Weebly срещу WordPress – Избор на правилната платформа

Сделки с WordPress


Трябва ли да избера Weebly или WordPress? е въпрос, който много начинаещи искат да започнат първия си уебсайт, би било добре да разгледат.

Ако се чудите коя платформа е по-добра, коя е по-лесна за използване, коя има повече функции, коя е по-евтина и така нататък, тогава продължете да се настройвате, защото това са точно видовете неща, които ще проучим.

По-долу ще разгледаме подробно Weebly vs WordPress и ще посочим най-важните черти на всяка платформа. Ако търсите качествен инструмент за изграждане на първия си уебсайт (или дори онлайн магазин за електронна търговия), прочетете нататък!

Какво е Weebly?

Weebly е онлайн инструмент / услуга, който ви позволява да създадете уебсайт – дори и да нямате опит в уеб разработка или дизайн (процесът работи чрез удобен интерфейс за плъзгане и пускане).

Weebly

За да използвате Weebly, просто трябва да се регистрирате за безплатен или платен акаунт и можете да започнете да работите върху уебсайта си веднага – създаването на уебсайт с Weebly от начало до край за по-малко от час е повече от постижимо.

Какво е WordPress?

WordPress е най-популярната система за управление на съдържанието от всички, с пазарен дял от около 50% до 60%, и още по-впечатляващо е, че се изчислява, че разполага с над 25% от всички уебсайтове.

WordPress

Основната разлика между Weebly и WordPress е, че WordPress е софтуер, който може да бъде инсталиран на всеки уеб сървър, докато Weebly е всеобхватна онлайн услуга, за която се регистрирате.

Така че, за да използвате WordPress, първо трябва да направите:

 • вземете го от WordPress.org (безплатно изтегляне), след това го качете на вашия сървър и преминете през инсталационния процес самостоятелно, или
 • кажете на екипа за поддръжка на текущия си уеб хост да инсталира WordPress за вас (по-простото решение).

Така или иначе използването на WordPress за изграждане на вашия сайт включва повече стъпки, отколкото използването на Weebly.

Мислете за това по този начин: ако Weebly е Google Docs, то WordPress е MS Word. В крайна сметка и двете ще ви дадат подобен резултат, но пътят към постигането на този резултат е различен.

Забележка: Тази публикация се сравнява Weebly със самостоятелно хостваната версия на WordPress (WordPress.org). Тук не става въпрос за това, което е достъпно чрез WordPress.com – хоствана платформа за блогове.

Наличните дизайни в сравнение

Нека си признаем: ще бъдете доволни от сайта си само ако изглежда добре. Това е фактор номер едно за всеки собственик на сайт (независимо дали го обичаме да го признаем или не), така че няма по-добро място да започнем нашето сравнение от разглеждането на вариантите за дизайн, налични в Weebly и WordPress.

Weebly

Веднага след регистрация, Weebly ви помага, като питате какъв е основният акцент на вашия сайт.

Weebly настройте вашия сайт фокус

В зависимост от отговора ви, той ще предложи някои оптимизирани дизайни – и, трябва да кажа, това, което Weebly може да предложи наистина е впечатляващо. Всички дизайни са висококачествени, удобни за мобилни устройства и най-важното, те изглеждат модерни, така че уебсайтът ви няма да се чувства като на пет години на датата на стартиране.

Опции за дизайн на Weebly

След това, след като изберете дизайн, бързо установявате, че всичко може да се регулира, без да е необходимо да правите кодиране или да имате технически умения.

Weebly - Изберете оформление

На всичкото отгоре можете да плъзгате и пускате нови елементи директно от страничната лента.

Weebly странична лента

Всичко това означава, че можете да работите с дизайна на уебсайта си донякъде, както бихте направили с MS Word документ – просто подравнете нещата, плъзнете и пуснете ги, добавете вашето копие и изображения и сте готови.

WordPress

WordPress се предлага с един дизайн по подразбиране, наречен тема. Въпреки че е хубаво, няма да е подходящо за всички цели.

Тема за WordPress по подразбиране - двадесет и шестнадесет

Това означава, че ще търсите теми на трети страни. (Забележка: Не сте сигурни кои са темите? Ето едно удобно обяснение / въведение.) Има някои добри и лоши новини:

 • Добре: има хиляди теми – безплатни и платени.
 • Лошо: опитът от тема на тема не е последователен. През повечето време темите са много различни и научаването как да го използвате не гарантира, че ще можете да се справите с другите.

Това се казва, когато WordPress блести е неговата прозрачност и силно адаптивни характер. Това означава, че можете да коригирате и най-малките детайли на темата, която използвате (при условие че не се плашите да работите с PHP).

Weebly срещу WordPress

Налични са много повече теми на WordPress, отколкото има дизайни Weebly.

