Medium vs WordPress – Πώς να επιλέξετε τη σωστή πλατφόρμα; (2020)

Προσφορές WordPress


Εάν θέλετε να ξεκινήσετε ένα ιστολόγιο ή να δημοσιεύσετε περιεχόμενο στο διαδίκτυο, δύο από τις πιο δημοφιλείς επιλογές που θα συναντήσετε είναι πιθανό το WordPress και το Medium.

Και οι δύο διευκολύνουν την έναρξη δημοσίευσης περιεχομένου στο διαδίκτυο, αλλά το κάνουν με αρκετά διαφορετικούς τρόπους. Λοιπόν, ποια προσέγγιση είναι κατάλληλη για την περίπτωσή σας; Πρέπει να χρησιμοποιήσετε το WordPress ή το Medium; Αυτές είναι οι ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουμε να απαντήσετε.

Σε αυτό το κομμάτι, θα μοιραστούμε τη μοναδική προσέγγιση της Medium στη δημοσίευση περιεχομένου, θα σας δώσουμε μια γρήγορη περιήγηση στην υπηρεσία Medium και θα συγκρίνετε το Medium με την εμπειρία του WordPress για να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε τη σωστή πλατφόρμα.

Τι είναι μεσαίο?

Το Medium είναι πλατφόρμα blogging και εκδότης.

Όλοι μπορούν να εγγραφούν και να αρχίσουν να γράφουν. Αυτό είναι το τμήμα «blogging».

Ωστόσο, με την άδειά σας, το Medium επιδιορθώνει επίσης αυτές τις αναρτήσεις και τις προωθεί στη δωρεάν / πληρωμένη βάση χρηστών μέσω του «Topics», το οποίο αποτελεί μέρος του εκδότη. Σκεφτείτε το σαν έναν ιστότοπο περιοδικών / εφημερίδων, αλλά όπου οποιοσδήποτε συγγραφέας (συμπεριλαμβανομένου σας) είναι επιλέξιμος για επιμέλεια.

Με την πάροδο του χρόνου, το Medium εισήγαγε όλο και περισσότερο χρήματα και επιμέλεια στο μείγμα. Οι μεσαίοι επισκέπτες μπορούν να διαβάσουν μόνο έναν συγκεκριμένο αριθμό επιμελημένων άρθρων ανά μήνα, προτού χρειαστεί να πληρώσουν. Ομοίως, εάν το Medium επιλέξει να επιμεληθεί τα άρθρα σας, μπορείτε πραγματικά να κερδίσετε χρήματα μόνο δημοσιεύοντας στο Medium.

Φιλοσοφικά, αυτή η προσέγγιση είναι πολύ διαφορετική από το πώς λειτουργεί το WordPress, το οποίο θα προσπαθήσω να εξηγήσω παρακάτω.

Πώς λειτουργεί το Medium: Διάρκεια και πρόγραμμα συνεργατών

Αν θέλετε απλώς να δημιουργήσετε ένα απλό ιστολόγιο και να το προωθήσετε στους δικούς σας οπαδούς, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την προσέγγιση επιμέλειας του Medium. Ωστόσο, εάν θέλετε να αξιοποιήσετε το υπάρχον κοινό του Medium, είναι σημαντικό να κατανοήσετε πώς λειτουργεί η επιμέλεια.

Εξηγώντας τη διάρκεια στο Medium

Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους οι χρήστες μπορούν να περιηγηθούν στο περιεχόμενό σας στο Medium.

Πρώτον, τα άτομα που σας ακολουθούν στο Medium θα βλέπουν πάντα τα άρθρα σας ανεξάρτητα από το τι. Αυτό είναι το αντίστοιχο του ιστολογίου WordPress, καθώς μόνο τα άτομα που εγγράφονται απευθείας στο ιστολόγιό σας θα βλέπουν το περιεχόμενό σας. Ακολουθεί ένα παράδειγμα του «ιστολογίου» κάποιου στο Medium:

Ένα παράδειγμα ιστολογίου συγγραφέα στο Medium

Είναι απλώς μια λίστα με τις πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις του Luke. Οι χρήστες μπορούν στη συνέχεια να εγγραφούν χρησιμοποιώντας το Ακολουθηστε κουμπί για ειδοποίηση όταν ο Luke δημοσιεύει κάτι νέο.

Ωστόσο, εάν θέλετε να εμφανιστείτε στο ενσωματωμένο κοινό του Medium, το Medium πρέπει να «επιμεληθεί» το περιεχόμενό σας, ο οποίος είναι ο δεύτερος τρόπος με τον οποίο οι χρήστες μπορούν να βρουν το περιεχόμενό σας στο Medium και αυτό καθιστά το Medium εκδότη.

Όταν επιμεληθείτε, το περιεχόμενό σας παρουσιάζεται σε οποιονδήποτε Μεσαίο χρήστη που ενδιαφέρεται για το θέμα σας – ακόμη και αν δεν σας ακολουθεί. Σκεφτείτε το σαν να δημοσιεύεστε στην επιχειρηματική ενότητα των New York Times.

