Топ 15 (съществени) неща, които трябва да направите след инсталиране на WordPress – трябва да прочетете!

Сделки с WordPress


Току-що сте инсталирали WordPress … А сега какво? Как да превърнете празното си инсталиране на WordPress в завършен уебсайт, готов за приемане на посетители?

Въпреки че WordPress е доста готов да излезе от кутията, има някои основни стъпки по чистене, които ще искате да предприемете, за да настроите вашия сайт за успех.

Те включват основни настройки за конфигуриране, разширения за инсталиране и персонализиране и съдържание, което трябва да сте готови, преди да отворите вратите си. Например, вие ще искате да зададете вашата структура на WordPress URL и часовата зона – малки неща, които е лесно да се пренебрегнат, но играят важна роля в сайта ви.

По същия начин е от съществено значение да настроите силна политика за архивиране, за да запазите сайта си в безопасност.

За да ви насочим, ето 15 основни неща, които трябва да направите след инсталирането на WordPress:

15 неща, които трябва да направите след инсталиране на WordPress

1. Запознайте се с таблото за управление на WordPress

Когато току-що инсталирате WordPress, първото нещо, което ще искате да направите, е да се запознаете с таблото за управление на WordPress.

Това е контролния панел за вашия сайт, така че ще прекарвате много време в него през останалата част от тази публикация (и останалата част от живота на вашия сайт).

Можете да получите достъп до таблото за управление на WordPress, като го добавите / WP-администратор до края на URL адреса на вашия сайт – например, yoursite.com/wp-admin. Ако все още не сте влезли, WordPress ще ви подкани, преди да можете да прегледате таблото за управление.

Главното табло ви дава основно обобщение на вашия сайт. За достъп до допълнителни зони ще използвате менюто на страничната лента отляво:

Таблото за управление на WordPress

Всеки елемент от менюто вляво ще включва и редица подменюта, когато задържите курсора на мишката върху него.

За да създадете ново съдържание, ще използвате Публикации и Страници менюта:

 • Публикации – това са публикации в блога.
 • Страници – статични страници, като страниците ви „За“ или „Контакт“.

За да управлявате разширенията на сайта си, ще използвате Външен вид и Plugins менюта:

 • Външен вид – инсталирайте и персонализирайте вашата тема на WordPress, която контролира външния вид на вашия сайт.
 • Plugins – инсталирайте и управлявайте вашите WordPress приставки, които добавят нова функционалност към вашия сайт.

И накрая, когато тъкмо се настройвате, ще прекарате много време в Настройки ■ площ. Въпреки това, след като конфигурирате всички настройки, вие ще пренебрегвате тази област в ежедневното управление на сайта.

След като се почувствате комфортно да работите в таблото за управление на WordPress, вие сте готови да се справите с останалите тези съвети …

2. Промяна на структурата на постоянните връзки

Структурата за постоянна връзка на вашия сайт WordPress контролира частта от URL адресите на вашия уебсайт, която идва след името на основния ви домейн.

Например, ако URL адресът на публикация е „yoursite.com/things-to-do-after-installing-wordpress‘, Тогава структурата за постоянна връзка контролира „нещата по-заможни, след инсталиране на WordPress-„Част.

Това е важно съображение както за потребителското изживяване, така и за оптимизацията на търсачките (SEO), защото можете да използвате думите във вашите препратки, за да предоставите важен контекст за съдържанието на публикация.

Въпреки това много пресни инсталации на WordPress използват неоптимизирана структура за постоянна връзка въз основа на числа, като например „yoursite.com/?p=123“.

За да коригирате това и да изберете оптимизирана структура за постоянна връзка, можете да отидете на Настройки → Препратки.

За повечето уебсайтове най-добрият вариант е да изберете Име на публикацията структура. Ако обаче сайтът ви публикува чувствителни към времето новини, може също да има смисъл да изберете структура с постоянна връзка, която включва датата.

За повечето блогове обаче не трябва да включвате датата в URL адреса, защото може да искате да се върнете назад и да актуализирате публикацията в бъдеще. В тази ситуация може да се обърка, ако актуализирате публикация през 2020 г., но структурата на URL адресите все още показва, че е публикувана през 2017 г .:

Настройка на структурата за постоянна връзка на WordPress

3. Изберете вашата часова зона

Часовата зона на вашия WordPress сайт играе важна роля в планирането и автоматизацията. Например, ако планирате публикация в блога, за да излезете на живо в определен момент в бъдеще, точното време за публикуване ще се основава на часовата зона в настройките ви на WordPress.

