Какво представляват WordPress блокове? Всичко, което трябва да знаете …

Ако използвате WordPress версия 5.0 или по-нова, може би се чудите за „блокове“. (Забележка: Научете повече за новия редактор на WordPress: a.k.a. „Гутенберг“.) И така, какво представляват WordPress блоковете? Те какво правят? И как ги използвате?


Накратко:

Блоковете са новият начин, по който WordPress организира съдържание във вашите блог публикации и / или страници.

Какво представляват WordPress блокове?

Ако отидете на таблото за управление на WordPress (при условие че сте на WordPress 5.0) и продължите да създавате нова публикация, ще видите нов панел за редактиране на съдържание, който се основава на блокове, вместо това, което преди е имало – едно голямо поле за съдържание с стандартни контроли за форматиране на текст.

Приложение (а) – новият редактор:

блок редактор

В сравнение с предишния облик на редактора на съдържание, това е огромно надграждане.

Приложение (б) – предишният редактор:

класически редактор

С новия блок-базиран редактор опитът на редактиране е без разсейване и много по-рационализиран. Това е така, защото виждате само основното платно и никакви други ненужни елементи.

Как да използвам блокове?

Когато започнете да работите върху нова публикация или страница в блога, всяка част от съдържанието, която искате да включите – като абзац от текст или изображение – ще се преобразува в блок.

Помислете за блок като кокетна обвивка около дадено съдържание на страницата. Фактът обаче, че това наистина е блок, не променя нищо относно самото съдържание. Абзацът от текст все още е абзац от текста.

Използването на блокове е много интуитивно. Веднага щом започнете да работите върху нова публикация или страница, WordPress ще ви покани да започнете да пишете текст или да изберете тип блок.

започнете да пишете

Когато приключите с въвеждането на абзац, просто натиснете клавиша Enter на клавиатурата си и WordPress ще ви преведе в следващия блок. И така нататък.

За да добавите блок, различен от абзац текст, щракнете върху иконата „+“, която ще намерите в горния ляв ъгъл на редактора на блокове (вижте екранната снимка по-горе).

В зависимост от избрания от вас тип блок, ще можете да го персонализирате по много начини – всичко това да изглежда точно както искате. Ето какво можете да направите с блока на заглавие, например:

заглавен блок

Представянето на тази обвивка за блокове има редица предимства. Основен сред тях е фактът, че можете да пренареждате блоковете много по-лесно, отколкото бихте могли с предишния редактор.

Всеки блок има контроли за преместването му с едно място нагоре или надолу, а също така поддържа плъзгане и пускане, когато щракнете и задръжте върху иконата в средата на тези две стрелки. Виж тук:

подравнете блоковете

Преди това, за да преместите съдържание в блог публикация, трябваше да го изрежете и поставите на място. Това често е довело до различни проблеми с форматирането (в зависимост от текстовия редактор, които сте използвали) или цели части от съдържанието се губят, когато случайно сте изтривали клипборда. Новите блокове не страдат от тези проблеми и са много по-маневрени.

Блоките променят начина, по който читателите виждат съдържание на моя сайт?

Не. Единственият факт, че блоковете са там, не влияе на начина, по който посетителите ви виждат съдържанието на вашите публикации или страници.

Блоковете са невидими за вашите посетители. Те са само инструмент за вас – ще ги използвате, когато работите върху публикации или страници в таблото за управление на WordPress. В предния край на вашия сайт, блоковете са напълно прозрачни.

Какви блокове в WordPress са налични?

Отделно от абзаци от текст, можете също да използвате редица други блокове.

Ето блоковете, включени в WordPress 5.0 извън кутията:

 • Заглавие
 • форма
 • Кратък код
 • Изображение
 • галерия
 • списък
 • цитат
 • Pullquote
 • звуков
 • Видео
 • Корица изображение
 • досие
 • Персонализиран HTML
 • код
 • Пре-форматиран
 • маса
 • бутон
 • колони
 • Разделител на страница
 • сепаратор
 • Spacer
 • Вгражда се от външни платформи, като YouTube или Twitter
 • …и други

Освен това вече виждаме доста голям брой приставки за WordPress на трети страни, които се предлагат със собствени персонализирани блокове и които разширяват стандартните възможности на редактора. Блоковете, които можете да намерите в тези плъгини, включват харесванията на препоръки, таблици с цени, продукти на WooCommerce, бутони за социални медии, формуляри за контакт и други полезни елементи.

