Cara Menyiapkan Program Afiliasi dengan WordPress + WooCommerce

Tawaran WordPress


Bagi sesiapa sahaja yang mempunyai kedai dalam talian, mendorong lalu lintas dan menjana penjualan adalah keutamaan tetap, tetapi anda ingin memastikan bahawa anda menggunakan semua sumber yang anda miliki, sambil tetap mengawal jumlah usaha yang anda lakukan. Memberi insentif dan penghargaan kepada mereka yang menghantar pengunjung ke laman web anda adalah kaedah yang dicuba dan diuji untuk menjana lebih banyak petunjuk dan penjualan.

Walaupun idea menggunakan model gabungan untuk mendorong penjualan mungkin kelihatan rumit, sebenarnya agak mudah. Lebih-lebih lagi, kerana pembayaran gabungan berdasarkan prestasi, anda hanya perlu membayar yuran rujukan apabila penjualan telah dibuat dan anda telah menjana pendapatan dari pelawat yang dirujuk. Anda mungkin menolak idea untuk membayar peratusan keuntungan anda kepada mereka yang mempromosikan kedai anda, tetapi, jika anda melihatnya potensi pulangan pelaburan dan kekurangan risiko kewangan jika dibandingkan dengan bentuk promosi dan iklan yang lain, anda akan cepat mendapat tarikan!

Sekiranya anda ingin menyediakan program afiliasi untuk kedai dalam talian yang dikuasakan oleh WooCommerce dan dapatkan lebih banyak perhatian pada produk anda tanpa sebarang kos awal iklan tradisional, maka panduan ini akan menunjukkan kepada anda bagaimana anda boleh melakukannya.

Panduan Membuat Program Afiliasi Anda Sendiri untuk WooCommerce

Menetapkan program afiliasi jauh lebih mudah daripada yang anda fikirkan. Di sini, kita akan merangkumi:

 • membolehkan penyatuan WooCommerce dan gabungan plugin
 • menentukan syarat program afiliasi anda
 • bagaimana ahli gabungan boleh menyertai program anda
 • penghasilan pautan gabungan
 • papan pemuka gabungan
 • menjejaki rujukan dan penjualan
 • membayar ahli gabungan anda
 • bekerja dengan kupon gabungan
 • pilihan lanjutan pilihan untuk program gabungan anda.

Ketika menambah program afiliasi ke kedai WooCommerce anda, salah satu kaedah terbaik untuk melakukannya (jika tidak yang cara terbaik untuk menyelesaikannya) adalah dengan menggunakan AffiliateWP: Plugin pemasaran afiliasi yang sangat kuat yang telah kami bahas dalam ulasan sebelumnya.

Mengapa Menggunakan AffiliateWP?

Tidak hanya AffiliateWP yang sangat mudah digunakan, ia juga mempunyai sekumpulan ciri dan rangkaian sambungan yang berguna, dan telah dibangun untuk disatukan dengan WooCommerce dengan lancar. Sekiranya anda sudah biasa dengan halaman pentadbir WooCommerce, maka memulakan dengan AffiliateWP sama sekali tidak menjadi masalah.

Menentukan Program Gabungan Anda

Setelah memasang dan mengaktifkan plugin AffiliateWP – tetapi sebelum anda mula membenarkan pelawat anda menjadi ahli gabungan – anda pasti mahu tentukan perinciannya program gabungan anda.

Tentukan perincian program afiliasi anda

AffiliateWP memberi anda kawalan penuh mengenai bagaimana pampasan ahli gabungan anda.

Ini dapat dilakukan melalui halaman Tetapan pemalam, di mana anda boleh tetapkan kadar komisen (sama ada sebagai peratusan atau bayaran tetap) pilih mata wang, dan banyak lagi – seperti yang telah kami bahas dengan lebih terperinci dalam artikel kami sebelumnya.

Mengaktifkan IntegrasiWP Affiliate

Seterusnya, anda perlu membolehkan penyatuan dengan WooCommerce dalam tetapan AffiliateWP. Pengaturan ini dapat ditemukan di bawah tab Integrasi pada halaman tetapan utama plugin, dan memastikan semua penjualan produk dilacak secara automatik oleh plugin. Dengan kemas kini baru-baru ini kepada AffiliateWP, plugin kini bergabung dengan lebih banyak perkhidmatan daripada sebelumnya.

Dayakan integrasi WooCommerce AffiliateWP

AffiliateWP telah dikemas kini untuk disatukan dengan lebih banyak perkhidmatan.

