Što su WordPress blokovi? Sve što trebate znati …

Ako koristite WordPress verziju 5.0 ili noviju, možda se pitate „blokovi“. (Napomena: Saznajte više o novom WordPress uređivaču: a.k.a. “Gutenberg”.) Dakle, što su WordPress blokovi? Što oni rade? I kako ih koristiš?


Ukratko:

Blokovi su novi način na koji WordPress organizira sadržaj unutar vaših blogova i / ili stranica.

Što su WordPress blokovi?

Ako odete na nadzornu ploču WordPress-a (pod uvjetom da ste na WordPress-u 5.0) i nastavite kreirati novi post, vidjet ćete novu ploču za uređivanje sadržaja koja je zasnovana na bloku umjesto onoga što je ranije bilo – jedno veliko polje sadržaja standardne kontrole za oblikovanje teksta.

Dokaz (a) – novi urednik:

uređivač blokova

U usporedbi s prethodnim izgledom uređivača sadržaja, ovo je velika nadogradnja.

Dokaz (b) – prethodni urednik:

klasični urednik

S novim uređivačem koji se temelji na blokovima, iskustvo uređivanja ne ometa i puno je strujnije. To je zato što vidite samo glavno platno i nema drugih nepotrebnih elemenata.

Kako koristim blokove?

Kada počnete raditi na novom postu ili stranici bloga, svaki će se sadržaj koji želite uključiti – poput odloma teksta ili slike – pretvoriti u blok.

Zamislite blok kao uredan omot oko bilo kojeg sadržaja na stranici. Međutim, činjenica da je to stvarno blok ne mijenja ništa što se tiče samog sadržaja. Odlomak teksta i dalje je odlomak teksta.

Upotreba blokova vrlo je intuitivna. Čim počnete raditi na novom postu ili stranici, WordPress će vas pozvati da počnete pisati tekst ili odabrati vrstu bloka.

počnite pisati

Kada završite s upisivanjem odlomka, samo pritisnite tipku enter na tipkovnici i WordPress će vas prebaciti na sljedeći blok. I tako dalje.

Da biste dodali blok koji nije odlomak teksta, kliknite ikonu ‘+’ koju ćete pronaći u gornjem lijevom kutu uređivača blokova (pogledajte snimku zaslona gore).

Ovisno o vrsti bloka koju odaberete, moći ćete je prilagoditi na više načina – sve kako bi izgledao točno onako kako želite. Evo što, na primjer, možete učiniti s blokom zaglavlja:

zaglavni blok

Predstavljanje ovog blok omota ima niz prednosti. Glavna među njima je činjenica da blokove možete preurediti mnogo lakše nego što ste to mogli učiniti s prethodnim uređivačem.

Svaki blok ima kontrole za pomicanje jednog mjesta prema gore ili dolje, a također podržava povlačenje i ispuštanje kad kliknete i zadržite ikonu u sredini te dvije strelice. Pogledajte ovdje:

poravnajte blokove

Prije toga za kretanje sadržaja unutar bloga trebali biste ga izrezati i zalijepiti na njegovo mjesto. To je često rezultiralo različitim problemima s oblikovanjem (ovisno o uređivaču teksta koji ste koristili) ili cijelim odjeljcima sadržaja izgubivši se kad biste slučajno izbrisali međuspremnik. Novi blokovi ne trpe te probleme i mnogo su upravljiviji.

Mijenjaju li blokovi način na koji čitatelji mogu vidjeti sadržaj na mojoj web lokaciji?

Ne. Jedina činjenica da postoje blokovi ne utječe na način na koji posjetitelji vide sadržaj vaših postova ili stranica.

Blokovi su nevidljivi za vaše posjetitelje. Oni su samo alat za vas – možete ih koristiti kada radite na postovima ili stranicama unutar WordPress nadzorne ploče. Na prednjem kraju vaše web stranice blokovi su potpuno prozirni.

Koji su WordPress blokovi dostupni?

Osim odlomci teksta, možete koristiti i niz drugih blokova.

Evo blokova koji su uključeni u WordPress 5.0 izvan okvira:

 • Naslov
 • Oblik
 • SHORTCODE
 • Slika
 • Galerija
 • Popis
 • Citat
 • Pullquote
 • zvučni
 • Video
 • Slika na naslovnici
 • Datoteka
 • Prilagođeni HTML
 • Kodirati
 • formatiran
 • Stol
 • Dugme
 • Kolumne
 • Prijelom stranice
 • Separator
 • razmaknica
 • Ugrađuje s vanjskih platformi, poput YouTubea ili Twittera
 • …i drugi

Uz to, već primjećujemo dosta WordPress dodataka treće strane koji dolaze sa vlastitim prilagođenim blokovima i koji proširuju standardne mogućnosti uređivača. Blokovi koje možete naći u tim dodacima uključuju primjerke izjava, tablice s cijenama, WooCommerce proizvode, gumbe na društvenim mrežama, kontaktne obrasce i druge korisne elemente.