Για παράδειγμα, εάν το άρθρο σας επιμεληθεί το θέμα «Τρόφιμα», όποιος περιηγείται στο θέμα των τροφίμων θα δει το περιεχόμενό σας. Μπορείτε να δείτε ένα παράδειγμα του θέματος για τα τρόφιμα παρακάτω:

Ένα παράδειγμα ενός θέματος στο μέσο

Προφανώς, από την οπτική γωνία του κοινού, η μεγάλη αξία της χρήσης Medium vs WordPress επιμελείται και αποκτά πρόσβαση στο ενσωματωμένο κοινό της Medium. Ωστόσο, η μετάβαση στην προσέγγιση επιμέλειας σημαίνει ότι θα έχετε αυτό το όφελος μόνο εάν οι επιμελητές του Medium θεωρούν ότι το περιεχόμενό σας αξίζει να προβληθεί.

Εάν δεν έχετε επιμεληθεί, θα έχετε πολύ μικρό όφελος από το ενσωματωμένο κοινό της Medium. Άτομα που δεν σας ακολουθούν ακόμη μπορούν να βρουν τις αναρτήσεις σας αν τα αναζητήσουν ή αναζητούν μια ετικέτα που έχετε χρησιμοποιήσει, αλλά χάνετε το μεγαλύτερο μέρος του οφέλους όταν δεν έχετε επιμεληθεί.

Δεν μπορούσα να βρω δημόσια δεδομένα σχετικά με το μέσο ποσοστό επιμέλειας, αλλά οι άνθρωποι φαίνεται να λένε ότι το ~ 50 έως 60% είναι ένα εξαιρετικό ποσοστό για έναν μέσο συγγραφέα στο Medium.

Βγάζοντας χρήματα

Ένα άλλο μοναδικό πράγμα για το Medium σε σύγκριση με το WordPress είναι το Πρόγραμμα Συνεργατών. Με το Πρόγραμμα συνεργατών, μπορείτε να πληρώσετε για την εργασία σας όταν το Medium επιμεληθεί το περιεχόμενό σας:

Το μεσαίο πρόγραμμα συνεργατών

Πρώτον, δύο μεγάλες επιφυλάξεις σχετικά με το πρόγραμμα συνεργατών:

# 1: Σίγουρα δεν πρόκειται να γίνετε πλούσιοι ή να το μετατρέψετε σε συναυλία πλήρους απασχόλησης. Μόνο το 8% των ενεργών συγγραφέων κέρδισε πάνω από 100 $ το μήνα το 2019.

Με αυτά τα λόγια, το υψηλότερο ποσό που κερδίζετε για μία ιστορία είναι 8.855 $, οπότε μπορείτε να κερδίσετε σημαντικά χρήματα εάν το άρθρο σας έχει μεγάλη έλξη. Αυτή η ανάρτηση έχει μια μεγάλη συλλογή στατιστικών για τα κέρδη, συμπεριλαμβανομένων των δύο που ανέφερα.

# 2: Εάν είστε σοβαροί για να κερδίσετε χρήματα από την εργασία σας, προτιμάτε συχνά να πηγαίνετε στο WordPress, επειδή μπορείτε να δημιουργήσετε έσοδα από το περιεχόμενό σας με διαφορετικούς τρόπους (όπως η πώληση διαφημίσεων ή το περιεχόμενο που υποστηρίζεται). Το Medium σάς επιτρέπει να συμπεριλάβετε προώθηση πρώτου μέρους (π.χ. προώθηση της δικής σας εργασίας) και συνδέσμους συνεργατών (με αποκάλυψη), αλλά δεν μπορείτε να συμμετάσχετε σε προώθηση τρίτων (προώθηση κάποιου άλλου). Επιπλέον, ενώ επιτρέπονται σύνδεσμοι συνεργατών, το Medium είναι απίθανο να επιδιορθώσει ένα άρθρο που τους περιέχει.

Ωστόσο, το Πρόγραμμα συνεργατών εξακολουθεί να είναι ενδιαφέρον επειδή πληρώνεστε μόνο για γραφή. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την αύξηση του κοινού σας, τη συνεργασία με πελάτες κ.λπ. Απλώς δημοσιεύετε περιεχόμενο και, αν τους αρέσει, μπορείτε να κερδίσετε λίγα χρήματα.

Για να δημιουργήσει τα χρήματα για να πληρώσει τους δημιουργούς του, το Medium χρησιμοποιεί ένα μετρημένο paywall – το οποίο κοστίζει 5 $ το μήνα ή 50 $ το χρόνο – για να ενθαρρύνει τους αναγνώστες του Medium να κάνουν αναβάθμιση σε ένα πρόγραμμα επί πληρωμή. Έτσι κάνουν οι περισσότερες εφημερίδες τα πράγματα.

