Трябва ли да купя име на домейн от моята компания за уеб хостинг?

Сделки с WordPress


По-добре ли е да купите име на домейн от уеб хостинг компания или от регистратор на домейн? Това е валиден въпрос – особено ако сте на път да стартирате първия си уебсайт.

И двата подхода имат своите плюсове и минуси, очевидно, но както и повечето неща в наши дни, дяволът е в детайлите. Въз основа на вашите специфични изисквания, получаването на вашето име на домейн от уеб хостинг компания може да бъде блестяща идея … Но не винаги.

Нека разгледаме това по-подробно. Ето защо трябва и не трябва да купувате име на домейн от вашата уеб хостинг компания.

„За какво става въпрос все пак?“

Само за да сме сигурни, че сме на една и съща страница (в случай че не сте напълно сигурни за какво се отнася тази статия):

Когато сте на пазара за име на домейн на уебсайт, естествено ще се нуждаете и от уеб хостинг. Следователно има два основни подхода, които можете да предприемете: Или (А) вземете името на домейна и хостинга от две отделни компании, или (Б) вземете ги и двете от една и съща компания – вашия уеб хост.

Интересното е, че почти всички водещи регистратори на имена на домейни сега предлагат и уеб хостинг услуги. Това означава, че дори да отидете в компания като GoDaddy – известна предимно с регистрация на домейни – все пак можете да излезете с пакетна сделка за хостинг и домейн.

Можете обаче да правите нещата и обратното. Можете да отидете до добре известна хостинг компания и да получите същия пакет пакет от тях.

Основни фактори, които трябва да вземете предвид при вземането на решение

Най-важните фактори включват:

 • цена
 • удобство и какво искате да направите с името на вашия домейн
 • какво може да се обърка? Aka сигурност и качество.

Нека го вземем от върха:

1. Цена

И така, кое е по-евтино? Закупуване на име на домейн от уеб хостинг компания или от регистратор на име на домейн?

Накратко, получаването на вашето име на домейн и хостинг от едно и също място наистина може да бъде по-евтино, но това зависи от конкретната компания, която сте избрали.

За да ви дадем представа за какви цени говорим, ето една бърза таблица, която показва какво могат да предложат по-популярните регистратори на домейни и хостинг фирми:

Цени за регистрация на имена на домейни

регистратор
.COM
.нето
.орг
.ко
.ЮЯ
.клуб
GoDaddy$ 11.99$ 11.99$ 7.99$ 11.99$ 0.99$ 9.99
Namecheap$ 10.69$ 12.88$ 12.48$ 6.88$ 0.88
DreamHost$ 11.95$ 13.95$ 13.95$ 24.95$ 2.95$ 19.99
SiteGround$ 14.95$ 14.95$ 14.95$ 29.95$ 12.95$ 14.95

Ето и цените за хостинг на входно ниво при същите компании:

 • GoDaddy: 3,99 долара на месец = 47,88 долара годишно
 • Namecheap: $ 9,88 годишно
 • DreamHost: 7,95 долара на месец = 95,40 долара годишно
 • SiteGround: 3,95 долара на месец = 47,40 долара годишно

Сега интересната част: Ето цените за регистрация на домейни във всяка от компаниите, ако получавате и вашия хостинг от тях:

 • GoDaddy: Безплатно (за първоначалния период на регистрация)
 • Namecheap: стандарт ($ 0.88 и повече, в зависимост от TLD)
 • DreamHost: Безплатно (за първоначалния период на регистрация)
 • SiteGround: стандарт ($ 12.95 и повече, в зависимост от TLD)

Как се чете това:

 • Така че, ако получите име на домейн .com и хостинг от GoDaddy, например, плащате общо 47,88 долара за първата година.
 • От друга страна, ако получите същото .com от Namecheap и след това хостинг на входно ниво от SiteGround, общата ви сметка ще бъде $ 58.09 за първата година.

Но това не е краят на историята. Това, което е сложно е, че макар цените за първата година да са привлекателни, те могат да се увеличат веднага щом втората година наближи.

Например с Namecheap можете да получите име на домейн .club за $ 0.88 и хостинг за $ 9.88 годишно, когато влезете през вратата. Но през втората година сметката ви за домейни ще нарасне до 10,88 долара годишно, а хостинг сметката до 38 долара. Взети заедно, това е $ 48,88. Както можете да видите, нещата не са толкова черно-бели.

За да обобщим този разговор за ценообразуване:

С две думи, не бива да прекарвате прекалено много време в притеснения относно ценовия аспект на пакетната сделка.

Това, което трябва да направите вместо това, е да се опитате да разберете кой предлага най-добрия хостинг на WordPress, който можете да си позволите, и едва тогава разгледайте опциите за регистрация на домейна на компанията. Ако има атрактивна сделка за пакет, можете да ги вземете върху нея.

Например, ако решите, че хостингът на SiteGround е това, което искате, следващата стъпка трябва да бъде да проверите цените на регистрацията на домейн с SiteGround. Ако този етикет е нещо, с което не сте добре, можете да получите както името на домейна, така и хостинга от тях. Ако не, вземете домейна от някой друг.

Разбира се, SiteGround е само пример тук. Това важи за всяка друга компания също толкова.

2. Удобство

Ака, какво искате да направите с името на вашия домейн, след като го имате.

Естествено, най-честото нещо, което трябва да направите веднага след получаването на ново име на домейн, е да създадете / стартирате уебсайт – и ще ви трябва хостинг акаунт, заедно с името на домейна, за да се случи това.

