WP Engine Dengan WP Rocket Cache – Adakah Ini Sebenarnya Membuat Perbezaan? Adakah ia berbaloi?

Tawaran WordPress


Sekiranya anda pernah mencuba memasang plugin caching semasa menggunakan WP Engine, anda akan tahu bahawa WP Engine melarang semua plugin caching kerana mengganggu sistem EverCache peringkat pelayan mereka.

Baiklah, semua pemalam cache kecuali satu: Roket WP. Sebenarnya, WP Rocket adalah sebahagian daripada Program Preferred Plugin WP Engine, dan anda bebas menggunakan WP Rocket dengan WP Engine.

Itu membuat kita tertanya-tanya: Adakah menggunakan WP Rocket dengan WP Engine sebenarnya memberi perbezaan? Maksudnya, jika anda sudah membayar WP Engine dan semua pengoptimuman prestasi yang mereka laksanakan di peringkat pelayan, adakah masih layak menggunakan WP Rocket untuk mempercepat lagi laman web anda?

Untuk mengetahui, saya menyediakan laman web ujian di WP Engine dan menjalankannya melalui beberapa ujian yang membandingkan bagaimana ia berfungsi dengan WP Rocket dan tanpa, dan saya akan berkongsi data itu dengan anda.

Tetapi, sebelum saya sampai ke sana, mari kita bincangkan apa yang sebenarnya berlaku semasa anda memasangkan kedua …

Apa Yang Berlaku Semasa Anda Menggunakan WP Rocket dengan WP Engine?

Seperti yang saya nyatakan di atas, WP Engine menyertakan cache peringkat pelayan secara lalai melalui sistem EverCache mereka. Sekiranya anda tidak pasti apa itu caching, lihat catatan ini, dan anda juga boleh mengetahui lebih lanjut mengenai WP Engine dalam tinjauan WP Engine kami.

WP Rocket di Pusat Penyelesaian Enjin WP

Di halaman produk mereka, WP Engine agak kabur mengenai apa yang sebenarnya dilakukan oleh EverCache (di luar ‘menyimpan kandungan statik di laman web anda’). Oleh itu, untuk mendapatkan penjelasan yang lebih terperinci, saya menghubungi pasukan sokongan mereka, yang memberitahu saya bahawa ini pada dasarnya adalah gabungan:

 • Cache halaman pernis.
 • Objek cache memcached.

Sistem ini bertindih dengan banyak plugin caching – termasuk fungsi caching halaman WP Rocket – itulah sebabnya WP Engine melarang plugin caching dari platform mereka.

Jadi, bagaimana mereka boleh bekerjasama?

Baiklah, untuk mengelakkan konflik, WP Rocket akan mematikan fungsi cache halamannya secara automatik semasa anda memasangnya di laman web di WP Engine. Oleh itu, WP Rocket tidak melakukan cache halaman semasa anda menggunakannya dengan WP Engine, yang bermaksud anda kehilangan salah satu titik penjualan terbesar WP Rocket.

Walau bagaimanapun, walaupun tanpa fungsi cache, WP Rocket masih menawarkan sejumlah peningkatan prestasi lain yang boleh anda perolehi, termasuk:

 • Pengurangan dan penggabungan – mengecilkan dan menggabungkan fail HTML, CSS dan JavaScript tanpa mengubah fungsinya.
 • Malas memuatkan gambar dan video – menunggu memuatkan gambar atau video di bawah lipatan sehingga pengguna mula menatal halaman.
 • Tunda JavaScript – mempercepat masa muat halaman anda yang dirasakan dengan menunggu memuatkan JavaScript sehingga setelah halaman tersebut diberikan.
 • Kawalan degupan jantung – membolehkan anda mengehadkan atau mematikan API Heartbeat WordPress untuk mengurangkan beban pada pelayan anda.
 • Pelbagai tweak – seperti melumpuhkan emoji.

Selain itu, WP Rocket membersihkan cache WP Engine secara automatik setiap kali anda membersihkan cache di WP Rocket, yang merupakan bonus yang baik untuk kemudahan.

Catatan ini pada dasarnya adalah untuk mengetahui sejauh mana tweak prestasi tambahan itu dapat menggerakkan jarum pada prestasi laman web anda.

Menjalankan Beberapa Ujian: WP Engine dan WP Rocket

Untuk mengetahui berapa perbezaan WP Rocket pada WP Engine, saya menyediakan laman web ujian di WP Engine’s Pelan permulaan.

Laman ujian ini menggunakan tema Avada dan laman web demo Avada lengkap, serta beberapa plugin di belakang tabir seperti Yoast SEO. Pada asasnya, saya cuba menghampiri laman WordPress yang ‘nyata’.

Kemudian, saya menggunakan WebPageTest untuk menguji laman web ini:

 • tanpa WP Rocket (iaitu hanya menggunakan tweak prestasi terbina dalam WP Engine)
 • dengan WP Rocket yang dikonfigurasikan sepenuhnya (saya akan berkongsi pendekatan konfigurasi saya setelah data ujian).