Αυτό το πρόγραμμα επί πληρωμή προορίζεται μόνο για κατανάλωση μεσαίου περιεχομένου – δεν χρειάζεται να πληρώσετε για να γράψετε. Επιπλέον, αυτό το paywall ισχύει μόνο εάν επιλέξετε να τοποθετήσετε το περιεχόμενό σας πίσω από αυτό – έχετε πάντα την επιλογή να εξαιρεθείτε και να κάνετε το περιεχόμενό σας ελεύθερα διαθέσιμο σε όλους… Απλώς δεν θα κερδίσετε χρήματα από αυτό.

Τέλος, εάν είστε συγγραφέας μιας ιστορίας, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν ειδικό σύνδεσμο «Φίλοι» που επιτρέπει στους χρήστες να παρακάμψουν το paywall.

Έτσι, ενώ υπάρχουν διαφορές στην εμπειρία γραφής και την τεχνική ευελιξία, η πτυχή της έκδοσης του Medium είναι μία από τις μεγαλύτερες φιλοσοφικές διαφορές μεταξύ αυτού και του WordPress.

Πώς λειτουργεί η δημιουργία περιεχομένου στο Medium

Τώρα, ας δούμε την πραγματική εμπειρία δημιουργίας περιεχομένου στο Medium.

Για να δημιουργήσετε μια ιστορία στο Medium, θα πρέπει να εγγραφείτε για έναν λογαριασμό. Στη συνέχεια, μπορείτε να αρχίσετε να γράφετε…

Δημιουργία ιστορίας

Η δημιουργία μιας ιστορίας ισοδυναμεί με τη σύνταξη μιας ανάρτησης στο WordPress. Καθώς οι διεπαφές χρήστη πηγαίνουν, δεν είναι πολύ πιο ελάχιστο από αυτό.

Ο μεσαίος συντάκτης γραφής

Ο συντάκτης είναι όμορφος. σας δίνει αρκετό χώρο αναπνοής για να γράψετε το περιεχόμενό σας. Δεν θα βρείτε προηγμένες επιλογές διάταξης, όπως αυτές που θα μπορούσατε να έχετε με το WordPress, αλλά δεν είναι πραγματικά απαραίτητο. Το Medium θέλει το περιεχόμενό σας να μιλήσει από μόνο του.

Το εικονίδιο του μικρού συν (το οποίο επεκτείναμε κάτω από το κείμενο στο παραπάνω στιγμιότυπο οθόνης) σας επιτρέπει να προσθέσετε μεγαλύτερα στοιχεία μπλοκ (εικόνες, βίντεο, ενσωματώσεις και διαχωριστικές γραμμές), ενώ όλα τα άλλα γίνονται ενσωματωμένα μέσω επισήμανσης κειμένου.

Οι εικόνες είναι μια πτυχή της ιστορίας στην οποία το Medium δίνει σημαντική ευελιξία. Οι εικόνες στο εσωτερικό του κειμένου μπορούν να τοποθετηθούν στα αριστερά με δύο τρόπους και πλήρους πλάτους. Και οι τρεις φαίνονται εξαιρετικοί.

Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο μια απλή εμπειρία επεξεργασίας που σας κάνει να θέλετε να γράψετε, αλλά μια προεπισκόπηση one-to-one που σας δείχνει ακριβώς πώς θα φαίνεται το περιεχόμενό σας.

Προσθήκη εικόνας στο πρόγραμμα επεξεργασίας Medium

Μόλις είστε έτοιμοι να δημοσιεύσετε, θα μπορείτε:

 • επιλέξτε την εικόνα προεπισκόπησης ιστορίας (το αντίστοιχο μιας επιλεγμένης εικόνας στο WordPress)
 • προσθέστε ετικέτες στην ιστορία σας για να βοηθήσετε τους χρήστες να τη βρουν
 • επιλέξτε αν θα επιτρέψετε ή όχι στους επιμελητές να προτείνουν την ιστορία σας. Αυτό δεν εγγυάται την επιμέλεια του περιεχομένου σας – το καθιστά κατάλληλο μόνο.

Διαχείριση περιεχομένου

Δεν θα βρείτε προηγμένη διαχείριση περιεχομένου στο Medium. Η ενότητα “Οι ιστορίες σας” είναι το κατάλληλο μέρος για να δείτε όλο το περιεχόμενό σας. Περιλαμβάνει μια απλή λίστα με όλα όσα έχετε γράψει χωρισμένη σε μερικές χρήσιμες κατηγορίες:

Η λίστα των ιστοριών σας στο λογαριασμό σας Medium

Δεν υπάρχουν πολλές επιλογές σχετικά με το τι να κάνετε με την εργασία σας. υπάρχει απλώς επεξεργασία και διαγραφή. Δεν υπάρχουν προηγμένες ρυθμίσεις για SEO, κοινή χρήση ή οτιδήποτε άλλο εμπλέκεται.

Για μένα, αυτό δεν φαίνεται τεράστιο ζήτημα. το κύριο επίκεντρο του Medium είναι η γραφή. Η προβολή του Medium είναι ότι το περιεχόμενο πρέπει να είναι δημοφιλές επειδή είναι καλό, όχι επειδή περιέχει τη σωστή πυκνότητα λέξεων-κλειδιών.