Най-простият вариант обикновено е да го зададете равен на вашата собствена часова зона. Ако обаче целевата аудитория на уебсайта Ви е в различен географски район, понякога може да има по-голям смисъл да зададете часовата зона на сайта си равна на часовата зона на вашата аудитория.

За да зададете часовата зона, отидете на Настройки → Общи и използвайте Часова зона падащия. По-долу можете да конфигурирате и други настройки, свързани с времето, като форматите за дата и час:

Настройка на вашата часова зона WordPress

4. Попълнете потребителския си профил

Когато публикувате публикация в блог, повечето теми на WordPress включват малка кутийка в долната част на публикацията, която има повече информация за автора. Това поле ви дава шанс да се свържете с посетителите си и да поставите лице към съдържанието.

Например, ако превъртите до края на тази публикация, ще видите нещо подобно:

Пример за WordPress автор кутия

За да генерира това авторско поле, WordPress автоматично изтегля информация от потребителския ви профил в WordPress, така че ще искате да добавите цялата съответна информация към вашия профил.

За да го попълните, отидете на Потребители → Вашият профил. Там можете да въведете вашето име и биографична информация:

Редактиране на потребителския ви профил в WordPress

За да контролирате снимката на потребителския си профил, ще трябва да се регистрирате в Gravatar с имейл адреса, свързан с вашия акаунт в WordPress.

Ако предпочитате да качите снимката на потребителския си профил директно в WordPress, можете да използвате безплатен плъгин, като например WP User Avatar, за да добавите тази функция. Повече за плъгините по-късно.

5. Конфигуриране на политика за коментиране

По подразбиране всеки може да остави коментар към публикациите в блога ви. Ще трябва ръчно да одобрите първия коментар на човек, но след това той може да коментира свободно.

В зависимост от типа на сайта, който създавате, може да искате да използвате различна политика за коментиране. Например, можете:

 • изискват от потребителите да се регистрират, за да оставят коментар
 • автоматично затваря коментарите след определен период от време.

За да коригирате правилата за коментари на сайта си или да изключите напълно коментарите, трябва да преминете към Настройки → Дискусия.

Освен да контролирате кой може да коментира, можете също да зададете правила за модериране на коментари, за да улесните живота си:

Настройки за коментари в WordPress

Ако се притеснявате от спам за коментари, можете също да инсталирате анти-спам приставка като Akismet. Повече за това по-късно.

6. Инсталирайте и персонализирайте вашата тема

Темата на WordPress контролира как изглежда сайтът ви – помислете за това като за дрехите на вашия сайт.

Всеки сайт на WordPress се нуждае от тема и ще искате да изберете такава, която да съответства на вашата ниша и желана естетика.

Можете да намерите хиляди безплатни теми в WordPress.org. Или, ако искате малко повече гъвкавост, може да предпочетете да закупите премиум тема тук са нашите любими места.

За да инсталирате вашата тема, отидете на Външен вид → Теми → Добавяне на ново както и:

 • потърсете темата си по име, ако сте намерили безплатна тема в WordPress.org
 • качете .zip файла на вашата тема, ако сте закупили премиум тема.

Инсталиране на тема на WordPress

След като инсталирате вашата тема, можете да я персонализирате с помощта на визуален персонализатор в реално време, като отидете на Външен вид → Персонализирайте.

Някои теми включват и предварително направено демо съдържание, което можете да импортирате. Ще трябва да се запознаете с документацията на избраната от вас тема, за да разберете дали това е така.

За по-подробен поглед върху работата с теми на WordPress, вижте пълното ни ръководство за инсталиране и настройване на теми на WordPress.

7. Създайте лого и Favicon

Вашето лого играе важна роля в брандирането на вашия сайт.

Повечето теми на WordPress показват лого някъде в горната навигация, обикновено в горния ляв ъгъл (където ще видите логото на WinningWP).

Ако все още нямате лого, можете да намерите куп безплатни генератори на лого, ако използвате Google този термин. Или можете да намерите евтини услуги за дизайн на лого от 5 до 25 долара на Fiverr.

Разбира се, получавате това, което плащате, и ако искате невероятно лого, трябва да сте готови да похарчите стотици за него.