Syukurlah, mengaktifkan integrasi ini semudah mencentang kotak. Setelah diaktifkan, setiap kali pelanggan dirujuk ke kedai anda melalui pautan afiliasi dan membuat pembelian, AffiliateWP secara automatik akan menghasilkan rekod rujukan.

Membolehkan Pendaftaran Sendiri Ahli Gabungan

Ketika bekerjasama dengan ahli gabungan yang akan mempromosikan produk di kedai dalam talian anda, plugin ini membolehkan anda mendaftar sendiri gabungan secara manual. Anda juga mempunyai pilihan untuk membiarkan pengunjung anda memohon untuk menyertai program anda melalui bahagian depan laman web anda. Sekiranya anda mahu pelawat anda mendaftar untuk program afiliasi anda dengan cara ini, anda perlu mengaktifkan ciri ini dalam tetapan AffiliateWP. Pilihan ini boleh didapati di bawah tab Pelbagai pada halaman tetapan umum.

Tetapan Pendaftaran Gabungan

Dengan AffiliateWP anda dapat menentukan bagaimana anda mengendalikan pendaftaran afiliasi.

Sekiranya anda memutuskan untuk mengaktifkan pendaftaran sendiri untuk program afiliasi anda, disyorkan agar anda juga mengaktifkan pemberitahuan pentadbir dan tetapan kelulusan yang diperlukan. Dengan melakukan ini, anda dapat dengan cepat menanggapi sebarang aplikasi, sambil tetap mengawal siapa yang anda izinkan untuk mempromosikan kedai dan produk anda sebagai afiliasi.

Dayakan pemberitahuan pendaftaran gabungan baru

Anda boleh mengaktifkan pemberitahuan e-mel untuk mendapatkan makluman pendaftaran afiliasi baru dengan mudah.

Sebaik sahaja anda mengaktifkan pendaftaran sendiri untuk program afiliasi anda, anda perlu buat halaman di laman web anda untuk borang pendaftaran anda. Sekali lagi, pembangun AffiliateWP telah menjadikannya semudah mungkin. Anda hanya menyalin dan menampal kod pendek yang sesuai ke dalam pos atau halaman baru atau yang ada untuk menambahkan borang ke laman web anda.

Membuat halaman pendaftaran dengan kod pendek

AffilateWP merangkumi beberapa kod pendek untuk membantu anda membuat halaman pendaftaran dan log masuk.

Setelah menerbitkan halaman, anda boleh membuatnya dapat diakses dari menu utama laman web anda, atau teruskan URL halaman tersebut kepada orang / syarikat yang ingin anda undang khas untuk mengikuti program anda dan mempromosikan produk anda.

Borang pendaftaran ahli gabungan

Borang AffiliateWP harus disatukan dengan lancar dengan laman web WordPress anda yang lain.

Bergantung pada cara anda mengkonfigurasi pemalam, anda juga akan melakukannya terima pemberitahuan e-mel semasa permohonan dihantar atau menerima amaran visual melalui papan pemuka pentadbir kedai anda.

Menguruskan Aplikasi Gabungan

Anda boleh menguruskan gabungan anda dan aplikasinya dari bahagian Gabungan plugin AffiliateWP di papan pemuka WordPress anda. Dari sini, anda boleh lihat permohonan yang belum selesai, bersama dengan yang telah diluluskan atau ditolak.

Urus aplikasi afiliasi yang belum selesai

Mudah untuk menguruskan pendaftaran gabungan yang belum selesai dan diluluskan melalui papan pemuka WordPress anda.

Untuk sebarang permohonan yang belum selesai, anda boleh menyemak butiran penyerahannya dan kemudian memutuskan sama ada akan menyetujui atau menolaknya.

Semak skrin aplikasi gabungan

Aplikasi afiliasi dapat dilihat dan diterima atau ditolak dengan satu sentuhan butang.

Untuk menjadikan hidup anda lebih mudah, butiran log masuk dan kata laluan semua pemohon diuruskan oleh AffiliateWP. Ini menjimatkan masalah anda untuk membuat dan mengirimkan arahan untuk mengakses laman web anda kepada sekutu anda.

E-mel penerimaan permohonan

Pemberitahuan e-mel dihantar secara automatik kepada ahli gabungan yang berjaya.

Selepas anda menerima permohonan, pengguna secara automatik dihantar e-mel memberitahu mereka mengenainya, lengkap dengan pautan ke halaman log masuk untuk kawasan gabungan di laman web anda.