Какви са ползите от използването на блокове?

Много от следните ползи, които вече обсъдихме по-горе. И така, само за да обобщите:

 • На първо място, блоковете са преносими. Блоковете правят супер лесно да вмъквате и пренареждате всеки тип съдържание.
 • Блоковете също са много по-малко податливи на различни проблеми с копиране и поставяне, особено когато копирате съдържание от Word документ или друг източник.
 • И накрая, самият редактор на блокове предоставя много по-последователно изживяване по отношение на това как изглежда съдържанието ви в редактора, спрямо това как изглежда на вашите читатели.

Като се има предвид, ще се възползвате максимално от блоковете, ако използвате тема на WordPress, която има стилове на редактор, които са съвместими с редактора на блокове. По този начин дизайнът, който виждате в редактора на блокове – когато работите върху публикация – е същият като този, който читателите виждат в предния край на вашия сайт.

Това не е нещо, което влияе на опита на вашите читатели, но е по-скоро приятен бонус за вас, когато работите върху съдържание. Просто поддържа нещата последователни и по-предсказуеми. Ето пример за това как новата тема по подразбиране в WordPress, Двадесет деветнадесет, се справя със стила на редактора:

двадесет деветнадесет

Ами ако не искам да се занимавам с Blocks?

Начинът, по който блоковете работят в WordPress, е много прозрачен, така да се каже, и те не изискват никакво съзнателно внимание от вас.

С други думи, ако просто искате да пишете постовете си нормално, можете. Просто игнорирайте блоковете напълно.

Ето какво искам да кажа Когато създавате нова публикация, бързо ще забележите, че работата с новия блоков редактор е доста безболезнена. Можете да напишете параграфите си обикновено, натиснете enter, когато сте готови с ред, напишете „-“, ако искате да започнете списък, плъзнете и пуснете изображение от работния плот, копирайте и поставете URL адрес, за да създадете връзка, и скоро. По принцип, бизнес както обикновено. Блоковете по някакъв начин ще се случват на заден план, без да се изисква взаимодействие от вас.

Наистина не е нужно да обръщате много внимание на блоковете, ако не искате. Запазете спокойствие и продължете да пишете съдържание, сякаш нищо не се е случило.

Ами ако * Наистина * не искам да се занимавам с блокове?

Ако искате да върнете стария редактор, въпреки че това не е особено препоръчителен подход, все още можете. Инсталирайте приставка, наречена Classic Editor.

След като го активирате, влезте в Настройки → Писане и изберете предпочитаните от вас настройки:

изберете класика

 • Ако изберете „Разрешаване на потребителите да превключват редакторите: да‘, Тогава ще можете да решите дали искате да използвате новия редактор на блокове или стария класически редактор на база след публикуване.

Какво следва с WordPress блокове?

Като цяло новите блокове на WordPress улесняват използването на различни видове съдържание в публикация в блога. Това не беше толкова просто в предишните версии на WordPress.

Вземете например таблици. Преди WordPress 5.0 добавянето на таблица към публикацията в блога беше кошмар. Единственият разумен начин да го направите е да изцапате ръцете си със суров HTML код за таблици, който е много лесно да объркате. С редактора на блокове таблиците са просто още един блок, който лесно можете да добавите към публикация и да конфигурирате с няколко щраквания.

блок маса

С начина, по който WordPress блоковете се развиват, и скоростта, с която се случва, е безопасно да се каже, че скоро ще можем да вземем всяко съдържание, което може да се представи и да го добавим в публикация в блог или страница чрез редактора, базиран на блокове..

Наистина ви насърчавам да дадете шанс на WordPress блокове и да експериментирате с новия редактор, когато създавате съдържание за вашия блог. Вижте колко е лесно, дори ако всичко, което правите, е само да пишете, добавяте нови абзаци, изображения или вградени в YouTube.

Ако искате да научите повече основи на WordPress, разгледайте тези публикации:

 • Какво е WordPress и кога да го използваме?
 • Как да инсталирате WordPress
 • Как да изберем идеалната тема за WordPress
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map