Μόλις λάβετε μερικούς αναγνώστες, μπορείτε επίσης να δείτε βασικά στατιστικά στοιχεία για τα μεμονωμένα άρθρα και τον λογαριασμό σας ως σύνολο:

Στατιστικά μεσαίου άρθρου

Εάν κάνετε κλικ σε ένα άρθρο, μπορείτε να δείτε πιο λεπτομερή στατιστικά για αυτήν ακριβώς την ιστορία, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου ανάγνωσης των μελών.

Εκδόσεις

Δεδομένου ότι το Medium προσπαθεί να καθιερωθεί ως πλατφόρμα εκδόσεων, προσφέρει τη δυνατότητα δημιουργίας μιας έκδοσης. Μοιάζει πολύ με το υπόλοιπο Medium, έτσι ακριβώς ακούγεται. Για να παραφράσει τα δικά του λόγια, «Οι εκδόσεις είναι όμορφες, εστιασμένες προορισμοί. Πρόκειται να είναι μια συλλογή σχετικών αναρτήσεων. “

Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μια δημοσίευση «WinningWP»:

Δημιουργία νέας έκδοσης Medium

Ακριβώς όπως κάποιος θα αγόραζε το New Yorker λόγω της ποιότητας των άρθρων, ένας αναγνώστης θα ακολουθούσε τη δημοσίευσή σας, επειδή τα θέματα που καλύπτονταν τους ενδιαφέρουν.

Μπορείτε να γράψετε όλο το περιεχόμενο σε μια δημοσίευση ή να επιτρέψετε σε άλλους να συνεισφέρουν εύκολα, ορίζοντάς τους ως συντάκτες ή συνεισφέροντες.

WordPress έναντι μεσαίου

Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη διαφορά μεταξύ του WordPress του λογισμικού και του WordPress.com, ενός φιλοξενούμενου περιβάλλοντος WordPress.

Εάν χρησιμοποιείτε το WordPress στον ιστότοπό σας (δηλαδή χωρίς τη χρήση του WordPress.com), μπορείτε να κάνετε σχεδόν οτιδήποτε και ό, τι κάνει το Medium εάν βρείτε το σωστό θέμα και προσθήκες. Ωστόσο, επειδή το WordPress είναι θεωρητικά ικανό να παράγει ένα αποτέλεσμα συγκρίσιμο με το Medium, δεν σημαίνει ότι είναι καλύτερο. Και σίγουρα δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα η σωστή λύση για εσάς.

Όταν χρησιμοποιείτε το WordPress.com, λαμβάνετε ουσιαστικά το περιβάλλον του WordPress χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείτε για την εγκατάσταση και τη συντήρησή του.

Στις παρακάτω συγκρίσεις θα μιλήσω για το WordPress ως λογισμικό και ως φιλοξενούμενη υπηρεσία (η οποία έχει ορισμένες πτυχές δημοσίευσης) στο σύνολό της.

Η εμπειρία γραφής

Υπήρχε μεγάλη διαφορά στην εμπειρία γραφής μεταξύ του WordPress και του Medium. Ωστόσο, στα τέλη του 2018, το WordPress ξεκίνησε ένα νέο πρόγραμμα επεξεργασίας που είναι… Λοιπόν, ας πούμε ότι χρειάστηκε λίγη έμπνευση από το Medium editor.

Στην πραγματικότητα, εάν ενεργοποιήσετε τη λειτουργία πλήρους οθόνης, ο επεξεργαστής WordPress μοιάζει πολύ με τον επεξεργαστή Medium (μόνο με το “περισσότερα” σε εξέλιξη). Αρχίζετε να πληκτρολογείτε για να γράψετε και, στη συνέχεια, μπορείτε να εισαγάγετε άλλους τύπους περιεχομένου κάνοντας κλικ στο εικονίδιο “συν”:

Ο νέος επεξεργαστής μπλοκ WordPress

Η κύρια διαφορά είναι ότι το WordPress σας επιτρέπει να κάνετε πολλά περισσότερα.

Πρώτα απ ‘όλα, λαμβάνετε περισσότερα στοιχεία περιεχομένου που ονομάζονται “μπλοκ”. Το Medium σας δίνει μόνο στοιχεία για εικόνες, βίντεο, ενσωματώσεις και διαχωριστικά, ενώ το WordPress προσφέρει όλα αυτά και πολλά άλλα, συμπεριλαμβανομένων κουμπιών, διατάξεων στηλών, εισαγωγικών, πινάκων κ.ο.κ..

Η εμπειρία γραφής στο Medium είναι ακόμα πιο ρευστή και ελάχιστη, αλλά το χάσμα μεταξύ των δύο είναι πολύ μικρότερο τώρα – αν σας αρέσει η εμπειρία γραφής του Medium, πιθανότατα θα σας αρέσει και το WordPress.