Bagaimana Ahli Gabungan Membuat Pautan Promosi

Sekarang masanya untuk membuat liputan bagaimana gabungan anda yang diluluskan mempromosikan produk anda dan memastikan pelawat yang mereka hantar ke kedai anda dikesan. Berita baiknya ialah AffiliateWP menguruskan hal ini untuk anda juga. Apabila salah satu ahli gabungan anda masuk ke kawasan gabungan laman web anda, mereka segera diberi maklumat yang mereka perlukan untuk mula menambahkan pautan afiliasi ke laman web mereka, atau lokasi lain di mana mereka akan mempromosikan kedai dan produk anda.

Kawasan pembuatan pautan afiliasi di papan pemuka

Ahli gabungan boleh log masuk dan melihat statistik mereka dan menghasilkan pautan afiliasi.

Ini bukan sahaja memberi mereka URL afiliasi dari laman utama anda, tetapi juga membolehkan mereka membuat pautan afiliasi mereka sendiri ke halaman dan produk individu di laman web anda. Ini bermaksud mereka boleh menghubungkan jauh ke halaman dalaman laman web anda – membolehkan mereka secara khusus menyasarkan produk dan tempat penjualan tertentu secara langsung.

Penjana pautan dalam

AffiliateWP memudahkan sekutu anda menjana pautan dalam ke halaman dan produk tertentu.

Untuk menggunakan URL gabungan yang dihasilkan, pengguna hanya perlu menavigasi jalan ke halaman atau produk di kedai anda, dan kemudian menyalin alamat halaman yang berkaitan. Alamat ini kemudian boleh ditampal ke penjana URL rujukan ke berikan alamat rujukan mereka yang unik untuk digunakan untuk memastikan setiap rujukan mereka dijejaki dengan betul oleh kedai anda.

Bagaimana Ahli Gabungan Anda Melacak Rujukan dan Menguruskan Akaunnya

Setelah ahli gabungan anda mendaftar (semoga mula mempromosikan produk anda menggunakan pautan rujukan mereka sendiri), mereka kemudian boleh log masuk ke produk mereka papan pemuka gabungan di laman web anda. Melalui papan pemuka depan AffiliateWP menambah ke kedai anda, sekutu anda dapat melihat statistik mereka, termasuk rujukan berbayar dan belum dibayar, jumlah lawatan ke kedai anda yang mereka hasilkan, kadar penukaran mereka, dan pendapatan mereka yang belum dibayar dan belum dibayar.

Lihat statistik pengguna sekutu

Ahli gabungan dapat melihat statistik mereka dengan mudah dari kawasan gabungan laman web anda.

Dari kawasan gabungan, ahli gabungan juga boleh melihat visualisasi grafik pelbagai statistik dan perincian setiap lawatan yang mereka hasilkan, mengakses semua kreatif yang telah anda muat naik – seperti iklan sepanduk – untuk membantu mereka mempromosikan kedai dan produk anda, dan mengkonfigurasi alamat e-mel yang mereka gunakan untuk menerima pembayaran dan mengaktifkan pemberitahuan rujukan. Sekiranya anda mahu sekutu anda dapat melihat maklumat terperinci mengenai pesanan yang dibuat oleh rujukan mereka, anda boleh memasang tambahan Perincian Pesanan ke laman web anda. Petua teratas: Untuk membantu anda memahami bagaimana sekutu berinteraksi dengan laman web anda, itu adalah layak membuat akaun ujian dan menghantar beberapa pesanan palsu melalui kedai anda menggunakan pautan rujukan afiliasi.

Bagaimana Anda Mengesan Rujukan Afiliasi

Sebaik sahaja anda mempunyai lebih daripada satu aplikasi yang berjaya dan mendaftar sekurang-kurangnya satu gabungan ke program anda, anda boleh mula mengesan rujukan mereka menghantar ke kedai anda. Ini dilakukan dari hujung belakang laman web anda melalui skrin Rujukan di halaman AffiliateWP.

Skrin rujukan afiliasi

Sebagai pemilik laman web, anda dapat melihat semua rujukan afiliasi dari dalam papan pemuka WordPress anda.

Dari skrin Rujukan, anda dapat melihat rujukan atau penjualan yang dihasilkan oleh sekutu anda. Catatan: Ciri berguna AffiliateWP ialah ia membolehkan anda mengklik pesanan WooCommerce individu yang berkaitan dengan setiap rujukan, jadi anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat.

