Što je preslikavanje web stranica i zašto je to toliko važno?

Ponude za WordPress


Keširanje web stranica jedna je od najpovoljnijih dostupnih tehnologija. Ukratko, web stranice čine izuzetno brze, što dovodi do boljih SEO rezultata i većeg zadovoljstva korisnika – a da ne spominjem bolje pretvorbe, a samim tim i povećani prihod ako prodajete proizvode ili usluge na mreži.

U ovom ćemo vam članku reći sve o predmemoriranju web mjesta – opisati o čemu se radi, zašto je to tako važno i kako započeti njegovu implementaciju s WordPressom.

Započnimo.

Što je treniranje?

Iako tehnologija i precizni detalji predmemoriranja mogu biti prilično složeni, ideja u osnovi je zaista vrlo jednostavna. Dopustite mi da dam primjer.

Ako vas pitam kakav je rezultat 5 x 3, znat ćete da je odgovor 15. Nije vam bilo potrebno izračunati, ovo množenje ste napravili toliko puta u životu da više ne morate – jednostavno se sjećate rezultata bez ikakve mentalne obrade. Pa, to je način na koji funkcionira keširanje.

Web stranice se obično gledaju stotine, tisuće, a ponekad i milijune puta mjesečno. Normalno, svaki put kada preglednik zatraži web stranicu, poslužitelj mora obaviti gomilu složenih (i dugotrajnih) izračunavanja. Dohvaća najnovije postove, generira zaglavlje i podnožje, pronalazi widgete bočne trake vaše web lokacije i tako dalje. Međutim, u mnogim slučajevima rezultat svih tih izračuna bit će potpuno isti. Ne bi li onda bilo sjajno kada bismo jednostavno mogli učiniti da server upamti konačni rezultat, umjesto da svaki zahtjev obrađuje zasebno? Upravo se to radi predmemoriranje!

Kako se poslužuju spremljene stranice

Mislim da je najlakše razumjeti proces keširanja gledajući kako se stranica poslužuje. Recimo da imate blog sa omogućenim predmemoriranjem. Kad prvi put netko posjeti vašu početnu stranicu, stranicu je dobiva na uobičajen način: zahtjev se primi, obrađuje na poslužitelju, a rezultirajuća web stranica koja se prikazuje prikazuje se pretvara u HTML datoteku i šalje web pregledniku posjetitelja..

Budući da je predmemoriranje uključeno, poslužitelj pohranjuje ovu HTML datoteku – obično u svojoj “memoriji slučajnog pristupa” (ili RAM-u), što je izuzetno brzo. Sljedeći put kad vi ili bilo tko drugi pogleda početnu stranicu, poslužitelj ne mora raditi obradu i pretvorbu u HTML. Umjesto toga, on jednostavno šalje već pripremljenu HTML datoteku u preglednik.

Ali što ako se moj sadržaj promijeni?

Znam što mislite: To sve zvuči sjajno, ali što ako ste uključili predmemoriju i objavili novi post? Neće li novi post biti izvan predmemorije i samim tim nevidljiv posjetiteljima web mjesta? Pa, svi pravilno postavljeni sustavi za predmemoriranje mogu se nositi s takvim scenarijima. Sustav predmemoriranja ne sastoji se samo od mehanizma za spremanje pripremljenih HTML datoteka, on također ima i način da isprazni predmemoriju (i zatim je regenerira) kad se ispune posebni uvjeti (poput objavljivanja novog sadržaja)..

Predmemorija konfigurirana za WordPress izbrisala bi spremljenu verziju početne stranice i stranice arhiva kad je objavljen jedan post. Sve ostale stranice – poput stranice o stranici i ostalih postova – ostavile bi nedirnute jer se one ne bi mijenjale.

Je li caching stvarno učinkovit?

Dobro kodirano web mjesto može se učitati u samo dvije sekunde. (Napomena: Brzina učitavanja web stranice je nešto što možete lako isprobati sami koristeći besplatnu uslugu poput GTMetrix.) Nije li to dovoljno brzo? Da li se predmemoriranje zaista isplati? Odgovor je snažno da. Korištenjem predmemoriranja preglednika i poslužitelja – svaki trenutak ćemo detaljno pregledati – još uvijek možete brijati puno vremena učitavanja, a kad je u pitanju brzina učitavanja, plaća se kako bi stvari bile što brže!

Također je vrijedno imati na umu da, provođenjem predmemoriranja, ne samo da ubrzavate svoju web stranicu, već je radite i bolju izvedbu – i opremite je da efikasnije podnosi teret bilo kojeg naglog skoka prometa.

Koliko je učinkovit predmemoriranje? Prema nedavnom istraživanju YUI-a, predmemoriranje preglednika može povećati brzinu za čak 300%!

Vrste podučavanja

Općenito govoreći, postoje dvije vrste predmemorije – poslužitelj i preglednik. Keširanje preglednika vrši se na strani klijenta (korisnika), dok se keširanje poslužitelja (ne iznenađuje) na poslužitelju. Pogledajmo razlike između to dvoje.

