Squarespace vs WordPress – Избор на правилната платформа

Сделки с WordPress


Значи искате да създадете първия си уебсайт? Може би се съмнявате, че това е нещо, което можете да направите сами – и определено не искате да загубите ризата си по пътя, наемайки скъпа помощ.

Чували сте за това нещо от Squarespace и това друго WordPress – но не сте точно сигурни какво представляват тези инструменти и как се различават.

Е, добра новина: вие сте на правилното място, за да разберете.

В това ръководство ще сравним двете платформи, ще опишем разликите между тях и ще ви кажем за кой потребител са предназначени. Също така ще представим списък на плюсовете и минусите за всеки и ще проучим колко са лесни за използване.

Може да изглежда като много неща, но в края на това ще се надяваме да разберете точно коя от тези две платформи е най-подходяща за вашите индивидуални нужди.

Да започваме…

Съдържание

 • Част 1 – Какви са те?
  • Какво е Squarespace?
  • Какво е WordPress?
  • Коя е най-голямата разлика между Squarespace и WordPress?
 • Част 2 – Използване на тях
  • Първи стъпки с Squarespace
  • Други функции на квадратното пространство
  • Първи стъпки с WordPress
  • Други функции на WordPress
 • Част 3 – Проекти
  • Опции за дизайн на квадратна зона
  • Опции за дизайн на WordPress
 • Част 4 – Плюсове & Против
  • Професионалисти & Минуси от квадратното пространство
  • Професионалисти & Минуси на WordPress
 • Част 5 – Лесна употреба
  • Лесна употреба
  • Лесно използване на WordPress
 • Победителят
  • Кой трябва да използва Squarespace?
  • Кой трябва да използва WordPress?

Част 1: Какви са те?

Какво е Squarespace?

Накратко: Всичко в едно платформа, която ви позволява да създадете уебсайт от начало до край сами – без външна помощ – и след това да бъде хостван на сървърите на Squarespace.

Цена: $ 8- $ 24 / месец в зависимост от плана, който сте избрали, плюс цената на домейн (трябва да изберете да закупите такъв). Има безплатна пробна версия.

Squarespace е онлайн инструмент. Мислете за това като за място, където се регистрирате, влезте в профила си и след това бъдете взети за ръка през целия път от празно платно до приятен и напълно функционален уебсайт.

Основната продажна точка на Squarespace е, че платформата може да се използва от всички, дори и да нямате предишен опит в изграждането на сайт. Нещо повече, не става въпрос за създаването само на толкова уебсайт, а по-скоро за изграждането на красиво и оптимизирано творение, което е в съответствие с модерните стандарти.

С Squarespace можете да създавате всички видове уебсайтове – от прости сайтове за визитни картички, до блогове, магазини за електронна търговия и портфолио – или комбинация от някой от тях.

Какво е WordPress?

Накратко: Софтуер, който инсталирате на вашия уеб сървър и след това изграждате уебсайта си отгоре. WordPress също ви помага да създавате и управлявате съдържанието си по ефективен начин.

Цена: Основният софтуер е безплатен, но трябва да плащате за уеб хоста, където ще го инсталирате (обикновено от около $ 5-10 / месец), плюс цената на домейн (който ще трябва да закупите сами).

За да използвате WordPress, първо трябва да получите хостинг акаунт (което означава закупуване на сървърно пространство) и след това да инсталирате софтуера WordPress на него. Това може да звучи трудно в началото, но на практика повечето уеб хостове имат много лесна за използване функция за инсталиране с едно щракване. Самото инсталиране на WordPress би трябвало да е лесно.

След това трябва да конфигурирате вашия сайт (неща като неговите стандартни параметри, функции, дизайн, разширяване на неговите способности по подразбиране чрез плъгини и други) вътре в панела за администриране.

Няма ограничения за това какви типове уебсайтове можете да изградите с WordPress. С правилния набор от плъгини и добра тема или дизайн, WordPress е в състояние да стартира всеки – и аз имам предвид всеки тип уебсайт. Но това също означава, че използването на платформата до пълния й потенциал изисква малко допълнителни умения и опит.

Коя е най-голямата разлика между Squarespace и WordPress?