Dari skrin Rujukan, anda boleh menghasilkan fail pembayaran untuk ahli gabungan anda berdasarkan julat tarikh tertentu, atau menguruskan pembayaran secara manual. Anda juga boleh menghapus atau menolak sebarang rujukan, dan juga menandakannya sebagai dibayar untuk mengubah statusnya.

Laporan statistik gabungan pengguna

Kawasan AffiliateWP di papan pemuka WordPress anda mempunyai banyak laporan berguna.

Serta melihat semua rujukan individu yang dihasilkan oleh sekutu anda, anda juga boleh lihat laporan rujukan untuk setiap gabungan. Dengan melakukan ini, anda dapat memantau prestasi masing-masing dan melihat berapa banyak kunjungan, rujukan, dan penjualan yang mereka hasilkan.

Laporan trend gabungan individu

Lebih banyak laporan telah ditambahkan ke AffiliateWP dengan kemas kini terbarunya.

Versi terbaru AffiliateWP telah menambahkan lebih banyak fungsi pelaporan ke pemalam, menjadikannya lebih mudah untuk melihat bagaimana prestasi sekutu anda.

Membayar Ahli Gabungan Anda

Seperti yang disebutkan di atas, anda dapat melihat penjualan yang difasilitasi oleh sekutu anda, dan kemudian menghasilkan fail pembayaran berdasarkan prestasi mereka. Dengan menghasilkan fail pembayaran ini, anda boleh hantarkan pembayaran besar-besaran kepada beberapa ahli gabungan sekaligus melalui pemproses pembayaran. Perkhidmatan yang disokong merangkumi pemain besar seperti PayPal dan Skrill / Moneybookers.

Hasilkan fail pembayaran untuk pembayaran afiliasi anda

Keupayaan untuk menghasilkan fail pembayaran mempermudah proses pembayaran ahli gabungan anda.

Anda juga boleh automatik pembayaran kepada ahli gabungan anda dengan memasang salah satu alat tambah yang sesuai untuk PayPal atau Stripe. Oleh kerana AffiliateWP melacak siapa yang dibayar dan siapa yang belum, ini mengambil tugas lain dari tangan anda, sehingga mempermudah proses menjalankan program afiliasi anda sendiri.

Menguruskan Kupon Gabungan

Kupon adalah cara yang baik untuk anda bukan sahaja menarik calon afiliasi ke program anda, tetapi juga memberi insentif kepada khalayak mereka. WooCommerce membolehkan anda membuat kupon diskaun untuk kedai anda, dan AffiliateWP membolehkan anda kaitkan kupon tersebut dengan sekutu individu. Ini memberi anda kemampuan untuk membuat kupon untuk afiliasi tertentu, yang pada gilirannya dapat membantu dalam membantu anda merekrut lebih banyak afiliasi untuk mempromosikan produk anda. Gabungan kemudian dapat berkongsi kupon diskaun dengan khalayak mereka. Pembaca afiliasi mendapat potongan bonus untuk produk anda, sementara ahli gabungan memperoleh komisen dalam prosesnya. Membuat kupon diskaun khas sangat berguna untuk blogger berprofil tinggi yang ingin anda sertai. Kerana kupon berfungsi secara bebas dari URL rujukan, mereka juga sesuai untuk merekrut podcast sebagai ahli gabungan, kerana mereka dapat memberikan kod diskaun mereka kepada pendengar mereka sambil tetap mendapat komisen.

Sekiranya anda ingin menggunakan ciri ini, anda akan pertama perlu membuat kupon di WooCommerce. Dari skrin Tambah Kupon, anda mempunyai kemampuan untuk memasukkan nama pengguna afiliasi yang ingin anda sambungkan diskaun.

Membuat kupon WooCommerce untuk sekutu

Kupon WooCommerce boleh diberikan kepada sekutu individu untuk pengesanan yang lebih mudah.

Sekarang, setiap kali kupon diskaun itu digunakan dengan pesanan di kedai anda, afiliasi itu akan dikreditkan dengan rujukan dan dapatkan komisen atas pesanan itu.

Ciri Lanjutan AffiliateWP

Dengan mengikuti panduan di atas, anda harus menjalankan program afiliasi anda sendiri di kedai dalam talian WooCommerce anda dalam masa yang singkat. Anda juga semoga mempunyai keyakinan untuk membawa program afiliasi anda ke tahap seterusnya beberapa ciri canggih dari AffiliateWP yang mungkin anda mahu laksanakan di kedai anda.

