De gevreesde ‘interne serverfout’ in WordPress oplossen (stap voor stap)

WordPress aanbiedingen


We zijn er allemaal geweest – een site die enkele seconden geleden perfect functioneerde, besluit plotseling een aanval uit te lokken en spuugt een interne serverfout uit. Als je geluk hebt, werkt de WordPress-beheerder nog steeds, maar in sommige gevallen weigert zelfs die mee te werken. In dit artikel leggen we uit wat een interne serverfout is en, nog belangrijker, hoe je deze kunt oplossen.

Belangrijk: Maak altijd een volledige back-up van uw site (zelfs als deze niet werkt zoals zou moeten) voordat u wijzigingen aanbrengt – voorkomen is beter dan genezen!

Laten we beginnen met kraken.

Wat is een interne serverfout

Interne serverfouten zijn vervelend voor zowel gebruikers als ontwikkelaars omdat ze geen informatie geven over de oorzaak van het probleem – ze vertellen je alleen dat er een is. Stel je voor dat je naar de dokter ging en zei dat je pijn voelde, maar weigerde te onthullen waar die pijn was – het zou de dokter erg moeilijk maken om het te behandelen! Dat is het probleem met een interne serverfout: er is geen indicatie waar het probleem vandaan komt.

Interne Server Fout

Bovendien kan de naam ‘interne serverfout’ misleidend zijn, omdat het in bijna alle gevallen niet de schuld is van uw host (en / of server). Als u de HTTP-specificaties bekijkt, ziet u dat de 500 interne serverfout het volgende betekent:

De server heeft een onverwachte voorwaarde aangetroffen waardoor deze niet aan het verzoek kon voldoen.

Er is niets mis met de server zelf – er is gewoon iets tegengekomen dat het niet kan achterhalen. Laten we eens kijken wat dat zou kunnen zijn – en hoe u er vanaf kunt komen.

Stap nul: Schakel foutopsporing in

De eerste stap zou moeten zijn om op zijn minst te proberen de fout te begrijpen – je zou geluk kunnen hebben! Afhankelijk van hoe uw server met fouten omgaat, is wat u ziet mogelijk helemaal geen serverfout. Om te zien of dit het geval is, moet u het wp-config.php-bestand in de hoofdmap van uw website bewerken. Download het bestand (via FTP, open het (gebruik een teksteditor en zoek naar ‘WP_DEBUG’. Als je de regel vindt, verander dan false in true en upload het bestand opnieuw naar de server.

Als deze regel nog niet in uw configuratiebestand staat, maakt u deze met de volgende coderegel:

bepalen( "WP_DEBUG", waar);

Laad uw website opnieuw en kijk of de fout verandert. Als dit het geval is en u ziet nu een ‘fatale fout’-melding die verwijst naar een specifieke coderegel in een specifiek bestand, dan kijkt u naar een relatief eenvoudige codefout. Ervan uitgaande dat deze fout afkomstig is van een plug-in of thema, moet u het aanstootgevende product uitschakelen en / of eraan werken om het probleem zelf op te lossen (of laat iemand anders het bekijken als u niet kunt achterhalen wat er gebeurt op je eigen).

Let op: nadat u het probleem heeft gevonden, vergeet dan niet om de bovengenoemde ‘echte’ waarde te wijzigen terug naar ‘false’ binnen het bovengenoemde wp-config-bestand.

Stap één: controleer of uw beheerder werkt

Bezoek uw websitebeheerder op http://uwsite.com/wp-admin/. Als deze pagina correct wordt geladen en u kunt inloggen, kunt u er redelijk zeker van zijn dat het probleem bij een plug-in of bij uw thema ligt. Als je beheerder laadt, ga dan verder met stap twee. Als dit niet het geval is, ga dan door naar stap vier.