Само за да направя консумацията на останалата част от този ресурс малко по-лесна, искам първо да подчертая основната разлика между двете платформи – това е фактът, че Squarespace е онлайн инструмент, докато WordPress е софтуер, който трябва да работи самостоятелно. уеб сървър.

На практика това означава, че за да използвате Squarespace, всичко, което трябва да направите, е да се регистрирате за акаунт и да влезете – след това веднага ще имате достъп до приятелски онлайн интерфейс.

WordPress, от друга страна, включва малко повече техническа работа и изисква да се чувствате удобно да инсталирате софтуер, да играете с неща като плъгини, теми и като цяло да разберете малко повече от техническите характеристики на работата на уебсайта (което е нещо, което в в дългосрочен план, като цяло ще бъде от голяма полза за всеки, който ръководи всякакъв вид онлайн бизнес).

Първи стъпки с Squarespace

ДОБРЕ. Нека разберем по-конкретно за всяка платформа в нашето сравнение, като започнем от Squarespace.

Squarespace предоставя ръководен опит за изграждане на уебсайта Ви от начало до край. Вашето приключение започва с избора на вашия дизайн, след това целта на вашия сайт (т.е. „бизнес“) и заглавие, плюс някои допълнителни основни подробности.

Цел на сайта на квадрат

Оттам можете да копирате и редактирате демонстрационното съдържание на избрания от вас дизайн – или да създадете съдържанието си изцяло от нулата.

Демо съдържание на Squarespace

Целият ви уебсайт е организиран около отделни подстраници, които са свързани заедно чрез менюто. Чрез навигация в опциите на строителя на сайта можете да коригирате всяка страница и да зададете как тя се отнася за всички останали страници.

По пътя можете да се възползвате и от различни допълнителни функции като интегриране на онлайн магазин, блог или модул за резервация за ресторанти, блокове в социалните медии и много други компоненти.

Резервации на квадрат

Може би най-голямото предимство на тази среда е, че тя се основава на това, което се нарича редактиране на WYSIWYG (What-You-See-Is-What-You-Get). Това означава, че можете да видите как ще изглежда вашия уебсайт, докато го редактирате.

И накрая, можете да изберете дали искате да използвате собствения си персонализиран домейн или вашия сайт да бъде хостван на поддомейн (т.е. YOURSITE.squarespace.com).

Има обаче улов: след като сте го изградили, за да отидете на сайта си на живо по света, трябва да преминете от безплатна пробна версия до платен абонамент.

Други функции на квадратното пространство:

 • Налична широка гама от дизайни на уебсайтове (повече за това за минута)
 • Персонализирайте съдържанието си и начина, по който изглежда
 • Редактирайте CSS на вашия сайт на ръка (за напреднали потребители)
 • Интегриран редактор на изображения
 • Интегрирани функции на социалните медии
 • 24/7 поддръжка
 • Хостинг, включен в основната оферта
 • Вградени модули за блогове, електронна търговия и галерии за портфолио
 • По подразбиране получавате поддомейн (например YOURSITE.squarespace.com)
 • Истинска WYSIWYG редакция
 • Вградена SEO приятелска структура
 • Вградена статистика за трафика на уебсайтове

Първи стъпки с WordPress

Особеното при използването на WordPress е, че вашето приключение с него всъщност не започва с него … колкото и странно да звучи това.

Ето нещото: ако искате да използвате WordPress като софтуер, управляващ вашия сайт, първо трябва да се регистрирате за хостинг акаунт и след това да имате инсталиран WordPress в този акаунт.

Ще използвам SiteGround като пример тук (плюс четящите WinningWP получават 60% отстъпка с тях, тъй като те наистина са едни от най-добрите най-добре споделени WordPress хостинг доставчици наоколо (забележете: за подробно ръководство за това как да изберете най-добрите хостинг за WordPress, разгледайте това удобно ръководство.След като отидете на хостинг услуга, като SiteGround, и се регистрирате за основен уеб хостинг план (около $ 7 на месец), след това ще можете да отидете до администрацията на вашия уебсайт панел – който обикновено ще бъде система, наречена „cPanel“.

