Как да регистрирате чисто ново име на домейн – Лесно ръководство за употреба „Как да“

Сделки с WordPress


„Как мога да регистрирам собствено име на домейн?“ Е много често срещан въпрос за всеки, който едва започва работа в света на домейни, хостинг и уебсайтове. Ето отговора ви стъпка по стъпка:

 1. Решете името на домейна, което искате.
 2. Проверете дали е на разположение.
 3. Изберете регистратор на домейн – компанията, която ще регистрира домейн от ваше име.
 4. Закупете вашия домейн.

Нека да разгледаме какво точно включва и как да постигнем всяка стъпка.

„Как мога да регистрирам собствено име на домейн?“

(Забележка: Ако не сте сигурни какво е име на домейн, вижте нашето ръководство тук.)

Стъпка 1: Вземете решение за името на домейна, което искате

Няма много технически правила или ограничения, когато става въпрос за получаване на име на домейн. По принцип можете да се регистрирате който и да е име на домейн, стига:

 • не е взето от никой друг – наличен е
 • тя се състои само от буквено-цифрови знаци (a-z, A-Z, 0-9) и тирета – не можете да използвате интервали.

И технически погледнато, това отваря безкрайно много възможности за вас. Не всички имена на домейни обаче са създадени еднакви.

Първо, не трябва да мислите за имена на домейни като само за интернет адреси. Има толкова много от историята …

Доброто име на домейн трябва да има следните четири черти:

1) Правилното разширение на домейна (или TLD)

Когато регистрирате име на домейн, можете да изберете от диапазон от TLD (известни като имена на домейни от най-високо ниво или разширения на домейн). Наред с други можете да избирате от: .com, .net и .org.

Общото правило обаче е да се стремите към .com – най-популярният TLD – освен ако не оперирате на местен пазар, различен от САЩ, в този случай можете да се свържете с местен, основан на държава TLD (напр. това за Италия, .ca за Канада).

И накрая, освен тези TLD, базирани на страни, сега имаме достъп и до стотици персонализирани TLD. Например, сега можете да получите .pizza, .love, .life, .shop или .blog.

Забележка: Няма значение от техническа гледна точка кой домейн TLD сте избрали. Повече или по-малко, това е само допълнителен намек за посетителите ви за какъв тип уебсайт управлявате. Например, ако успея да получа домейн .food, това вероятно означава, че сайтът ще има нещо общо с храната.

(Научете повече за разширенията за имена на домейни – TLDs – тук.)

2) Лесно запаметяване

Името на домейн не може да бъде твърде дълго или твърде сложно. Като цяло, колкото по-кратко е толкова по-добре.

Едно нещо, което можете да направите, е да си представите изписването на вашия домейн по телефона на някого. Ако е трудно да изпишете, също ще е трудно да запомните.

3) Ясно

Колкото повече вашето име на домейн разкрива за вашия бизнес, толкова по-добре. В 99% от случаите вашият домейн трябва да бъде версия на името на вашия бизнес, когато е налице.

4) Законно да притежавам

Когато регистрирате име на домейн, е възможно случайно да се наруши нечия запазена марка. Например, ако по някакво чудо сте се хванали на cocacola.blog, това би ви създало много юридически проблеми. Винаги е добра идея да се уверите, че името, което планирате да регистрирате, не нарушава търговски марки. Най-лесният начин да проверите това е просто да търсите думите, които ви интересуват.

На този етап можете да излезете с две до пет имена на домейни, които смятате за потенциално страхотни за вас / вашия бизнес.

Ето моя кратък списък като пример (тъй като в това ръководство ще илюстрирам нов домейн за себе си, за да илюстрирам процеса):

 • cavemanrecipes.com
 • cavemanrecipes.eu
 • caveman-recipes.com

Стъпка 2: Проверете дали вашето име на домейн е налично

Сега, когато имате своя списък с предпочитани домейни, е време да видите кои от тях са действително налични – т.е. още не сте били регистрирани от някой друг.