Stap twee: Schakel alle plug-ins uit

Er is bijna geen manier waarop een plug-in problemen kan veroorzaken als deze is uitgeschakeld, dus als u vermoedt dat een van uw plug-ins het probleem veroorzaakt, gaat u naar het gedeelte plug-ins en schakelt u ze allemaal uit. Hiermee worden ze niet verwijderd en behouden ze hun opgeslagen gegevens, maar wordt hun code niet uitgevoerd. Als u al uw plug-ins heeft uitgeschakeld en uw site nog steeds niet wordt geladen, gaat u naar stap drie.

Als uw site actief is, kunt u uw plug-ins een voor een inschakelen. Blijf na elke plug-in controleren op die 500 interne serverfout. Als je de boosdoener hebt gevonden, kun je beslissen wat je ermee gaat doen. De beste manier van handelen is om de plug-in uitgeschakeld te houden en de auteur onmiddellijk op de hoogte te stellen. Als het een missiekritieke plug-in is, moet u waarschijnlijk op zoek gaan naar een beter, stabieler alternatief.

In zeer zeldzame gevallen kan het uitvoeren van oude software zoals PHP 5.3 problemen veroorzaken. Bekijk stap zeven voordat u een plug-in vervangt die tot nu toe betrouwbaar is gebleken.

Stap drie: schakel over naar een standaardthema

Als het deactiveren van uw plug-ins het probleem niet heeft opgelost, is uw thema waarschijnlijk de boosdoener. U kunt dit eenvoudig verifiëren door over te schakelen naar een standaard WordPress-thema. Ik raad aan om Twenty Sixteen te gebruiken, wat het nieuwste standaardthema is. Als overschakelen naar Twenty Sixteen het probleem oplost, kun je alle plug-ins opnieuw inschakelen en aan de slag gaan om het probleem te vinden in de code van je thema.

Als je thema afkomstig is uit de officiële thema-opslagplaats of een onafhankelijke themawinkel, moet je de auteur zo snel mogelijk laten weten. Als het daarentegen je eigen thema is, moet je een ontwikkelaar vragen om je te helpen, omdat deze bugs vaak erg moeilijk te vinden zijn, zelfs voor doorgewinterde programmeurs.

In zeer zeldzame gevallen kan het uitvoeren van oude software zoals PHP 5.3 problemen veroorzaken. Bekijk stap zeven voordat u urenlang probeert een bug te vinden of honderden dollars aan een ontwikkelaar betaalt.

Stap vier: Verhoog uw geheugenlimiet

Als uw website te veel geheugen gebruikt, zal deze zeker in de war raken – mogelijk resulterend in een 500 interne serverfout. In veel gevallen is dit een teken van een slecht gecodeerd thema of plug-in. Het kan snel worden verholpen door de geheugenlimiet te verhogen, maar dit is geen veilige manier om het probleem op te lossen en zal er niet tot de wortel van komen.

Hoe dan ook, WooThemes heeft een korte handleiding over het verhogen van de WordPress-geheugenlimiet. Houd er echter rekening mee dat er mogelijk een vaste hoeveelheid geheugen aan uw server of uw account is toegewezen en dat u uw geheugenlimiet niet verder kunt verhogen.

U kunt ook met uw gastheer spreken voor meer specifieke instructies – sommigen zullen graag uw geheugenlimiet verhogen zonder dat u zich er druk over hoeft te maken.

Stap vijf: Debug .htaccess-problemen

Het .htaccess-bestand is een configuratiebestand voor uw Apache-server dat een aantal relatief geavanceerde functies mogelijk maakt. Hiermee kunt u gzip-compressie inschakelen, de maximale uploadgrootte wijzigen en allerlei andere handige dingen doen.

We hebben al een handleiding geschreven over het bewerken van het .htaccess-bestand, maar het is de moeite waard te herhalen dat dit een gevoelig gebied is waar voorzichtigheid geboden is. Een typfout, een vergeten spatie of een niet-gesloten citaat, bijvoorbeeld, kan gemakkelijk een 500 interne serverfout veroorzaken, waardoor uw website – inclusief uw beheerder – tot stilstand komt.

