Каква е разликата между име на домейн и уеб хостинг?

Сделки с WordPress


Каква е разликата между име на домейн и уеб хостинг? Това е много често срещан въпрос за всеки, който мисли да създаде собствен уебсайт – и с право.

Имената на домейни и уеб хостингът вървят много добре – всъщност едното рядко съществува без другото, върви заедно като бургер и пържени картофи.

По същество, ако сте от типа човек, който мисли да получи име на домейн, в 100% от случаите – да 100% – ще се нуждаете и от уеб хостинг.

Но да започнем с отговора на първия ни въпрос.

Разликата между име на домейн и уеб хостинг в ядка

 • Име на домейн е адресът на вашия уебсайт в мрежата. Той идентифицира уебсайта и позволява на хората да го намират чрез своите Chromes или Firefoxes.
 • уеб хостинг (или уеб хост, или уеб сървър, или просто хостинг) е мястото, където се съхраняват файловете на вашия уебсайт (и всички данни на вашия уебсайт) и откъде могат да бъдат достъпни посетителите на вашия уебсайт. Най-често уеб сървърът е специализиран тип компютър.

По принцип, когато посетител постави името на домейна на вашия уебсайт в прозореца на уеб браузъра, това име на домейн се взема и декодира, за да разбере към кой конкретен уеб хост (уеб сървър) посочва. След като това е направено, уебсайтът се показва на посетителя.

Това със сигурност няма да е изненада, но мрежата е доста сложно създаване, а домейните и хостингът са само малка част от по-голям пъзел. За щастие на всички, наистина не е нужно да сте експерт по тези неща, за да можете да създадете уебсайт за вашия бизнес и да го покажете на света.

Само за да подчертая основната разлика между име на домейн и уеб хостинг още веднъж:

 • Имената на домейни са как адресираме уебсайтове в мрежата.
 • Уеб хостингът е мястото, където поддържаме тези уебсайтове.

Ако искате да научите повече, ето някои често задавани въпроси относно разликата между име на домейн и уеб хостинг:

ЧЗВ

„Какво е име на домейн, наистина?“

Както споменах, име на домейн е адресът на вашия уебсайт в интернет. Но има още какво да открием тук.

Има два основни начина, по които можем да разбием какви са имената на домейни:

1. Имената на домейни са вид указател, който позволява на нас – хората – да имаме достъп до нещата в мрежата по-лесно.

Както споменах по-горе, когато посетител постави името на домейна на вашия уебсайт в прозореца на уеб браузъра, това име на домейн се взема и декодира, за да разбере какъв конкретен адрес на уеб хоста представлява.

Този конкретен адрес на уеб хост се нарича IP адрес (или IP).

Така че в този случай използваме имена на домейни, за да посочим къде искаме да отидем в мрежата, а след това компютрите вземат тези имена на домейни и ги превеждат в действителни IP адреси, за да разберат какво имаме предвид.

В тази светлина име на домейн е:

 • по-удобна за човека версия на IP
 • уникален идентификатор, който можете да изберете да представите вашия уебсайт по завладяващ начин.

Ако искате да научите повече за IP-адресите и как адресирането на нещата в мрежата работи, щракнете тук.

2. Имената на домейни се състоят от два основни компонента.

Разгледайте домейна на този сайт – winwp.com

 • Winwp част е това, което се нарича домейн от второ ниво (SLD). Когато регистрирате вашия домейн, можете да направите тази част каквато желаете – всяка последователност от буквено-цифрови знаци (a-z, A-Z, 0-9), тирета или думи – но без интервали.
 • Общата част е това, което се нарича домейн от най-високо ниво (TLD). Не можете да изберете това свободно, както можете да използвате SLD – има ограничен набор от налични TLD. Най-популярните са com, net, org, co, а също и редица регионални, като co.uk (за Великобритания), ca (за Канада) и т.н..