От тук се появява темата за удобството. Сигурен съм, че това няма да бъде изненада, но купуването на име на домейн от вашата уеб хостинг компания е много по-удобно.

В повечето случаи компанията ще се погрижи за свързване на името на домейна и хостинг за вас. Това означава, че ще имате всичко конфигурирано, за да работите заедно веднага.

Единственото, което липсва, ще бъде уебсайтът ви – и дори това не е сигурно. В зависимост от компанията, с която решите да хоствате вашия сайт, те могат също да инсталират празна версия на WordPress за вас – това означава, че просто ще трябва да инсталирате тема, някои плъгини и след това да започнете да използвате вашия уеб сайт веднага.

От друга страна, ако искате да купите името на домейна от отделен регистратор, може да бъдете принудени да свържете домейна и хостинга сами. Разбира се, това не е супер трудно и екипът за поддръжка от всяка компания трябва да се радва да ви помогне да го разберете, но все пак ще трябва да направите нещо, вместо някой друг да се справи с вас..

Така че като цяло получаването на вашето име на домейн и хостинг от една и съща компания ще бъде по-удобно като цяло, при условие че искате да купите един домейн, за да можете да стартирате един уебсайт.

(Ако планирате по-широк проект – този, който изисква шепа домейни и различни версии на един или няколко уебсайта – тогава получаването на вашите домейни и хостинг от две отделни места може да бъде по-удобна настройка от гледна точка на развитието. просто ви позволява да управлявате по-лесно всички тези домейни и какво се случва с тях в даден момент.)

Има още нещо, което се отнася до удобството за закупуване на име на домейн от уеб хостинг компания, спрямо регистратор на имена на домейни: Не всеки регистратор и хостинг компания ще ви позволи да регистрирате всеки съществуващ домейн TLD. Това може да е важно, ако се интересувате от някой от по-новите общи TLD (.blog, .design, .xyz) или някои TLD, базирани на държава (.pl, .ru).

Само за да ви дам пример, ако смятате, че DreamHost имат перфектния хостинг план за вас, но искате и .it домейн на уебсайт за вашата италианска клиентска база, тогава труден късмет: DreamHost не поддържа този TLD.

Казано е, че ако търсите класически .com, ще можете да го регистрирате във всеки регистратор на имена на домейни на планетата.

3. Какво може да се обърка? Aka Сигурност и качество

Не на последно място, но със сигурност не на последно място, имаме темата какво може да се обърка с името на вашия домейн и настройката на хостинга.

И основно се свежда до това:

Когато говорим за двойката на името на вашия домейн и настройката на вашия уеб хостинг, името на домейна е елементът, от който е много по-малко вероятно да бъдете недоволни.

На първо място, имената на домейни са регулиран пазар. Има организация, наречена Internet Corporation за присвоени имена и числа ICANN, която следи пазара като цяло и до известна степен регулира регистраторите на домейни.

Освен това, като се има предвид какви всъщност са имена на домейни – уеб адреси, които сочат и идентифицират уебсайтове (много опростена дефиниция: ето по-добра – е много рядко дадено име на домейн да спре да работи изведнъж. Стига да плащате годишни сметки за регистрация на домейн, вашият домейн ще работи само в 99% от времето.

Историята с уеб хостинг обаче може да бъде различна. Първо, хостингът не е регулиран пазар по никакъв начин, така че пробегът ви с някои хостове може да варира. И ако някога искате да се преместите в друг хост, това е много по-лесно, ако първоначално сте купили вашето име на домейн и хостинг от отделни компании. Всичко, което трябва да направите, е просто да редактирате настройките на сървъра на имена на домейна и сте готови (първоначалният ви регистратор на имена на домейни ще ви уведоми как да направите това, така че без притеснения).

Разбира се, колкото повече се посветите на вземането на правилното решение за хостинг отпред – въз основа на вашите изисквания, за какво ви е необходим хостингът, какъв тип уебсайт искате да стартирате и така нататък – толкова по-вероятно е да свършите голяма цялостна настройка за хостинг. Ето ръководство за това как да изберем най-добрия хостинг на WordPress.

„Кажи ми какво да правя вече!“

Добре, винаги има компромиси с тези неща. Някои допълнителни удобства в една област ви костват по-малко удобство в друга област. Същото е и за сигурността, ценообразуването и т.н..

И така, с всичко казано и като се вземе предвид всичко по-горе, ето моят общ съвет:

 • Ако искаш стартирайте първия си уебсайт WordPress на чисто ново име на домейн: Вземете домейна и хостинга от същата компания. Започнете с хостинг – проучете какво е достъпно на пазара, ето ви помощ и изберете най-добрия хост за вашите нужди, след което вземете домейна от същата компания.
 • Ако искаш стартира повече от един уебсайт, или планирате да разширите портфолиото си доста бързо: Вземете домейна и хостинг от отделни компании. За предпочитане две компании: Всичките ви домейни от едната и всички ваши хостинг от другата. Това ви дава повече място да се движите и да коригирате напълно вашата настройка в случай, че целите ви се променят или се случи нещо.

Те казват: „Не съхранявайте всичките си яйца в една кошница“, но нека не се побъркваме тук. Вярвам, че и двата подхода – закупуване на вашето име на домейн и хостинг от една и съща компания срещу две отделни компании – имат своето място, а правилният избор зависи само от вашите изисквания.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me