De oplossing is om je .htaccess-bestand te openen – het zou zich in de root-WordPress-map moeten bevinden – en te kijken of er fouten zijn (vooral als je het onlangs hebt gewijzigd). Ik raad aan om een ​​back-up met de naam backup.htaccess te maken en vervolgens het originele .htaccess-bestand helemaal te verwijderen om te zien of de website weer online komt.

Als dit het geval is, ligt het probleem bij uw .htaccess-bestand. U kunt er regel voor regel doorheen gaan om te zien wanneer uw site uitvalt; als je eenmaal de beledigende regel hebt gevonden, zorg er dan voor dat deze geen onnodige tekst bevat (misschien een niet-gesloten citaat of iets dergelijks). Als u het probleem niet kunt vinden, raad ik u aan de regel te verwijderen. Het feit dat uw website volledig down is, is veel erger dan een ontbrekende .htaccess-regel – vraag rond op forums als u meer hulp nodig heeft.

Stap zes: Installeer WordPress opnieuw

Het is uiterst zeldzaam, maar je hebt mogelijk een aantal beschadigde bestanden in de WordPress-kern. U hoeft zich nergens zorgen over te maken: er is bijvoorbeeld iets misgegaan toen uw server de vereiste bestanden aan het kopiëren was. Het opnieuw uploaden van de WordPress Core-bestanden kan uw probleem oplossen.

Download een nieuwe versie van WordPress en gebruik een FTP-applicatie om alles te uploaden behalve de map wp-content. Als je meer gedetailleerde instructies nodig hebt, bekijk dan het Codex-artikel over WordPress upgraden.

Stap zeven: PHP-versieproblemen

Hoewel oude PHP-versies meestal geen 500 interne serverfouten veroorzaken, is het misschien de moeite waard om met uw host te praten en hen te vragen u een nieuwere versie te geven voordat u kostbare tijd en geld besteedt. PHP 7 heeft een aantal eerdere functies beëindigd – een plug-in kan bijvoorbeeld een functie gebruiken die niet beschikbaar is in een oudere versie van PHP, enzovoort.

Vraag uw host welke versie van PHP u gebruikt. PHP 5.2 is nu tien jaar oud en 5.3 is zeven jaar oud – accepteer het niet als uw host uw site op zulke oude versies draait. Je zou op zijn minst een variant van 5.4 moeten hebben, of, beter nog, de gloednieuwe PHP 7 (voor optimale prestaties).

Samengestelde problemen

Hoewel het onwaarschijnlijk is dat u twee problemen tegelijk heeft, kan dit gebeuren. Mogelijk hebt u een plug-in die een probleem veroorzaakt, evenals een .htaccess-probleem. In dit geval wordt het probleem niet opgelost wanneer u alle plug-ins uitschakelt en wordt het probleem niet opgelost als u uw .htaccess-bestand verwijdert – alleen als u beide doet.

Als je deze stappen hebt gevolgd en je krijgt nog steeds een 500 interne serverfout, moet je opnieuw beginnen en ervoor zorgen niet maak alle wijzigingen ongedaan. Houd uw plug-ins uitgeschakeld, houd uw thema overgeschakeld naar Twenty Sixteen, enzovoort.

Laatste gedachten

Vanwege de vaagheid van de 500 interne serverfoutmelding, kan het oplossen ervan moeilijk zijn, maar door de bovenstaande stappen te volgen, zou je moeten kunnen achterhalen wat er aan de hand is.

Neem contact op met uw host als u het probleem nog steeds niet kunt oplossen. Link naar dit artikel en laat ze weten dat je deze stappen hebt geprobeerd, omdat ze de moeite zullen waarderen en het probleem veel sneller kunnen lokaliseren!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me