Ευκολία στη χρήση

Όσον αφορά το πόσο εύκολη είναι η χρήση αυτών των πλατφορμών, το Medium βγαίνει στην κορυφή ως επί το πλείστον. Το WordPress είναι μεγαλοπρεπής – και δείχνει. Οι αμέτρητες επιλογές ανάρτησης, οι ρυθμίσεις ιστότοπου, τα πρόσθετα, τα θέματα και όλα τα κουδούνια και οι σφυρίχτρες σας δίνουν μεγάλη δύναμη, αλλά με κόστος χρηστικότητας.

Το WordPress δεν είναι καθόλου περίπλοκο στο σημείο να είναι αδύνατο. Τούτου λεχθέντος, έχει πολύ πιο απότομη καμπύλη μάθησης από το Medium. Το Medium έχει ένα μικρότερο σύνολο χαρακτηριστικών, επομένως, μπορεί να το εφαρμόσει με πολύ μεγαλύτερη προσοχή στη λεπτομέρεια.

Αν θέλετε απλώς τον ευκολότερο τρόπο να αρχίσετε να γράφετε, το Medium κερδίζει. Εάν θέλετε τη μεγαλύτερη ευελιξία και είστε πρόθυμοι να ανεβάσετε μια καμπύλη εκμάθησης, τότε το WordPress κερδίζει.

Διαχείριση περιεχομένου

Αν θέλετε να τροποποιήσετε και να ρυθμίσετε μικρά πράγματα, όπως προσαρμοσμένα πεδία, αποσπάσματα και επιλογές SEO, τότε δεν έχετε τύχη με το Medium. Το WordPress φέρνει μαζί του ένα πλήθος προσθηκών που θα σας επιτρέψουν να βελτιστοποιήσετε το περιεχόμενό σας για Facebook, Google, SEO γενικά και πολλά άλλα.

Αν και δεν πιστεύω ότι τα προαναφερθέντα πρόσθετα είναι απαραίτητα για προσωπικές δημοσιεύσεις, είναι καλή ιδέα να διαθέτετε αυτά τα εργαλεία στη διάθεσή σας για επιχειρηματικούς ιστοτόπους ή επαγγελματικά ιστολόγια. Ως εκ τούτου, αυτό καθιστά το Medium ιδανικό για προσωπικά ιστολόγια ή κατάλληλες δημοσιεύσεις, αλλά πιθανώς δεν αποτελεί βιώσιμη λύση για ιστότοπους που σχετίζονται με επιχειρήσεις.

Το χαρτοφυλάκιο γραφής σας

Ένα πράγμα που μου φαίνεται προφανές είναι ότι το Medium είναι καλύτερο για τους συγγραφείς που το θέλουν δημιουργήσουν ένα χαρτοφυλάκιο του γραπτού τους υλικού. Το πρόβλημα με ένα τέτοιο χαρτοφυλάκιο σε έναν ιστότοπο WordPress είναι ότι δεν μπορείτε να διαχωρίσετε εύκολα το γράψιμό σας με τον τρόπο που θέλετε – εκτός εάν έχετε κάποιες μπλοκ κωδικοποίησης για να ακολουθήσετε τις δεξιότητες γραφής σας.

Το Medium σάς επιτρέπει να δημιουργείτε δημοσιεύσεις για τα θεματικά παρόμοια κομμάτια σας και να συνεισφέρετε σε άλλες δημοσιεύσεις – και μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε τακτικές ιστορίες για οτιδήποτε άλλο.

Εγγραφή σε δημοσιεύσεις Medium

Σίγουρα, μπορείτε να δημιουργήσετε κατηγορίες και ετικέτες στο WordPress, αλλά δεν είναι ακριβώς το ίδιο. Το Medium σας δίνει μια αίσθηση «ανήκει» (θα το μιλήσω αργότερα), το οποίο δίνει στο υλικό σας περισσότερη δύναμη.

Συνεισφορά και συνεισφορές

Αυτό μπαίνει στην κοινωνική πτυχή των πραγμάτων, για τα οποία θα μιλήσω περισσότερο κατά τη σύγκριση της πλευράς των εκδόσεων, αλλά αξίζει να αναφερθεί και εδώ. Εάν χρησιμοποιείτε έναν ιστότοπο WordPress, είτε γράφετε το περιεχόμενο είτε εγγράφετε έναν χρήστη ως συντάκτη για να συνεισφέρετε.

Η συνεισφορά του συγγραφέα ενσωματώνεται σε μεγάλο βαθμό στον ιστότοπό σας. Παρόλο που μπορείτε να παραχωρήσετε στον συγγραφέα δικαιώματα για το δημοσιευμένο υλικό, μοιάζει ακόμα με τον κάτοχο του ιστότοπου.