Вашият favicon е малкото изображение, което се появява в раздела на браузъра. Google също го показва до вашия сайт в резултатите от търсенето с мобилни устройства (и работи и за привеждане на това в резултатите от търсенето на работния плот):

Пример за WordPress favicon в Google

Тъй като получава такава видна позиция, това е друга важна част от брандирането на вашия сайт в WordPress.

Можете да използвате инструмент като favicon.io, за да създадете фавикон за вашия уебсайт.

След като имате вашето лого и favicon, можете да ги добавите към WordPress, като отворите WordPress Customizer (Външен вид → Персонализирайте) и отиване на Идентичност на сайта секция. Там ще видите две опции Изберете лого и Изберете иконата на сайта (Вашият фаворит):

Как да добавите лого на WordPress и favicon

8. Премахнете съдържанието на Dummy WordPress

Когато инсталирате WordPress, тя включва малко манекен съдържание в предния край на вашия сайт. Това е полезно, когато все още избирате темата си, но след като настроите темата си, ще искате да я изтриете, за да създадете място за собственото си съдържание.

Ето как:

 • Отвори Публикации и Страници ■ площ.
 • Задръжте курсора на мишката върху съществуващото съдържание.
 • Щракнете върху боклук опция за изтриване на част от съдържанието.

Как да изтриете публикации и страници в WordPress

9. Създайте вашите основни страници и задайте начална страница

След като премахнете манекеновото съдържание, вие сте готови да го замените със собствено съдържание.

Първо, ще искате да създадете основните си страници. Това вероятно ще включва най-малко страниците си „За“ и „Контакт“. Можете да разгледате нашите страници за информация и контакти за вдъхновение – напълно е добре засега да улеснявате нещата.

Ако създавате блог, може също да искате да включите специална страница „Започнете тук“, която свързва най-важното ви съдържание.

Разбира се, все още нямате публикации в блогове! Но винаги можете да ги добавите по-късно.

За да създадете нова страница, отидете на Страници → Добавяне на нови. Там можете да използвате редактора на блокове, за да добавите съдържание и да контролирате оформлението на вашата страница:

Блок редактор на WordPress

Ако се окажете прекалено ограничени от редактора на блокове и искате повече свобода на дизайна, може да предпочетете плъгин за създаване на WordPress страница като Elementor. Такъв плъгин ще ви даде визуален интерфейс с влачене и пускане за проектиране на вашето съдържание.

И накрая, по подразбиране WordPress показва списък на най-новите ви публикации в блога на началната ви страница.

Ако вместо това предпочитате да показвате статична страница, можете да създадете нова страница, която да действа като начална страница. След това отидете на Настройки → Четене и задайте Показва се началната ви страница настройка равна на Статична страница:

Задаване на статична начална страница

Ако направите това, вие също ще искате да създадете друга страница, която да действа като ваша страница в блога.

10. Настройка на джаджи

Повечето теми на WordPress включват една или повече странични ленти, които се появяват до съдържанието ви. Например, ако използвате компютър и погледнете вдясно от тази публикация в блога, ще видите страничната лента WinningWP.

За да контролирате каква информация се показва тук, ще използвате джаджи.

За да ги настроите, можете да отидете на Външен вид → Джаджи:

Конфигуриране на WordPress джаджи

Някои теми също ви позволяват да използвате джаджи, за да контролирате информацията, която се появява в долния ви колонтитул, какъвто е случаят на екрана по-горе. Процесът е същият, независимо дали работите с джаджи на страничната лента или джаджи в долната част.

Ако предпочитате по-визуален интерфейс, можете също да контролирате вашите WordPress джаджи от WordPress Customizer (Външен вид → Персонализирайте). Хубавото на този подход е, че ще можете да визуализирате джунджуриите си в реално време.

11. Настройте менюто за навигация

Докато ще използвате джаджи, за да контролирате страничната лента и / или долния си колонтитул, ще трябва също да настроите основното си меню за навигация, което повечето теми се показват в горната част на страницата.

Обикновено това меню ще включва най-малко връзки към основните ви страници. Можете също да използвате елементи от подменюто в падащо меню, за да насочите хората по-дълбоко в сайта си.