Mengehadkan produk untuk sekutu tertentu: Fungsi ini membolehkan anda menentukan afiliasi mana yang dapat komisen untuk produk tertentu – ciri berguna jika anda mempunyai produk popular yang, bukannya membayar pada semua rujukan, anda hanya ingin afiliasi anda yang paling bernilai memperoleh komisen untuk mempromosikan.

Melumpuhkan rujukan untuk kategori produk tertentu: Sekiranya anda mempunyai kategori produk tertentu di mana anda tidak mahu membayar yuran rujukan, anda boleh mengecualikannya dari program anda. Mungkin anda mempunyai produk yang menjual sendiri tanpa perlu promosi, atau produk dari mana anda tidak memperoleh banyak keuntungan dan lebih suka tidak membayar kepada ahli gabungan untuk mempromosikan. Ini sepenuhnya hak prerogatif anda, tetapi pastikan anda menerangkannya kepada sekutu anda terlebih dahulu untuk memastikan mereka memahami bahawa mereka tidak akan dapat komisen untuk produk tertentu ini.

Amaun rujukan setiap produk, per gabungan: Melalui tetapan profil afiliasi, anda boleh mengatasi kadar komisen di seluruh laman web dan menawarkan harga peribadinya kepada ahli gabungan masing-masing. Fitur lanjutan ini memungkinkan anda menetapkan kadar per produk, per gabungan, dengan kemampuan untuk berikan satu komisen kepada komisen masing-masing untuk produk tertentu. Kadar ini berfungsi secara bebas daripada kadar rujukan utama mereka.

Coretan kod untuk ciri lanjutan ini boleh didapati di halaman dokumentasi AffiliateWP.

Beberapa Sambungan Berguna untuk dipertimbangkan

Sama seperti plugin WooCommerce itu sendiri, AffiliateWP mempunyai pilihan peluasan atau tambahan yang membolehkan anda memenuhi keperluan individu anda dengan menambahkan lebih banyak ciri dan fungsi ke program afiliasi anda. Berikut adalah beberapa tambahan yang mungkin berguna untuk kedai dalam talian anda:

Tambahan pembayaran PayPal dan Stripe yang disebutkan sebelumnya mengurangkan kerja yang terlibat dalam membayar afiliasi anda dengan satu klik. Modul ini memberi anda pilihan untuk membayar ahli gabungan secara individu atau pukal.

Sekiranya anda ingin menawarkan kepada afiliasi anda insentif yang lebih besar untuk mempromosikan produk anda di atas pesaing anda, sebagai contoh, tambahan Komisen Sepanjang Hayat dapat memanjangkan tempoh di mana ahli gabungan dapat memperoleh komisen dari rujukan mereka. Sekarang, semua pembelian masa depan oleh pelanggan yang dirujuk akan dikreditkan kepada ahli gabungan yang menghantarnya ke laman web anda.

Sekiranya anda lebih suka bayar ahli gabungan anda dengan kredit di kedai, maka tambahan Kredit Kedai percuma adalah untuk anda.

Bagi mereka yang sukar untuk merekrut ahli gabungan, add-on Bonus Pendaftaran menawarkan insentif kepada ahli gabungan baru dalam bentuk pembayaran untuk mendaftar di program anda.

Sekiranya anda mahu memberi ganjaran kepada gabungan anda yang berprestasi tinggi, maka anda boleh menggunakan alat tambah Kadar Afiliasi Berjenjang yang fleksibel dan percuma untuk meningkatkan jumlah pendapatan ahli gabungan anda kerana mereka menghasilkan lebih banyak pesanan di kedai anda. Ahli gabungan dapat meningkatkan tahap bergantung pada pendapatan yang mereka hasilkan, atau berdasarkan jumlah rujukan yang mereka perolehi.

Anda boleh melihat senarai lengkap sambungan pro dan percuma di halaman tambahan AffiliateWP.

Kesimpulannya

Menyiapkan dan mengurus program afiliasi untuk kedai dalam talian anda tidak semestinya menjadi tugas yang menakutkan. Menggunakan AffiliateWP dapat bantu untuk mengambil sebahagian besar usaha dari tangan anda, dan buat sekutu dan khalayak anda bekerja untuk anda dan kedai dalam talian berkuasa WooCommerce anda dengan mudah.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map