Hoe u een WordPress Child-thema maakt – en waarom u er waarschijnlijk een wilt gebruiken

Waar WordPress-thema's kopen


Een van de grootste voordelen van het gebruik van WordPress is de mogelijkheid om te profiteren van een groot aantal kant-en-klare thema’s – die allemaal relatief gemakkelijk door gebruikers kunnen worden aangepast. Maar met al die aanpasbaarheid komt de kwestie van onderhoud: wat gebeurt er als u uw aanpassingen aanbrengt en vervolgens het thema dat u gebruikt, wordt bijgewerkt?

Dit is een vraag die veel te veel gebruikers uiteindelijk het antwoord op de harde manier leren: als u een thema bijwerkt nadat u aanpassingen hebt aangebracht, worden alle wijzigingen die u in de originele themabestanden hebt aangebracht, overschreven – en als u heeft geen back-up van uw site gemaakt (en dat zou u moeten doen Zorg ALTIJD dat u een volledige back-up heeft voordat u wijzigingen aanbrengt), dan gaat al dat harde werk verloren. *

Om dit tragische scenario te vermijden, is er één ding dat elke WordPress-gebruiker moet doen: kinderthema’s maken (en gebruiken) bij elke WordPress-installatie.

Wat is een kindthema – Hoe werkt het?

Een WordPress-kinderthema is eigenlijk niets meer dan een apart thema dat voor de meeste (zo niet alle) functies afhankelijk is van het bovenliggende thema. In zijn meest basale vorm is een kindthema slechts een afzonderlijk CSS-stijlblad dat WordPress weergeeft in plaats van de stijlen in het bovenliggende thema. Hierdoor kun je wijzigingen aanbrengen in je thema zonder de aangepaste stijl te verliezen die je hebt gemaakt telkens wanneer het bovenliggende thema wordt bijgewerkt.

Complexere kindthema’s kunnen ook extra functionaliteit bevatten. Net als bij de ontwerpelementen, controleert WordPress eerst het onderliggende thema op functies. Als er geen worden gevonden, zullen ze standaard de functies van het bovenliggende thema gebruiken. Als er functies zijn, worden de functies in het onderliggende thema gebruikt in plaats van of naast die in het bovenliggende thema.

Hoe maak je een WordPress Child Theme

Ik hoop dat ik je op dit punt ervan heb overtuigd dat kindthema’s erg nodig zijn. Dat betekent natuurlijk niet dat ze voor sommige mensen niet intimiderend zijn. Maar er is goed nieuws: een WordPress-kinderthema is heel eenvoudig te maken.

De WordPress Child-Theme Structure / Hierarchy

De eerste stap om handmatig een WordPress-kindthema te maken, is toegang tot uw themamap onder wp-content / thema’s. U kunt dit doen via een FTP-client of, in veel gevallen, via een interface van uw hostingservice.

Vervolgens moet u een nieuwe directory voor uw kindthema maken. Je kunt het elke gewenste naam geven. Ik zou aanraden om het simpel en gemakkelijk te begrijpen te houden. Zoiets als hetzelfde kind zou het goed moeten doen.

Het allerbelangrijkste aangepaste CSS-bestand (verplicht)

Zodra u deze twee stappen heeft voltooid, wordt het tijd om (minimaal) het CSS-stijlblad toe te voegen dat uw kindthema zal definiëren. Om dat te doen, maakt u eenvoudig een tekstbestand (met natuurlijk een geschikte teksteditor) met de naam style.css, en kopieert en plakt u de volgende code erin:

/ *
Thema Naam: Twenty Thirteen Child
Thema-URI: http://example.com/twenty-thirteen-child/
Beschrijving: Twenty Thirteen Child Theme
Auteur: John Doe
URI van auteur: http://example.com
Sjabloon: twintig dertien
Versie: 1.0.0
* /

@import url ("../twentythirteen/style.css");

/ * = Thema-aanpassing begint hier
——————————————————– * /

U wilt de bovenstaande informatie wijzigen om de bestanden weer te geven waarmee u daadwerkelijk werkt, en dat is het ook extreem belangrijk om ervoor te zorgen dat uw secties ‘Sjabloon’ en ‘@import’ in deze stap correct zijn. Onthoud: alles is hoofdlettergevoelig!

Nadat u de bovenstaande informatie heeft aangepast om uw specifieke gegevens weer te geven, kunt u doorgaan en uw CSS-thema-aanpassingen invoeren in de daarvoor bestemde ruimte en het bestand opslaan. Tada! Je hebt zojuist een kindthema gemaakt. Gefeliciteerd!

Om je nieuwe kindthema te activeren, hoef je alleen maar de map met het kindthema die je hebt gemaakt te zippen (die met het bovenstaande CSS-bestand) en deze te installeren via Optredens > Thema’s in uw WordPress Admin, net zoals bij elk ander WordPress-thema. Als alternatief kunt u het uitgepakt laten en het met een FTP-client uploaden naar uw themamap.