Με τον τρόπο που το Medium είναι γωνιακό ως πλατφόρμα, φαίνεται πολύ πιο επικεντρωμένο στον συγγραφέα, το οποίο, στο τέλος, μοιάζει με μεγάλη διαφορά. Ακόμα και όταν συνεισφέρετε ένα άρθρο σε μια δημοσίευση, εξακολουθεί να αισθάνεται σαν «δικό σας». Οι λεπτομέρειες για το γιατί είναι το άθροισμα πολλών μικρότερων εμπειριών χρήστη και αποφάσεων σχεδιασμού πλατφόρμας, οπότε ίσως ο καλύτερος τρόπος για να το περιγράψετε είναι έτσι:

Η συνεισφορά ενός άρθρου στο Medium μοιάζει με μια δημοσίευση που πήρε το άρθρο σας και του έδωσε μεγαλύτερη έκθεση. Η συνεισφορά σε έναν ιστότοπο που βασίζεται σε WordPress μοιάζει σαν να κάνετε copywriting για κάποιον.

Τιμολόγηση

Το WordPress «το λογισμικό» είναι ανοιχτού κώδικα και δωρεάν. Μπορείτε να το κατεβάσετε από το WordPress.org και να το εγκαταστήσετε (με τη σωστή φιλοξενία στον δικό σας ιστότοπο. Οι περισσότεροι κεντρικοί υπολογιστές έχουν διαθέσιμες εγκαταστάσεις WordPress με ένα κλικ, γεγονός που καθιστά το WordPress ιδιαίτερα εύκολο στην εγκατάσταση και την έναρξη λειτουργίας.

Το WordPress.com σάς επιτρέπει να χρησιμοποιείτε έναν υποτομέα WordPress (δηλαδή κάτι σαν το yourwebsitename.wordpress.com) ως διεύθυνση ιστού του ιστολογίου σας. Αυτό είναι δωρεάν, αλλά, με έναν δωρεάν λογαριασμό WordPress.com, δεν θα μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πολλές λειτουργίες του WordPress. Εάν δεν αναβαθμίσετε τον λογαριασμό σας, θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε μόνο βασικές επιλογές προσαρμογής.

Τα προγράμματα επί πληρωμή ξεκινούν από 48 $ ετησίως. Στο επιχειρηματικό σχέδιο και παραπάνω, έχετε επίσης περισσότερη ευελιξία για τη δημιουργία προσαρμοσμένων ιστότοπων, με δυνατότητα εγκατάστασης των δικών σας θεμάτων και προσθηκών WordPress.

Σχέδια τιμολόγησης WordPress.com

Το Medium, από την άλλη πλευρά, είναι εντελώς δωρεάν για συγγραφείς. Παρόλο που δεν διαθέτει όλες τις δυνατότητες που διαθέτει το WordPress και δεν μπορείτε να αποκτήσετε έναν προσαρμοσμένο τομέα, όλα όσα είναι δωρεάν για συγγραφείς.

Κοινότητα

Ενώ το WordPress το λογισμικό έχει μια τεράστια διαδικτυακή κοινότητα, δεν υπάρχει από μόνη της «κοινότητα συγγραφέων». Το WordPress.com δεν τοποθετείται καθόλου ως εκδότης. Υπάρχουν χαλαροί δεσμοί μεταξύ ιστότοπων και, αφού έχετε λογαριασμό, μπορείτε να ακολουθήσετε άλλα ιστολόγια, αλλά η λειτουργικότητα είναι περιορισμένη και δεν είναι πολύ εμφανής.

Το Medium, από την άλλη πλευρά, μοιάζει περισσότερο με μια ομάδα ταλαντούχων συγγραφέων. Υπάρχουν τόσες πολλές ιστοσελίδες WordPress με μεγάλη ποικιλία περιεχομένου και ποιότητας που δεν γνωρίζετε πραγματικά τι να περιμένετε όταν φτάσετε σε έναν ιστότοπο. Ωστόσο, όταν φτάσετε σε μια δημοσίευση ή άρθρο σχετικά με το Medium, πιστεύετε ότι πιθανότατα θα είναι καλό.

Η εστίαση στην παρακολούθηση, τη συνεισφορά και την προώθηση άρθρων προσθέτει σε αυτό το συναίσθημα και κάνει το Medium όλο το καλύτερο για αυτό. Αυτοί οι τύποι λειτουργιών κοινότητας απουσιάζουν εντελώς από το WordPress.

Ευκαμψία

Το WordPress.com και το Medium προορίζονται κυρίως για ιστότοπους που εστιάζουν στη συγγραφή. Στο WordPress.com, υπάρχει πολύ περισσότερος χώρος για ευελιξία, καθώς υπάρχουν απλά περισσότερες επιλογές για να διαλέξετε.

Εάν εκτελείτε τη δική σας εγκατάσταση του WordPress ή πληρώνετε για το επιχειρηματικό σχέδιο WordPress.com, τότε ξεκινούν τα πράγματα. Μπορείτε να προσθέσετε υποστήριξη ηλεκτρονικού εμπορίου στον ιστότοπό σας, να εμφανίσετε εκδηλώσεις, να προσφέρετε διαδικτυακά μαθήματα, να συμπεριλάβετε φόρμες επικοινωνίας, καθώς και πολλά άλλα.

