Какво представляват WordPress джаджи и как да получа нови?

Сделки с WordPress


Тъй като WordPress е доста проста платформа, новите потребители обикновено могат да разберат основите доста бързо.

Дори и най-начинаещият, технологично незабравим потребител може, най-общо казано, да разбере, че изграждането на сайт с WordPress изисква тема и обикновено някои плъгини. Имайки предвид това, има някои аспекти на WordPress, които понякога оставят много нови потребители да се чешат по главата.

Една такава мистерия са WordPress Widgets.

Това, което в света е WordPress Widget?

Бихте си помислили, че този отговор би бил прост, защото в концептуално отношение е така е лесно. Въпреки това, всъщност да го обясним с лаински думи не е толкова лесно, колкото бихме искали да бъде. Дори WordPress Codex не може да обясни по лесен за разбиране начин.

Най-лесният начин да го кажем е, че a джаджа е блок на съдържанието (било то текст, изображение или списък с връзки или категории и т.н.) които могат лесно да бъдат поставени в конкретни предварително дефинирани области (известни като „widgetized области“) на вашия уебсайт. Тези области, готови за джаджи, обикновено включват страничната лента, долния колонтитул, заглавката на вашия сайт, а понякога дори и цялата начална страница.

По подразбиране основният софтуер на WordPress се предлага с редица различни джунджурии, които могат да се използват в следните области:

 • ‘Търсене’ (показва поле за търсене на вашия сайт)
 • “Последно” Публикации (показва списък с най-новите ви публикации)
 • ‘Последни коментари’ (показва списък с най-новите ви коментари)
 • “Архиви” (показва списък с връзки към предишни публикации)
 • “категории” (показва списък с публикации, организирани по категории)
 • “Мета” (показва списък на удобни връзки за управление)
 • … плюс още няколко

WordPress Widgets - Снимка на екрана

Вие не сте ограничени само до тези джунджурии, но ще стигна до това по-късно.

Звучи достатъчно лесно, нали? Така че защо всички объркване?

Защо объркването?

Както споменах по-горе, WordPress се зарежда с набор от джунджурии, които можете да изберете да използвате или не. Една от причините WordPress джаджите са малко объркващи е, защото, те не са необходими, за да работи WordPress правилно – но понякога им е приятно.

Друг начин да го погледнете е следният: Уиджетите са нещо като вашето приложение; всички имаме такъв, но няма да умрем, ако не го направим По същия начин, въпреки че WordPress идва с функцията да използва джаджи, ако не ги поставите да използват на вашия сайт, той ще продължи да работи.

Но най-голямата причина те са склонни да бъркат е поради това:

„Приспособленията не са приставки, но някои добавки съдържат приспособления.“

Объркващо, нали?

Как даден плъгин да не е джаджа, и все пак това е по същество някои от тях? Защо да не разделим нещата и някои да се обаждат Plugins, а други да се нарекат Widgets, които могат да бъдат изтеглени и инсталирани точно същото? Това не би ли улеснило всичко?

Е, не. И разбирането на този следващ бит прави нещата малко по-лесни, за да разберем защо.

Всичко е в кода

И джунджурии, и widgetized области на вашия сайт са създадени с код като PHP и JavaScript. Тези кодове са същите кодове, използвани (отчасти) за създаване на WordPress теми и приставки.

Както споменахме по-рано, джаджи не са необходими, за да работи WordPress. По същия начин те не са необходими и за теми, и за плъгини. Въпреки това, програмист може да добави фрагменти от PHP и / или JavaScript код към определен файл и да създаде приспособление, за да добави приятно потребителско изживяване за всеки, който използва продукта си.

По-добре е всичко да се консолидира по този начин, отколкото излишно да се създава друга категория за джаджи, които могат да бъдат изтеглени и инсталирани на сайт.

Чудите се защо? Ето пример:

Да речем, че инсталирате нов Plugin за социално споделяне като Monarch от Elegant Themes. След като го активирате, ще установите, че има нова джаджа за Monarch, която можете да поставите в widgetized зона – хубав вариант да имате.

Но, ако бяха плъгини и джаджи отделен, тогава това ще означава, че разработчиците на Monarch ще трябва да създадат два отделни продукта – един Plugin и един Widget – за да създадат едно цяло и да осигурят по-добър цялостен продукт.

Това също би означавало, вместо да инсталирате едно нещо, ще трябва да инсталирате две, ако искате тази допълнителна функция с този плъгин. В крайна сметка това би било повече работа за всички.

Тъй като някой може да използва същия тип код, за да създаде плъгин, както би направил, за да създаде джаджа, има смисъл просто да консолидира нещата. Така че, въпреки че някои плъгини и теми добавят джаджи към вашия сайт, които можете да използвате, джунджуриите не са нещо напълно отделно от плъгини, теми или WordPress като цяло – и с добра причина също …

Главно, просто за поддържане на WordPress.

Как да получа повече Уиджети?

Вероятно е след като прочетете до този момент в публикацията, вече сте разбрали, че има няколко начина да получите повече джаджи за вашия сайт:

 1. Чрез нова тема
 2. Чрез използването на плъгин

Това са лесните начини да получите нови Widgets и widgetized области на вашия уебсайт.

Другият вариант е да кодирате ръчно нов джаджа във вашите файлове. Това обаче може да бъде сложно, освен ако не сте разработчик или не знаете как да заобиколите кода като PHP. Тъй като работата с PHP и добавянето на нов код към вашия сайт наистина може да заглуши работата, когато се извърши неправилно, най-добре е да не се забърквате с неща, освен ако не знаете какво точно правите.

Ето защо предлагам да се придържаме към една от двете опции по-горе.

Единственото нещо, което трябва да спомена е, че тъй като приспособленията са интегрирани в някои теми и плъгини, деактивирането на плъгин или преминаването към друга тема ще премахне джуджетата, които използвате, които бяха свързани към тях. Така че, ако спрете да използвате плъгин или промените теми и забележите, че някои джаджи изчезват, сега знаете защо.

Бърз съвет за джаджа

Има една джаджа, която се предлага с всяка инсталация на WordPress, която е малко по-специална – „Текстова джаджа“. Въпреки че наименованието Text Widget има подтикващ пръстен към него, тази джаджа може да направи повече от просто да задържи абзац или два.

Тази джаджа може да преведе всеки HTML, който ви интересува да въведете в нея, което означава, че можете да я използвате за задържане на изображения, създаване на връзки с възможност за кликване и дори можете да я накарате да работи с къси кодове.

Пример на WordPress Text Widget - екранна снимка

Не знаете как да кодирате HTML? Познайте какво: Няма проблем!

Ето един бърз съвет за създаване на HTML фрагмент в WordPress, дори ако не знаете как да го направите:

 1. Създайте нова публикация в бекенда на WordPress
 2. Въведете съдържанието, което искате да поставите в Text Widget в редактора на публикации и форматирайте по вкус
 3. Превключете от редактора на WordPress „Visual“ в редактор „Текст“, използвайки раздела в горната дясна част на общата област за редактиране на публикации
 4. Копирайте целия код, който виждате на вашия компютър
 5. Поставете кода във вашия Text Widget и натиснете бутона за запазване

Пет лесни стъпки и вие сте създали малко допълнително за зона с джаджи на вашия сайт!

Опаковане

Уиджетите са прости както в дизайна, така и в концепцията, но въпреки това са изненадващи трудно обясними с прости думи. Добрата новина обаче е, че щом веднъж се заемете с това какво представляват и как работят, едва ли ще забравите някога!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map