Мрежи за доставка на съдържание – изчерпателно ръководство за потребителите на WordPress

Сделки с WordPress


Всички собственици на фирми искат уебсайтът им да се повиши в класацията на търсачките и да спечели колкото е възможно повече трафик. В днешно време, за да се класират високо на страниците с резултати от търсачките (SERPs), уебсайтовете трябва да бъдат възможно най-бързи – което обяснява защо скоростите за зареждане на уебсайтове са станали толкова голяма работа.

За сайтове с глобална аудитория една такава стъпка в правилната посока в стремежа към все по-бърз уебсайт е използването на мрежа за доставка на съдържание (CDN).

В тази статия ще разгледаме основите на това какво представлява CDN, преди да преминем към темата как да го интегрирате с WordPress и да завършим с няколко препоръки на най-добрите налични CDN. Да започваме.

Някои основи на CDN

За да обясним какво точно представлява CDN и как работи, първо трябва да отстъпим и да обясним няколко ключови понятия. Уеб страница се състои от множество отделни части, свободно наречени елементи, всяко от които може да бъде доста различно от следващото, т.е. някои ще бъдат изображения, някои могат да бъдат аудио или видео файлове, а някои от файлове на базата на код, например като HTML, CSS и JavaScript файлове. Когато сте на особено бавна интернет връзка, понякога е възможно да видите тези отделни парчета да се зареждат от своя страна на някои уебсайтове.

Сега, когато потребителят поиска уеб страница, всеки от тези елементи трябва да бъде разположен на сървър и сглобен (всички в движение и със светкавична скорост!). Поради това повечето уеб страници всъщност не съществуват като предварително формулирани неща – вместо това те се създават и обслужват на потребителя само когато неговият браузър направи заявка за преглед на конкретна уеб страница.

Ролята на CDN е да съхранява колкото се може повече от тези гореспоменати елементи на различни различни сървъри, разположени по целия свят. Това е да ги направят възможно най-близки до хората, които ги изискват от сървъра – идеята е, че колкото по-кратко е разстоянието, което информацията трябва да измине, толкова по-бързо ще стигне.

Нещо повече, CDN също са в състояние да компресират определени елементи на страницата или да ги групират заедно в по-малко пакети, което води до по-малко връщане назад между браузъри и сървъри и отново води до по-бързо време за зареждане.

Какво е мрежа за доставка на съдържание?

В обобщение, CDN е услуга, която съхранява статичните елементи на вашия уебсайт (т.е. онези елементи, които никога не се променят, като изображения, CSS и JavaScript файлове) в мрежа от сървъри, разположени по целия свят..

Когато използвате CDN, когато посетител поиска уеб страница от вашия уебсайт, всички статични елементи в уеб страницата се сервират на техния браузър от сървъра, който е най-близо до действителното им местоположение.

Как работи CDN - Диаграма

Забележка: За допълнително, малко по-широко обяснение какво представлява CDN, вижте тази удобна инфографика от KeyCDN.

Ползите от използването на CDN

Включването на CDN е полезно по повече начини, отколкото един:

 • Той помага да се зареди статичното съдържание на уебсайт много по-бързо. Сървърите, разположени в географски план по-близо до потребителя, ще обслужват статични страници, като по този начин ще намалят времето за прескачане и връщане на сървъра.
 • Броят на връзките, които уебсайтът може да осъществи по всяко време, е ограничен. Когато имате съдържание, съхранявано на множество сървъри, натоварването се разпределя, което позволява повече връзки на живо.
 • Тази подредба може да се справи по-добре с внезапни изблици или скокове в трафика. Пътните връзки на оригиналния сървър ще намалят.
 • Повечето доставчици на услуги предлагат допълнителен слой сигурност на сървърите, така че всяка атака на злонамерен софтуер се спира преди да стигнат до сървъра. Мерките за сигурност, приети от тях, ще включват прикриване на IP, бял и черен списък, поддръжка за SSL и множество методи за удостоверяване на HTTP. Дори ако някой от сървърите се поддаде на атака, други са на разположение, за да гарантират продължителността на уебсайта. Очаква се всяка добра хостинг компания да има такива функции за сигурност, но това е доста голяма част от стандартната услуга за доставчик на CDN услуги.
 • Скоростта се превръща в по-добро потребителско изживяване. Степента на отпадане се намалява.
 • Повечето доставчици на услуги също гарантират 100% наличност, дори в случаи на прекъсване на захранването или хардуера. Така че престоят поради прекъсване на мрежата е почти нулев.

