Wix срещу WordPress: Избор на правилната платформа

Сделки с WordPress


Преди две години нямаше Wix срещу WordPress.

Преди две години, ако ме попитахте коя е най-добрата платформа за изграждането на вашия уебсайт, щях да извикам „WordPress!“ в сърдечен пулс.

Нямайте предвид целта на въпросния сайт. Блог? WordPress. Бизнес сайт? WordPress. Портфолио? WordPress. е-търговия? Добре … Може би този тогава не би бил WordPress. Както и да е, вие получавате дрейфа.

В наши дни обаче пейзажът се е развил и на терена има редица нови играчи. По-млади играчи. По-пъргави играчи. По-целенасочени играчи.

Един от тях е Wix.

Днес ще разгледаме коя платформа е най-подходяща – сравнението на Wix спрямо WordPress, което е много отдавна. В края на тази статия ще отговорим на ключов въпрос: Може ли старият WordPress да се подрежда срещу нов Wix?

В това сравнение ще научите:

 • основната разлика между Wix и WordPress
 • уникалните предимства, които Wix може да ви даде
 • какво може да предложи WordPress, че Wix не
 • коя платформа предлага по-добрия дизайн
 • плюсовете и минусите на Wix срещу WordPress
 • кое е по-доброто решение – и защо.

Да започваме…

С две думи: разликата между Wix и WordPress

Преди да успеем да обясним основната разлика обаче, трябва да изясним едно: Тук сравняваме Wix със самостоятелно хостваната версия на WordPress, която е достъпна чрез WordPress.org. .Org е различен от WordPress.com. Ако смятате, че се нуждаете от повече информация за това, ето едно добро обяснение на това, което и двете WordPress представят на масата.

Най-голямата разлика между Wix и WordPress е тази WordPress е самостоятелен софтуер, който трябва да инсталирате (или да сте инсталирали от трета страна) на уеб сървър. Едва след това можете да го използвате като софтуер, управляващ вашия сайт.

Wix, от друга страна, е инструмент / услуга, за която се регистрирате. След като се регистрирате, Wix ви позволява да изградите и след това управлявате уебсайта си в рамките на Wix.com. Той се грижи за хостинга и прави всички технически тежки повдигания.

Мислете за това по този начин: Wix срещу WordPress много прилича на Google Docs срещу MS Word.

Какво е Wix и как работи?

Wix

Фактите за Wix:

 • Това е платформа „всичко в едно“ Wix ви позволява да създадете уебсайт от нулата сами.
 • Не се изискват умения за кодиране. Wix може да се използва от всеки.
 • Цените варират от безплатни до 18 долара на месец, в зависимост от това кой план изберете. Ако искате персонализиран домейн – например YourSite.com – ще трябва да разкриете още малко.
 • Повече от 70 000 000 души вече използват Wix.
 • Има повече от 500 дизайна на сайтове и официални шаблони за избор.
 • Всеки нов сайт получава персонализиран поддомен безплатно – напр. YourSite.wix.com.
 • Има 24/7 поддръжка.

Изграждане на вашия уебсайт

Изживяването в Wix е приятелско и лесно за разбиране от първото движение.

Бутонът за големия старт сега на началната страница ви отвежда чрез регистрация и към първата стъпка в изграждането на вашия нов сайт.

Избор на категория Wix

Това е мястото, където трябва да изберете целта на сайта и Wix използва тази информация, за да предложи конкретно оптимизирани дизайни в следващата стъпка.

Избор на Wix шаблон

На този етап Wix ви дава достъп до неговия създател на уебсайтове, където можете да коригирате всичко за вашия сайт и в крайна сметка да го публикувате на света.

Wix редактор на сайтове

С лентата с инструменти вляво можете да настройвате различни подробности за дизайна. Можеш:

 • редактирайте фона си (направете го или пълен цвят, изображение или видео)
 • добавете нови елементи (изображения, галерии, бутони, кутии, икони на социални медии, менюта, списъци и много други неща, които обикновено виждате в уебсайтовете днес)

Wix бутони

 • добавете приложения от Wix App Market (неща като модул Shopify, модул за коментари, чат, модул за подписване на бюлетини и други)

Пазарът на приложения за Wix

 • качвайте свои собствени файлове (изображения, аудио, документи)

Wix мениджър за качване

 • добавете собствен модул на магазина на Wix, който ви позволява да продавате продуктите си онлайн и да събирате плащания.