Saya menggunakan WebPageTest kerana saya mahukan cara yang baik untuk mengukur pemuatan malas WP Rocket, yang mana WebPageTest Indeks Kelajuan melakukan tugas menangkap dengan baik. ‘Indeks Kelajuan’ adalah ‘waktu purata di mana bahagian halaman yang dapat dilihat dipaparkan’. Pada dasarnya, seberapa cepat kandungan lipat di atas dapat dilihat oleh orang, yang semestinya menangkap kesan pemuatan malas.

Untuk mencuba membuang sebanyak mungkin pemboleh ubah, saya menjalankan tiga ujian WebPageTest berasingan pada tiga hari yang berasingan.

Terlebih lagi, saya menyediakan setiap ujian WebPageTest untuk dijalankan lima ujian berasingan sendiri dan mengambil nilai median. Oleh itu, terdapat 15 ujian berasingan untuk setiap konfigurasi, yang berfungsi dengan baik untuk menghilangkan sebarang kebolehubahan ujian tunggal.

Sebagai rujukan, pusat data WP Engine saya berada di South Carolina, dan saya menggunakan lokasi Dallas, TX WebPageTest dan meniru sambungan Kabel 5 Mbps menggunakan penyemak imbas desktop Chrome.

Inilah datanya:

Hari 1:

Konfigurasi

Beban Masa

Indeks Kelajuan

Dimuatkan Sepenuhnya

Tidak ada

4.296 saat

4.400 saat

4.798 saat

Roket WP

3.959 saat

4.312 saat

4.407 saat

Hari 2:

Konfigurasi

Beban Masa

Indeks Kelajuan

Dimuatkan Sepenuhnya

Tidak ada

3.932 saat

4.172 saat

4.403 saat

Roket WP

3.819 saat

4.062 saat

4.377 saat

Hari ke-3:

Konfigurasi

Beban Masa

Indeks Kelajuan

Dimuat Sepenuhnya

Tidak ada

3.376 saat

3.699 saat

3.845 saat

Roket WP

2.491 saat

2.919 saat

5.289 saat

Terminologi Dijelaskan

Berikut adalah definisi untuk tiga istilah dari WebPageTest:

 • Beban Masa – ‘waktu dari permulaan navigasi awal hingga permulaan acara muat tetingkap (onload)’.
 • Indeks Kelajuan – ‘masa purata di mana bahagian halaman yang dapat dilihat dipaparkan’.
 • Dimuatkan Sepenuhnya – ‘waktu dari awal navigasi awal hingga tidak ada dua saat aktiviti rangkaian setelah Dokumen Selesai. Ini biasanya akan merangkumi sebarang aktiviti yang dipicu oleh JavaScript setelah halaman utama dimuat. ‘

Bagaimana Saya Mengkonfigurasi Roket WP untuk Ujian Ini

Sebagai rujukan, saya hampir semuanya menghidupkan WP Rocket. Saya mengaktifkan…

 • pengurangan dan penggabungan untuk HTML, CSS dan JavaScript
 • mengoptimumkan CSS dan JavaScript yang dihantar untuk menghilangkan kod penghalang rendering
 • pemuatan malas untuk gambar dan video
 • Kawalan API Heartbeat (saya mematikan API sepenuhnya)
 • semua perubahan prestasi misc, seperti melumpuhkan emoji.

Oleh itu, Adakah Menggunakan WP Rocket dengan WP Engine Membuat Perbezaan?

Dari data, nampaknya masih ada manfaat untuk menggunakan WP Rocket bahkan di WP Engine. Dengan WP Rocket diaktifkan, laman web dimuat lebih cepat pada ketiga-tiga hari saya menjalankan ujian (dan ingat, setiap ujian itu sendiri adalah lima larian berasingan).

Apabila anda mempertimbangkan apa yang dilakukan WP Rocket, itu pasti masuk akal.

Tweaks seperti pengurangan / penggabungan fail, pemuatan yang malas, mengoptimumkan penghantaran dan sebagainya adalah nasihat yang baik untuk mempercepat laman WordPress anda.

Adakah anda memerlukan WP Rocket untuk membuat pengoptimuman tersebut? Tidak semestinya. Anda boleh membina timbunan plugin percuma dengan fungsi yang serupa. Sebagai contoh:

 • Optimumkan secara automatik untuk pengurangan dan pengoptimuman skrip.
 • Lazy Load untuk pemuatan malas (plugin percuma dari pasukan WP Rocket).
 • Heartbeat Control untuk menghadkan atau mematikan Heartbeat API (plugin percuma lain dari pasukan WP Rocket).
 • WP-Optimize untuk membersihkan pangkalan data anda
 • Clearfy untuk tweak prestasi misc.

Namun, saya rasa ada nilai dalam kemudahan dan kesederhanaan untuk dapat melakukan semua itu dari satu plugin (WP Rocket), yang mungkin membenarkan tanda harga $ 49.

Selain itu, dua kelebihan lain dari WP Rocket berbanding pilihan percuma adalah:

 • Sokongan premium, sekiranya anda memerlukan bantuan untuk mengkonfigurasi semua perkara itu.
 • WP Rocket berintegrasi dengan cache Varnish WP Engine, yang membolehkan anda membersihkan cache melalui WP Rocket (hanya ciri kemudahan kecil yang bagus).

Sekiranya bernilai $ 49 untuk anda, anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana WP Rocket berfungsi dalam ulasan WP Rocket kami.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me