Що се отнася до качеството, аз бих го нарекъл дори: и Weebly, и WordPress ще ви предоставят достъп до висококачествени дизайни.

Въпреки това е много по-лесно да намерите, използвате и фино настроите дизайна на вашия сайт с Weebly. Потребителският интерфейс е много лесен за разбиране и забавно за работа.

Като цяло, в отдела за дизайн, го давам на Weebly.

Победител: Weebly

(Забележка: Вижте другото ми сравнение: SquareSpace срещу WordPress. SquareSpace е известен и със своите страхотни възможности за дизайн.)

Какво ще кажете за уеб хостинга?

Всеки уебсайт трябва да бъде хостван някъде – вашият хостинг акаунт / сървър е мястото, където вашият уебсайт седи и откъде може да бъде достъпен от вашите посетители.

Има два пътя, които можете да направите с хостинг:

 1. Наемете, купете или се регистрирайте за хостинг акаунт сами и инсталирайте уебсайта си на този хостинг акаунт.
 2. Направете всичко на едно място, от една компания.

Weebly

Weebly следва втория път: вместо да ви принуждава да играете с техническите неща, той се справя с всички тежки повдигания. Всичко, което трябва да направите, е да се регистрирате през Weebly.com, да използвате създателя на сайта си и да следвате указанията на екрана. Weebly се справя с хостинг (и всичко свързано с него) за вас.

WordPress

WordPress следва първия път – което означава, че изисква още няколко стъпки при изграждането на вашия уебсайт, т.е. трябва да изберете подходящ уеб хост и да инсталирате WordPress върху него, преди да можете да започнете да работите върху действителния си сайт. (Забележка: Много хостове ще инсталират WordPress за вас автоматично.) Въпреки че това в началото може да звучи малко по-сложно от предлаганото от Weebly, всъщност ви дава много повече контрол над вашия сайт. Можете да решите да промените хоста, да промените софтуера на сайта или да актуализирате / променяте каквото и да е както и когато желаете.

Weebly срещу WordPress

 • Нуждаете се от уебсайт, създаден бързо, без караница и без главоболие? Weebly печели тук.
 • Нуждаете се от пълен контрол над уебсайта си? WordPress.

Победител: и двете

Сравнени функции

По-просто, и Weebly, и WordPress ви предоставят всички функции, които може да се нуждаете като собственик на уебсайт. Разликата е в начина, по който се доставят тези функции.

Weebly

Weebly прави всичко достъпно чрез инструмента си за създаване на сайтове. Можете да работите с различните елементи на вашия сайт през лявата странична лента или горното меню.

Weebly странична лента и горното меню

Елементите там ви позволяват да създавате нови страници (и да коригирате съществуващите), да променяте подредбата на която и да е страница, да коригирате фините детайли на дизайна и да добавяте нови блокове за съдържание (като формуляри за контакт, карти, галерии или текст). Можете също да публикувате всякакъв вид съдържание, включително текст, снимки и видеоклипове.

Начинът, по който работите с Weebly, е като изберете отделни елементи и ги плъзнете върху платното (вашият текущ дизайн на сайта).

Ако имате нужда от повече, има и нещо, наречено App Center, където можете да изберете и инсталирате допълнителни функции (някои от тях безплатни, някои платени).

Weebly App Center

Като се има предвид, може да се натъкнете на някои елементи, които не могат да бъдат модифицирани изцяло, за да отговарят на вашите нужди. Weebly все още е затворена платформа, която ви предоставя ограничен – макар и доста широк за повечето потребители – достъп до персонализиране.

WordPress

На първо място, за WordPress са достъпни десетки хиляди безплатни и платени приставки (ако не сте сигурни какви са плъгините, ето ви удобно обяснение / въведение. Това означава, че можете безкрайно да разширите уебсайта си и да инсталирате каквато и да е функция, която може да ви е необходима.

WordPress плъгини

Също така, WordPress е богат на функции от първото движение: получавате всички основни възможности за управление на сайтове и съдържание, което ще бъде достатъчно за повечето потребители.

Някои неща обаче, като SEO оптимизация, формуляри за контакт или електронна търговия не са достъпни по подразбиране и можете да ги получите само чрез приставки.

Weebly срещу WordPress

WordPress печели това поради две неща:

 • Хилядите налични приставки, повечето от които безплатни и лесни за инсталиране. Можете да намерите почти всяка допълнителна функция, за която можете да мечтаете, вече предоставена чрез някой плъгин.
 • Природата на WordPress с отворен код означава, че можете да инсталирате, коригирате, настройвате или променяте всички функции, които са вградени в WordPress или предоставени чрез приставки. По-специално, ако не харесвате нищо за която и да е функция в WordPress, можете просто да скочите в PHP кода и да го промените.