Wix електронна търговия

Що се отнася до самия редактор на сайтове, функцията за плъзгане и пускане означава, че не е необходимо да знаете кодиране, за да персонализирате сайта си – просто плъзнете нещата около страницата, добавете ги, премахнете и ги подравнете по ваш вкус. (Забележка на Wix срещу WordPress: В WordPress няма поддръжка за плъзгане и пускане по подразбиране.)

Коригиране на съдържанието

Ако искате да коригирате някой от текста на страницата, просто щракнете два пъти върху него и ще се появи прозорец на редактора. Изтриването на нещо е също толкова просто – изберете даден елемент с мишката и натиснете del на клавиатурата. По принцип двойното щракване върху нещо ще ви покаже опциите и персонализациите, които Wix има за този елемент.

Например, наличният за текст:

Настройки за типография на Wix

Галерията на плъзгачите:

Галерия слайдър на Wix

Кутията на контейнера:

Дизайн на кутия Wix

Но това работи само с началната ви страница. За да стигнете до други страници, които съставят вашия уебсайт, ще трябва да отидете в горното меню.

Страници на Wix

Щракването върху която и да е страница ще стартира създателя на страницата за тази конкретна страница и ще можете да работите с интерфейса за плъзгане и пускане отново. Повтаряйки този процес, можете да създадете и ощипвате всяка страница на вашия уебсайт.

Wix за електронна търговия

Ако искате да имате онлайн магазин като една от страниците, Wix може да го направи.

Можете да покажете списък с продукти и категории продукти на всяка страница, а Wix предоставя и лесен начин за управление на тези продукти.

Wix управление на продукти

Тук получавате достъп до всички необходими функции за електронна търговия:

Функции за електронна търговия на Wix

Wix ви позволява също да правите настройки за плащане (как ще ги събирате), данъци, доставка и т.н..

В крайна сметка стартирането на магазин за електронна търговия с Wix е много лесно – и по-важното е, че можете да го направите сами. Изглежда, Wix е по-удобно за потребителите решение за електронна търговия от WordPress.

Блог с Wix

Блогът с Wix също не е много сложен – всичко започва със създаването на нова страница.

Блог на Wix

След това можете да добавите блог модул към тази страница.

Wix - Добавяне на блог

На този етап получавате достъп до изцяло нов мениджър на блогове.

Wix блог мениджър

Интерфейсът за редактиране на блогове е много приятелски и всъщност доста подобен на интерфейса на WordPress.

Добавяне на публикация в блога в Wix

Публикуване на вашия уебсайт

След като направите корекция на страниците си, можете да публикувате сайта за целия свят.

Публикуване на вашия сайт в Wix

Сайтът ще бъде присвоен на вашия уникален поддомейн и поддиректория, например YourSite.wix.com/something.

Какво е WordPress и как работи?

Уебсайт на WordPress

Фактите за WordPress:

 • WordPress е софтуер, който трябва да бъде инсталиран на уеб сървър, преди да може да се използва за изграждане на уебсайт.
 • Той има много вградени функции.
 • Той идва с мощни възможности за управление на съдържанието.
 • WordPress има хиляди налични дизайни / теми на уебсайтове.
 • WordPress има невероятни възможности за разширение. На разположение са десетки хиляди плъгини – и повечето от тях са безплатни!
 • Изискват се поне някои умения за изграждане на уебсайт за стартиране на уебсайт с WordPress.
 • Самият WordPress е безплатен, но трябва да инвестирате в персонализиран домейн – като YourSite.com (от 10 долара на година) – и уеб сървър (от около 5 долара на месец). WordPress не може да работи без тези две неща.
 • Сама по себе си няма поддръжка.