Има много места, където можете да проверите това, но далеч любимият ми инструмент е DomainTyper.

domaintyper

Това, което е чудесно за този инструмент е, че той ви казва дали един домейн е достъпен веднага щом започнете да го въвеждате.

Ето как използвате инструмента:

1. Започнете да пишете вашето име на домейн:

domaintyper демонстрация

2. Уверете се, че TLD, който ви интересува, е в списъка. Ако не, добавете го, като кликнете върху бутона „добавяне“:

добавете TLD

3. Вземете решение за име на домейн, което е достъпно. Предполагам, че ще отида с cavemanrecipes.eu.

Стъпка 3: Изберете регистратор на домейни

След като знаете какво име на домейн искате да се регистрирате и знаете, че е достъпно, можете да отидете до вашия регистратор на домейн по избор и да закупите домейна.

Както споменах в началото, регистратор на домейни е компания, която може да регистрира име на домейн от ваше име и след това да ви даде пълен достъп до този домейн.

Има много – много! – на регистраторите на домейни там и зависи от вас да решите с кой искате да работите. В по-голямата си част обаче няма голяма разлика между тях – както в, можете да закупите всяко име на домейн от всеки регистратор, с едно малко изключение …

Ако искате да отидете с местен домейн, като например, cavemanrecipes.it, тогава може да искате да го купите от местен регистратор на домейни в Италия (в случая). Същото важи и за повечето други страни.

Като изключим това, най-популярните глобални регистратори включват:

 • Namecheap
 • GoDaddy
 • Name.com
 • Domain.com
 • OVH – най-добра цена за страни от ЕС.

Всяка от тези компании има малко по-различен потребителски интерфейс, но това, което получавате в крайна сметка, е едно и също – лъскаво ново име на домейн.

Любимият ми регистратор в този списък е Namecheap за международни домейни и OVH за домейни в ЕС.

Стъпка 3.1: Планиране за стартиране на уебсайт на WordPress?

Преди да продължим по-нататък, има още едно нещо, което трябва да вземете предвид, когато избирате регистратор.

Ако знаете със сигурност, че вашата крайна цел е стартирането на уебсайт на WordPress (използвайки новия ви домейн), тогава трябва да помислите за получаването на самото име на домейна и вашия уеб сървър от същата компания.

Това масово опростява цялата настройка. И в повечето случаи можете да накарате уеб хоста да конфигурира всичко за вас – свържете името на домейна си с вашия хостинг акаунт и дори инсталирайте WordPress отгоре. В крайна сметка не е нужно да правите нищо друго освен да извадите портфейла си.

Компанията, която препоръчвам за този вид подход е SiteGround, тъй като те имат едни от най-добрите WordPress хостинг пакети на пазара. Ето как се разгражда всичко:

 • Планове за хостинг на SiteGround започват от $ 3,95 на месец.
 • Регистрацията на домейн с SiteGround е $ 14,95 на година.
 • Това прави общо 62,35 долара за първата година.

Освен това, ако имате наистина малък бюджет, можете също да отидете с Namecheap за домейн и хостинг (имайки предвид супер ниските им цени, качеството на хостинг е изненадващо страхотно).

 • Планове за хостинг на Namecheap започват от $ 9,98 годишно.
 • Регистрация на домейн с Namecheap:
  • $ 0, ако искате да използвате .weLD TLD.
  • $ 10,69 годишно за .com.
 • Това означава, че ще струва от 9,98 до 20,67 долара общо за първата година.

Изборът е твой.

Стъпка 4: Закупете вашия домейн

Това е последната стъпка. След това ще регистрирате новото си име на домейн и сте готови за използване.

В бъдеще ще използвам Namecheap като мой пример. Както споменах, считам ги за един от най-добрите решения за регистрация на домейни.

1. Отидете на Namecheap и въведете желаното име на домейн в главното поле за търсене

Кликнете върху бутона за търсене:

Как мога да регистрирам собствено име на домейн?

2. Прегледайте възможните домейни и изберете този, който искате

изберете домейна, който искате

Разглеждайки този списък, раздела с надпис „$ 0.88 домейни“ ме заинтересува. Накрая намерих страхотна оферта за домейн cavemanrecipes.club там, затова реших да избера този.

