Историята на ThemeIsle – какво е необходимо, за да се изгради успешен магазин за премиум теми!

Сделки с WordPress


В днешната екосистема на WordPress, ThemeForest цари върховно, що се отнася до премиум теми. Хората правят хиляди и хиляди покупки там всеки ден – като най-големите теми получават някъде между 100-2000 продажби седмично! Въпреки че ThemeForest несъмнено играе огромна роля за привличането на разнообразие към тематичната сцена, той също е близо до превръщането в фактически монопол.

Въпреки това през последните няколко години беше интересно да видите по-малки пазари, които продължават да се появяват навсякъде – с някои от тях се справят изключително добре. Един такъв тематичен магазин е: ThemeIsle. Посегнах към Йонут Неагу и преди да го разбера, чатахме по Skype. Тази статия е резултат от нашата виртуална среща с кафенета: Историята на ThemeIsle и какво е необходимо, за да изградиш успешен магазин за тематични премии!

Забележка: Имахме доста задълбочена дискусия, така че за да сваля всичко, перифразирах почти всички въпроси и отговори.

Q) Как започна вашата кариера?

Кариерата ми за развитие започна във фрилансер, където поех всички работи, които знаех как да правя – и дори някои, които не бях правила. За тези, които не знаех как да завърша, измислих нещата, като продължих, което ми позволи да работя все повече и повече.

Като се казва, ако работите по цял ден като фрийлансър, можете да стигнете само дотук. Видях два пътя напред: бих могъл да опитам да получа възможно най-много клиенти, като възлагам работата си, или бих могъл да намеря нещо, което правя добре и да се съсредоточа върху това едно.

Започнах да възлагам работата си на местна група в Румъния. Първоначално това беше чудесно, но скоро се натъкнах на икономика. Ако възложите нещо, вие запазвате сравнително малко количество от първоначалната стойност. Това означава, че трябва да получите много повече клиенти и да прекарате голяма част от времето си в управление – процесът е неефективен и скоро става много много стресиращ.

След това опитах другата стратегия: да намеря нещо, което мога да направя добре, и да се съсредоточа върху него. Идвам от маркетинговия опит, така че подходих към това с малко SEO мислене. Открих умерено дълбока ключова дума – „PSD to WordPress“ – и насочих енергията си към класирането за нея в SERPs. В рамките на два месеца моят сайт, CodeinWP, беше на първата страница за термина.

Следващият проблем, с който се сблъсках, беше ценообразуването. Първоначално започнах с цена от $ 300 до $ 400, което в началото не беше лошо, но скоро разбрах, че не е достатъчно близо, за да оправдая времето, необходимо за производството на качествен продукт. Решението беше постепенно да повишават цените. Всъщност вече не приемаме клиенти, но допреди няколко месеца средната цена беше около 1500 долара за работа.

Истинският проблем, в който се натъкнах обаче, е, че не съм толкова добър в продажбите или управлението на очакванията на клиентите. Ако някога сте имали компания, базирана на услуги, знаете какво означава това. Клиент идва и ви плаща 1000 долара за тема на WordPress. “О, но докато сте там, бихте ли могли да преработите логото малко?” Изключително трудно е да се справят добре с тези искания. Ако ги правите безплатно, вие сте страхотна компания, но губите времето си финансово. Ако поискате 20 долара за това, вие се настройвате като евтина компания, а ако поискате 200 долара за това, вие се настройвате като “неразумна” компания.

Досега обаче разработихме шепа безплатни теми, които предлагахме в раздел с теми на нашия сайт. Разбрах, че когато имаме по-малко работа с клиенти, можем да създадем безплатни теми, за да помогнем за генериране на допълнителен трафик. Тогава реших, че това може да е добра отправна точка за магазин за премиум теми.

Q) Как започна ThemeIsle?

През ноември 2012 г. помолих един от нашите разработчици да работи на пълен работен ден върху идеята за създаване на отделен магазин за теми. Разработихме талисманите, зададохме работните процеси, създаде се уебсайтът – целият процес, от началото до края, отне цели шест месеца.

Докато това ставаше, придобих готови теми (които оттогава продадох), за да опитам и да науча за бизнеса с тематичния магазин, колкото мога повече.

Тъй като имахме известен трафик, който бихме могли да изпратим към ThemeIsle (трафикът от Codeinwp), реших, че ще успея да убедя част от този трафик да си купи тема. Бях мъртъв погрешно. След като стартирахме ThemeIsle, се оказа, че независимо от това, което сме опитали, хората няма да купуват нашите теми. Всъщност през 2013 г. не направихме нито една продажба!

Мислех, че може би $ 55 е твърде висока за тема, затова намалих цената до $ 37. Това няма абсолютно никакъв ефект. Без значение какви теми сме добавили, колкото и да се опитахме, просто не можахме да продадем тема!