Изграждане на вашия уебсайт

Когато става въпрос за Wix срещу WordPress, започването на работа с WordPress е много различно преживяване от това да започнете с Wix.

Докато уебсайтът на Wix може да бъде изграден и стартиран в един интерфейс – след като влезете в Wix.com, WordPress изисква да направите няколко малки задачи, преди да започнете да работите с действителния си уебсайт.

Първо, трябва да си набавите хостинг акаунт, което означава да купите абонамент за сървър тук е удобно ръководство за правилния избор и име на домейн. След това трябва да свържете двете заедно и едва след това можете да започнете да инсталирате WordPress и да настроите вашия уебсайт.

Ако имате късмет, вашата хостинг компания ще се справи с всичките три от следните стъпки за вас: Настройка на вашия хостинг акаунт, регистриране на домейн и инсталиране на чиста версия на WordPress. Това всъщност е препоръчителният подход в целия борд, дори ако току-що започвате с WordPress и нямате предишен опит в изграждането на сайт.

Забележка: Ако не сте сигурни дали вашата хостинг компания ще се справи с това вместо вас, свържете се с тях чрез секцията за поддръжка на сайта им и попитайте.

След като преминете през всичко по-горе, най-накрая можете да започнете да работите с чиста инсталация на WordPress и да я превърнете във функционален и добре изглеждащ уебсайт. В нашето лице с Wix срещу WordPress, Wix изглежда излиза на върха в отдела за инсталиране.

При настройката по подразбиране вашият уебсайт трябва да е достъпен под http://YourSite.com/ – домейна, който сте регистрирали – и да изглежда нещо подобно:

WordPress дизайн на сайт по подразбиране

За да започнете да го администрирате, отидете на http://YourSite.com/wp-admin и влезте с идентификационните данни за вход, предоставени от уеб хоста, който използвате. Това, което виждате, е административният панел по подразбиране на WordPress:

Табло за управление на WordPress

“Сега какво?” е често срещан въпрос в този момент.

Въпреки че това е факт, който е трудно да се преглътне за някои хора, WordPress не е най-добрата за начинаещи платформа. За разлика от Wix, това не ви отвежда под ръка през процеса на изграждане на уебсайт. Вместо това ви дава табло – мощно табло, което трябва да се научите да навигирате самостоятелно.

Ето откъде да започнете:

1. Избор на дизайн

Това може да стане, като отидете на Външен вид > Теми (от менюто вляво) и след това щракване върху Добавяне на ново.

Екран с теми на WordPress

Всяка тема, която виждате, е достъпна безплатно и може да бъде инсталирана само с няколко щраквания.

WordPress тема за инсталиране

Хубавото на темите на WordPress е, че има хиляди налични и със сигурност ще намерите нещо, което отговаря на вашите нужди. Лошото е, че всички те работят по различен начин, което означава, че ако се научите как да работите с една тема, това не означава, че ще можете да работите с друга. (Забележка на Wix срещу WordPress: В Wix всички теми работят по подобен начин.)

2. Добавяне на нови функции

Темите са само едната страна на монетата за персонализиране на WordPress. Другата страна са плъгини. Най-просто казано, WordPress плъгините ви предоставят нови функции, които не са налични в WordPress извън кутията.

Например, можете да получите плъгини, които ще се грижат за SEO на вашия сайт, ще ви дадат функционалност на формата за контакт, оптимизиране на вашите изображения, активиране на кеширане и хиляди – буквално хиляди – на други надстройки.

Инсталирането на приставки работи много като инсталирането на теми. Просто отидете на Plugins > Добави нов.

WordPress добавяне на екрана за добавки

Добре е първо да разгледате плъгини, изброени в списъка с популярни и популярни – и двата имат куп интересни (и много полезни) приставки.

Отново всеки плъгин работи на различен принцип, така че всеки от тях има своя крива на обучение. Въпреки че повечето плъгини са много прости както в структурата, така и в използването, можете също да се натъкнете на по-сложни (като например за архивиране на сайтове или статистика).