Какво да търсите в CDN

Като цяло CDN предлагат широка мрежа от сървъри, лесна интеграция с WordPress и безплатни пробни планове. А някои дори предлагат безплатни услуги. Докато проверявате доставчиците на услуги, винаги имайте предвид нуждите на вашия уебсайт.

 • Bandwidth: Широчината на честотната лента и цените за честотната лента са наистина важни аспекти, които трябва да проверите. Трябва да сте наясно със собствените си изисквания за честотна лента и да видите дали доставчикът на услуги може да ги съпостави на разумна цена. За да прецените необходимостта от честотна лента, можете да посетите 5cents.cdn. Също така проверете дали се допуска разрушаване или внезапни скокове в трафика, както и тарифите, начислени за такива изблици. (Не искате неприятни изненади.)
 • Качество на мрежата: Качеството на мрежата може да бъде тествано чрез проверка на латентността (колко време отнема да получите отговор) и честотната лента (броя на получените байтове). Времето до първи байт трябва да бъде сведено до минимум, а честотната лента трябва да е постоянна в цялата мрежа, тъй като скоростта ще бъде само толкова добра, колкото и най-слабата връзка. Това е особено важно за уебсайт, който предава мултимедийно съдържание.
 • наличност: Мрежата трябва да е винаги налична и автоматично пренасочване трябва да се осъществи, ако сървърът в мрежата изпадне. Повечето доставчици на CDN гарантират 100% наличност. Проверете и използването на мрежата – пренаселената мрежа е длъжна да забави или да наруши вашия трафик.
 • обхват: Доставчикът на мрежови услуги трябва да има силно присъствие в зоната, в която е концентрирана вашата аудитория. Докато близостта на сървъра или точка на присъствие в географския район е важна, маршрутизирането на трафика е най-важното за скоростта. Това означава, че дори и да има сървър по-близо до местоположението, от което се нуждаете, може да не ви е от полза, ако маршрутизацията се извърши по заобиколен начин. По принцип близостта е разумен индикатор за маршрута, който ще се предприеме за предаване на данни.
 • технология: Когато потребител изпрати заявка до уебсайт, DNS автоматично насочва заявката към най-близкия сървър въз основа на местоположението на потребителя и други подробности. CDN трябва да използва най-новите технологии за предаване на данни надеждно и бързо.
 • Мониторинг в реално време: Доставчикът на услуги трябва да наблюдава мрежата в реално време, особено на последната миля, и не трябва да научавате от потребител, че уебсайтът ви е недостъпен. Доставчикът може да улавя данни от браузъра на потребителя, за да провери честотната лента и латентността.
 • поддържа: 24/7 поддръжка, 365 дни в годината е желателно, като се има предвид, че мрежата може да работи през различни часови зони. Освен това, интегрирането на CDN в WordPress може да се получи доста технически и може да се наложи да се откажете от поддръжката на доставчика на услуги.
 • цена: Цената е основно внимание при избора на всяка услуга. Можете да сравните редица доставчици на услуги в cdncalc.com и да намерите най-добрия CDN. Или опитайте cdnfinder.com, където можете да използвате филтри, за да намерите CDN сред 35 доставчици на услуги.