Тъй като се оказа, че имахме само един продукт, който хората бяха готови да купят – плъгин. Придобих вече съществуваща приставка за WordPress, наречена Tweet Old Post, тя вече е известна като Revive Old Post. Ние го подобрихме, създадохме професионална версия с някои допълнителни функции и я добавихме в ThemeIsle.

Докато няколко души купиха приставката, това никъде не беше достатъчно, за да поддържа нашия бизнес. Плюс това е и малко притеснително, тъй като в края на краищата сайтът се нарича темаостров. В този момент реших, че трябва да се направи нещо. Бързо ни свършиха пари, моралът беше много нисък и в резултат на това ни свърши времето.

Продадох готови теми за ниска пет цифра сума, която – след посредничество и други такси – беше достатъчна, за да продължа бизнеса още три месеца. Реших да се откажа от всичко и да се съсредоточа само върху едно-единствено нещо: нашата тема Zerif Pro (темата, която сега представлява по-голямата част от нашите продажби).

Q) Разкажете ми малко за Zerif. Как се появи темата и защо смятате, че това е вашият ледоразбивач? Защо това е първото нещо, което наистина работи?

Zerif всъщност беше направена като тема Bootstrap от разработчик, който работи за нас по Codeinwp. Темата много ми хареса и реших, че ще е добра идея да не се прави не трябва да започнем от нулата – плюс ние също бихме могли да създадем WordPress други теми от нея. Придобих правата и разработихме темата оттам.

Трудно е да се каже защо точно тази тема е била тази … Темата всъщност не се продаваше толкова добре, а продажбите започнаха да се набират едва когато създадохме – сега изключително популярната – безплатна версия: Zerif Lite.

Популярността на безплатната тема със сигурност беше голям принос, но дори и това не е задължително. Преди Zerif имахме няколко безплатни / професионални теми, които не се продаваха. Нещото, което разделяше Zerif, беше начинът, по който подходихме да го направим. Когато започнахме, това беше вече сравнително успешна тема на HTML – това вероятно беше основен фактор.

Q) Какво прави ThemeIsle да се откроява от опаковката?

На това е лесно да се отговори – с проста връзка. Преди около година публикувах въпрос на Reddit за това как общността смята, че подобна компания трябва да се разграничи. Имах късмета да получа страхотен отговор, който можете да прочетете в Reddit. Първият абзац почти го обобщава:

– Хвърли всички глупости. Всички административни панели. Всички цветове по избор Всичко. Убий го. Изхвърли го. Не включвайте десет плъзгача, дори не включвайте 1. “

ThemeIsle се фокусира върху простотата и яснотата. Изглежда, че има значително недоволство към сложни теми, които ви принуждават да научите нов метод на работа всеки път, когато изтеглите нова. Решихме да следваме указанията на публикацията и наистина да се отървем от всички ненужни битове.

Ние се уверихме, че всяка функционалност, която може да се нуждаете, може да бъде добавена чрез плъгини или още по-добре: детски теми. Кодът ни е много стандарт за WordPress, което означава, че всеки програмист може да влезе и да работи по него. Ако имате нужда от нещо, можете да отидете на Fiverr и да накарате някой да го направи на евтиното.

Q) Имате ли опит с ThemeForest? Какво мислиш за тях?

Нямаме огромен опит, но опитах и ​​качих нещо, отговорът беше много лош. Цялостното усещане беше, че всъщност не ги интересува. Те не обичат да дават насоки и не желаят да общуват.

Аз лично не ми харесва, че са толкова големи. Те вече имат над 50% от пазара, което не е добре за самия пазар. WordPress.org е единственото място, което има потенциал да се конкурира с тогава, но в момента това просто не се случва изобщо.

Мисля, че трябва да бъде наша работа да се конкурираме с ThemeForest чрез WordPress.org – имаме нужда от много повече независими висококачествени тематични магазини.

Като се казва, ThemeForest наистина има своето място. Това е чудесен начин за начинаещите разработчици да тестват водите и да печелят пари от работата си.

Q) Какво мислите за посоката на теми и плъгини като цяло?

Виждам много прекалено сложни продукти навън. Темите трябва да са прости – те трябва да са само шаблони, нищо друго. Те трябва да съдържат само HTML и CSS (и основният PHP, необходим за функционирането им – разбира се).

Има няколко ситуации, в които големите теми биха имали смисъл. Основно за единични клиенти, които нямат голям бюджет за работа.

Мисля, че когато създавате уебсайт, първо трябва да потърсите плъгини – за да добавите функционалност – и след това за теми, за да стилизирате всичко това.

Q) Какво мислите за посоката на WordPress като цяло, къде го виждате през следващите няколко години?

Техническата посока, в която се насочва WordPress, и настоящият план, който имат, не са ми толкова важни. Това, което ме интересува най-много, са тези аспекти, които могат да помогнат или да повлияят на бизнеса ми, като например REST API, локализирана директория на WordPress и т.н..