SiteGround cPanel - Снимка на екрана

Ако WordPress не е инсталиран автоматично, когато сте се регистрирали за вашия уеб хостинг план, погледнете в cPanel икона, наречена „Softacuous“, или в случая на SiteGround например: „WordPress Installer“. Това е minitool, който обработва вашата инсталация на WordPress. Тя ви позволява да попълните шепа полета за въвеждане, да зададете заглавието, описанието на уебсайта си, както и основните си данни за администраторския акаунт. След като натисне бутона Install, cPanel автоматично ще настрои чисто нова инсталация за WordPress. Всичко, което трябва да направите, е да седнете и да почакате малко.

Забележка: начинът, по който нещата работят с други доставчици на хостинг услуги, може да бъде малко по-различен. Винаги можете да се свържете с поддръжката и те ще се радват да ви помогнат или дори да инсталират WordPress за вас.

Сега, след всичко това, най-накрая получавате шанс да работите с вашия действителен WordPress сайт. Трябва да си признаем, че е малко по-сложно, отколкото със Squarespace.

За да започнете партито, отидете на http://YOURSITE.com/wp-admin.

Една от основните разлики между административния панел на WordPress и администраторския панел на Squarespace е с WordPress, вместо ръководство, подобно на обиколка, просто получавате табло, показващо всички различни опции и настройки.

WordPress Dash

Добро място за начало е като изберете дизайна на вашия сайт. Това може да стане, като отидете на Външен вид > Теми (от менюто вляво) и след като щракнете върху Добавяне на ново, което ще ви отведе в официалната директория с одобрени WordPress теми.

Теми на WordPress

Темите, които ще намерите тук, са безплатни. Честно казано, качеството в тази директория обикновено варира малко, така че може да се наложи да прекарате известно време, пресявайки всички тях, за да намерите тема, която наистина е подходяща за вашия сайт.

След като изберете тема, следващата стъпка е да разширите функционалността на вашия сайт (ако желаете) с помощта на приставки. Плъгините наистина са там, където WordPress идва самостоятелно: ви дава възможност да добавяте всички видове допълнителни функции – от списъци за електронна търговия до изскачащи известия и имейл съобщения за абонамент (и т.н. и т.н.)!

В този момент бихте могли да го наречете на ден, като поставите заедно рамката / оформлението на уебсайта си и започнете да вмъквате съдържание (т.е. думи и изображения и т.н.), за да получите нещата да изглеждат точно както искате..

Тъй като WordPress е проектиран основно като платформа за блогове, публикациите са основният тип съдържание, което предлага. В предния край на вашия сайт те се показват в обратен хронологичен ред. Страниците са по-статични (така да се каже), не показват дати и ви дават повече контрол върху това, което искате да покажете. Най-общо казано, това е страниците на вашия сайт, към които хората обикновено се свързват в навигационните менюта на своя сайт.

Ако всичко това звучи малко сложно, вероятно това е така. За да използвате WordPress в пълния си потенциал, ще трябва да прекарате известно време да преработвате сайта си, да експериментирате с плъгини и евентуално дори да променяте ръчно темата си (т.е. да редактирате нейния HTML и CSS.

Други функции на WordPress

 • 1000 хиляди безплатни и платени теми и дизайни (повече за това за минута)
 • 1000 хиляди безплатни и платени приставки за разширяване на основната функционалност на вашия сайт
 • Разширено управление на потребителите; чудесно, ако имате повече от един човек, който участва в сайта
 • Разширени способности за управление на съдържанието, с ревизии, вграждане в медии и други
 • Персонализирайте съдържанието си с помощта на разширени опции за стилизиране и ръчно редактиране на HTML
 • Интегрирана основна редакция на изображения
 • Интеграция на социалните медии, достъпна чрез приставки
 • SEO функции, достъпни чрез плъгини
 • Статистически данни за трафика, достъпни чрез приставки или външни инструменти
 • Безкрайни възможности за коригиране на начина, по който уебсайтът ви се държи и изглежда

Сега, нека да разгледаме кой печели в дизайна …

Опции за дизайн на квадратна зона

Squarespace предлага 25 (или толкова) красиви дизайни, за които да избирате. Всички те са оптимизирани за мобилни устройства и таблети, осигуряват добра четимост и е доста очевидно, че изграждането им отне много усилия.

Можете също да използвате множество теми в един уебсайт, което разширява още повече вашите възможности.