Видове сървъри

Архитектурата на CDN ще варира и различните CDN имат различен брой възли и точки на присъствие. Те използват мрежа от оператори, интернет доставчици и мрежови оператори за хостинг на техните сървъри и доставяне на съдържание до аудитория, а сървърите и мрежите могат да бъдат собственост на CDN или могат да бъдат комбинация от притежавани и отдадени под наем.

CDN могат да използват различни видове сървъри.

 • Издърпайте сървъра: Този сървър е идеален за потребители на WordPress и е чудесен за доставяне на малки файлове. Работата с този вид сървър изисква всичките ви данни да се съхраняват на вашия първоначален сървър (което означава подобрено сървърно пространство в края ви). Когато заявка е направена близо до CDN сървър, този сървър ще изтегли данните от вашия първоначален сървър и ще ги предостави на потребителя. Първият потребител наистина не изпитва нито едно от предимствата на намаленото време за зареждане, но страницата се кешира в CDN и следващите потребители ще получат пълните предимства. Файлът от сървъра се кешира, докато изтече. Методът на дърпане е лесен, евтин и прост.
 • Push Server: В този тип сървър качвате вашите файлове на сървъра на доставчика на услуги. Това е по-подходящо за по-големи файлове и ще бъде по-скъпо, тъй като може да се наложи да закупите сървърно пространство на CDN.
 • Peer-to-peer сървър: Тези сървъри разчитат на огромен брой компютри, свързани през интернет – няма централен сървър. Използването на тези сървъри е доста евтино, но за сигурността в тази мрежа не се говори много.

Как да интегрирате CDN с WordPress

Интегрирането на CDN с WordPress се опростява значително чрез използването на плъгини: Повечето доставчици на услуги се нуждаят от вас, за да активирате приставки и да изберете опциите, специфични за вашия уебсайт. Обикновено не бива да се сблъсквате с никакви проблеми, но ако се сблъскате със закачане, може да ви е необходим някакво държане на ръка, за да завършите интеграцията.

Просто следвайте тези десет прости стъпки:

 1. Изберете доставчик на CDN: Отворете акаунт при доставчик на CDN услуги. Всеки CDN е малко по-различен в начина, по който се интегрира с WordPress, но някои стъпки в процеса на настройка са общи за всички.
 2. Резервно копие: Както винаги, когато се опитвате да направите големи промени в уебсайта си, първо архивирайте всичките си файлове и база данни, прочетете повече при архивиране.

 3. Изтеглете приставката: Вероятно ще се наложи да изтеглите, инсталирате и активирате плъгин (като W3 Total Cache (безплатен), WP Super Cache (безплатен) или WP Rocket (премиум)), за да помогнете в процеса на интеграция.

 4. Настройки на приставките: След като плъгинът е активиран, посетете страницата с настройки. Тази страница е доста обяснима и можете да коригирате настройките според вашите изисквания.

 5. W3 Общ кеш: Ако доставчикът на услуги не предоставя или не препоръчва конкретен плъгин, плъгинът, който най-често се препоръчва независимо, е W3 Total Cache, който можете да изтеглите и активирате от хранилището на WordPress Plugins. След като сте активирани, посетете таблото за управление на вашия WordPress сайт и кликнете върху Настройки при производителност, и отметнете квадратчето до Активиране на CDN. Изберете доставчика на CDN, с когото сте открили акаунт.

CDN

6. Настройки на CDN: Сега, намерете CDN при производителност и кликнете върху него. Настройките на тази страница имат различни секции и в Общ раздел, изберете кои папки да бъдат хоствани на CDN сървърите.

Общи настройки на кеша

7. Конфигурация: Превъртете надолу към Конфигурация секция, където ще трябва да въведете идентификационните данни, предоставени от доставчика на услуги (ако все още не сте ги получили, свържете се с тяхната поддръжка). След като направите това, можете Заменете името на хост сайта с името на хоста, предоставено от вашия доставчик на услуги за CDN.

