Какво е име на домейн? – Пълно и лесно за разбиране обяснение!

Сделки с WordPress


Какво е име на домейн? В най-простото определение, a име на домейн е адресът на вашия уебсайт в интернет.

Въпреки това, докато технически коректният – най-добрият вид правилен – всъщност има много повече от историята, която трябва да знаете!

Първо, силата на имената на домейни надхвърля способността им да „адресират уеб сайтове в мрежата“. Всъщност изборът на правилното име на домейн може да има много сериозно влияние върху успеха на вашия уебсайт – и следователно – успеха на вашата марка.

Но да започнем с техническите подробности за това какво е име на домейн (някаква част се нуждаем от тази част, за да обясним тези други неща).

Какво е име на домейн от техническа гледна точка?

Както споменах по-горе, име на домейн е адресът на вашия уебсайт в интернет. Пример А:

Какво е име на домейн

С други думи, ако искате да намерите своя път към WinningWP, всичко, което трябва да направите, е да запалите уеб браузъра си и да поставите адреса на сайта – името на домейна winwp.com – в адресната лента.

Но има много по-готини неща под капака с имена на домейни, така да се каже.

На първо място, име на домейн се състои от две части:

SLD и TLD

SLD (домейн от второ ниво): Когато регистрирате името на вашия домейн, тази част може да се състои от произволен брой буквено-цифрови знаци (a-z, A-Z, 0-9) и тирета (разрешено, ако са заобиколени от други знаци или цифри). Не са разрешени интервали.

Например, ако вашият бизнес се нарича допълнителна вечеря на Джо, може да искате да направите своя SLD joesextradiner.

TLD (домейн от най-високо ниво): В миналото тази част се използва за посочване на целта на цялото име на домейн или на субекта, към който принадлежи домейнът. Има само ограничен брой TLD, от които можете да избирате (не можете да въведете свой собствен, както можете с SLD).

Най-популярните TLD, които можете да избирате, заедно с първоначално предвидените им цели, са:

 • .com – всички търговски цели
 • .org – организации (често с нестопанска цел)
 • .мрежови проекти (каквото и да означава това)
 • .edu – образователни институции
 • .gov – правителството на САЩ
 • .biz – всичко бизнес
 • .инфо – универсален

В момента обаче никой не обръща твърде много внимание на предвидените цели за TLD и със сигурност никой не ви принуждава да използвате .org, когато стартирате уебсайт с нестопанска цел. Няма правила, които трябва да спазвате, когато избирате TLD – можете отидете с каквото ви се струва добре бъдещия ви уебсайт. Като се има предвид, освен при изключителни обстоятелства, вече не е възможно да получите ръцете си в .gov или .edu домейни.

В крайна сметка обаче всичко, което всеки иска, е .com: Това е най-разпознаваемият и най-престижният TLD.

Освен това има и стотици местни / регионални TLD, като например:

 • .uk – за Обединеното кралство
 • .ca – Канада
 • .pl – Полша
 • .то – Италия
 • и т.н..

Можете да помислите да използвате някое от тях вместо .com, ако уебсайтът ви ще работи само локално. (Забележка: Винаги се старайте да притежавате .com възможно най-добре – предимно защото много хора ще приемат, че вашето име на домейн е .com, когато го въвеждате в уеб браузъра си, но и защото не искате вашият сайт да бъде объркан с друг. След това можете да пренасочите .com към алтернативния домейн, който сте избрали.)

Само за да обобщим тази част от нашия отговор на това, което е име на домейн:

SLD и TLD, когато се комбинират, съставят пълното име на домейн. И така, за сайта, който четете в момента: winwp е SLD, com е TLD и заедно имаме winwp.com като пълно име на домейн.

Но какво е „вътре“ в това име на домейн под капака?

Радвам се, че попитахте.

Името на домейн е удобен указател, който позволява на посетителите да намерят вашия сайт в дълбините на мрежата.