Основната сила на дизайните на Squarespace е тяхното качество и модерен външен вид. При Squarespace има голям шанс да успеете да намерите дизайн, който е в тон с актуалните тенденции и който няма да изглежда остарял след месец-два без много усилия (забележете: налични са буквално 10 000 хиляди различни дизайни за WordPress и намирането на идеален кандидат понякога може да се окаже трудно). Нещо повече – със Squarespace дизайните са разделени на категории, за да улеснят избора.

Категории квадрат

Опции за дизайн на WordPress

Що се отнася до количеството налични дизайни, WordPress е на крал. Има хиляди теми, достъпни само в официалната директория (в WordPress.org), както и хиляди други теми – безплатни и премиум – се пускат от независими разработчици и се предлагат през уебсайтове на трети страни през цялото време.

Това каза, че не всичко е с високо качество. Всичко за WordPress е с отворен код, което означава, че всеки може да започне да разработва своя собствена тема WordPress, ако желае. В резултат на това ще намерите стотици страхотни, невероятни теми – но също така ще намерите хиляди, които са просто посредствени или по-лоши. Отделянето на житото от плявата може да е трудно за неопитен потребител (забележете: опитахме се да помогнем малко, като съставим списък на надеждни доставчици на премиум тема тук.

Имайте предвид, че ако решите да получите платена тема, ще трябва да се свържете с хостинг акаунта си чрез FTP и да го качите ръчно (въпреки че това всъщност изобщо не е трудно, след като знаете как).

В края на деня WordPress все още печели по отношение на наличните дизайни. Да, някои от тях са глупави, но все още има много по-страхотни дизайни, налични за WordPress, отколкото има за Squarespace.

Плюсове на квадратното пространство & Против

Професионалисти:

 • Това е хоствано решение, което означава, че Squarespace се грижи за хостинга на вашия сайт. Не е нужно да се притеснявате за каквито и да е технически въпроси и можете просто да се съсредоточите върху създаването на съдържание и обслужването на вашата аудитория.
 • Той предлага впечатляващ набор от дизайни, които са оптимизирани за мобилни устройства и са групирани в няколко категории според предназначението им (т.е. бизнес, личен и т.н.). Всеки дизайн изглежда модерен и е в тон с актуалните тенденции.
 • Той има добър строител на сайтове, който ще ви преведе през целия процес на превръщането на вашия нов сайт в реалност.
 • Има хубав набор от вградени функции, които почти покриват целия спектър от изграждане на уебсайт (получавате блог, модул за електронна търговия, портфолио и т.н.).

Теми на квадратните пространства

Недостатъци:

 • Всъщност не запазвате пълен контрол над сайта си. Ако по някаква причина Squarespace постави под въпрос съдържанието на вашия сайт и реши, че не е в съответствие с техните указания, те могат да го свалят.
 • Повечето дизайни, налични при Squarespace, предполагат, че ще използвате привлекателни, висококачествени изображения като част от дизайна – например има големи фонови изображения и огромни заглавки на изображения. Това работи само ако вече имате на разположение такива изображения. Ако нямате, висококачествените изображения без възнаграждения имат своите етикети. Също така трябва да бъдете достатъчно дизайнерски съзнателни, за да се възползвате от подобни изображения и да можете да изградите окончателния си вид на вашия сайт въз основа на тях.
 • Възможностите по отношение на персонализирането на вашето съдържание са ограничени. Трябва да направите това, което платформата предоставя и не можете да направите много свои модификации.

Професионалисти на WordPress & Против

Професионалисти:

 • Платформата е безплатна и с отворен код.
 • Налични са хиляди дизайни / теми и хиляди плъгини.
 • WordPress е най-популярната система за управление на съдържанието в мрежата. Изчислено е, че близо 19% от всички уебсайтове работят на WordPress.
 • Като цяло е безопасна и сигурна платформа с чести актуализации.
 • Вие имате пълен контрол върху вашия уебсайт и неговото съдържание. Дори при екстремен сценарий, ако вашият хостинг доставчик реши да анулира вашия акаунт, все пак можете да вземете вашия сайт и просто да го копирате на друг доставчик. Накратко, вие сте единственият човек, който контролира.
 • WordPress има големи възможности за управление на съдържанието, когато става въпрос за грижа за вашите публикации, страници и друго съдържание. Можете също така да управлявате медии и всичко останало, което искате да публикувате на уебсайта си.

