De gevreesde ‘fout bij het tot stand brengen van een databaseverbinding’ in WordPress oplossen

WordPress aanbiedingen


Hoe langer je met WordPress werkt, hoe groter de kans dat je de gevreesde ‘tegenkomtfout bij het tot stand brengen van een databaseverbinding‘. Dit is eng, omdat u waarschijnlijk gedeeltelijk toegang heeft tot de voor- of achterkant van uw website – en, als u nog niet op de hoogte bent van een paar fundamentele concepten over servers en / of webontwikkeling, zult u waarschijnlijk verlies lijden.

Hier leest u hoe u deze zenuwslopende fout begrijpt en oplost.

Wat betekent ‘Fout bij het tot stand brengen van een databaseverbinding’ eigenlijk??

In plaats van te worden opgeslagen in specifieke bestanden, wordt de inhoud van WordPress-berichten en -pagina’s opgeslagen in een database waarnaar WordPress moet verwijzen telkens wanneer het een webpagina bedient / genereert. Wanneer een bericht bijvoorbeeld wordt bekeken, vindt WordPress de databasehost, maakt verbinding met de database, zoekt de tabel met WordPress-berichten in die database en zoekt de inhoud op die het probeert te laden. Kortom, de beruchte ‘fout bij het tot stand brengen van een databaseverbinding’ betekent dat WordPress kan deze database niet vinden.

Waarom is dit zo’n groot probleem? Welnu, naast de inhoud van berichten en pagina’s, slaat WordPress ook een hele hoop andere essentiële informatie op in zijn database – zoals de belangrijkste instellingen, uw gebruikersgegevens, uw geselecteerde thema, uw widgetinstellingen, gegevens voor uw actieve plug-ins, enzovoorts. Als WordPress geen toegang heeft tot de informatie in zijn database, kan het uw website niet laden.

Wat is de oorzaak van een probleem met de databaseverbinding?

Er zijn een aantal problemen die een communicatieprobleem met de database kunnen veroorzaken. Laten we een shortlist maken en dieper ingaan om elk probleem beter te begrijpen (en op te lossen):

  • Onjuiste databasereferenties (gebruikersnaam, wachtwoord, host, database)
  • Beschadigde bestanden
  • Beschadigde database
  • De databaseserver is overbelast of werkt niet goed

Maar eerst…

Hoewel de processen waar ik naar kijk niet gevaarlijk zijn, is het altijd een goed idee om een ​​back-up te hebben – voor het geval dat. Als je al een tool zoals VaultPress gebruikt – die ik van harte aanbeveel – heb je al een back-up gemaakt en ben je klaar om te gaan.

Er zijn veel plug-ins die dingen voor u kunnen ondersteunen, maar als u al bent uitgesloten van WordPress, kunt u ze niet gebruiken. In dit geval moet u uw cPanel of andere hostingbeheersoftware gebruiken om een ​​volledige back-up te maken.

Als je niet weet hoe je dit moet doen, praat dan met je hosts – de meesten van hen hebben een soort back-upoplossing. Zorg ervoor dat u een back-up van uw database maakt, evenals van de bestanden op uw server, aangezien dit de database is die alle essentiële informatie voor uw website bevat.

Problemen met databaseverbindingen oplossen

Ik heb de bovenstaande lijst geschreven in volgorde van waarschijnlijkheid, op basis van mijn ervaring, maar je kunt onderaan beginnen en verder werken als je dat liever hebt. Dat gezegd hebbende, als u geen directe lijn (of chatondersteuning) met uw host heeft, zal het moeilijk te zeggen zijn of een databaseserver al dan niet overbelast is of niet goed functioneert, omdat aan uw kant de symptomen niet te onderscheiden zijn. Laten we in elk geval elk van de oorzaken bekijken en kijken wat we kunnen doen om dingen op te lossen.

Onjuiste databasereferenties

Dit is er een die ik vrij vaak zie. Als u het bericht ‘Fout bij het maken van een databaseverbinding’ ziet bij het instellen van een geheel nieuwe WordPress-installatie, dan is dit vrijwel zeker de boosdoener. Om verbinding te maken met de database heeft WordPress vier belangrijke stukjes informatie nodig:

  • Database host
  • Database gebruikersnaam
  • Database wachtwoord
  • Database gebruikt

Al deze informatie moet door uw gastheer aan u worden gegeven (als deze niet namens u is ingevoerd). Als u echter een flexibelere configuratie gebruikt (d.w.z. geen installatie met één klik), moet u uw gebruikersnaam, wachtwoord en de naam van uw database controleren. Je kunt het beste doen om alle gegevens rechtstreeks van het medium te kopiëren en te plakken waarin ze je zijn gegeven. (Opmerking: wachtwoorden kunnen aan het einde soms streepjes of punten bevatten die normaal niet worden geselecteerd.)