В края на деня, изграждането на хубав и функционален сайт с WordPress е свързано с намирането на добра комбинация от тема и плъгини – WordPress е много различен от Wix в това отношение. По същество Wix ви помага да настроите нещата. WordPress ви оставя на мира и ви позволява да измисляте нещата сами. В зависимост от вида на потребителя, това може да е добра или лоша новина.

Коригиране на съдържанието

Има два основни типа съдържание в WordPress: Постове и страници.

 • Официалното определение на публикациите гласи: Когато пишете редовен запис в блога, вие пишете публикация. Публикациите в настройка по подразбиране се показват в обратен хронологичен ред на началната страница на вашия блог.
 • А за страниците пише: Страниците са за съдържание като „Относно“, „Контакт“ и др. Страниците живеят извън нормалната хронология на блога и често се използват за представяне на вечна информация за себе си или вашия сайт – информация, която винаги е приложима , Можете да използвате страници за организиране и управление на всяко съдържание.

За да създадете нова публикация в блога, просто отидете на Публикации > Добавете Ново, добавете текст, изображения и / или видео и натиснете публикуване.

WordPress добави нов екран за публикации

За да създадете страница, отидете на Страници > Добавете Ново, въведете съдържанието и натиснете публикуване.

WordPress добави нов екран на страница

Както можете да видите, процесът е абсолютно същия за публикации и страници.

В настройката по подразбиране на WordPress няма функция за плъзгане и пускане за създаване на съдържание и подравняване на него в сайта – всичко е малко по-традиционно във формата си. По същество публикуването на съдържание е донякъде подобно на създаването на MS Word документ.

Ето пример за сайт с WordPress, изпълнен с повече или по-малко съдържание:

Пример за WordPress сайт

Първоначално WordPress е създаден като платформа за блогове. Можете да разберете по факта, че публикациите са типът по подразбиране и че им е дадено видно разположение. Научаването как да използвате WordPress до пълния му потенциал може да отнеме време и много експерименти с различни теми и плъгини.

WordPress за електронна търговия

В своята версия по подразбиране WordPress не е готов за електронна търговия.

Въпреки това, има няколко страхотни приставки за електронна търговия, чийто главен е WooCommerce.

WooCommerce

Той предоставя цялата функционалност, която може да ви е необходима за вашия онлайн магазин (колички за пазаруване, продукти, плащания, купони, управление на продукти и т.н.) и го прави безплатно.

WooCommerce е чудесен за хора, които са решени да използват WordPress, но искат да добавят и компонент за електронна търговия към своя сайт. Лесно е да разберете и подобно на начина, по който Wix борави със своя модул за електронна търговия.

Имайки предвид, че ако магазинът за електронна търговия е единственото нещо, което искате да изградите, вие все още вероятно е по-добре с едно от специализираните решения за електронна търговия – някои от които разгледахме в предишна статия.

Блог с WordPress

Както казах, WordPress е създаден като блог платформа и поради тази причина нищо не се доближава до функцията за блогване на WordPress.

Управлението на публикации в блогове е просто: В тях можете да включите какъвто и да е тип съдържание, което желаете, включително текст, изображения, видео и аудио; можете да зададете категории и маркери; можете да зададете конкретна дата на публикуване и много повече.

Wix срещу WordPress за блогове? Въпреки че модулът за блогове в Wix е хубав, WordPress все още е много по-добър като платформа за блогове.

Плюсовете и минусите

Както WordPress, така и Wix имат своите силни и слаби страни.

Плюсове на Wix:

 • Всичко се случва в рамките на Wix.com. Не е нужно да ходите никъде другаде, за да настроите вашия сайт.
 • Не е нужно да се притеснявате за технически неща.
 • Получавате добра гама от функции още от първото движение.
 • Той е интегрирал електронната търговия – Wix печели кръга за електронна търговия над WordPress.
 • Има изграждане на сайт с влачене и пускане – няма такова нещо в WordPress.
 • Можете да започнете след няколко минути – по-бързо, отколкото можете с WordPress.
 • Има подкрепа – няма поддръжка за WordPress.