WordPress CMS

Против

 • Трябва да се погрижите за хостинг на вашия сайт чрез трета страна.
 • По-трудно е да намерите качествени дизайни / теми, които да са оптимизирани с равни части, модерни, функционални, удобни за мобилни устройства и като цяло добро изглеждащи.
 • Относително усилие е да разберете какво се случва в административното табло и откъде да започнете с работата на уебсайта си.
 • Само по себе си не получавате подкрепа. Винаги можете да отидете на официалните форуми за поддръжка, но няма гаранция, че някой ще отговори.
 • Няма истинско редактиране на WYSIWYG Можете да редактирате публикациите и страниците си в административния панел, но това не ви показва как всъщност ще изглеждат на сайта.

И така, кой от тях е по-лесен за използване? Квадратура или WordPress?

Лесна употреба

Както вече споменах, Squarespace е платформа, която е много лесна за употреба и наистина приятелски настроена за начинаещи. Създателят на сайтове осигурява приятно ръководено изживяване, така че ще бъдете поетапно през целия процес на създаване на уебсайта си. Не е необходимо предишно изживяване на сайтове или кодиране, за да се използва ефективно Squarespace.

На всичкото отгоре вие ​​получавате и достъп до поддръжка 24 часа в денонощието – така че без значение какви трудности бихте могли да се сблъскате, винаги можете да се свържете с някой, който ще ви отговори.

Оценка за лесна употреба: 10/10

Лесно използване на WordPress

Нека разделим това на две точки: лекотата на изграждане на уебсайт и лекотата на стартиране на уебсайт.

Нека започнем със стартирането на вашия сайт. Изпълнението на ежедневните задачи, свързани с работата на уебсайт, е повече от лесно. WordPress е изключително приятелски настроен, когато става въпрос за създаване на нови части от съдържание (публикации или страници) и управление или редактиране на тези, които сте изградили в миналото.

Когато става въпрос за първата точка обаче, това не е толкова просто. Направете вашия уебсайт да изглежда и изпълнява точно така, както искате, ще изисква известно време, отдаденост и умения. Има много неща, които влизат в изграждането на качествен WordPress сайт, а някои от тях просто не могат да бъдат пропуснати – като получаване на правилния набор от плъгини. Като цяло, ако сте начинаещ, конфигурирането на вашата инсталация на WordPress може да бъде предизвикателство.

Оценка за лесна употреба: 8/10

И така накрая: победителят?

Колкото и да мразя да казвам това … зависи.

За някои ситуации WordPress е значително по-добър от Squarespace, а за други това е Squarespace, който излиза отгоре.

За да ви дам най-точния отговор, който мога, нека поговорим за това кой тип потребител би бил идеален за Squarespace vs. кой би бил идеален за WordPress.

Кой трябва да използва Squarespace?

Начинаещи, които искат да създадат уебсайт сами, но нямат много технически познания за изграждането на сайтове.

Squarespace е много удобен за потребителя, интуитивен и предлага разнообразие от красиви дизайни, които са оптимизирани по предназначение. Платформата може да се използва без значение дали имате нужда от личен или бизнес уебсайт.

Кой трябва да използва WordPress?

Потребители, които искат да имат повече свобода в изграждането на уебсайта си, които имат някои технически познания и не се страхуват да научат поне малко HTML (и възможно дори CSS).

В крайна сметка това е решението, което ви дава повече контрол и повече възможности, що се отнася до външния вид и функционалността на вашия сайт. В същото време обаче трябва да сте готови да инвестирате времето си в изучаването на платформата и начина, по който тя работи.

Забележка: В случай, че се интересувате: за списък с големи имена, използващи WordPress, вероятно ще разпознаете, разгледайте бързо този друг наш пост.

Обобщаване…

По отношение на свободата, потенциала, контрола и общността: WordPress е ясният победител! И разбира се, що се отнася до блоговете, всъщност няма сравнение: WordPress печели ръцете надолу (в края на краищата това е, което WordPress първоначално е създаден). WordPress обаче изисква известна степен на ангажираност, за да се научите да използвате, техническо ноу-хау за настройка и понякога може да отнеме малко време за актуализиране и поддръжка. Squarespace, от друга страна, също има много неща за това и ако наистина просто искате сравнително прост уебсайт, който е бърз и лесен за настройване, това може да бъде по-добрият вариант – поне първоначално.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me