Каква е разликата между уебсайт и име на домейн?

Сделки с WordPress


Условия като домейни, сървъри и хостинг се прехвърлят ежедневно сред уеб разработчици и дизайнери, но ако никога досега не сте притежавали уебсайт, измислянето им може да бъде повече от малко объркващо. Не се притеснявайте обаче: „Каква е разликата между уебсайт и име на домейн?“ Е много често срещан въпрос.

Нека да изясним това, като започнем с просто обяснение, изрязване и запазване:

Разликата между уебсайт и име на домейн

Разликата между уебсайт и име на домейн.

Ето една по-задълбочена тема по темата:

 • Име на домейн е форма на интернет адрес, който най-често се използва за идентифициране на уебсайтове и имейл адреси. Например името на домейна на този уебсайт е winwp.com и ако имате акаунт в Gmail под, например, [email protected], тогава gmail.com е името на домейна.
 • Уебсайт е това, което хората виждат, когато въвеждат име на домейн в уеб браузърите си – това е колекцията от страници, файлове, данни и изображения, които съставят крайния продукт, който се вижда на екрана.

Можете да мислите за уебсайт като файл с документи – сходен с физически файл, който ще съхранявате в картотека. Един файл с документи обикновено се отнася до една – повече или по-малко сложна тема. Състои се от редица индивидуални документи (рядко само един), снимки, таблици и какво ли още не. До известна степен уебсайтът е онлайн версията на това. В този сценарий името на домейн е просто как можем да намерим този документ.

И, извинявай, трябва да се извиня. Уебсайтовете са доста сложни, що се отнася до техническата им структура под капака, и наистина няма не скучен начин да се говори за всички специфики на това.

Основното нещо, което трябва да запомните, е, че не е необходимо да имате пълно разбиране за това как работят всички тези елементи, за да стартирате и след това управлявате уебсайт за вашия бизнес или кауза. Точно както не е нужно да сте автомобилен механик, за да се научите как да управлявате кола.

С две думи, ако има само едно нещо, което ще запомните от тази статия, нека това бъде:

Имената на домейни са уеб адреси, използвани за достъп до уебсайтове в интернет.

И ако искате да научите повече, ето раздел с често задавани въпроси, който се задълбочава малко повече в разликите между уебсайт и име на домейн:

ЧЗВ

„Какви видове имена на домейни има?“

До преди няколко години имаше само шепа типове домейни. По традиция можете да получите: A .com, .net, .org, .biz, .info, плюс редица локализирани домейни (например .it за Италия, .co.uk за Обединеното кралство и т.н.).

Между другото, тези суфикси на домейни – като .com – се наричат ​​домейни от най-високо ниво или кратки TLD.

В наши дни обаче има почти неограничен брой TLD, за да избирате. Можете да получите неща като .blog, .wedding и дори .pizza. Така например вашето име на домейн може да бъде John-and-Gloria.wedding.

Когато става въпрос за частта, която идва преди TLD – за нас това е WinningWP – тя може да бъде всичко, което пожелаете, при условие че все още не е взето и че се състои от буквено-цифрови знаци (az, AZ, 0-9) и тирета само.

„Как да получа име на домейн?“

Можете лесно да закупите име на домейн, като отидете на един от популярните регистратори на имена на домейни.

Тези компании ще регистрират име на домейн от ваше име и ще ви го предоставят за годишно плащане от около 10 долара.

Препоръчваме тези два регистратора:

 • GoDaddy
 • Namecheap

И в случай, че се чудите … Не, няма значение от кой регистратор сте решили да закупите домейна си. Всички те могат да ви продадат всеки домейн, който е на разположение.

„Как работят имената на домейни?“

Както казах по-рано, имената на домейни се използват главно за достъп до уебсайтове.

Те правят това по доста умен начин.

Имената на домейни не са как компютрите и компютърните мрежи да следят всичко, което има в мрежата. За това те използват по-конкретни числови адреси, наречени IP адреси, или IP адреси за кратки.

Пример за IP: 23.57.40.37

Въпреки това, както си представяте, тези IP адреси не са много човешки. Например, знаете ли, че IP адресът по-горе сочи уебсайта на Белия дом?

Разбира се, че не си. Ето защо използваме имена на домейни, за да улесним живота си.

Така че, за да разбиете процеса, всеки път, когато въведете име на домейн в адресната лента на браузъра, това име на домейн се взема от най-близкия сървър на имена на домейни и се декодира във физически IP адрес. Това ще посочи конкретния уебсайт, до който искате да получите достъп. Кокетно, нали?

Ако искате да научите повече за вътрешната работа на имената на домейни, можете да разгледате тази статия.

„Може ли да съществува име на домейн без уебсайт и обратно?“

 • Име на домейн без уебсайт? Сигурен. Можете например да използвате името на домейна си само за да имате страхотен имейл адрес, като j[email protected]
 • Уебсайт без име на домейн? Не точно. Е, технически може, но не е много полезна настройка и не се практикува за друга цел освен за уебсайтове в средна разработка, местни уебсайтове или тестови проекти.

„Каква е разликата между уебсайтове и уеб страници?“

Уебсайтът е една „страница в мрежата“, докато уебсайтът е пълният набор от уеб страници, налични под едно име на домейн.

 • Това, което четете в момента, е уеб страница.
 • Всичко, което е достъпно под WinningWP.com, е нашият уебсайт.

„Как мога да стартирам уеб сайт бързо (и лесно)?“

За да стартирате уебсайт, се нуждаете от три неща:

 • име на домейн
 • хостинг акаунт
 • уебсайт софтуер, който ще управлява цялата работа.

Тук съм може би малко пристрастен, но препоръчвам да използвате WordPress. Това е най-популярният и най-универсален софтуер за уебсайтове на пазара. Най-доброто от всичко е, че може да се използва, дори ако нямате опит с изграждането на уебсайтове. За повече информация вижте нашите ръководства за начинаещи към WordPress.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me