Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός ιστότοπου και ενός ονόματος τομέα;

Προσφορές WordPress


Όροι όπως τομείς, διακομιστές και φιλοξενία μεταφέρονται καθημερινά μεταξύ των προγραμματιστών και των σχεδιαστών ιστού, αλλά, αν δεν είχατε ποτέ κάποτε έναν ιστότοπο, το να καταλάβετε ότι όλα αυτά μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από λίγο συγκεχυμένο. Μην ανησυχείτε, ωστόσο, «Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός ιστότοπου και ενός ονόματος τομέα;» είναι μια πολύ κοινή ερώτηση.

Ας το ξεκαθαρίσουμε, ξεκινώντας με μια απλή, εξαντλητική εξήγηση:

Η διαφορά μεταξύ ενός ιστότοπου και ενός ονόματος τομέα

Η διαφορά μεταξύ ενός ιστότοπου και ενός ονόματος τομέα.

Ακολουθεί μια πιο εις βάθος ανάλυση του θέματος:

 • Ένα όνομα τομέα είναι μια μορφή διεύθυνσης διαδικτύου που χρησιμοποιείται πιο συχνά για τον προσδιορισμό ιστότοπων και διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Για παράδειγμα, το όνομα τομέα αυτού του ιστότοπου είναι winwp.com και αν έχετε λογαριασμό Gmail, ας πούμε, [email protected], τότε το gmail.com είναι το όνομα τομέα.
 • Μία ιστοσελίδα είναι αυτό που βλέπουν οι χρήστες όταν εισάγουν ένα όνομα τομέα στα προγράμματα περιήγησης ιστού τους – είναι η συλλογή σελίδων, αρχείων, δεδομένων και εικόνων που αποτελούν το τελικό προϊόν που είναι ορατό στην οθόνη.

Μπορείτε να σκεφτείτε έναν ιστότοπο ως αρχείο εγγράφου – παρόμοιο με ένα φυσικό αρχείο που θα διατηρούσατε σε ένα ντουλάπι αρχειοθέτησης. Ένα μεμονωμένο αρχείο εγγράφου σχετίζεται συνήθως με ένα μόνο – λίγο πολύ περίπλοκο – θέμα. Αποτελείται από έναν αριθμό μεμονωμένων εγγράφων (σπάνια μόνο ένα), εικόνες, πίνακες και άλλα. Σε κάποιο βαθμό, ένας ιστότοπος είναι η διαδικτυακή έκδοση αυτού. Σε αυτό το σενάριο, ένα όνομα τομέα είναι απλά πώς μπορούμε να βρούμε αυτό το αρχείο εγγράφου.

Και, συγγνώμη, πρέπει να ζητήσω συγνώμη. Οι ιστότοποι είναι αρκετά περίπλοκοι όσον αφορά την τεχνική τους δομή και δεν υπάρχει ένας βαρετός τρόπος να μιλήσουμε για όλες τις ιδιαιτερότητες αυτού.

Το κύριο πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι δεν χρειάζεται να έχετε πλήρη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας όλων αυτών των στοιχείων για την εκκίνηση και, στη συνέχεια, να διαχειριστείτε έναν ιστότοπο για την επιχείρησή σας ή τον σκοπό σας. Ακριβώς όπως δεν χρειάζεται να είστε μηχανικός αυτοκινήτων για να μάθετε πώς να οδηγείτε αυτοκίνητο.

Με λίγα λόγια, αν υπάρχει μόνο ένα πράγμα που θα θυμάστε από αυτό το άρθρο, ας είναι το εξής:

Τα ονόματα τομέα είναι διευθύνσεις ιστού που χρησιμοποιούνται για πρόσβαση σε ιστότοπους στο Διαδίκτυο.

Και αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, ακολουθεί μια ενότητα Συχνών Ερωτήσεων που αναλύει λίγο περισσότερο τις διαφορές μεταξύ ενός ιστότοπου και ενός ονόματος τομέα:

Συχνές ερωτήσεις

«Ποιοι τύποι ονομάτων τομέα υπάρχουν;»

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, υπήρχαν μόνο λίγα είδη διαθέσιμων τομέων. Παραδοσιακά, θα μπορούσατε να λάβετε: A .com, .net, .org, .biz, .info, καθώς και έναν αριθμό τοπικών τομέων (για παράδειγμα, .it για την Ιταλία, .co.uk για το Ηνωμένο Βασίλειο και ούτω καθεξής).

Παρεμπιπτόντως, αυτά τα επίθημα τομέα – όπως το .com – ονομάζονται τομείς ανώτατου επιπέδου ή σύντομα TLD.

Σήμερα, ωστόσο, υπάρχει σχεδόν απεριόριστος αριθμός TLD για να διαλέξετε. Μπορείτε να αποκτήσετε πράγματα όπως .blog, .wedding και ακόμη και .pizza. Έτσι, για παράδειγμα, το όνομα τομέα σας θα μπορούσε να είναι John-and-Gloria.wedding.