Конфигурация на CDN

„CDN URL адресът“, който трябва да попълните, можете да намерите в Pull Zone, която създавате с вашия доставчик на услуги. (Повече за Pull Zone в следващата точка.) Просто копирайте оттам и го поставете в това поле.

URL пътеките ще изглеждат различно на страница, достъпна през CDN мрежа, тъй като достъпът до тези страници вече е от сървър в мрежата на CDN, а не от оригиналния ви сървър. Тези файлове обикновено приемат URL адреса на CDN автоматично. Всяка страница, предоставена на потребителя от оригиналния ви сървър, ще има URL адрес по-долу:

http://www.mywebsite.com/wp-content/uploads/image01.png

Когато файлът се качи на мрежовия сървър на CDN и се сервира на потребителя от там, URL адресът ще се покаже както по-долу:

http://mywebsite.com.cdn.com/wp-content/uploads/image01.png

Можем да променим този URL адрес на

http://cdn.mywebite.com/wp-content/uploads/image01.png

Обърнете внимание, че mywebsite.com.cdn.com е променен на cdn.mywebite.com. Вашите настройки на DNS трябва да бъдат променени, за да отразят това. Това може да доведе до няколко допълнителни DNS заявки, забавяне на отговора от сървъра, но можем да компенсираме загубеното време, тъй като отговорът се получава от най-близките CDN сървъри.

Тези промени са обратими и, като ги отмените, можете отново да накарате файловете да се зареждат от оригиналния ви сървър.

 1. Издърпайте зона: В повечето случаи, преди да можете да получите URL адреса на CDN за попълване в W3 Total Cache Settings, на CDN сървъра трябва да се настрои зона за изтегляне. Влезте в своя CDN акаунт и от контролния панел, създайте зона за изтегляне и я назовете, следвайки инструкциите, посочени от доставчика на услуги. Ако въведете персонализиран домейн, ще трябва да създадете CNAME запис за него.

След като сте готови, можете да тествате настройката и след това да запазите настройките в W3 Total Cache.

 1. Качване с помощта на FTP: Ако избраният от вас CDN не поддържа W3 Total Cache или друг плъгин, ще трябва да изберете самостоятелно хостван или поддържан от FTP CDN. За да качвате файлове с помощта на FTP, запазете подробности като хост на FTP, идентификационни данни за вход на потребители, протокол за сигурност и настройките на FTP от доставчика на CDN услуги, които са лесно достъпни.
 2. Ръчно качване: Ако FTP не се поддържа, ще трябва ръчно да качите файловете. Това е сложен начин за правене на неща и не се препоръчва за начинаещо, така че с много стандартни доставчици на CDN наоколо не бих препоръчал CDN, който се нуждае от вас, за да качвате съдържание ръчно.

Бърз преглед на някои от най-популярните доставчици на CDN

Има много качествени доставчици на CDN услуги, обслужващи всички видове уебсайтове – малки и големи – и подчертах характеристиките на няколко от по-популярните, които са подходящи за малки, средни и доста големи уебсайтове на WordPress. Не съм включвал CDN като Akamai, които обслужват огромни уебсайтове на ниво бизнес.

MaxCDN

MaxCDN брои много известни имена, като WP Engine сред 16 000 уебсайтове, които използват неговите услуги. Съдържанието е поставено в 19 глобални ПП и MaxCDN поддържа споразумения за партньорство с Vodafone, AT&T, Verizon и Rogers за по-бърза доставка на съдържание до мобилни телефони.

MaxCDN

Интеграцията с WordPress се осъществява чрез използване на W3 Total Cache, а средният слой на кеширане защитава вашия първоначален сървър от претоварване на заявката. Повишената сигурност се осигурява с двуфакторна автентификация и IP бели списъци; очистване & осигуряването, активирането на SSL и аналитичното отчитане се случват в реално време. Можете също да контролирате начина, по който съдържанието се доставя на потребителите от Edge сървърите, като промените правилата за Edge сървърите.