Също така съм доста заинтересован да чуя мнението на ключови хора от WordPress.org, защото, ако имат силна визия (като наскоро обявеното придържане към темата за персонализиране), шансовете са, че нещата ще се променят.

Q) Имате ли съвет за тема & производители на плъгини?

Всъщност споделихме много от нашия опит с нашите доклади за прозрачност. В момента сглобяваме третия, но вече можете да видите първия и втория доклад за прозрачност и лесно да направите своите собствени заключения.

Като цяло трябва да разберете пазара, преди да започнете. Научете за приходите от живота, преобразуването и разберете как цените и рекламата влияят на вашия бизнес. Оправете и настройте, използвайте статистически данни в своя полза, изградете аудитория възможно най-добре и така нататък.

Това, което сега уча, е, че трябва да намерите модел, който ви позволява да продавате на много по-висока цена от ThemeForest, средна кошница от 100 до 150 долара. Ако продавате теми за $ 40 – $ 50, не можете да постигнете много по отношение на разрастването на бизнеса си с тази сума пари. Промоцията е от ключово значение за растежа и промоцията се връща към ценообразуването. Когато получите 250 долара на клиент, можете да платите 125 долара за маркетингови канали като Adwords и др. Да харчите такива пари е невъзможно с кошници от 55 долара.

Имайте предвид, че това не означава, че темата ви трябва да струва 250 долара. Може да продадете тема за 50 долара, но имате допълнителни опции – можете да продавате други продукти или услуги, например. Въпросът е да направите финалната кошница някъде в района на около 250 долара, така че можете да увеличите максимално приходите си на клиент (и следователно разходите за клиент за маркетинг).

Също така, бъдете готови да харчите пари като цяло, инвестициите също са ключов фактор за растежа. Доскоро всички пари, които направихме, бяха инвестирани отново във фирмата. След първоначалния успех на Zerif наех четирима души на място. Спонсорираме WordCamps в Белград и Маями и често харчим пари за тестване на нови маркетингови идеи.

Например, наскоро изпратихме 50 тениски на 50 плащащи клиенти. Не казвам, че това е особено добра / лоша идея – въпросът е непрекъснатото експериментиране с нашите ресурси.

В) Всякакви мисли за наемане на подходящи хора?

За мен заетостта е свързана само с личността. Ако някой е страхотен човек, но средностатистически кодер, тогава потенциалът за съвместна работа е много по-висок, отколкото ако чертите са обърнати. Аз също съм голям за наемането на студенти. В момента сме екип от 10 и средната възраст е на 24. Най-младият е на 18, най-възрастният е на 27, а 8 от екипа са все още студенти!

Харесва ми идеята за общност и култура за правене на нещата – вместо култура за платими часове. Имаме двумесечна среща в офиса, където всички се събират и си помагат взаимно с работата в колежа. Тези политики помагат на умните студенти да се развиват и да се развиват заедно с компанията.

Всеки може да си вземе толкова свободно време, колкото е необходимо, и да работи толкова, колкото смята, че е справедливо за заплатата им. Това е едно от предимствата, че нямате графици или срокове. Първите трима служители също имат дялове в компанията – 4, 2 и 2 процента.

заключение

По време на разговора ми с Йонут стана ясно, че той почти сигурно би успял по един или друг начин с бизнеса си. Защо? Тъй като имаше някои постоянни теми (извинете за каламбура), преплетени между редовете в целия ни разговор, реших, че ще обобщя това, което мисля, че отличителните белези на неговия успех са:

Използвайте всички налични материали

Въпреки че успехът е бил дълъг в създаването, основите за него са били заложени както предварително, така и непрекъснато. От разговора стана ясно, че той е положил невероятно много усилия и е бил изключително упорит. Тогава беше само въпрос на време, преди нещата да започнат да се събират по един или друг начин.

Да направите успешен тематичен магазин, както има Йонут, е само нещо, което можете да направите, ако всъщност имате продуктите, с които да работите. Използването на плъгин в тематичен сайт, правенето на безплатни теми в време на престой на клиенти и т.н., всички тези неща допринесоха за евентуалния успех на бизнеса.

Вие сами правите късмета си …

В личен план това, което другите понякога смятат за късмет, считам за неизбежност. Разбира се, има някои истински случаи на късмет, като спечелване на лотарията и т.н., но в бизнес като този, късметът обикновено може да бъде проследен до умението, за да видите възможност.

Ionut видя възможност в използването на плъгин за популяризиране на своя тематичен сайт. Той видя възможност да направи тема от вече утвърдена тема за зареждане. Той видя възможност да прави безплатни теми. Колкото повече възможности виждате, толкова повече задънена улица може да срещнете, но също така увеличавате шансовете си да намерите успешния път!

Не се страхувайте да се провалите

Йонут се е провалял много пъти и често ще излезе от пътя си, за да сподели подробностите за своите неуспехи. Той не се страхува от провал – защото, както всички знаем, че често провалът ви позволява да измислите пътя към успеха!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me