφεδρική λύση. Φροντίστε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας της βάσης δεδομένων σας, καθώς και των αρχείων στον διακομιστή σας, καθώς είναι η βάση δεδομένων που περιέχει όλες τις κρίσιμες πληροφορίες για τον ιστότοπό σας.

Επίλυση προβλημάτων σύνδεσης βάσης δεδομένων

Έχω γράψει την παραπάνω λίστα κατά σειρά πιθανότητας, με βάση την εμπειρία μου, αλλά μπορείτε να ξεκινήσετε από το κάτω μέρος και να εργαστείτε αν προτιμάτε. Τούτου λεχθέντος, εάν δεν έχετε άμεση γραμμή (ή υποστήριξη συνομιλίας) με τον κεντρικό υπολογιστή σας, θα είναι δύσκολο να διαπιστώσετε εάν ο διακομιστής βάσης δεδομένων είναι υπερφορτωμένος ή δυσλειτουργικός στο τέλος του, επειδή από το τέλος σας τα συμπτώματα είναι διακριτά. Σε κάθε περίπτωση, ας ρίξουμε μια ματιά σε κάθε μία από τις αιτίες και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να διορθώσουμε τα πράγματα.

Εσφαλμένα διαπιστευτήρια βάσης δεδομένων

Αυτό είναι που βλέπω αρκετά συχνά. Εάν δείτε το μήνυμα «σφάλμα δημιουργίας σύνδεσης βάσης δεδομένων» κατά τη δημιουργία μιας ολοκαίνουργιας εγκατάστασης WordPress, τότε αυτό είναι σχεδόν σίγουρα ο ένοχος. Για να συνδεθεί στη βάση δεδομένων του, το WordPress χρειάζεται τέσσερα βασικά στοιχεία:

  • Κεντρικός υπολογιστής βάσης δεδομένων
  • Όνομα χρήστη βάσης δεδομένων
  • Κωδικός πρόσβασης βάσης δεδομένων
  • Χρησιμοποιήθηκε βάση δεδομένων

Όλες αυτές οι πληροφορίες θα πρέπει να σας δοθούν (εάν δεν έχουν εισαχθεί πραγματικά για λογαριασμό σας) από τον οικοδεσπότη σας. Ωστόσο, εάν χρησιμοποιείτε μια πιο ευέλικτη ρύθμιση (δηλαδή όχι έναν τύπο εγκατάστασης με ένα κλικ), θα πρέπει να ελέγξετε το όνομα χρήστη, τον κωδικό πρόσβασης και το όνομα της βάσης δεδομένων σας. Το καλύτερο στοίχημά σας είναι να αντιγράψετε και να επικολλήσετε όλα τα δεδομένα απευθείας από το μέσο στο οποίο σας δόθηκε. (Σημείωση: Οι κωδικοί πρόσβασης μπορεί μερικές φορές να έχουν παύλες ή τελείες στο τέλος που συνήθως δεν επιλέγονται.)

Εάν έχετε αλλάξει πρόσφατα κεντρικούς υπολογιστές, βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει ξανά τις λεπτομέρειες του «κεντρικού υπολογιστή βάσης δεδομένων». Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό θα είναι το «localhost» Bluehost, HostGator. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πολλοί οικοδεσπότες χρησιμοποιούν μια διεύθυνση IP SiteGround ή ακόμα και μια εντελώς διαφορετική διεύθυνση URL DreamHost. Εάν δεν είστε βέβαιοι για οποιοδήποτε μέρος αυτού, θα πρέπει είτε να επικοινωνήσετε με τον οικοδεσπότη σας και να τον ρωτήσετε απευθείας ή να δείτε τη διαδικτυακή βάση γνώσεών τους (εάν έχουν).

Σε μια νέα εγκατάσταση, πιθανότατα θα εμφανιστούν πεδία στα οποία θα εισαγάγετε αυτές τις πληροφορίες καθώς περνάτε από την τυπική ρουτίνα εγκατάστασης του WordPress. Σε πολλές περιπτώσεις, μπορείτε ακόμη και να επιστρέψετε και να συμπληρώσετε ξανά αυτές τις πληροφορίες. Εάν όχι, θα πρέπει να πραγματοποιήσετε λήψη, επεξεργασία και στη συνέχεια (χρησιμοποιώντας ένα κατάλληλο πρόγραμμα-πελάτη FTP, μεταφορτώστε ξανά το αρχείο διαμόρφωσης που βρίσκεται στον ριζικό κατάλογο WordPress (ονομάζεται wp-config.php). Φροντίστε να επεξεργαστείτε αυτό το αρχείο μόνο χρησιμοποιώντας κείμενο πρόγραμμα επεξεργασίας, φυσικά. Τα στοιχεία σύνδεσης της βάσης δεδομένων βρίσκονται κοντά στην κορυφή και μοιάζουν με αυτό:

καθορισμός (‘DB_NAME’, ‘database_name’);

/ ** Όνομα χρήστη βάσης δεδομένων MySQL * /
καθορισμός (‘DB_USER’, ‘database_user’);

/ ** Κωδικός πρόσβασης βάσης δεδομένων MySQL * /
καθορισμός (‘DB_PASSWORD’, ‘database_password’);

/ ** Όνομα κεντρικού υπολογιστή MySQL * /
καθορισμός (‘DB_HOST’, ‘database_host’);

Απλώς αλλάξτε τις τιμές στο δεύτερο σετ παρενθέσεων για να τροποποιήσετε τις λεπτομέρειες της σύνδεσής σας στις σωστές τιμές και θα πρέπει να είστε έτοιμοι σε λειτουργία σε χρόνο μηδέν. Εάν, ωστόσο, έχετε ελέγξει και ελέγξει ξανά όλες αυτές τις λεπτομέρειες και εξακολουθείτε να λαμβάνετε το ίδιο σφάλμα, τότε ήρθε η ώρα να προχωρήσετε στο επόμενο ζήτημα: κατεστραμμένα αρχεία.

Κατεστραμμένα αρχεία

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι χρήστες ανέφεραν ότι η επαναφόρτωση των πυρήνων αρχείων WordPress μερικές φορές επιδιορθώνει το σφάλμα – ο ακριβής λόγος για τον οποίο αυτό μπορεί να λειτουργήσει μπορεί να φαίνεται σαν μυστήριο, αλλά, σε πολλές περιπτώσεις έχει να κάνει είτε με την επαναφορά των αδειών αρχείων είτε με την αντικατάσταση του κατεστραμμένου πυρήνα αρχεία. (Σημείωση: Φροντίστε να μην αντικαταστήσετε ούτε το αρχείο config.php, το οποίο περιέχει σημαντικές πληροφορίες εγκατάστασης ή τον κατάλογο περιεχομένου wp, ο οποίος περιέχει τα θέματα, τις προσθήκες και τα πολυμέσα σας και θυμηθείτε να Πάντα να δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας πριν τροποποιήσετε ή αντικαταστήσετε οτιδήποτε.)

Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να κατεβάσετε μια νέα έκδοση του WordPress από το WordPress.org και να αποσυμπιέστε το πακέτο στον υπολογιστή σας. Μεταβείτε στον αποσυμπιεσμένο φάκελο και διαγράψτε τόσο το αρχείο config.php όσο και το φάκελο περιεχομένου wp για να είστε βέβαιοι ότι δεν αντικαθιστάτε κατά λάθος αυτούς στον ζωντανό διακομιστή. Μόλις διαγραφούν, ανοίξτε ένα πρόγραμμα-πελάτη FTP και ετοιμαστείτε να ανεβάσετε τα υπόλοιπα αρχεία στον ριζικό φάκελο του WordPress.

Υποθέτοντας ότι κανείς δεν έχει κάνει ποτέ τροποποιήσεις στα βασικά αρχεία του WordPress, θα πρέπει τώρα να μπορείτε να αντικαταστήσετε με ασφάλεια όλα αυτά τα αρχεία στον ζωντανό διακομιστή σας – φροντίζοντας να μην αντικαταστήσετε κατά λάθος το wp-config.php αρχείο ή το wp-περιεχόμενο Φάκελος, φυσικά.

Κατεστραμμένη βάση δεδομένων

Μια καλή ένδειξη μιας κατεστραμμένης βάσης δεδομένων είναι εάν η διεπαφή του ιστότοπου λειτουργεί, αλλά το backend δεν λειτουργεί (ή το αντίστροφο). Μπορεί επίσης να δείτε ένα μήνυμα σφάλματος που σας λέει ότι δεν είναι δυνατή η εύρεση ορισμένων πινάκων βάσης δεδομένων. Ευτυχώς, το WordPress περιέχει ένα εργαλείο που μπορεί να σας βοηθήσει να επιδιορθώσετε μια κατεστραμμένη βάση δεδομένων. Θα χρειαστεί να κατεβάσετε το αρχείο wp-config.php (το οποίο θα βρείτε στον ριζικό κατάλογο της εγκατάστασης του WordPress) και να προσθέσετε την ακόλουθη γραμμή:

καθορισμός (‘WP_ALLOW_REPAIR’, true);

Μόλις το ανεβάσετε ξανά, θα πρέπει να έχετε πρόσβαση σε μια ειδική σελίδα επισκευής βάσεων δεδομένων στον ιστότοπό σας μεταβαίνοντας στη διεύθυνση http://yoursite.com/wp-admin/maint/repair.php (αντικαταστήστε το yoursite.com με το πραγματικός τομέας). Θα πρέπει να δείτε μια οθόνη που εμφανίζει δύο επιλογές: «Επισκευή βάσης δεδομένων» και «Επισκευή + Βελτιστοποίηση βάσης δεδομένων».

