Što su WordPress widgeti i kako mogu dobiti nove?

Ponude za WordPress


Budući da je WordPress prilično jednostavna platforma, novi korisnici obično mogu vrlo brzo shvatiti osnove.

Čak i najzapaženiji, tehnološki nesavjestan korisnik može, općenito govoreći, shvatiti da izrada web mjesta s WordPressom zahtijeva temu i obično neke dodatke. U skladu s tim, postoje određeni aspekti WordPress-a zbog kojih ponekad mnogi novi korisnici grebe po glavi.

Jedna takva misterija su WordPress Widgeti.

Što je na svijetu WordPress Widget?

Mislili biste da bi taj odgovor bio jednostavan, jer konceptualno to jest je lako. Međutim, u stvarnosti objasniti to laičkim riječima, nije tako lako kao što bismo svi željeli da bude. Čak se ni WordPress Codex ne može objasniti na jednostavan način.

Najlakši način za to je da a widget je blok sadržaja (bude li to neki tekst, slika ili popis veza ili kategorija itd.) koje se lako mogu smjestiti u određena unaprijed definirana područja (poznata kao “widgetized područja”) na vašoj web lokaciji. Ta područja spremna za widgete obično uključuju bočnu traku, podnožje, zaglavlje, a ponekad čak i cijelu početnu stranicu.

Prema osnovnom programu, WordPress core softver dolazi s nekoliko različitih widgeta koji se mogu koristiti u ovim područjima:

 • ‘Traži’ (prikazuje okvir za pretraživanje na vašoj web lokaciji)
 • „Nedavna” Postovi (prikazuje popis vaših najnovijih postova)
 • ‘Nedavni komentari’ (prikazuje popis vaših najnovijih komentara)
 • ‘Arhiva’ (prikazuje popis veza na prethodne postove)
 • ‘Kategorije’ (prikazuje popis postupaka, organiziran po kategorijama)
 • „Meta” (prikazuje popis korisnih veza za upravljanje)
 • … plus još nekoliko

WordPress widgeti - snimka zaslona

Nisi ograničen samo na ove widgete, ali to ću shvatiti kasnije.

Zvuči dovoljno jednostavno, zar ne? Pa zašto sva zbrka?

Zašto zbrka?

Kao što sam gore spomenuo, WordPress je učitan s nizom widgeta koje možete odabrati ili ne koristiti. Jedan od razloga zašto su WordPress widgeti malo zbunjujući jest, nisu im potrebni da WordPress pravilno funkcionira – ali ponekad ih je lijepo imati.

Drugi način gledanja je takav: Widgeti su nekako poput vašeg priloga; svi ga imamo, ali ne bismo umrijeli da nemamo. Slično tome, iako WordPress ima funkciju upotrebe widgeta, ako ih ne stavite na upotrebu na vašoj web lokaciji, i dalje će raditi.

Ali najveći razlog zašto su zbunjujući je zbog ovoga:

“Widgeti nisu dodaci, ali neki dodaci sadrže widgete.”

Zbunjujuće, točno?

Kako dodatak ne može biti widget, ali to je u biti neke od njih? Zašto ne biste podijelili stvari i neke nazvali Dodaci, a drugi nazvali Widgete koji se mogu preuzimati i instalirati na isti način? Ne bi li to sve olakšalo?

Pa ne. A ako shvatite ovaj sljedeći dio, stvari ćemo malo lakše shvatiti zašto.

Sve je u kodu

I widgeti i widgetized područja vaše web stranice kreirani su s kodom kao što su PHP i JavaScript. Ti su kodovi isti dijelom koji se koriste (dijelom) za izradu WordPress tema i dodataka.

Kao što je već spomenuto, widgeti nisu potrebni kako bi WordPress mogao funkcionirati. Isto tako, nisu potrebne ni teme i dodaci da bi funkcionirali. Međutim, programer može dodati isječke PHP-a i / ili JavaScript koda u određenu datoteku i stvoriti widget za dodavanje lijepog korisničkog iskustva za one koji koriste njegov proizvod.

Bolje je da se sve ovako objedini, nego što je nepotrebno stvaranje druge kategorije widgeta koji se mogu preuzimati i instalirati na web mjestu.

