Shopify, Magento или WooCommerce? Въведение в най-добрите три онлайн решения за електронна търговия

Сделки с WordPress


Ако мислите да създадете магазин за електронна търговия, определено не сте сами. Потребителите харчат все по-високи суми в интернет, като през 2018 г. харчат 14,2% в сравнение с 2017 г. За да постигнат този растеж, все повече и повече марки, както големи, така и малки, стартират онлайн магазини.

Ако искате да стартирате свой собствен онлайн магазин, вероятно ще се натъкнете на три имена – Shopify, Magento и WooCommerce. По численост тези три инструмента са най-популярните начини за създаване на онлайн магазин, с WooCommerce и Shopify шия на врата и Magento на по-далечно трето място.

И трите също имат зад себе си компании на милиарди долари, което би трябвало да ви даде увереност, че те ще бъдат на път да актуализират и подобряват софтуера напред.

Но въпреки че и трите инструмента са популярни и добре поддържани, всички те имат големи разлики, що се отнася до техните силни и слаби страни.

Shopify предлага най-простият начин да започнете да продавате онлайн, но в името на известна гъвкавост. Magento предлага гъвкавост на ниво предприятие, но с цената на лекота на използване. А WooCommerce седи някъде по средата, предлагайки добра доза гъвкавост, като все още остава сравнително лесен за използване.

И така, с такива различия, как да изберете най-добрата платформа за електронна търговия за вашата конкретна ситуация? За да ви помогнем да вземете своето решение, ще сравним Shopify, Magento и WooCommerce.

Ще разгледаме силните и слабите страни на всяка платформа и ще обсъдим какъв тип магазини е най-подходящ, за да ви помогнем да вземете решение за най-добрия за вас.

Да започваме.

Shopify

Основана през 2004 г., Shopify държи 21% пазарен дял, когато погледнете сайтовете за електронна търговия в BuiltWith Top 1 Million, което я поставя тясно на второ място, веднага след WooCommerce. През май 2015 г. тя подаде IPO със 17 долара на акция, а акцията оттогава се покачи до 372 долара, като постави пазарната капачка на Shopify за 2019 г. на 43 долара бillion. Така че да, Shopify бързо нараства през последните няколко години и има много инерция зад себе си.

Shopify начална страница

Основният разграничител при Shopify е, че той предлага абсолютния най-рационален подход при създаването на онлайн магазин.

Всъщност дори не е нужно да се притеснявате дали да намерите хостинг доставчик или да инсталирате какъвто и да е софтуер – всичко това е включено. Хостинг услугата на Shopify е висококачествена и включва неограничена честотна лента, вграден CDN и автоматично архивиране на сайтове. Освен това, Shopify обработва актуализирането и поддържането на основния софтуер за вас – което не е случаят с WooCommerce или Magento.

Това означава, че всичко, което трябва да направите, е да регистрирате акаунт, да изберете тема и да започнете да добавяте продукти – въпреки че можете да добавите персонализиран домейн, ако желаете (препоръчително).

Цялата необходима функционалност за електронна търговия се поддържа извън кутията, така че няма да е необходимо да обмисляте за създаване на сигурна количка за пазаруване, създаване на система за проследяване на поръчки или внедряване на шлюз за плащане.

Това ме отвежда до следващия момент: Дизайнът на вашия магазин, който се определя от вашия избор на тема. Тези професионално проектирани теми работят много като WordPress теми: Те предоставят шаблон за дизайн и естетика на вашия сайт, както и някои основни функционалности.

Можете да намерите както официални Shopify теми, така и теми от трети разработчици. В момента Shopify предлага 72 официални теми – осем безплатни теми и 64 премиум опции на цени между 140 и 180 долара.

Тема на Empire Shopify

Подробности за темата

Повечето теми се предлагат с много опции и можете да персонализирате дизайна на вашия сайт, използвайки интуитивен потребителски интерфейс на Shopify. Това означава, че няма нужда изобщо да докосвате ред код – въпреки че разработчиците са свободни да правят персонализирани настройки, като редактират директно HTML и CSS.

Също така си струва да се отбележи, че въпреки че темите са изградени предимно за електронна търговия, те също така поддържат възможности за блогове за тези, които искат да се занимават с маркетинг в съдържанието.

Както при WordPress, и вие можете да разширите функционалността на магазина си с приложения. Shopify App Store съдържа хиляди приложения за различни приложения, включително чат на живо, доставка на капки, автоматично конвертиране на валута, променливи тарифи за доставка и счетоводен софтуер.