Επιδιόρθωση της βάσης δεδομένων του WordPress - Στιγμιότυπο οθόνης

Αν και η επιλογή οποιασδήποτε από τις επιλογές θα πρέπει να είναι μια χαρά, θα συνιστούσα να επιλέξετε μόνο για την επιδιόρθωση της βάσης δεδομένων. Ως προγραμματιστής, έμαθα ότι ακόμη και το φαινομενικά άσχετο μπορεί να προκαλέσει απρόβλεπτα προβλήματα. Δεν βλέπω πώς η εκτέλεση μιας βελτιστοποίησης θα μπορούσε να καταστρέψει τα πράγματα, αλλά είναι καλύτερο να είστε ασφαλείς παρά να λυπάμαι σε αυτές τις περιπτώσεις. Τουλάχιστον, η βελτιστοποίηση της βάσης δεδομένων, καθώς και η προσπάθειά της να την επιδιορθώσετε, σίγουρα θα διαρκέσει λίγο περισσότερο – και η εκκίνηση και η λειτουργία της βάσης δεδομένων θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα.

Μόλις γίνει αυτό, φροντίστε να επιστρέψετε στο wp-admin.php και να καταργήσετε την παραπάνω γραμμή κώδικα από το αρχείο. Η σελίδα επιδιόρθωσης δεν είναι κρυφή και δεν είναι ασφαλές; Θα παραμείνει προσβάσιμο στο κοινό για όσο διάστημα αυτό το κομμάτι κώδικα υπάρχει στο αρχείο config.

Ο διακομιστής βάσης δεδομένων είναι υπερφορτωμένος ή δεν λειτουργεί σωστά

Οι διακομιστές με δυσλειτουργία και υπερφόρτωση είναι πολύ δύσκολο να διαφοροποιηθούν χωρίς να έχετε πρόσβαση σε προηγμένα εργαλεία φιλοξενίας ή να μιλήσετε με την εταιρεία φιλοξενίας σας. Εάν υποψιάζεστε ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει και ο οικοδεσπότης σας διαθέτει υποστήριξη τηλεφώνου ή συνομιλίας σε πραγματικό χρόνο, τότε το καλύτερο στοίχημά σας είναι να τους ρωτήσετε τι συμβαίνει απευθείας.

Εάν χρησιμοποιείτε κοινόχρηστο διακομιστή (που σημαίνει ότι πρέπει να μοιραστείτε τους πόρους του διακομιστή με μεγάλο αριθμό άλλων ατόμων), μπορεί να είναι δύσκολο να διαπιστώσετε εάν η αιτία του σφάλματος οφείλεται σε υπερφόρτωση ή δυσλειτουργία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αντί για δυσλειτουργία, μπορεί στην πραγματικότητα να συμβαίνει επειδή ένας άλλος ιστότοπος στον ίδιο διακομιστή υπερφορτώνει τη βάση δεδομένων. Με άλλα λόγια, ακόμη και αν έχετε μόνο έναν πολύ μικρό ιστότοπο χωρίς ξαφνική αύξηση της κυκλοφορίας, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει υπερφόρτωση που προκαλείται από τον ιστότοπο κάποιου άλλου. Αυτό είναι πολύ λιγότερο πιθανό να συμβεί με ένα VPS ή μια διαχειριζόμενη εγκατάσταση φιλοξενίας WordPress.

Τα καλά νέα είναι ότι και τα δύο αυτά θέματα συνήθως επιλύονται σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Εάν μια βάση δεδομένων δυσλειτουργεί φυσικά, ο ιστότοπός σας θα μετακινείται σχεδόν πάντα για να την αντικαταστήσει μόλις τα συστήματά τους υποδείξουν την ανάγκη να το κάνουν – και εάν μια βάση δεδομένων πέσει λόγω υπερβολικής φόρτωσης, συνήθως θα επανεκκινήσει αυτόματα και θα ενεργοποιηθεί ξανά και θα λειτουργήσει ξανά εντός λίγα λεπτά. Εάν, ωστόσο, αυτό έχει συμβεί πολλές φορές, ειδοποιήστε τους οικοδεσπότες σας και ζητήστε τους να ερευνήσουν το συντομότερο δυνατό.