Όταν πρόκειται για το μέρος που έρχεται πριν από το TLD – για εμάς είναι WinningWP – μπορεί να είναι οτιδήποτε επιθυμείτε, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη και ότι αποτελείται από αλφαριθμητικούς χαρακτήρες (az, AZ, 0-9) και παύλες μόνο.

«Πώς μπορώ να αποκτήσω ένα όνομα τομέα;»

Μπορείτε εύκολα να αγοράσετε ένα όνομα τομέα μεταβαίνοντας σε έναν από τους δημοφιλείς καταχωρητές ονομάτων τομέα.

Αυτές οι εταιρείες θα καταχωρίσουν ένα όνομα τομέα για λογαριασμό σας και θα σας το διαθέσουν για μια ετήσια πληρωμή περίπου 10 $.

Συνιστούμε αυτούς τους δύο καταχωρητές:

 • Πάμε μπαμπά
 • Όνομα

Και, σε περίπτωση που αναρωτιέστε… Όχι, δεν έχει σημασία από ποιον καταχωρητή αποφασίζετε να αγοράσετε τον τομέα σας. Μπορούν όλοι να σας πουλήσουν οποιονδήποτε διαθέσιμο τομέα.

«Πώς λειτουργούν τα ονόματα τομέα;»

Όπως είπα νωρίτερα, τα ονόματα τομέα χρησιμοποιούνται κυρίως για πρόσβαση σε ιστότοπους.

Το κάνουν με έναν αρκετά έξυπνο τρόπο.

Τα ονόματα τομέα δεν είναι πώς οι υπολογιστές και τα δίκτυα υπολογιστών παρακολουθούν όλα όσα υπάρχουν στον ιστό. Για αυτό, χρησιμοποιούν πιο συγκεκριμένες αριθμητικές διευθύνσεις που ονομάζονται διευθύνσεις IP, ή IP για συντομία.

Ένα παράδειγμα IP: 23.57.40.37

Ωστόσο, όπως θα φανταζόσασταν, αυτές οι IP δεν είναι πολύ φιλικές προς τον άνθρωπο. Για παράδειγμα, γνωρίζετε ότι η διεύθυνση IP που αναφέρεται παραπάνω οδηγεί στον ιστότοπο του Λευκού Οίκου?

Φυσικά δεν το κάνατε. Γι ‘αυτό χρησιμοποιούμε ονόματα τομέα για να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη.

Έτσι, για να διακόψετε τη διαδικασία, κάθε φορά που εισάγετε ένα όνομα τομέα στη γραμμή διευθύνσεων ενός προγράμματος περιήγησης, αυτό το όνομα τομέα λαμβάνεται από τον πλησιέστερο διακομιστή ονόματος τομέα και αποκωδικοποιείται σε μια φυσική διεύθυνση IP. Αυτό θα οδηγεί στον συγκεκριμένο ιστότοπο στον οποίο θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση. Τακτοποιημένα, σωστά?

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με την εσωτερική λειτουργία των ονομάτων τομέα, μπορείτε να δείτε αυτό το άρθρο.

«Μπορεί ένα όνομα τομέα να υπάρχει χωρίς ιστότοπο και το αντίστροφο;»

 • Ένα όνομα τομέα χωρίς ιστότοπο; Σίγουρος. Μπορείτε, για παράδειγμα, να χρησιμοποιήσετε το όνομα τομέα σας μόνο για να έχετε μια ωραία διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπως το [email protected]
 • Ένας ιστότοπος χωρίς όνομα τομέα; Όχι πραγματικά. Λοιπόν, τεχνικά, μπορεί, αλλά δεν είναι μια πολύ χρήσιμη ρύθμιση και δεν ασκείται για κανέναν άλλο σκοπό εκτός από ιστότοπους μεσαίας ανάπτυξης, τοπικούς ιστότοπους ή δοκιμαστικά έργα.

«Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ιστότοπων και ιστοσελίδων;»

Μια ιστοσελίδα είναι μία και μοναδική «σελίδα στον Ιστό», ενώ ένας ιστότοπος είναι το πλήρες σύνολο ιστοσελίδων που διατίθενται με ένα όνομα τομέα.

 • Αυτό που διαβάζετε αυτήν τη στιγμή είναι μια ιστοσελίδα.
 • Όλα όσα είναι διαθέσιμα στο WinningWP.com είναι ο ιστότοπός μας.

«Πώς μπορώ να ξεκινήσω έναν ιστότοπο γρήγορα (και εύκολα);»

Για να ξεκινήσετε έναν ιστότοπο, χρειάζεστε τρία πράγματα:

 • ένα όνομα τομέα
 • έναν λογαριασμό φιλοξενίας
 • λογισμικό ιστότοπου που θα τρέχει το όλο πράγμα.

Είμαι ίσως λίγο προκατειλημμένος εδώ, αλλά προτείνω τη χρήση του WordPress. Είναι το πιο δημοφιλές και το πιο ευέλικτο λογισμικό ιστότοπου στην αγορά. Το καλύτερο από όλα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και αν δεν έχετε εμπειρία δημιουργίας ιστότοπων. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στους οδηγούς για αρχάριους στο WordPress.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me