Maar stel dat u een iets complexer kindthema wilt maken, een thema dat verder gaat dan alleen CSS-aanpassingen. Hoe zou u aangepaste PHP-functies toevoegen of daadwerkelijke themabestanden of sjablonen wijzigen??

Het Functions.php-bestand bewerken (optioneel)

Als u het functies.php-bestand van uw thema wilt bewerken, maakt u gewoon een nieuw function.php-bestand zoals hieronder en voegt u dit toe aan uw kindthema. Elke functie in dit nieuwe bestand overschrijft automatisch de functies in het bestand van je bovenliggende thema. Alles wat niet in dit nieuwe bestand is gespecificeerd, zal gewoon het origineel behouden.

<?php
// uw code komt hier
?>

Sjabloonbestanden bewerken (optioneel)

Het bewerken van PHP-sjabloonbestanden verschilt een beetje van het bewerken van CSS-stijlen en -functies. In de twee vorige voorbeelden hoefde u alleen maar bestanden te maken waarin uw toevoegingen en / of belangrijke wijzigingen waren ondergebracht. In beide gevallen waren de nieuwe bestanden in het onderliggende thema min of meer een aanvulling op de bestanden in het bovenliggende thema – maar als het gaat om PHP-sjabloonbestanden, moet u alle inhoud van het origineel vervangen door een nieuw bestand in uw kind thema.

U bereikt dit door de PHP-sjabloon die u wilt bewerken te kopiëren en vervolgens op dezelfde bestandsboomlocatie te plaatsen in de onderliggende themabestanden die het inneemt in de bovenliggende themabestanden. WordPress negeert nu het origineel volledig en alle wijzigingen die u aanbrengt in het dubbele bestand in het onderliggende thema, zijn wat WordPress daadwerkelijk gebruikt.

Houd er echter rekening mee dat u alleen bestanden aan uw kindthema wilt toevoegen waar u daadwerkelijk wijzigingen in wilt aanbrengen – d.w.z. ga niet onnodig kopiëren in een hele reeks bestanden. Dit komt omdat wanneer het bovenliggende thema wordt bijgewerkt, u in sommige scenario’s van randgevallen nog steeds moet controleren of er geen belangrijke updates zijn voor de sjabloonbestanden die u hebt gekozen om te bewerken en / of op te nemen.

Dus waarom gebruikt niet iedereen kinderthema’s?

Afgezien van het feit dat mensen zich gewoon niet bewust zijn van de noodzaak om een ​​kinderthema te maken, zijn dit de enige echt goede redenen geen kindthema’s te maken / gebruiken zijn omdat je niet van plan bent om wijzigingen aan te brengen in de themabestanden (wat betekent dat je je thema gewoon precies kunt gebruiken zoals de ontwikkelaar het heeft gemaakt) of omdat het thema dat je gebruikt een speciale interface biedt in de thema-opties om (en bewaar) alle wijzigingen die u nodig heeft. Het is vermeldenswaard dat veel thema’s een interface bieden om bijvoorbeeld aangepaste CSS-wijzigingen aan te brengen.

Een andere (niet-zo-gerechtvaardigde) reden om geen kindthema te gebruiken, is omdat, als je iets meer wilt doen dan CSS-wijzigingen, het bijna altijd een beetje (en soms veel) extra bekendheid met de manier vereist het oorspronkelijke ouderthema is gemaakt. Dit kan vaak een hele klus zijn. Als dit bekend klinkt, zit je waarschijnlijk in het diepe als / wanneer je thema een cruciale update krijgt!

Het afhaalbericht

Ervan uitgaande dat u van plan bent uw thema up-to-date te houden (wat een buitengewoon goed idee is), is het gebruik van een kindthema een essentiële beste praktijk. ** Gelukkig is het slechts een paar minuten werk om er een te maken, dus als u dat niet hebt al, dan is het nu de tijd!

Opmerkingen, tips en hints

Als je moeite hebt met het maken van je visuele bewerkingen, bekijk dan ons eerdere artikel over Where To Learn CSS Online

Bekijk voor meer informatie over WordPress-kinderthema’s de officiële WordPress Codex.

* Op back-ups: Er wordt veel nadruk gelegd op het maken van back-ups. Zelfs met een back-up bevindt u zich nog steeds in het diepe als het gaat om het bijwerken van uw thema als u er directe bewerkingen in heeft aangebracht, aangezien u de nieuwe update waarschijnlijk nog steeds moet toepassen. Dit geldt vooral als die update iets te maken heeft met het patchen van nieuw ontdekte beveiligingslekken. Tenzij je op de een of andere manier alle verschillende wijzigingen die je hebt aangebracht kunt repliceren, is je back-up misschien niet zo nuttig om je uit de situatie te halen!

** Over beste praktijken: Als je nog steeds niet overtuigd bent van het gebruik van kindthema’s, neem dan niet mijn woord over waarom. Neem Matt Mullenweg’s, mede-oprichter van WordPress: “Kindthema’s en een raamwerk zijn de enige manier waarop u uw WordPress-site zou moeten bouwen” – (zei terwijl hij sprak over het Genesis Framework.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me