Koje su prednosti upotrebe blokova?

Mnoge od sljedećih prednosti koje smo već raspravljali gore. Dakle, samo da rezimiramo:

 • Prije svega, blokovi su prenosivi. Blokovi olakšavaju umetanje i preuređivanje bilo koje vrste sadržaja.
 • Blokovi su također mnogo manje skloni različitim problemima kopiranja i lijepljenja, posebno pri kopiranju sadržaja s Word dokumenata ili nekog drugog izvora.
 • Konačno, sam uređivač blokova pruža mnogo konzistentnije iskustvo u pogledu izgleda vašeg sadržaja u uređivaču, nasuprot onome što izgleda vašim čitateljima.

Kao što je rečeno, iz blokova ćete dobiti najviše ako koristite WordPress temu koja ima stilove uređivača koji su kompatibilni s uređivačima blokova. Na taj način dizajn koji vidite u uređivaču blokova – kada radite na postu – jednak je onome kao što čitatelji vide na prednjem kraju vaše web lokacije..

To nije nešto što utječe na iskustvo vaših čitatelja, već je to lijep bonus za vas kada radite na sadržaju. To samo održava stvari dosljednim i predvidljivijim. Evo primjera kako nova zadana tema u programu WordPress, Dvadeset devetnaest, obrađuje stil uređivača:

dvadeset devetnaest

Što ako ne želim raditi s Blokovima?

Način na koji blokovi rade u WordPressu vrlo je transparentan, tako da ne trebaju nikakvu svjesnu pažnju od vas.

Drugim riječima, ako samo želite normalno pisati svoje postove, to možete. Jednostavno zanemarite blokove u potpunosti.

Evo što mislim. Kada stvarate novi post, brzo ćete primijetiti da je rad s novim uređivačem blokova prilično bezbolan. Odloke možete normalno pisati, pritisnite enter kad završite s crtama, upišite “-” ako želite pokrenuti popis, povucite i ispustite sliku s radne površine, kopirajte i zalijepite URL da biste stvorili vezu i tako dalje. U osnovi, poslujte kao i obično. Blokovi će se nekako događati u pozadini, a da od vas nije potrebna interakcija.

Stvarno ne morate puno obraćati pažnju na blokove ako to ne želite. Ostanite mirni i nastavite pisati sadržaj kao da se nikad ništa nije dogodilo.

Što ako se * Stvarno * ne želim baviti blokovima?

Ako želite vratiti stari uređivač, iako to nije naročito preporučeni pristup, ipak možete. Instalirajte dodatak koji se naziva Classic Editor.

Nakon što ga aktivirate, uđite Postavke → Pisanje i odaberite željene postavke:

odaberite klasiku

 • Ako odaberete “Dopusti korisnicima da prebacuju urednike: Da‘, Tada ćete moći odlučiti želite li koristiti novi uređivač blokova ili stari klasični uređivač na osnovi posta.

Što slijedi s WordPress blokovima?

Sve u svemu, novi WordPress blokovi znatno olakšavaju upotrebu različitih vrsta sadržaja u postu na blogu. To nije bilo tako jednostavno u prethodnim verzijama WordPress-a.

Uzmimo, na primjer, tablice. Prije WordPressa 5.0, dodavanje tablice u blog blog bila je noćna mora. Jedini razuman način da se to postigne bilo je umatanje ruku sirovim HTML kodom za tablice, što je vrlo lako zabrljati. Pomoću uređivača blokova tablice su samo još jedan blok koji lako možete dodati u post i konfigurirati s nekoliko klikova.

blok stola

S načinom na koji se WordPress blokovi razvijaju i brzinom kojom se događa, sigurno je reći da ćemo uskoro moći uzeti bilo koji dio sadržaja koji se može zamisliti i dodati ga u blog blog ili stranicu putem uređivača temeljenog na blokovima.

Stvarno vas ohrabrujem da pružite priliku WordPress blokovima i eksperimentirate s novim uređivačem u stvaranju sadržaja za svoj blog. Pogledajte kako je to lako, čak i ako sve što radite samo upišete, dodajete nove odlomke, slike ili YouTube ugrade.

Ako želite naučiti više osnova o WordPressu, pogledajte ove postove:

 • Što je WordPress i kada to koristiti?
 • Kako instalirati WordPress
 • Kako odabrati idealnu WordPress temu
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map