Въпреки че някои приложения са безплатни, много от тях изискват да плащате месечно.

Едно нещо обаче не получавате е директен достъп до вашия сървър за пълна гъвкавост при персонализиране. Shopify е хоствано решение, което означава, че нямате достъп до основния софтуер, както правите с WooCommerce и Magento. Ако трябва да персонализирате магазина си по начини, по които не можете да правите приложения, HTML / CSS или теми, това може да доведе до проблеми.

За да използвате Shopify, ще трябва да се регистрирате за един от трите му плана:

 • Основна Shopify, 29 долара на месец – това е опцията без излишъци, като онлайн таксите за транзакции са фиксирани на 2,9% + 30c.
 • Shopify, 79 долара на месец – този план включва поддръжка за подаръчни карти и професионални доклади, като онлайн таксата за транзакции спада до 2,6% + 30c.
 • Advanced Shopify, $ 299 на месец – всички функции на другите планове, плюс разширена функционалност на съставителя на отчети и доставка в реално време на превозвача. Таксите за онлайн транзакции отново падат до 2,4% + 30c.

Важно е да се отбележи, че тези такси за обработка на плащания предполагат, че използвате официалната услуга Shopify Payments. Ако искате да използвате свой собствен процесор за плащане (като Stripe или PayPal), Shopify начислява допълнителна такса над това, което заплаща процесорът за плащане. Тази такса варира от 2% до 0,5% в зависимост от вашия план.

Shopify предлага и план, фокусиран върху предприятието с по-голяма гъвкавост, наречен Shopify Plus, който започва от минимум 2000 долара на месец.

Ако искате да видите Shopify в действие, можете да разгледате тези страхотни примери на Shopify.

резюме

Shopify е много завършена платформа за електронна търговия; интерфейсът му е достатъчно лесен за начинаещ, за да се захване с, но достатъчно мощен за по-опитни потребители и по-големи магазини за електронна търговия.

Задният край има всичко необходимо за стартиране на вашия магазин за електронна търговия – това включва качване и категоризиране на продукти (с поддръжка на неограничени продукти), посочване на атрибути и управление на поръчки. Shopify също поддържа мощна SEO функционалност и има вградена модерна аналитика.

С вашия хостинг, сигурност и поддръжка можете да отделите времето си, като се съсредоточите върху разрастването на магазина си и поради лесната употреба на Shopify можете да работите за часове, а не за дни.

Единственият потенциален недостатък на тази простота е, че не можете да редактирате 100% от основния код на магазина си, както можете с Magento или WooCommerce. Все пак повечето „нормални“ магазини за електронна търговия вероятно няма да се сблъскат с проблеми с това ограничение, поради което Shopify е толкова успешен.

Magento

След това имаме Magento. Основана през 2008 г., Magento се преобърна около различни собственици (включително eBay), преди в крайна сметка да бъде придобита от Adobe през 2018 г. По численост, Magento притежава ~ 9% от магазините за електронна търговия в топ милиона сайтове, което я поставя на далечно трето място зад Shopify и WooCommerce.

Начална страница на Magento

Има два различни начина за използване на софтуера Magento:

 1. Можете да инсталирате безплатния софтуер с отворен код Magento на вашия собствен хостинг, подобно на WordPress. Това се нарича Community Edition – можете да го изтеглите тук.
 2. Можете да платите за Magento Enterprise Edition, която започва от 22 000 долара и се качва от там.

Тъй като Enterprise Edition е толкова скъп, ще се съсредоточим върху безплатното, с отворен код Community Edition.

С Community Edition ще се сблъскате със значително по-стръмна крива на обучение, отколкото с Shopify – ако сте квалифициран разработчик, това няма да е проблем, но ако техническите ви умения са много по-ниски, вероятно по-добре изглеждате другаде.

За да инсталирате Magento, трябва да намерите свой собствен хостинг акаунт – за предпочитане специалист, който може да задоволи нужните от ресурси нужди на уебсайта на Magento.

Ще трябва да инсталирате теми, за да определите дизайна и разширенията на вашия сайт, за да подобрите неговата функционалност (Magento еквивалент на WordPress плъгини). Официалният магазин предлага добър избор от теми и разширения или можете да закупите от пазари на трети страни.

Бърза дума за предупреждение: Темите и разширенията за Magento могат да бъдат скъпи, особено ако сте свикнали с цените на продуктите на WordPress. Например, често е да видите разширения или теми, които струват $ 300 +-плюс (въпреки че можете да намерите и по-евтини опции).