$ 0.88 домейни

Всичко, което е необходимо сега, е да кликнете върху иконата „добавяне в количката“, която се вижда в ъгъла на екрана по-горе.

3. Прегледайте количката

След като кликнете върху бутона „преглед на кошницата“, ще видите доста дълга страница за плащане. Тук трябва да проверите дали всичко е наред.

Вижте количката

Някои от по-важните подробности:

 • Можете да регистрирате вашия домейн за всичко между една и десет години. Твой избор.
 • Препоръчително е да оставите опцията „WhoisGuard“ активирана. Дава ви пълна анонимност и поверителност за най-важната ви лична информация.

В секцията „Подобрете сайта си“ можете да видите допълнителни оферти за неща като хостинг, SSL сертификат, личен имейл и интеграция с Gmail. Нито едно от тях не е задължително. Ако просто искате регистрирано име на домейн, не е необходимо да добавяте нито едно от тях.

Можете да кликнете върху „потвърди поръчката“, за да финализирате процеса, или да въведете промо код, ако имате такъв.

4. Създайте акаунт в Namecheap

Следващата стъпка е за създаване на акаунт с Namecheap (или влизане в съществуващ). Това е необходимо, за да завършите процеса на таксуване и да станете регистриран потребител с Namecheap.

създаване на акаунт в Namecheap

След като създадете своя акаунт в Namecheap, можете да продължите процеса на плащане и да продължите към плащането.

5. Платете за името на домейна

Namecheap ви предоставя няколко възможности за плащане.

опции за плащане с Namecheap

Обичам да използвам PayPal за онлайн плащанията си, но вие сте свободни да изберете традиционното плащане с кредитна карта или всеки друг метод. Ако изберете кредитна карта, ще трябва да предоставите всички данни на картата – както на всяка друга платформа за онлайн пазаруване.

Кликнете върху „Продължи“, когато сте готови.

6. Прегледайте резюмето на плащането и упълномощете

На следващата страница ще се покаже обобщената информация за плащанията. Ако сте избрали PayPal като свой метод, ще трябва да разрешите плащането с PayPal. Има познатия PayPal бутон за това.

обобщение на плащането

7. Прегледайте страницата „благодаря“

Това е! Току-що успешно регистрирахте собственото си име на домейн.

На следващия екран можете да прегледате поръчката си, да изтеглите разписката и да започнете да управлявате новия си домейн и неговите настройки. Имената на Име ви дава няколко опции тук:

управление на вашия нов домейн

Но преди да отидете:

8. Потвърдете своя имейл адрес

Това е доста нова стъпка в процеса на регистрация на име на домейн. За да цитирам официалния източник:

От 1 януари 2014 г. Интернет Корпорацията за присвоени имена и номера (ICANN) възложи на всички акредитирани от ICANN регистратори да започнат да проверяват информацията за контакт WHOIS за всички нови регистрации на домейни и модификации за контакт на Регистрант..

Това, което основно означава, е, че имате 14 дни от момента, в който сте регистрирали името на домейна, за да потвърдите имейл адреса си. Трябва да получите имейл за това от Namecheap. Всичко, което трябва да направите, е да кликнете върху връзката за потвърждение, която е вътре.

Какво следва?

Сега притежавате новото си име на домейн, имате пълен контрол върху това, което искате да направите с него.

Някои опции:

 • Закупете акаунт за уеб хостинг и стартирайте уебсайт под вашия домейн.
 • Пренасочете домейна към съществуващ хостинг акаунт / уебсайт.
 • Настройте имейл акаунт или пренасочване на имейл с помощта на вашия домейн.

За да научите повече за тях, можете да преминете към новото табло за управление на Namecheap (обикновено достъпно на адрес https://ap.www.namecheap.com/ и да започнете да се занимавате с настройката ви там. Можете също да се свържете с агентите за поддръжка на Namecheap за допълнителна помощ.

Като пример, ето как изглежда моето табло в момента:

Табло за управление на имена

…и това е. Сега трябва да знаете всичко, което трябва да започнете. Късмет!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map