Например, ако задържите курсора на мишката Категории в WinningWP можете да преминете направо към конкретни категории блогове:

Пример за WordPress меню

За да настроите менюто си, отидете на Външен вид → Менюта и създайте ново меню:

Как да създадете ново WordPress меню

Тогава:

 • Използвайте елементите отляво, за да добавите връзки към менюто си.
 • Задайте си Показване на местоположението. В повечето теми ще искате да зададете това равно на нещо като „Основно“ или „Основна навигация“, въпреки че точните имена варират в зависимост от темата. Темата по подразбиране двадесет и двадесет използва „Хоризонтално меню на работния плот“.

Добавяне на елементи от менюто

12. Настройте автоматична политика за архивиране

За да запазите данните на сайта си безопасни, задължително е да настроите някаква политика за автоматично архивиране.

Ако използвате висококачествен управляван хостинг на WordPress, вашата хостинг компания вероятно вече прави това за вас и можете да пропуснете този раздел. Но ако използвате хостинг за споделен бюджет, е малко вероятно вашата хостинг компания да има някаква смислена политика за архивиране.

За да коригирате това, можете да използвате приставка за архивиране на WordPress. Два добри варианта са:

 • VaultPress – платен, но супер прост и безпроблемен. Нашият урок.
 • UpdraftPlus – безплатни и все още доста ръце, след като преминете през процеса на настройка.

13. Инсталирайте някои други задължителни WordPress приставки

Отвъд резервна приставка има и няколко други плъгини, от които се нуждаят всички WordPress сайтове.

Първо, за да инсталирате приставка, можете да отидете на Приставки → Добавяне на нови. Имаме и цялото ръководство за това как да инсталирате WordPress плъгини, ако искате малко допълнителна помощ.

И така, какви са задължителните приставки?

 • Yoast SEO – безплатно – ви помага да подобрите SEO и да се класирате по-високо в Google.
 • WPForms – безплатно – ви позволява да добавите контактна форма към вашия сайт с помощта на плъзгане и пускане. Нашият преглед на WPForms.
 • WP Rocket – $ 49 – помага за ускоряване на вашия сайт. WP Super Cache е добра безплатна алтернатива, въпреки че не е толкова изчерпателна. Нашият преглед на WP Rocket.
 • Akismet – безплатно – защитава вашия сайт от спам, за който споменахме по-рано.
 • ShortPixel – безплатно – оптимизира автоматично вашите изображения, за да ускори зареждането на сайта ви.

И тогава смятам, че тези плъгини са полезни за повечето WordPress сайтове, но не бих ги класифицирал като задължителни:

 • Безплатен Jetpack – полезна колекция от много малки ощипвания и функции. Нашите любими функции на Jetpack.
 • Elementor – безплатно – добавя визуално редактиране с плъзгане и пускане, за да ви помогне да създадете по-уникални дизайни.
 • Thrive Leads – $ 67 – ви помага да разширите списъка си с имейли.

14. Премахнете всички неизползвани приставки и теми

На този етап трябва да сте инсталирали избраната от вас тема и задължително да имате плъгини.

Сега е време да се върнете и да премахнете всичко, което не използвате! Много хостове инсталират някои допълнителни плъгини и теми или може да сте инсталирали няколко опции, които сте тествали и не сте харесали.

Така или иначе трябва да премахнете неизползваните приставки и теми, защото те просто губят място (а в някои ситуации те могат да представляват риск за сигурността, защото тези файлове все още седят на вашия сървър).

Да го направя:

 • Отидете на Външен вид → Теми или Plugins, съответно
 • Задръжте курсора на мишката върху тема или приставка, която не използвате
 • Кликнете Изтрий

15. Напишете първата си публикация в блога

И с тази настройка на път сте официално готови да напишете първата си публикация в блога! Представете се на бъдещите си читатели и ги уведомете какво се предлага за тях на вашия сайт.

За да създадете първата си публикация в блога, отидете на Публикации → Добавяне на нови. Там можете да използвате редактора на блокове WordPress, за да въведете публикацията си.

Когато сте готови, щракнете публикувам и споделяйте сайта си със света.

Започнете с WordPress днес

Следвайки стъпките в тази публикация, вашият WordPress сайт трябва да е готов за първо време.

Вероятно ще откриете, че вашият сайт на WordPress никога не е наистина „завършен“ и ще се радвате да се погрижите с нови приставки, промени в дизайна или уточнения на основните си страници.

Но като цяло сте готови да отворите вратите си и да започнете да приемате посетители.

За да помогнете за разрастването на вашия сайт, можете да разгледате нашите ръководства за SEO на WordPress и как да създадете съдържание, което задвижва трафика.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me