Από αυτήν την άποψη, το WordPress είναι ένα ανώτερο προϊόν, επειδή προορίζεται να είναι ένα πλαίσιο – όχι μόνο μια πλατφόρμα γραφής.

Πρέπει να χρησιμοποιήσω το Medium?

Κατά τη σύγκριση Medium vs WordPress, είναι προφανές ότι αυτά είναι εργαλεία που χρησιμοποιούνται για πολύ διαφορετικούς σκοπούς. Το WordPress είναι ικανό να κάνει σχεδόν όλα όσα μπορεί να κάνει το Medium (και μετά μερικά), αλλά αυτό σημαίνει ότι η εστίαση του WordPress είναι αλλού – ή τουλάχιστον το πεδίο εφαρμογής είναι πολύ ευρύτερο από το να γράφεις.

Αυτό που ξεχωρίζει είναι ότι το Medium είναι πολύ καλύτερο από το WordPress στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος για συγγραφείς, αλλά έχετε κολλήσει με τις δυνατότητες που το συνοδεύουν έξω από το κουτί. Η δημιουργία περιεχομένου μπορεί να μην είναι τόσο χαρούμενη με το WordPress, αλλά το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να μοιάζει και να μοιάζει με το ίδιο – και μπορείτε πάντα να προσθέτετε όλο και περισσότερες λειτουργίες, αν χρειαστεί.

Για να μπορέσετε να αποφασίσετε ποιο θέλετε, νομίζω ότι πρέπει να λάβετε υπόψη τα εξής:

 • Το μέσο είναι μόνο για γραφή.
 • Το WordPress σας επιτρέπει να κάνετε πολύ περισσότερα από το να γράφετε.
 • Το Medium είναι εκδότης εκτός από μια πλατφόρμα blogging.

Σκεπτόμενος τα παραπάνω, μπορείτε σχεδόν να φτάσετε στην απάντηση μέσω της εξάλειψης και ορισμένων απλών αποφάσεων.

«Εάν πρόκειται πραγματικά να δημιουργήσετε έναν ιστότοπο που εστιάζει στη γραφή, πρέπει να μάθετε εάν χρειάζεστε προηγμένη λειτουργικότητα».

Κυρίως, θέλετε να δημιουργήσετε έναν ιστότοπο που εστιάζει στη συγγραφή; Εάν ναι, πρέπει να μάθετε εάν χρειάζεστε προηγμένη λειτουργικότητα. Για παράδειγμα, δημιουργείτε έναν ιστότοπο κριτικής ταινίας με συνδέσμους παραπομπής, παραπομπές και άλλες λειτουργίες που απαιτούν εξειδικευμένη πλοήγηση; Εάν η απάντηση είναι ναι, το Medium πιθανώς δεν είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς.

Προτού προχωρήσουμε, θα παρακαλούσα όλους να εξετάσουν για άλλη μια φορά την απάντηση στην παραπάνω ερώτηση. Παρόλο που μπορεί κάποια στιγμή να χρειάζεστε επιπλέον λειτουργίες και θέλετε να διατηρήσετε τις επιλογές σας ανοιχτές, πιθανότατα δεν πρέπει να επιλέξετε το WordPress μόνο σε αυτή τη βάση.

Είστε βέβαιοι ότι η προσθήκη πολυπλοκότητας θα προσθέσει περισσότερο βάθος και θα δημιουργήσει μια καλύτερη εμπειρία; Είστε βέβαιοι ότι πρέπει να εμφανίσετε εισαγωγικά σε μια εικόνα φόντου για να έχετε έναν καλό ιστότοπο; Η προσθήκη της πολυπλοκότητας δεν είναι πάντα μια καλή διαδρομή και το να γνωρίζετε αυτό θα σας βοηθήσει αναμφίβολα να λάβετε μια καλύτερη απόφαση.

Εάν δημιουργείτε έναν ιστότοπο που εστιάζει στη γραφή και το σύνολο δυνατοτήτων του Medium φαίνεται εντάξει, τότε πρέπει να λάβετε μια κάπως πιο υποκειμενική απόφαση. Σε αυτό το στάδιο – τελικό αποτέλεσμα – μπορείτε να επιτύχετε το ίδιο πράγμα και με τις δύο πλατφόρμες, οπότε πώς επιλέγετε; Ας το σπάσουμε αυτό περαιτέρω:

Προσαρμοσμένοι τομείς

Ένας παράγοντας είναι ο προσαρμοσμένος τομέας. Ενώ το Medium προσέφερε προσαρμοσμένους τομείς για σύντομο χρονικό διάστημα, σταμάτησε να το κάνει στα τέλη του 2017.

Τώρα, όλες οι αναρτήσεις σας θα εμφανίζονται στη σελίδα Medium (π.χ. https://medium.com/@yourtwitterhandle/story) ή σε μια έκδοση Medium (π.χ. https://medium.com/publication-name/story). Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το δικό σας προσαρμοσμένο όνομα τομέα.

Εάν αυτό είναι ένα πρόβλημα για εσάς, τότε το WordPress είναι.