Помислете така: WordPress много прилича на Android: получавате екстремни възможности за персонализиране, ако просто сте готови да отделите време за експерименти. Weebly много прилича на Apple: получавате набор от качествени функции с ограничени възможности, а инсталирането на нови може да се извърши чрез център за приложения.

Победител: WordPress

Което е по-лесно за използване?

Или с други думи, колко удобни за начинаещи са Weebly и WordPress?

Weebly

Weebly наистина е невероятно лесен за използване. Просто се регистрирате за акаунт и можете да започнете да изграждате сайта си веднага.

Новият, 2015 създаващ сайт за плъзгане и пускане прави всичко просто и интуитивно. Не са ви нужни никакви умения за кодиране, за да създадете и стартирате професионално изглеждащ уеб сайт.

Пример за редактиране

Най-добрата част е, че можете да регулирате всеки детайл също толкова лесно във всеки момент от време. (Често проблем, когато наемете дизайнер, който да създаде сайт за вас, и след това опитайте да ги върнете, за да направите някои промени по-късно.)

WordPress

WordPress е много по-труден за използване – особено в ранните етапи, когато изграждате сайта си.

За начало трябва да намерите добър дизайн самостоятелно – няма функция за изграждане на сайт за плъзгане и пускане по подразбиране, така че работата може да стане малко досадна. След това трябва да намерите плъгини и т.н..

Не ме разбирайте погрешно, след като разберете, WordPress е лесен за работа ежедневно, но създаването на нов сайт отнема време.

Победител: Weebly

Сравняване на Weebly и WordPress за електронна търговия

И Weebly, и WordPress могат да се използват за създаване на сайт за електронна търговия, но има разлики под капака.

Weebly

Интерфейсът за електронна търговия е вграден и можете да получите достъп до него, като щракнете върху връзката магазин в горната лента.

Съхранявайте добре

Там можете да добавяте нови страници в магазина веднага, нови продукти, да променяте информацията в магазина и т.н. По принцип можете да започнете работа като онлайн магазин в рамките на минути.

Освен това получавате достъп до някои от родните функции за електронна търговия, като данъци, купони и онлайн плащания, но за пълните възможности за електронна търговия трябва да се регистрирате в бизнес акаунт, вместо по подразбиране Безплатен акаунт.

Weebly електронна търговия

WordPress

Вярно е, че електронната търговия е възможна на WordPress сайт, но само с помощта на приставки. Най-популярният се нарича WooCommerce.

Точно като решението на Weebly, WooCommerce предоставя всички функции, които може да се нуждаете като собственик на онлайн магазин, като управление на продукти, онлайн плащания и т.н..

Самият плъгин е безплатен, но интегрирането му с някои шлюзове за плащане може да бъде скъпо (лиценз за един сайт за интеграция с PayPal Pro е например $ 79).

Weebly срещу WordPress

Този е вратовръзка. Както Weebly, така и WordPress ви предоставят достъп до качествени решения за електронна търговия.

 • С Weebly можете да започнете веднага без допълнителна настройка.
 • С WordPress е необходимо да инсталирате плъгин – например WooCommerce – което е допълнителна работа, но вие също получавате свободата да конфигурирате вашия магазин, колкото искате. Вие също така оставате в пълен контрол над данните на клиентите си.

Победител: и двете

Кое е по-евтино?

Хитър въпрос. Ето сделката:

 • WordPress сам по себе си е безплатен, но имате нужда от хостинг акаунт, за да го управлявате – и добрите акаунти за хостинг не са достъпни безплатно. И така, създаването на WordPress сайт ще ви струва поне 60 долара годишно (хостинг), плюс 10 долара или около това за име на домейн.
 • Weebly има безплатни и платени планове. Възможностите на безплатния план са ограничени (вижте екранната снимка по-долу), а платените планове започват от 8 долара на месец и стигат до 25 долара на месец, ако искате да стартирате изцяло онлайн магазин.

Умерено ценообразуване

Има ли подкрепа?

С Weebly получавате денонощна поддръжка по имейл и чат на живо през работно време. Екипът на Weebly ще ви помогне да решите всички проблеми, които може да имате с платформата.

В WordPress няма поддръжка. За съжаление, но е трудно да се обадите на нещо за подкрепа, ако трябва да чакате дни за отговор, който не винаги идва.

Победител: Weebly

Последни мисли за Weebly vs WordPress

И двете платформи са спечелили своето място на пазара и двете се грижат за малко по-различен тип потребители.

Накратко:

 • Ако нямате опит със създаването на уебсайтове, но все пак искате да можете да се справите с всичко сами и да получите качествен резултат в края на това (и бързо), тогава Weebly е решението за вас.
 • Ако нямате нищо против допълнителните стъпки за настройка, не се страхувате да играете с вътрешната работа на платформата и искате да имате пълен контрол над уебсайта и данните си, тогава WordPress е за вас.
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me