Predmemoriranje preglednika

Kada posjetite web mjesto, ne morate samo dohvaćati sadržaj stranice koju gledate – potrebna vam je i hrpa resursa poput Javascript datoteka, tablica stilova, fontova i tako dalje, koji vaš preglednik preuzima pored sadržaj stranice.

Predmemoriranje preglednika omogućava vašem pregledniku da te datoteke pohranjuje neko vrijeme, tako da ih ne treba dohvatiti svaki put kada posjetite web mjesto.

Primjerice, kad prvi put posjetite ovu web lokaciju (WinningWP.com), dobit ćete gomilu resursa koje će vaš preglednik odmah keširati. Prvo će vam trebati nekoliko sekundi za potpuno preuzimanje, ali sljedeći put kad ga posjetite primijetit ćete značajno smanjenje vremena učitavanja (zapravo sekundu ili više).

Keširanje poslužitelja

Već sam govorio o mehanizmima iza predmemoriranja poslužitelja: Umjesto da obrađuje svaki zahtjev, poslužitelj uzima rezultate tih zahtjeva i pohranjuje ih. Zatim služi tim spremljenim rezultatima – što sve čini mnogo bržim.

Možda ste naišli na pojmove “predmemorija objekata” i “predmemorija cijele stranice”. To su obje metode predmemoriranja poslužitelja – predmemoriranje punih stranica ono je o čemu smo do sada govorili.

Predmemoriranje pohranjuju samo bitove i dijelove podataka, za razliku od pune stranice. Ovo može biti korisno unutar vašeg koda i za pohranjivanje rezultata složenih operacija, poput stvaranja navigacijskog izbornika.

Predavanje u programu WordPress

Tri su stvari koje trebate znati o predmemoriranju u WordPressu: Pisanje učinkovitog koda, korištenje dodataka za predmemoriranje i korištenje ugrađene predmemorije vašeg domaćina.

Korištenje dodataka za predmemoriranje WordPressa

Najvažnije pravilo koje ne mogu dovoljno naglasiti glasi: nikad nikad, nikad, nikad (ikad) koristite više od jednog dodatka za predmemoriju. Ovo će ne ubrzajte svoju web lokaciju; vjerojatno će vašu web lokaciju učiniti znatno sporijom i pokvariti je u tom postupku.

Uvijek koristite jedan dodatak za predmemoriranje. Ako je ispravno konfigurirana, prilično će vam pomoći ubrzati web mjesto. Najbolji dodaci za predmemoriranje su WP Rocket (pročitajte našu recenziju, W3 Total Cache i WP Super Cache.

Upotreba predmemorije domaćina

Ova se odnosi na web stranice koje rade u upravljanim okruženjima za WordPress hosting. Toplo mogu preporučiti WPEngine, Flywheel i Kinsta, a svi oni imaju izvrsne mehanizme za predmemoriranje (i ostale usluge) koji ih čine vrijednim.

Sustavi predmemoriranja koje koriste ove hosting tvrtke rade na mnogo nižoj razini od WordPress dodataka, što znači da su daleko učinkovitiji. Štoviše, oni su također prilagođeni posebno za rad s WordPressom i okruženjem hostinga, što još više povećava njihovu korisnost..

Ako koristite upravljani host WordPress, preporučam da uopće ne koristite dodatak za predmemoriranje. Zapravo, mnogi takvi domaćini čak će onemogućiti upotrebu određenih dodataka za predmemoriranje zbog činjenice da će se oni vjerojatno miješati u određene predmemoriranje sustava koje već implementiraju..

Pisanje efikasnog koda

Ovaj je za kodiste među vama. Ovdje nećemo ulaziti u gusta, ali prvo što biste trebali imati na umu kao koder jest kako WordPress djeluje interno.

Na primjer, ako dobivate metapodatke za post i zovete get_post_meta ($ post_id, “koautor”, istina); WordPress zapravo dohvaća svi metapodaci za taj post. Dakle, imati 50 zasebnih poziva get_post_meta () da biste preuzeli podatke jednog posta ne rasipan.

Sljedeće što biste trebali uzeti u obzir je kako pravilno koristiti prijelazne podatke u programu WordPress. Privremeni su vrsta rješenje za predmemoriranje objekata s datumom isteka. Možete ih koristiti za predmemoriranje podnožja ili zaglavlja, koji se s vremenom ne mijenjaju, osim u vrlo specifičnim okolnostima – kada jednostavno ispraznite predmemoriju.

Zaključak

Keširanje je tehnologija koja povećava brzinu vaše web stranice bez žrtvovanja u procesu. Ako se pravilno koristi, ne samo da će se postići znatno brže vrijeme učitavanja, već će i smanjiti opterećenje na vašem poslužitelju.

Ako već ne keširate svoje web stranice, doći do njega!

Da biste započeli s predmemoriranjem u praktičnijem smislu, pogledajte gore navedene dodatke i / ili pitajte upravljani WordPress hosting uslugu o učinkovitosti određenih sustava predmemoriranja u ponudi.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map