Χρόνος εγκατάστασης

Εάν έχετε ήδη γράψει μια ιστορία, αλλά δεν έχετε πουθενά, μπορείτε να εγγραφείτε και να τη δημοσιεύσετε με το Medium σε περίπου δύο λεπτά. Θα φαίνεται υπέροχο, αν και τα οπτικά δεν θα είναι προσαρμόσιμα.

Στο WordPress.com, θα χρειαστούν μόνο λίγα λεπτά. Ο συντάκτης και το ίδιο το περιβάλλον, ωστόσο, σας δίνουν περισσότερες επιλογές, ώστε να μπορείτε να χαθείτε στο δάσος.

Αυτό είναι ακόμα πιο αληθινό αν χρησιμοποιείτε το WordPress μόνοι σας. Η ρύθμισή του διαρκεί περίπου πέντε ή έξι λεπτά εάν γνωρίζετε τι κάνετε και 15 έως 20 λεπτά εάν δεν το έχετε κάνει ποτέ πριν. Η αυτόνομη έκδοση σάς προσφέρει τόσα πολλά θέματα και προσθήκες, και ένα πολύπλοκο θέμα μπορεί να σας δώσει τόσα πολλά στοιχεία σχεδίασης για να τροποποιήσετε που θα μπορούσατε εύκολα να περάσετε ώρες σε αυτό.

Το Επαγγελματικό άγγιγμα

Η παρουσίαση έχει σημασία και το Medium παρουσιάζεται άριστα. Το WordPress μπορεί να είναι εξίσου υπέροχο, αλλά δεν λειτουργεί σωστά κάθε θέμα και η πιθανότητα απόσπασης της προσοχής είναι πολύ μεγαλύτερη με όλες αυτές τις πλευρικές γραμμές, την πλοήγηση, το μετα-και άλλα στοιχεία που μπορούν να γεμίσουν τη σελίδα.

Το Medium μοιάζει και φαίνεται σαν μια σωστή δημοσίευση από το ξεκίνημα – αυτό μπορεί να προσθέσει πολλά gravitas στην εργασία σας. Με το βάρος να κάνουμε τα πράγματα να φαίνονται καλά από τους ώμους σας, μπορείτε να επικεντρωθείτε στο γράψιμο.

Μεσαίο πρόγραμμα συνεργατών

Αν θέλετε να κερδίσετε χρήματα από το γράψιμό σας, το Medium Partner Program είναι σίγουρα μια μοναδική επιλογή.

Ας το θέσουμε έτσι:

Εάν θέλετε να κερδίσετε χρήματα από έναν ιστότοπο, το WordPress είναι πιθανώς μια καλύτερη επιλογή με υψηλότερο δυναμικό κέρδους, επειδή δεν είστε περιορισμένοι στον τρόπο με τον οποίο κερδίζετε χρήματα.

Αλλά αν θέλετε να κερδίσετε χρήματα από το γράψιμό σας χωρίς να ανησυχείτε για τις επιχειρηματικές πτυχές της λειτουργίας ενός ιστότοπου, το Medium θα μπορούσε να είναι μια καλή επιλογή επειδή το μόνο που έχετε να εστιάσετε είναι να γράψετε ποιοτικό περιεχόμενο.

Η κατώτατη γραμμή

Θα συνιστούσα το Medium over WordPress σε εννέα στους δέκα επαγγελματίες συγγραφείς. Ίσως ο κανόνας θα πρέπει να είναι εάν βγάζετε τα προς το ζην από τη σύνταξη άρθρων που αξίζουν δημοσίευση – αυτά που θα μπορούσατε ενδεχομένως να δείτε στο Time, το Newsweek ή το The New Yorker – Το Medium είναι πιθανώς το κατάλληλο μέρος για εσάς.

Τούτου λεχθέντος, εκτός από το σπίτι σας στο Medium, θα συνιστούσα επίσης να δημιουργήσετε έναν προσωπικό ιστότοπο (στο WordPress) που να λέει στον κόσμο τόσο ποιοι είστε όσο και τι έχετε κάνει, με τα πραγματικά άρθρα που έχετε γράψει πιθανώς δημοσιευμένα στο διαδίκτυο πάνω στο Medium.

Εάν χρειάζεστε έναν πιο περίπλοκο ιστότοπο ή η φύση της γραφής σας απαιτεί οποιαδήποτε από τις πρόσθετες δυνατότητες που δεν προσφέρει το Medium, τότε το WordPress θα είναι, φυσικά, η καλύτερη επιλογή.

Και, φυσικά, εάν θέλετε να δημιουργήσετε έναν πλήρως εξοπλισμένο ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου, συνδρομής ή καταλόγου (για παράδειγμα), τότε το Medium είναι πραγματικά ένα μη εκκινητή, ενώ ένας αυτο-φιλοξενούμενος ιστότοπος WordPress με τα σωστά πρόσθετα θα πάρει οποιοδήποτε ή όλα αυτά τα πράγματα στο βήμα της!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map