За да научите повече за това какво е име на домейн, щракнете тук – ние имаме отделно ръководство точно за това.

„Как да получа име на домейн?“

Име на домейн може да бъде закупено, като отидете на това, което се нарича регистратор на име на домейн.

В повечето случаи име на домейн ще ви струва около 10 долара годишно. След всяка година (или след всеки две години, в зависимост от първоначалната ви покупка) домейнът трябва да бъде подновен.

Най-популярните регистратори на имена на домейни и препоръчаните от тях са:

 • GoDaddy
 • NameCheap

„Има ли значение кой регистратор на домейни да избера?“

Не. Няма ситуации, при които някои домейни са достъпни само с един регистратор, но не и с другия.

Всеки регистратор на домейни може основно да ви продаде едни и същи глобални домейни.

Едно предупреждение: Моля, обърнете внимание на думата глоба в горния параграф. В някои ситуации, ако искате да закупите локален домейн – например pl домейн за Полша – може да се наложи да отидете до местен регистратор на имена на домейни, действащ в страната, която ви интересува.

В повечето случаи отново GoDaddy или NameCheap ще работят добре.

„Какво е уеб сървър? И как всъщност работи уеб хостингът? “

Строго погледнато, уеб сървърът много прилича на стандартен компютър – този, който имате вкъщи (макар и много по-преднамерен).

 • Първо, той е включен и се свързва с интернет 24/7/365.
 • Второ, той е пригоден да съхранява и обслужва уебсайтове. Не можете да играете Call of Duty или да гледате филм по него – той е само за уебсайтове. Под капака, уебсайтът ви е в основата на куп файлове и данни, така че се нуждае от място, където може да се съхранява безопасно.

Имайки предвид това, има различни видове уеб хостинг платформи въз основа на вашите изисквания и вида на уебсайта, който искате да хоствате:

 • Споделени хостинг платформи – където споделяте сървърна машина с други клиенти на хостинг фирмата.
 • Специализирани хостинг платформи – където получавате цяла машина за себе си.
 • Специализиран хостинг на WordPress (независимо дали е споделен или посветен или нещо средно) – където трябва да поставите вашия сайт на машина, която е оптимизирана да управлява само уебсайтове на WordPress. Това всъщност е видът хостинг, който обикновено препоръчваме.

Искате ли да научите повече? Имаме страхотна публикация, която навлиза малко по-дълбоко в уеб хостинга и различните видове – проверете го тук.

„Как да получа уеб хостинг?“

Най-удобният начин да получите ръцете си в уеб хостинга е да закупите хостинг абонамент от реномирана хостинг фирма.

В този ден и възраст, не е задължително да купувате физически сървър от никого, за да можете да хоствате вашия уебсайт. Наемането на малко хостинг пространство е много по-удобно за потребителите – и много по-евтино.

Някои от основните хостове, които препоръчваме за сайтове на WordPress, са:

 • WP двигател
 • Медиен храм
 • SiteGround

„Виждам компании, предлагащи едно и също име на домейн и хостинг в един пакет, трябва ли да получа това?“

Има редица компании, които ще ви предложат целия пакет WordPress под един покрив, така да се каже. Това, което получавате е:

 • име на домейн
 • хостинг план
 • (по избор) WordPress предварително инсталиран на сървъра и всичко е свързано и готово за стартиране.

Както вероятно можете да разберете, получаването на вашето име на домейн и хостинг от подобна компания е много по-удобно от получаването на отделни „компоненти на уебсайта“ отделно.

В повечето случаи фирма, предлагаща пакета, ще се справи с всичко, свързано с настройката му и ще ви позволи да получите своя (празен) уебсайт на WordPress онлайн възможно най-скоро, като по същество не е необходима работа, свързана с техник / сървър от ваша страна.

Някои от лидерите, предлагащи пакети като този, включват:

 • SiteGround
 • Медиен храм
 • GoDaddy
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me