Каква е разликата между WordPress.com и WordPress.org? – Обикновено видео обяснение (видео на YouTube)

Вярвате или не, WordPress се предлага в два различни вкуса: WordPress.com и WordPress.org. Знам – объркващо! Още по-лошото е, че неправилният избор може да ви струва много време и усилия по-нататък – нещо, с което никой собственик на бизнес никога не иска да се занимава! Така, каква е разликата? И което е точно за вашия сайт?


За да отговорите на тези въпроси – и други – разгледайте новото ни видео обяснение в нашия канал в YouTube.

Погледни:

– (Забележка: Видео кредити към Topher DeRosia – създател на HeroPress.)

Видео препис

Здравейте, това е Topher за WinningWP. В това видео ще обсъдим веков въпрос: Каква е разликата между WordPress.com и WordPress.org? И кое е най-доброто за вас? Това е изненадващо често срещан въпрос и е необходимо нашето общество да работи. Но дотогава ще видя дали мога да ви помогна да разберете кой е подходящ за вас.

WordPress.com срещу WordPress.org

И така, каква е разликата? И защо има значение? Като нещо, WordPress.com и WordPress.org обслужват различни пазари. Те имат съвсем различни цели. Те имат различни разходи – и с това нямам предвид, че предлагат едно и също нещо на две различни цени, те имат различни неща, които струват пари. От едната страна нещо може да е безплатно, докато от другата страна струва пари – и обратното може да е вярно за други неща.

Те се различават по лесна употреба: WordPress.com е проектиран да бъде наистина лесен за използване, докато WordPress.org не е непременно предназначен за това. Вместо това е проектиран повече за мощност.

Те предлагат редица услуги. Те предлагат неща, които другият не прави, и затова трябва да погледнете и двете, за да видите кой от тях има това, което търсите.

Кое е точно за вас?

Всъщност е доста просто. WordPress.com е услуга, а WordPress.org е инструмент. Така че .com е услуга с много малко количество направете сами (нещо като IKEA). С .com получавате няколко формуляра, които трябва да попълните, вие въвеждате своето име и заглавието на блога си и подобни неща и десет минути по-късно имате блог! Като има предвид, че .org е малко повече като Home Depot, където с удоволствие ще ви дадат всички суровини, които искате, и можете да се приберете вкъщи и да построите или най-прекрасното нещо, което никой досега не е виждал, или можете да изградите нещо тъжно. Това каза, Home Depot ви помага да научите и можете да изградите нещо наистина невероятно.

Разширявайки тази идея малко повече, WordPress.com е услуга, която предлага ограничени неща. В този пример това ще направи крайна таблица. Бихте могли да го нарисувате, можете да отрежете краката малко по-кратко, но в края на деня това е едно и също за всички. С .org можете да направите всичко – наистина всичко. Това е много, много мощен и много, много гъвкав.

WordPress.com като услуга е собственост на компания, наречена Automattic. Те правят бизнеса си около WordPress. Те не притежават WordPress, те просто го използват като инструмент, както бихте направили, и те изграждат неща с него и предлагат услуги с него.

WordPress.org като инструмент предлага самия WordPress: Продуктът с отворен код. Тъй като е отворен код, той е свободно достъпен за всички на земята. Той не само е свободно достъпен, но и всъщност го притежавате: Лицензът диктува, че всеки човек на земята притежава WordPress.

WordPress.com също е хоствана платформа, което означава, че се грижат за всичко вместо вас. Това е малко като притежаване на апартамент вместо къща: Не е нужно да косите тревата, не е нужно да поливате цветята, не е нужно да се притеснявате за покрива, но все пак трябва да рисувате стени. Докато .org се домакинства. Това означава, че сами трябва да имате сървър и можете да правите промени и можете да направите повече от боядисване на стените – всъщност можете да ги съборите!

WordPress.com е фиксирана система – споменах това с крайната таблица – те предлагат ограничено количество неща. Сега тези неща са страхотни и са прекрасни, а ако са това, от което се нуждаете, тогава са фантастични! Но ако те не са това, от което се нуждаете, няма да получите нищо друго. Като има предвид, че .org е напълно адаптивен. Когато изтеглите WordPress от WordPress.org, можете да направите всичко с него.

WordPress.com гарантирано работи и под това имам предвид, че вашият блог ще бъде готов и вие ще можете да го използвате. Ако слезе, някой друг отново скача върху него, подобно на притежаването на апартамент или апартамент. Ако водопроводът ви се счупи, идва някой друг и го оправя. С .org вие сте напълно свободни да го разбиете напълно и сте отговорни за поправянето му. Или наемете някого. Отново, като притежаване на дом и наемане на водопроводчик.

Общността на WordPress

WordPress.com има онлайн общност около него и бих искал да ви покажа това малко. След като влезете в WordPress.com и имате акаунт, ще видите страница, която показва публикации от други блогове, които сте решили да следвате. Така че следя изображението на НАСА на деня и Boing Boing, и ThinkGeek, и те са свободни да ме следят и да виждат моите публикации. И моите приятели могат да ме следват, и аз мога да следвам приятелите си.

Може да сте запознати с идеята да оставяте коментари в WordPress сайт, когато сте влезли в wordpress.com и когато сте на сайта на някой друг, няма нужда да влизате, за да оставяте коментар и не е необходимо да попълвате цялата си информация. Тъй като вече сте влезли в тази система, това прави много, много по-лесно хората да посещават сайтовете си, да оставят коментари и да формират общност.