Можете да създадете персонализиран пакет с плащане на гигабайт или да изберете стандартните пакети за $ 9 или $ 299 на месец. Двата стандартни пакета се предлагат с 30-дневна гаранция за връщане на парите.

CloudFlare

CloudFlare използва най-новите промени в хардуера, технологията на уеб сървъра и мрежовото маршрутизиране, за да изгради технологично напреднал CDN, който може да зарежда страници два пъти по-бързо и да спести до 60% в честотната лента. Можете да потвърдите това искане от аналитичния отчет за вашия уебсайт.

CloudFlare

CloudFlare се комбинира с CloudFlare WordPress Plugin, за да улесни интеграцията на CDN с WordPress. Не е необходима много конфигурация (повечето уебсайтове ще работят добре с настройките по подразбиране), а CDN изгражда версия на вашия сайт, винаги онлайн, която ще обслужва важните страници на вашия уебсайт, когато оригиналният ви сървър не работи. CloudFlare също предпазва вашия сайт от злонамерени атаки.

Предлага се основен безплатен план за всеки уебсайт. Няма такса за използване на честотна лента – вместо това се събира фиксирана тарифа въз основа на функциите, групирани в плана. Това означава, че ако уебсайтът ви внезапно стане популярен, няма да се налага да изхвърляте допълнително при внезапни избухвания в трафика.

Забележка: За подробен поглед върху разликите между MaxCDN и CloudFlare, вижте нашето подробно сравнение.

KeyCDN

KeyCDN е проектиран за бързина и надеждност. Той предлага най-новите функции за криптиране, двуфакторна автентификация и функция за изплащане. Няма фиксирана такса и плащате само за данните, които прехвърляте.

KeyCDN

Той се предлага с мощно табло, което може да управлява CDN и да предоставя анализи в реално време. Използваната от мрежата технология Anycast помага да се маршрутизира трафика оптимално, да се намали скоростта и да се намали закъснението.

В списъка с функции KeyCDN се сравнява добре с по-популярния MaxCDN (макар и да е малко по-евтин) и има 30-дневна безплатна пробна версия, ако искате да проверите функциите, без да се ангажирате.

CDN77

CDN77 твърди, че има една от най-гъстите мрежи от сървъри и може да ускори уебсайта ви до 56%. Този доставчик на услуги е толкова уверен в своите услуги, че началната страница ви позволява да сравните настоящия си CDN със собствения си. Той отговаря на нуждите на около 12 000 уебсайта и има уеб-базиран контролен панел, който ви позволява да наблюдавате нещата от където и да сте..

CDN77

Богатите дигитални медии в почти всички формати могат да бъдат предавани без никакви смущения, а висококачествените игри и способността да се справят с висока плътност на трафика ще радват геймърите и уебсайтовете за игри. CDN77 използва специален алгоритъм от Google за компресия, подобрявайки използването на пространството за съхранение и скоростта на зареждане. Не са необходими промени в DNS или каквато и да е ръчна конфигурация, тъй като всичко се грижи автоматично. Хората тук също могат да ви помогнат да създадете свой собствен частен CDN.

CDN77 предлага безплатен пробен период от 14 дни – след това трябва да преминете към планове за плащане на байт. Плановете варират за различните региони и различни ленти за използване на данни – за използване на честотна лента над 500TB можете да преминете към техните планове с голям обем.

SoftLayer

SoftLayer, компания IBM, си партнира с Edgecast за установяване на 24 възли на различни географски места, предлагайки бързи и надеждни CDN услуги. (Това е в допълнение към собствената мрежа от центрове за данни и точки за присъствие на SoftLayer.)

SoftLayer CDN

Всичко в тази мрежа е напълно автоматизирано: сървър за съхранение, защитни стени, балансиране на натоварването – всички се контролират от системи за управление със собствени API. Тези API се споделят с клиентите, така че те да могат да приспособяват CDN според техните собствени специфични нужди.