Εάν ο ιστότοπός σας βρίσκεται σε κοινόχρηστο διακομιστή και η επισκεψιμότητά σας αυξάνεται γρήγορα, ενδέχεται να αρχίσετε να αντιμετωπίζετε προβλήματα σύνδεσης βάσης δεδομένων καθώς αρχίζετε να υπερφορτώνετε το διακομιστή. Τέτοια σφάλματα συνήθως επιλύονται μόνοι τους, αλλά θα συμβούν ξανά εάν ο ιστότοπός σας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αυξημένη κίνηση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, εάν δεν το κάνετε ήδη, χρησιμοποιώντας μια καλή προσθήκη προσωρινής αποθήκευσης, όπως το W3 Total Cache, το WP Super Cache ή το WP Rocket μπορεί να ανακουφίσει περαιτέρω προβλήματα.

Τούτου λεχθέντος, ο ευκολότερος τρόπος για να λυθεί αυτό το ζήτημα είναι να το αποτρέψει από την εμφάνιση.

Διαχείριση φιλοξενίας WordPress

Αν και δεν είναι καθεαυτή λύση, η μετάβαση σε ένα διαχειριζόμενο πακέτο φιλοξενίας WordPress θα μπορούσε να σας εξοικονομήσει πολλούς πονοκεφάλους εάν αρχίζετε ήδη να βλέπετε αυτούς τους τύπους σφαλμάτων. Η διαχειριζόμενη φιλοξενία WordPress είναι λιγότερο ευέλικτη από την άποψη των χαρακτηριστικών, αλλά, αν το μόνο που χρειάζεστε είναι να μπορείτε να εκτελέσετε το WordPress, μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή. (Αυτός ο ίδιος ιστότοπος λειτουργεί σε μια τέτοια υπηρεσία.) Η διαχειριζόμενη φιλοξενία ειδικά για το WordPress είναι προσαρμοσμένη στην εκτέλεση του WordPress όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά και γρήγορα. Το υλικό, το λογισμικό διακομιστή και οι εκπρόσωποι εξυπηρέτησης πελατών – σχεδόν για όλα – στην πραγματικότητα – προσανατολίζονται (και βελτιστοποιούνται για) το WordPress!

Τα μειονεκτήματα αυτού του τύπου φιλοξενίας δεν έχουν πρόσβαση στον διακομιστή σας μέσω SSH και δεν είναι σε θέση να εγκαταστήσουν άλλα σενάρια εκτός του WordPress (δηλαδή μπορείτε να εκτελέσετε το WordPress και τίποτα άλλο). Επιπλέον, οι περισσότεροι διαχειριζόμενοι κεντρικοί υπολογιστές WordPress θα σας απαγορεύσουν να χρησιμοποιείτε συγκεκριμένες προσθήκες που έχουν κριθεί ως κακές ή / και ακατάλληλες για τα συστήματά τους.

Εάν σας ενδιαφέρει η διαχείριση φιλοξενίας WordPress, ρίξτε μια ματιά στις επιλογές. Μερικά από τα καλύτερα είναι αυτά που προσφέρονται από το WPEngine (αναμφισβήτητα ο ηγέτης στη διαχειριζόμενη αρένα φιλοξενίας WordPress), το Kinsta (ιδανικό για μεγάλες επιχειρήσεις) και το Flywheel (προσανατολισμένο σε σχεδιαστές και εταιρείες).

ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Όπως μπορείτε να δείτε, η ακριβής αιτία του διαβόητου WordPress «σφάλμα δημιουργίας σύνδεσης βάσης δεδομένων» μπορεί να είναι μία από τις πολλές. Από την εμπειρία μου, ωστόσο, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων οφείλεται είτε σε κάποιο είδος σφάλματος που δημιουργείται από τον χρήστη (π.χ. τυπογραφικό λάθος στο αρχείο config.php) είτε είναι ένα ζήτημα που μπορεί να επιλυθεί από τον χρήστη. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα, ακολουθήστε τις μεθόδους που περιγράφονται παραπάνω για να λειτουργήσει ο ιστότοπός σας – και, εάν δεν έχετε ακόμη τύχη μετά από αυτό, μιλήστε με τον οικοδεσπότη σας για να τους εξετάσει το πρόβλημα για εσάς.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me