поддържа

WordPress.org осигурява поддръжка за вашата инсталация на WordPress. И така, споменах, че ако прекъснете ВиК, може да се наложи да дойдете водопроводчик, който да го поправи, но начинът, по който работи общността на WordPress.org, е, че всички водопроводчици там са готови да ви дадат безплатна подкрепа. Нека да разгледаме това.

В WordPress.org, ако щракнете върху Поддръжка, има раздел за форумите, документацията и наръчника. А форумите са пълни с други хора също като вас, които са преживели това, което изпитвате и с удоволствие ви казват как да го поправите безплатно. Това е доста невероятно!

Новини

WordPress.com има информационен канал – и аз използвам думата новини малко свободно, защото това не е новина, това са публикации в блогове на други хора, които понякога са новини, но понякога са котки … Но бих искал да ви покажа това , Има връзка, наречена Открийте, и това са курирани публикации в блога. Затова има хора в Automattic, които четат блоговете и намират неща, които харесват, и ги изпращат по ваш начин. Това е доста гладко, защото ви помага да спестите време, тъй като не сте в целия интернет, търсейки добри неща и се опитвайте да пресявате целия боклук.

документация

WordPress.org предоставя документация. Сега .com има някаква документация за това как да използва тяхната услуга, но .org има наистина задълбочена документация за това как да направите всичко! Ако отидете на Explore Documentation, има всички тези статии за това как да използвате WordPress и подобни неща и освен това има наръчник с глави как да използвате WordPress. Подобно е на това да имате електронна книга от Барнс & Благородно, но безплатно – всичко написано от хора като вас, а в някои случаи и написано от мен!

Ценообразуване

WordPress.com има безплатен продукт. Можете да плащате до 24,92 долара на месец и да купувате някои добавени функции – някои допълнителни теми, собствено име на домейн, такива неща. Но определено има безплатен модел – и той е добър. WordPress.org е напълно безплатен. Хората печелят милиони долари, използвайки .org като свободно достъпно средство.

Което е за теб?

Така че .com е най-подходящ за блогъра „направи си сам“, за разлика от всички останали – и под всички останали имам предвид хора, които искат да създават уебсайтове, които искат да ноудрат и персонализират теми и да променят цветове, и какво не. Ако искате да правите блог, WordPress.com вероятно е за вас. Ако искате да играете с интернет, WordPress.org е чудесен!

Затова нека разгледаме някои примери за хора, които могат да използват .com: Някой без умения за уеб или HTML (и ако не знаете какво е HTML, това е за вас); някой с ограничен бюджет – не искате да харчите тона пари за получаване на супер бърз сървър или плащате на програмист да изгради нещо по поръчка, просто искате блог. Еднократното събитие е подходящо за .com: кола за продажба, сватба, голяма годишнина, семейно събиране, такива неща. Нещо, което ще свикне веднъж и никой никога няма да се върне, и можете да го изхвърлите. Някой, който се нуждае от бързо решение – WordPress.com е много бърз и можете да имате блог за минути.

Местен изпълнител или музикант – WordPress.com предлага доста много място на твърдия диск и затова е отлично за качване на музика и видео. И тогава .com е чудесен за всеки, който има какво да каже, особено ако това, което е важно за този човек, е това, което те трябва да кажат, за разлика от създаването на нещо готино в интернет.

И така, кой може да използва WordPress.org? Малък бизнес с бюджет на уебсайт, блогъри с монетизирано съдържание – и това обикновено означава, че имате спонсори или реклами, защото не можете да направите това в WordPress.com. Издатели, които се нуждаят от голям контрол върху външния вид и усещането на своя сайт и искат да притежават съдържанието. Търговия на дребно, тъй като WordPress разполага с някои наистина отлични инструменти за електронна търговия и не можете да ги стартирате в .com. За електронна търговия трябва да имате собствена настройка с WordPress от .org.

Нестопански организации и църкви по подобна причина – WordPress разполага с няколко наистина отлични системи за дарение и те не работят в .com Всеки, който извършва какъвто и да е бизнес онлайн – WordPress.com има споразумение за използване, което трябва да подпишете, за да кажете как ще използвате вашия сайт, и има случаи, когато бизнесът не иска да бъде замесен с какъвто и да е вид договор, дори да е страхотен договор. Често фирмите не искат да бъдат сключени с друг договор и затова просто избират да създадат свой собствен сайт с WordPress, който са изтеглили от .org.

И накрая, всеки, който се нуждае от персонализирано решение. Ако просто имате нужда от нещо различно, нещо, което не е блог, тогава получаването на WordPress от .org е за вас.

И така, едно последно резюме: WordPress.com е за хора, които не са технически, не искат да бъдат технически, те просто искат да публикуват неща в интернет. И WordPress.org е за хора, които имат по-конкретни нужди или може да искат да изграждат неща в интернет, които могат да искат да учат или да правят бизнес и да вземат дарения.

Благодаря за слушането и се надявам да ви помогна да решите кои да използвате: WordPress.com или WordPress.org.

Вижте още видеоклипове …

Всичко ясно ли е за разликите между WordPress.com и WordPress.org? Мисли?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me