Pitate se zašto? Evo primjera:

Recimo da instalirate novi dodatak za društveno dijeljenje poput Monarch by Elegant Themes. Nakon što ga aktivirate, ustanovit ćete da postoji novi widget za Monarh koji možete smjestiti u widgetized područje – lijepa opcija za.

Ali, ako su dodaci i widgeti odvojen, tada bi to značilo da bi programeri Monarcha morali stvoriti dva odvojena proizvoda – jedan Plugin i jedan Widget – kako bi stvorili jedinstvenu cjelinu i osigurali bolji cjelokupni proizvod.

To bi također značilo umjesto da instalirate jednu stvar, trebali biste instalirati dvije ako želite tu dodatnu značajku s tim dodatkom. U konačnici, to bi jednostavno bilo više posla za sve.

Budući da netko može upotrijebiti istu vrstu koda za stvaranje dodatka kao da bi stvorio widget, ima smisla stvari samo konsolidirati. Iako neki dodaci i teme dodaju widgete na vaše web mjesto koje možete koristiti, widgeti nisu nešto posve odvojeno od dodataka, tema ili WordPress-a u cjelini – i s dobrim razlogom …

Uglavnom, samo za jednostavno održavanje WordPress-a.

Kako mogu dobiti više widgeta?

Šanse su da nakon što ste pročitali do ovog trenutka u postu, već ste shvatili da postoji nekoliko načina za dobivanje više widgeta za svoju web lokaciju:

 1. Kroz novu temu
 2. Kroz upotrebu dodatka

To su jednostavni načini za dobivanje novih widgeta i widgetized područja na vašoj web stranici.

Druga je mogućnost ručno kodiranje novog widgeta u vaše datoteke. Međutim, to može biti komplicirano, osim ako niste programer ili ne znate svoj kôd poput PHP-a. Budući da rad s PHP-om i dodavanje novog koda na vašu web lokaciju mogu stvarno prigušiti radove ako se izvrše pogrešno, najbolje je ne zajebavati se s stvarima ako ne znate točno što radite.

Zato predlažem da se držite jedne od dvije gore navedene opcije.

Jednu stvar koju bih trebao spomenuti je da će widgeti koji su integrirani u neke teme i dodatke ukloniti, deaktiviranje dodatka ili prelazak na drugu temu ukloniti povezane widgete koji su bili povezani s njima. Dakle, ako prestanete koristiti dodatak ili promijenite teme i primijetite da određeni widgeti nestaju, sada znate zašto.

Brzi savjet za widgete

Postoji jedan widget koji dolazi uz svaku WordPress instalaciju malo posebnije – “Tekstualni widget„. Iako naziv Text Widget ima prsten za nadvladavanje, ovaj widget može učiniti više od držanja odlomka ili dva.

Ovaj widget može prevesti bilo koji HTML koji ga želite unijeti, što znači da ga možete koristiti za držanje slika, stvaranje veza na kojima se može kliknuti, a možete ga i natjerati da radi s kratkim kodovima..

Primjer WordPress teksta widgeta - snimka zaslona

Ne znate kako kodirati HTML? Pogodi što: Nema problema!

Evo kratkog savjeta za izradu HTML isječka u WordPressu, čak i ako ne znate kako to učiniti:

 1. Napravite novi post u podupiraču WordPress-a
 2. Unesite sadržaj koji želite smjestiti u Text Widget u uređivač postova i oblikujte po ukusu
 3. Prebacite se iz uređivača programa WordPress “Visual” u uređivač teksta “Tekst” pomoću kartice u gornjem desnom dijelu općenitog područja uređivanja posta.
 4. Kopirajte sav kod koji vidite na svoje računalo
 5. Zalijepite kôd u svoj Text Widget i pritisnite gumb za spremanje

Pet jednostavnih koraka i napravili ste malo dodatnog za područje widgeta na svojoj web lokaciji!

Zamotavanje

Widgeti su jednostavni i u dizajnu i u konceptu, a opet ih je teško objasniti jednostavnim riječima. Dobra vijest, međutim, kad jednom steknete glavu kako su i kako funkcioniraju, vjerojatno nećete zaboraviti!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map