Мислете за това по този начин:

Вашият дом – вашият действителен дом – може да се намира безпроблемно чрез своите географски координати. Например, някои хора живеят с 38.8977 ° с.ш., 77.0365 ° с. Но тази форма на адрес е трудно запомняща се, така че вместо това сме склонни да използваме 1600 Пенсилвания авеню (известен още като Белият дом).

Използваме опростения адрес на улицата, само за да можем по-бързо да разберем местоположението и да не се налага да прекарваме време в измисляне на физическите координати.

Донякъде е същото с имената на домейни. Под капака имената на домейни сочат конкретни IP адреси: Реалните цифрови адреси на места в мрежата. Така че, всеки път, когато някой се опита да посети даден уебсайт, неговият уеб браузър взема името на домейна и го превежда в абсолютен уеб адрес – IP адреса на сървъра, където се съхранява уебсайтът. След това извлича уебсайта от този сървър. Добро умно, нали??

Ето пълно изрязване – „не пазете обяснение за всичко, което е в адресната лента на браузъра ви:

пълен URL адрес

Добре, нека спрем дотук с техническите неща. За сега не ни трябва повече, за да разберем какво е име на домейн.

Вместо това нека поговорим за:

Колко важно е правилното име на домейн?

От една страна, име на домейн е интернет адрес … като, голяма работа, нали? Както и да е.

Но да спрем за малко, защото не всички имена на домейни са създадени еднакви. С други думи, изборът ви на име на домейн може да окаже сериозно влияние върху уебсайта Ви (и бъдещия успех на вашата марка. Не можете просто да изберете какъв домейн ви хрумне и да го направите възможно най-бързо..

За да обясним това, нека започнем някъде другаде … В Ню Йорк. И моля ви, ме дръжте с мен. Всичко това ще има смисъл само за минута.

Има паркинг на Central Park West, близо до West 100th Street. Той просто седи там, заемайки място – ценно NYC пространство, т.е. Многократно са предлагани милиони за тази малка ивица земя – всеки предприемач в NYC и кучето им биха искали да я купят и да построят нещо ново.

Но никой не продава. И не защото прави добри пари като паркинг. Не става.

Всичко е за адреса. Central Park West е несъмнено най-ценният адрес, който можете да имате в Ню Йорк. Единствената причина паркингът все още е, защото позволява на двете сгради точно зад него да се наричат ​​382 Central Park West и 392 Central Park West.

Погледнете ги, те никъде не са на Централния Парк Запад, но тъй като между тях няма нищо, това е някак законно:

сгради

С други думи, хората, които живеят в тези две сгради като техния Central Park West адресират толкова много, че отказват да ги раздадат – дори в замяна на милиони долари пари на разработчици. Смешно, нали?

Тук влизат в игра имената на домейни на уебсайтове.

И така, какво е име на домейн от тази гледна точка? По принцип наличието на добро име на домейн е еквивалент на интернет като адрес на Central Park West.

Името на домейн не е само някакъв адрес в мрежата, в смисъл, че можете да изберете какъвто и да е домейн и дори няма да забележите никакво въздействие.

Не, вие искате да получите най-добрия възможен домейн за вашия бизнес! Искате да звучи добре, да се чувствате добре, да съобщавате за какво се занимава вашият бизнес, да бъде лесно запомнящо се и т.н. Когато е избран правилно, име на домейн ви дава великолепие, разпознаваемост, завист на хората, по-добра откриваемост чрез Google и вероятно и други по-малко преки ползи също.

Така че, когато е време да изберете свой собствен домейн, помислете само за всички, които живеят в 392 Central Park West. Помислете колко много означава адресът – правилният адрес. Вашият уеб адрес трябва да означава също толкова за вас.

И накрая: Необходимо е всъщност да изберете – и да закупите – страхотно име на домейн? Ето наше пълно ръководство за всичко, което трябва да знаете!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me