SoftLayer не е само CDN – той е много повече. Ако предлага цяла кошница от услуги, включително съхранение, архивиране, работа в мрежа, сигурност, управление и поддръжка и може напълно да обслужва големи данни, правителство, игри, дигитален маркетинг, частни облаци и уебсайтове за хостинг на дистрибутори. Той приема план за изплащане с курс от 0,12 долара / GB.

Photon

Фотонът от Jetpack не е напълно развит CDN. Вместо това той кешира изображенията на WordPress и ги обслужва през мрежата на WordPress.com. Самостоятелно хостваните уебсайтове могат да се възползват от тази услуга чрез приставката Jetpack, а изображенията, които използват в своите публикации и страници, автоматично ще бъдат изпращани в облака WordPress.com, когато плъгинът е активиран.

Jetpack Photon

За да започнете да използвате тази услуга, просто инсталирайте Jetpack и активирайте модула Photon в страницата на Jetpack на таблото за управление. Можете да го приложите и към по-стари публикации и можете да включите и изключите функцията по желание. Обратното на Photon е, че той кешира само GIF, PNG и JPG файлове, но това всъщност не трябва да се разглежда като недостатък, тъй като повечето изображения така или иначе използват тези формати. Файловете се кешират за неопределено време, така че ако искате да опресните изображение, ще трябва да му дадете ново име. Ако изображението отнеме повече от 10 секунди, за да се качи във Photon, то ще бъде изчерпано.

jsDelivr

jsDelivr е безплатен и супер бърз CDN, предназначен за уебмастъри и разработчици и се поддържа от MaxCDN, KeyCDN и CloudFlare. Фрагменти на JavaScript код се хостват в тези библиотеки на JavaScript за изтегляне от разработчици и други.

jsDeliver

Тази услуга използва мрежа от CDN, за да предложи най-добрата производителност и най-пълно време. На места, където мрежовото покритие е недостатъчно, са инсталирани персонализирани сървъри и jsDelivr има 98 PoPs, разпространени по целия свят. Интелигентният софтуер за балансиране на натоварването се комбинира с множество проверки за непрекъснато наблюдение, за да се открият прекъсвания и пренасочване на трафика.

Що се отнася до инфраструктурата, jsDelivr си сътрудничи с множество доставчици на услуги и, тъй като не зависи от нито един доставчик, той може да договори най-добрите възможни сделки за потребителите. Освен това, ако искате персонализирана мрежа, jsDelivr ще я изгради за вас.

Кой CDN трябва да изберете?

Струва си да се отбележи, че много малки уебсайтове с ограничен трафик изобщо не могат да се нуждаят от CDN – и че много малки и средни сайтове, които все още използват основен споделен хостинг план, всъщност почти сигурно ще окажат далеч по-голямо въздействие върху общата скорост на уебсайта им чрез просто надстройване до управляван хостинг план за WordPress, много от които (като WP Engine и Flywheel – да назовем два от най-добрите) всъщност ще включват най-добрите CDN безплатно!

За подходящо хоствани сайтове, които вече са направили основите на оптимизацията на скоростта в мрежата (като оптимизиране на изображения, внедряване на кешираща система, минимизиране на ненужни сървърни заявки и т.н.), обаче, добавянето на CDN почти със сигурност ще даде много добре дошли увеличаване на скоростта на страницата!

Ако вашият сайт е малък и / или привързан за пари, разгледайте някои от гореспоменатите безплатни услуги, като Photon, CloudFlare и jsDeliver.

Ако сте готови да изпробвате по-модерни CDN услуги (т.е. ако имате среден до голям сайт и необходимите средства), разгледайте MaxCDN, KeyCDN и премиум услугите на CloudFlare.

И накрая, за онези, които имат огромни нива на глобален трафик и техническите избори, които трябва да съвпадат, разгледайте RackSpace и CloudFront на Amazon (които могат да се справят с абсолютно огромни количества трафик).

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map