Als u onlangs van host bent veranderd, controleer dan de gegevens van de ‘databasehost’. In veel gevallen is dit ‘localhost’ Bluehost, HostGator. Opgemerkt moet worden dat veel hosts een IP-adres SiteGround gebruiken of zelfs een geheel andere URL DreamHost. Als u twijfelt over enig onderdeel hiervan, neem dan contact op met uw host en vraag het hen rechtstreeks of kijk naar hun online kennisbank (als ze die hebben).

Bij een nieuwe installatie krijgt u waarschijnlijk velden te zien waarin u deze informatie kunt invoeren terwijl u de standaard WordPress-instellingsroutine op het scherm doorloopt. In veel gevallen kunt u zelfs teruggaan en deze informatie opnieuw invullen. Als dat niet het geval is, moet u het configuratiebestand in de hoofdmap van WordPress (genaamd wp-config.php) downloaden, bewerken en vervolgens opnieuw uploaden (met een geschikte FTP-client). Zorg ervoor dat u dit bestand alleen met een tekst bewerkt editor natuurlijk. De databaseverbindingsdetails staan ​​bovenaan en zien er ongeveer zo uit:

definieer (‘DB_NAME’, ‘databasenaam’);

/ ** MySQL database gebruikersnaam * /
definieer (‘DB_USER’, ‘database_user’);

/ ** MySQL database wachtwoord * /
definiëren (‘DB_PASSWORD’, ‘database_password’);

/ ** MySQL-hostnaam * /
definiëren (‘DB_HOST’, ‘database_host’);

Verander eenvoudig de waarden in de tweede reeks haakjes om uw verbindingsdetails naar de juiste waarden te wijzigen, en u zou binnen de kortste keren aan de slag moeten. Als je al deze details hebt gecontroleerd en dubbel hebt gecontroleerd en je krijgt nog steeds dezelfde foutmelding, dan is het tijd om verder te gaan met het volgende probleem: beschadigde bestanden.

Beschadigde bestanden

In sommige gevallen hebben gebruikers gemeld dat het opnieuw uploaden van de WordPress-kernbestanden de fout soms oplost – de exacte reden waarom dit kan werken lijkt een mysterie, maar in veel gevallen heeft het te maken met het opnieuw instellen van bestandsrechten of het vervangen van corrupte kern bestanden. (Notitie: Zorg ervoor dat u het bestand config.php, dat cruciale setup-informatie bevat, of de map wp-content met uw thema’s, plug-ins en media niet overschrijft en vergeet niet om maak altijd een back-up voordat u iets wijzigt of vervangt.)

Om dit voor elkaar te krijgen, moet je een nieuwe versie van WordPress downloaden van WordPress.org en het pakket op je computer uitpakken. Ga naar de uitgepakte map en verwijder zowel het bestand config.php als de map wp-content om er zeker van te zijn dat je die niet per ongeluk vervangt op je live server. Zodra deze zijn verwijderd, opent u een FTP-client en bereidt u zich voor om de resterende bestanden naar uw WordPress-hoofdmap te uploaden.

Ervan uitgaande dat niemand ooit onbetrouwbare wijzigingen heeft aangebracht aan uw WordPress-kernbestanden, zou u nu in staat moeten zijn om al deze bestanden op uw live server veilig te overschrijven – zorg ervoor dat u niet per ongeluk de wp-config.php bestand of de wp-content map natuurlijk.

Beschadigde database

Een goede indicatie van een beschadigde database is of de front-end van de website werkt, maar de backend niet (of andersom). Mogelijk ziet u ook een foutmelding dat sommige databasetabellen niet kunnen worden gevonden. Gelukkig bevat WordPress een tool waarmee je een beschadigde database kunt herstellen. U moet uw wp-config.php-bestand downloaden (dat u in de hoofdmap van uw WordPress-installatie vindt) en de volgende regel toevoegen:

definiëren (‘WP_ALLOW_REPAIR’, waar);

Nadat u het opnieuw hebt geüpload, zou u toegang moeten hebben tot een speciale databaseherstelpagina op uw site door naar http://uwsite.com/wp-admin/maint/repair.php te gaan (vervang uwsite.com door uw werkelijke domein). U zou een scherm moeten zien met twee opties: ‘Database herstellen’ en ‘Database repareren + optimaliseren’.

De WordPress-database herstellen - Screenshot

Hoewel het kiezen van een van beide opties in orde zou moeten zijn, zou ik aanraden om alleen te kiezen om de database te repareren. Als programmeur heb ik geleerd dat zelfs de schijnbaar irrelevante onvoorspelbare problemen kunnen veroorzaken. Ik zie niet in hoe ook het uitvoeren van een optimalisatie dingen kan verpesten, maar in deze situaties is het beter dan genezen. Het optimaliseren van de database en het repareren ervan zal op zijn minst vrij veel tijd in beslag nemen – en het in de lucht hebben van de database zou de prioriteit moeten zijn.

