Какво е поддомейн? И как да създадете такъв? (2020)

Сделки с WordPress


„Какво е поддомейн?“ Може да попитате. Е, най-популярното определение е „подмножество на по-голямо име на домейн“. Но това не звучи много като английски, нали??

Нека улесним разбирането с пример. Първо, стандартно име на домейн:

Стандартно име на домейн

Както можете да видите, нормалното име на домейн има няколко компонента към него. Двете най-значими от тях са:

 • TLD – Домейн от най-високо ниво – който също често се нарича разширение на домейн. Тази част е ваш познат .com, .net, .org или каквото друго е вашето разширение на домейн.
 • SLD – Домейн от второ ниво – това е частта, която можете да изберете, когато регистрирате новото си име на домейн, и е вашият уникален идентификатор на име на домейн.

Сега ето отговорът на въпроса ви „Какво е поддомейн?“

Какво е поддомейн

По номинална стойност е много подобно. Основната разлика с него е една допълнителна дума вляво от SLD на домейна (в нашия пример, блог). Тази допълнителна част е вашият поддомейн идентификатор.

И така, a поддомейнът е вид име на домейн, което е част от по-голямо име на домейн. Или, както някои хора обичат да го наричат, a subdomain е доменна област на по-голям родителски домейн.

Два въпроса с това: Защо и как?

Да започнем с първото:

Защо може да се нуждаете от поддомейн

„Какво е поддомейн?“ Е едно, но защо ще ви трябва?

Най-често срещаният сценарий, при който се използва поддомейн, е да организирате или разделите уеб съдържанието в секции. Значението на поддомейните е чудесно, когато искате да създадете отделен каталог със съдържание, което да обслужва различна цел от това, което е в основния ви домейн.

На практика създаването на нов поддомейн обикновено включва стартиране на нов уебсайт в този поддомейн – уебсайт, който е повече или по-малко отделен от основния ви сайт (този под основния ви домейн).

Ето някои популярни примери за това, какви поддомейни се използват за:

 • Стартиране на отделен магазин за електронна търговия, който не е в основния ви уебсайт. Например „Винарната на Джо“ може да иска да направи магазина си достъпен под store.joeswinery.com, докато основният им уебсайт остава на joeswinery.com.
 • Стартиране на блог в blog.YOURDOMAIN.com.
 • Стартиране на форум, за да могат вашите клиенти или аудитория да взаимодействат помежду си на forum.YOURDOMAIN.com.
 • Създаване на допълнителна езикова версия на вашия уебсайт на es.YOURDOMAIN.com.
 • Създаване на подсекции на вашия уебсайт за различни сегменти от посетители въз основа на тяхното местоположение. Например, ако опитате да посетите Craigslist, докато сте във Филаделфия, ще бъдете автоматично пренасочени към philadelphia.craigslist.org.

Това са само някои от възможностите и този отличителен характер на поддомейни ги прави идеални за създаване на нови уебсайтове, които изглеждат сякаш адресите им са оригинални.

Идеята е да използвате поддомейни само когато имате достатъчно съдържание, за да попълните всеки от тях. Или като алтернатива, когато имате съдържание или части от вашия бизнес, които заслужават собствено пространство – например Nike има цял отделен раздел, посветен на кариерата на jobs.nike.com.

Като цяло, използването на поддомейни в ситуации като горното прави нещата по-ясни за посетителя. Например, те ще знаят този магазин.YOURDOMAIN.com е мястото, където могат да закупят вашите продукти.

И накрая, когато вече не се нуждаете от поддомейна, можете просто да го изключите с няколко кликвания и да пренасочите целия трафик към основния си домейн.

Как да създадете поддомейн

След като регистрирате стандартно име на домейн, има две части към процеса на създаване на нов поддомейн:

 1. Създаване с поддомейн, който искате да създадете.
 2. Активирайте го и след това го пренасочвате към нов ваш уебсайт (или към трета страна).

№1 е по-простият етап. По принцип всичко, което трябва да направите, е да измислите кратък поддомейн, който да отговаря на вашата цел.

По принцип поддомейнът може да се състои от произволен брой буквено-цифрови символи (a-z, A-Z, 0-9) и тирета (разрешено, ако са заобиколени от други знаци или цифри), без интервали. Но това варира при различните регистратори на домейни, така че е най-добре да проверите двойно с вашите.

Като алтернатива можете да отидете за един от популярните поддомейни, като споменатите по-горе: Магазин, блог, езици (като es), местоположения (като филаделфия), форум, събития, общност, помощ, новини и работни места.

№ 2 може да бъде малко по-сложен. Това е така, защото за да извършите процеса, не само трябва да активирате самия поддомейн, но и да го насочите някъде в мрежата. Това някъде може да бъде:

 • раздел от съществуващия ви уебсайт
 • напълно нов ваш уебсайт
 • уебсайт или URL адрес на трета страна.

Точните стъпки обикновено са различни в зависимост от вашия регистратор на домейн и / или уеб хост. Едно е сигурно обаче: Нещата ще бъдат много по-лесни, ако сте с една и съща компания както за името на вашия домейн, така и за хостинг, ние говорим за това тук. Това е така, защото обикновено можете да извършите цялата настройка в рамките на един потребителски панел, докато когато имате своя домейн и хостинг се обработва от отделни компании, трябва да преминете през необходимите предложения с всяка.

Ето някои връзки, които насочват към конкретни указания въз основа на регистрираното от вас име на домейн:

 • Търсене на име → щракнете тук
 • GoDaddy → кликнете тук
 • Enom → щракнете тук
 • OVH → щракнете тук
 • 1and1 → щракнете тук
 • SiteGround → щракнете тук
 • HostGator → кликнете тук

И накрая, ето няколко често задавани въпроса около темата за поддомейните:

Често задавани въпроси, свързани с „Какво е поддомейн?“

„Каква е разликата между поддомейн и име на домейн?“

 • Името на домейн е основният адрес на вашия уебсайт в интернет (например YOURDOMAIN.com).
 • Поддомейнът е име на „домейн“, което е под името „родителски домейн“ (например blog.YOURDOMAIN.com). Не можете да имате поддомейн без основно име на домейн над него.

„Трябва ли да купя име на домейн, за да мога да задавам поддомейн?“

 • Да. Можете да създадете поддомейн само под стандартно име на домейн, което вече притежавате.

„Колко поддомейни мога да създам за основното си име на домейн?“

 • Това зависи от вашия регистратор на домейн. С GoDaddy например можете да създадете до 100 поддомейни на име на домейн.

„Трябва ли да плащам за нови поддомейни?“

 • Най-често не, но това зависи от вашия регистратор на домейни.

„Мога ли да създам отделен, нов уебсайт в поддомейн?“

 • Да. Това всъщност е най-често срещаният сценарий.

„Мога ли да насоча поддомейн към отделно съдържание на текущия си уебсайт?“

 • Да. Това е потенциално чудесен начин да поставите прожектор на най-важните си части от съдържанието.

„Www“ е поддомейн?

 • Технически, да. Но това е специален тип поддомейни, които обикновено сочат точно същия уебсайт като основното име на домейн. Например www.winningwp.com е същото като winwp.com.

Значи там го имате! Това е отговорът ни какво е поддомейн и как да го създадем. Ако имате нужда от нещо изяснено, не се колебайте да ни ударите в коментарите. Освен това, ако искате да научите повече за имената на домейни, разгледайте и другите ни публикации от тази серия.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me