Плюсове на WordPress:

 • WordPress – софтуерът – е безплатен и с отворен код.
 • Налични са хиляди теми и хиляди приставки – много повече, отколкото с Wix.
 • Намирането на дизайн, който наистина ви подхожда, е само въпрос на време – когато става въпрос за дизайнерски опции, WordPress печели над Wix.
 • Това е най-популярната CMS в мрежата (близо 19 процента от мрежата работи на WordPress) – WordPress е много по-популярен от Wix.
 • Получава чести актуализации и има оживена общност.
 • Страхотни възможности за управление на съдържанието – по-добър от този на Wix.
 • Има страхотен блог модул – по-добър от този на Wix.
 • WordPress е изключително адаптивен през и чрез – вие имате власт над всеки аспект на вашия уеб сайт.

Wix минуси:

 • Wix може по всяко време да свали вашия сайт по каквато и да е причина – никога не сте в пълен контрол.
 • Не всички дизайни, налични в Wix, изглеждат добре, а добрите често се използват на множество сайтове – това потенциално би могло да направи вашия сайт по-малко уникален.
 • Не можете да промените дизайна на сайта си по-късно – вие сте останали с първоначално избрания дизайн.
 • Не всички дизайни са SEO-удобни.
 • Възможностите за персонализиране са ограничени – не можете да инсталирате нови функции самостоятелно (както можете в WordPress чрез плъгини) и всичко трябва да бъде предварително одобрено от Wix и достъпно като модул.
 • Модулът за блогове понякога е мъгляв.

Минуси за WordPress:

 • Стартирането на WordPress сайт изисква допълнителни разходи – домейн и хостинг.
 • Ако вашата хостинг компания не е много кооперативна, ще трябва да направите всички технически тежки повдигания сами.
 • Темите могат да работят много различно една от друга – овладяването на една не означава, че веднага ще знаете как да използвате друга.
 • Същото важи и за плъгините – има голяма променливост в начина им на работа и как те взаимодействат с потребителя.
 • Таблото за управление на администратора не е най-интуитивният интерфейс.
 • Няма подкрепа, сама по себе си – има форуми за поддръжка, но те не предлагат никъде близо до нивото на поддръжка, предлагано от Wix.

Долната линия: Wix срещу WordPress – кой печели?

Всичко зависи от това, от което се нуждаете от сайта и от колко разбирам, когато става въпрос за изграждането на сайта.

За някой, който просто започва с уебсайтове

Ако нямате предишен опит и просто се нуждаете от основен уебсайт, който да служи или като онлайн визитна картичка, или да продавате някои от продуктите си онлайн, Wix е по-добро решение.

По-лесно е да използвате директно от кутията и можете да настроите вашия сайт за няколко минути – Wix ще ви преведе през процеса стъпка по стъпка. Освен това получавате добри функции, които са повече от достатъчни, за да започнете.

За някой, който иска да контролира и който иска да се учи

Ако не се страхувате да си изцапате ръцете и сте готови да научите как работят уебсайтовете, WordPress е по-добро решение.

WordPress ви дава пълен контрол върху вашия уебсайт. Можете да разширите функциите на вашия сайт практически без ограничения, като използвате безброй налични приставки. Можете да избирате от хиляди теми – и дори да ги променяте на ръка в много случаи. Можете да взаимодействате с огромна общност на WordPress, било чрез официалните форуми, Twitter или други ресурси.

За някой, който се нуждае от блог

Този отива към WordPress също.

Изграден като платформа за блогове, WordPress все още е оптимизиран да управлява блог и предоставя много функции веднага извън кутията. При условие, настройката може да отнеме известно време, но усилията си заслужават.

За някой, който просто се нуждае от магазин за електронна търговия

Ако всичко, от което се нуждаете, е много прост магазин за електронна търговия, нито Wix, нито WordPress е най-добрият ви залог. Отидете с алтернатива (въпреки че си струва да се отбележи, че WooCommerce е много мощен инструмент и определено ще подхожда на някои, малко по-ангажирани сайтове).

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me