Тема на Порто Магенто

Подробности за темата

Тук приключват приликите между Magento и WordPress. Очевидната разлика между двете е очевидна: Magento е изключително платформа за електронна търговия. Magento също е доста сложен – вероятно ще трябва да наемете програмист, който да изпълнява дори прости задачи, като например инсталиране на разширения.

Ядрото на Magento обаче е най-мощната платформа за електронна търговия, която съществува, и може да се похвали с впечатляващ списък от функции. Тук има твърде много, за да ги изброите изцяло (ако искате да ги видите всички, разгледайте тази страница, но ето някои от функциите / способностите, до които получавате достъп:

 • Увеличавайте и продавайте свързани продукти и създавайте пакети от продукти.
 • Специални целеви страници за всяка категория продукти.
 • Гъвкави кодове на купони и правила за ценообразуване.
 • Управлявайте всички магазини на Magento от един административен панел.
 • Показвайте неограничени атрибути на продукта – размер, цвят, стил и така нататък.
 • Специализиран табло за профили за регистрирани клиенти.
 • Поръчка на една страница.
 • Вградена функционалност на списъка с желания.
 • Пренапишете URL адреси за SEO.

Това е в допълнение към всички други основни функционалности в електронната търговия – страници с продукти, колички за пазаруване, шлюзове за плащания, управление на поръчки и т.н. – това е от съществено значение за онлайн магазините. По подразбиране шлюзовете PayPal и Autize.net са вградени, но можете да интегрирате много други с помощта на разширения.

резюме

Без съмнение Magento е най-мощната платформа за електронна търговия, представена в този списък. Той е доста сложен за използване, но това е повече от съставено от чистото количество функции, които поддържа.

Въпреки че сърцевината е свободна за използване, много непрограмисти ще се борят да запазят своя магазин и да работят без помощ. Това би могло да добави значителни разходи за развитие към цената, което би изключило Magento за нискобюджетни операции.

И все пак, ако имате парите, Magento предлага цялата функционалност, която може да се нуждае от магазин за електронна търговия. С поддръжката на неограничени продукти (и променливи), Magento е може би едно от най-гъвкавите и мащабируеми решения за електронна търговия около.

WooCommerce

И накрая, имаме решение за електронна търговия, с което всички потребители на WordPress трябва да са запознати: WooCommerce. По численост WooCommerce е най-популярният начин за създаване на магазин за електронна търговия, притежаващ пазарен дял от 22%, което го поставя малко по-напред от Shopify за първо място.

WooCommerce беше придобита от Automattic през май 2015 г. – по сделка на стойност 30 милиона долара. Ако не сте запознати, Automattic е компанията, която стои зад WordPress.com, като най-новата й оценка възлиза на 3 милиарда долара. Ние споделяме само това число, за да демонстрираме, че WooCommerce, подобно на другите, има ресурсите на милиардна компания зад себе си.

Начална страница на WooCommerce

Вместо да е цялостно решение (като двете специализирани платформи за електронна търговия, представени досега), WooCommerce всъщност е плъгин за WordPress – което означава, че ще ви трябва уебсайт, задвижван от WordPress, за да го стартирате.

Подобно на основния софтуер за WordPress, и основният плъгин за WooCommerce е безплатен, въпреки че вероятно ще трябва да закупите някои премиум разширения, за да създадете функциониращ магазин.

WooCommerce предоставя на вашия уебсайт функционалност за електронна търговия извън кутията. След инсталирането ще можете да качвате продукти на уебсайта си – включително изображения, описания, цени, променливи атрибути и спецификации – и посетителите ще могат да ги добавят в кошницата си, след което да се отправят към касата, за да ги платят.

За да ви помогне да настроите вашия магазин, WooCommerce се предлага с удобен съветник за настройка, който ви помага да се свържете с процесори за плащане, като Stripe или PayPal, да настроите зони за доставка и други.

WooCommerce се предлага и с инструменти, които ви помагат автоматично да изчислявате данъците и тарифите за доставка.

Това е и една от най-интуитивните платформи за електронна търговия; Потребителите на WordPress ще се чувстват като у дома си, тъй като цялото управление на поръчките се управлява от познатия заден край на WordPress.