Zodra dit is gebeurd, ga je terug naar wp-admin.php en verwijder je de bovengenoemde coderegel uit het bestand. De reparatiepagina is niet verborgen en is niet veilig; het blijft openbaar toegankelijk zolang dat stuk code in het configuratiebestand aanwezig is.

Database-server is overbelast of werkt niet goed

Defecte en overbelaste servers zijn erg moeilijk te onderscheiden zonder toegang te hebben tot geavanceerde hostingtools of met uw hostingbedrijf te praten. Als u vermoedt dat een van deze situaties zich voordoet en uw gastheer realtime telefonische of chatondersteuning heeft, kunt u hem het beste rechtstreeks vragen wat er aan de hand is.

Als u een gedeelde server gebruikt (wat betekent dat u de bronnen van de server met een groot aantal andere mensen moet delen), kan het moeilijk zijn om te zeggen of de oorzaak van de fout te wijten is aan overbelasting of een storing. In sommige gevallen kan het in plaats van een storing in feite komen doordat een andere site op dezelfde server de database overbelast. Met andere woorden, zelfs als u slechts een zeer kleine site heeft zonder plotselinge stroomstoten, kan er sprake zijn van overbelasting veroorzaakt door de website van iemand anders. Dit is veel minder waarschijnlijk met een VPS of een beheerde WordPress-hostingopstelling.

Het goede nieuws is dat beide problemen zichzelf meestal binnen relatief korte tijd oplossen. Als een database fysiek niet goed functioneert, zal uw webhost bijna altijd overgaan om deze te vervangen zodra hun systemen aangeven dat dit nodig is – en als een database uitvalt vanwege een overbelasting, zal deze meestal automatisch opnieuw opstarten en binnen weer opstarten. een kwestie van minuten. Als dit echter een aantal keer is gebeurd, waarschuw dan uw gastheren en laat ze dit zo snel mogelijk onderzoeken.

Als uw website zich op een gedeelde server bevindt en uw verkeer snel toeneemt, kunt u problemen met de databaseverbinding krijgen wanneer u de server begint te overbelasten. Dergelijke fouten zullen meestal vanzelf worden opgelost, maar zullen opnieuw optreden als uw website stijgende verkeerssituaties blijft ervaren. In dergelijke gevallen, als u dat nog niet doet, kan het gebruik van een goede caching-plug-in, zoals W3 Total Cache, WP Super Cache of WP Rocket, verdere problemen oplossen.

Dat gezegd hebbende, is de eenvoudigste manier om dit probleem op te lossen, te voorkomen dat het überhaupt gebeurt.

Beheerde WordPress-hosting

Hoewel het niet per se een oplossing is, kan het overstappen naar een beheerd WordPress-hostingpakket u veel hoofdpijn besparen als u dit soort fouten al begint te zien. Beheerde WordPress-hosting is vanuit het oogpunt van functies minder flexibel, maar als u alleen WordPress wilt kunnen uitvoeren, kan dit een uitstekende optie zijn. (Deze site draait op zo’n service.) WordPress-specifieke managed hosting is afgestemd op het zo efficiënt en snel mogelijk laten draaien van WordPress. De hardware, de serversoftware en de vertegenwoordigers van de klantenservice – eigenlijk alles eigenlijk – zijn gericht op (en geoptimaliseerd voor) WordPress!

De nadelen van dit type hosting zijn dat ze geen toegang hebben tot uw server via SSH en dat ze geen andere scripts buiten WordPress kunnen installeren (d.w.z. u kunt WordPress uitvoeren en niets anders). Bovendien zullen de meeste beheerde WordPress-hosts u verbieden bepaalde plug-ins te gebruiken die als ondermaats en / of ongeschikt voor hun systemen worden beschouwd.

Als u geïnteresseerd bent in managed WordPress-hosting, bekijk dan de opties. Enkele van de beste zijn die aangeboden door WPEngine (misschien wel de leider in de managed WordPress hosting arena), Kinsta (geweldig voor grote bedrijven) en Flywheel (gericht op ontwerpers en bureaus).

Overzicht

Zoals u kunt zien, kan de exacte oorzaak van de beruchte WordPress ‘fout bij het tot stand brengen van een databaseverbinding’ een van de vele zijn. In mijn ervaring is het echter in de overgrote meerderheid van de gevallen ofwel vanwege een door de gebruiker gegenereerde fout (bijvoorbeeld een typfout in het bestand config.php) of is het een probleem dat door de gebruiker kan worden opgelost. Als u problemen ondervindt, volgt u de hierboven beschreven methoden om uw site weer aan de praat te krijgen – en als u daarna nog steeds geen geluk heeft, neem dan contact op met uw host zodat ze het probleem voor u kunnen onderzoeken.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me