Разбира се, един от най-важните фактори при стартирането на магазин е дизайнът на вашия сайт. За щастие, повечето теми на WordPress поддържат WooCommerce извън кутията, а също така ще намерите хиляди специализирани теми за WooCommerce за всяка ниша под слънцето в WordPress.org и пазари като ThemeForest:

Страхотна тема WooCommerce

Подробности за темата

Там, където WooCommerce наистина се отличава, е пазарът на разширения. Тъй като той е изграден на WordPress, можете да се възползвате от безплатните плъгини на 50 000 на WordPress.org, както и хиляди премиум опции. Освен това, тъй като WooCommerce е толкова популярен, можете да намерите и хиляди плъгини, специално посветени на разширяването на WooCommerce.

Всъщност, ако търсите „WooCommerce“ на WordPress.org, ще намерите почти хиляда безплатни WooCommerce приставки за нашите любими. А пазарът на разширения на уебсайта WooCommerce показва още 330 безплатни и премиум разширения.

Някои от любимите ми разширения включват:

 • Абонаменти за WooCommerce (199 долара) – ви позволява да събирате повтарящи се плащания от клиенти.
 • Добавки към продукти ($ 49) – позволява на посетителите да персонализират допълнително своите продукти (например да посочат гравюри).
 • Интелигентни купони ($ 99) – ви позволява да създавате промоционални оферти или дори да предлагате сертификати за подаръци на вашия магазин.
 • Динамично ценообразуване ($ 129) – ви позволява да използвате динамични и гъвкави цени, като конфигурирате неограничен брой ценови правила.
 • WooCommerce резервации ($ 249) – ви позволява да приемате резервации за срещи през вашия магазин.

Искате да видите как изглежда добър магазин на WooCommerce? Ето няколко страхотни примера.

резюме

WooCommerce вече е най-популярното решение за електронна търговия и със сигурност е едно от най-добрите. Подсилен от феноменалния успех на WordPress, WooCommerce дава възможност на уебмастърите да затворят магазин за електронна търговия на всеки уебсайт, работещ с WordPress.

Ако сте потребител на WordPress, трябва да можете да се адаптирате към WooCommerce безпроблемно, тъй като всичко се контролира от стандартното табло за управление на WordPress – от изграждането и персонализирането на вашия магазин до добавяне на продукти и обработка на поръчки.

В ядрото може би липсва абсолютната сила на Magento, но го компенсира с впечатляващата си използваемост. И, ако искате да добавите повече функции, за да го приведете в съответствие с Magento, има много разширения, които ви позволяват да го направите.

По принцип, ако искате нещо, което е по-гъвкаво от Shopify, но не толкова плашещо като Magento, WooCommerce е чудесен вариант.

Заключителни мисли

След като разгледахте Shopify, Magento и WooCommerce, големият въпрос е: Кой трябва да изберете?

Както често се случва с тези видове въпроси, честният отговор е: Зависи. Има много фактори, които се играят, когато решавате коя платформа за електронна търговия да използвате – вашите технически умения, бюджет, размер на магазина и необходимите функции, за да назовем само няколко. Съществуват обаче три сценария, при които отговорът е ясен.

 • Имате ограничени технически умения и просто търсите най-бързия начин да стартирате магазина си с минимална суматоха – отидете с Shopify.
 • Имате голям бюджет, с който да играете, и търсите най-мощното решение за стартиране на магазин с размер на предприятието – отидете с Magento.
 • Не се страхувате да научите как да правите нещата за себе си и искате решение, което ще се развива с вашия бизнес, без да ограничава потенциала му – отидете с WooCommerce.

Но какво ще стане, ако не попаднете спретнато в една от тези три категории? Е, може би съм предубеден да пиша за блог на WordPress, но смятам, че WooCommerce е чудесна отправна точка. Както споменах по-горе, той засяга средното между тези други два инструмента, предлагайки донякъде най-доброто от двата свята, с добра лекота на използване, достъпна цена и по-голяма гъвкавост от предлаганите от Shopify.

Разбира се, не съм сам да се чувствам по този начин – не забравяйте, че WooCommerce държи най-високия пазарен дял, побеждавайки Shopify и Magento (въпреки че Shopify е здраво на опашката).

Всеки, който използва WordPress, не трябва да има проблем с намирането на WooCommerce и стартирането на онлайн магазин. И някой, който не е? Е, WordPress е интуитивен за използване и има много по-полезни WordPress ресурси там (включително WinningWP, разбира се), отколкото за Shopify или Magento.

С много страхотни функции (и много повече налични чрез разширения), ниска цена и малка крива на обучение – ако се съмнявате, отидете с WooCommerce.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map