Memperbaiki ‘Ralat Pelayan Dalaman’ yang Ditakuti di WordPress (Langkah demi Langkah)

Tawaran WordPress


Kami semua berada di sana – laman web yang berfungsi dengan baik beberapa saat yang lalu tiba-tiba memutuskan untuk membuat kesesuaian dan menyebarkan kesalahan pelayan dalaman. Sekiranya anda bernasib baik, pentadbir WordPress masih berfungsi, tetapi, dalam beberapa kes, walaupun itu mungkin enggan bekerjasama. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan apakah ralat pelayan dalaman, dan yang lebih penting lagi, bagaimana membetulkannya.

Penting: Sentiasa membuat a sandaran lengkap laman web anda (walaupun ia tidak berfungsi sebagaimana mestinya) sebelum membuat sebarang perubahan – lebih baik selamat daripada menyesal!

Mari kita retak.

Apakah Ralat Pelayan Dalaman

Kesalahan pelayan dalaman mengganggu pengguna dan pembangun kerana mereka tidak memberikan maklumat mengenai akar masalah – mereka hanya memberitahu anda bahawa ada satu. Bayangkan anda pergi ke doktor dan mengatakan bahawa anda merasa sakit, tetapi enggan menyatakan di mana kesakitan itu – akan menyukarkan doktor untuk mengatasinya! Itulah kesukaran dengan ralat pelayan dalaman – tidak ada petunjuk dari mana masalah itu berasal.

Ralat Pelayan Dalaman

Terlebih lagi, nama ‘ralat pelayan dalaman’ boleh mengelirukan, kerana, dalam hampir semua kes, hos (dan / atau pelayan) anda tidak boleh disalahkan. Sekiranya anda melihat spesifikasi HTTP, anda dapat melihat bahawa ralat pelayan dalaman 500 bermaksud yang berikut:

Pelayan menghadapi keadaan yang tidak dijangka yang menghalangnya memenuhi permintaan.

Tidak ada yang salah dengan pelayan itu sendiri – hanya menemui sesuatu yang tidak dapat difahami. Mari kita lihat apa itu – dan bagaimana anda dapat menyingkirkannya.

Langkah Sifar: Dayakan Penyahpepijatan

Langkah pertama adalah sekurang-kurangnya berusaha memahami kesalahan – anda boleh bernasib baik! Bergantung pada cara pelayan anda menangani ralat, apa yang anda lihat sebenarnya bukan merupakan kesalahan pelayan sama sekali. Untuk melihat apakah ini masalahnya, anda perlu mengedit fail wp-config.php di direktori root laman web anda. Muat turun fail (melalui FTP, buka file tersebut (menggunakan editor teks dan cari ‘WP_DEBUG’. Sekiranya anda menjumpai baris, ubah palsu menjadi benar dan muat naik semula fail ke pelayan.

Sekiranya baris ini belum ada dalam fail konfigurasi anda, buatlah menggunakan baris kod berikut:

tentukan ( "WP_DEBUG", benar);

Muat semula laman web anda dan lihat apakah ralat berubah. Sekiranya berlaku, dan anda sekarang melihat mesej ‘ralat maut’ yang menunjukkan baris kod tertentu dalam fail tertentu, maka anda melihat ralat kod yang agak mudah. Dengan andaian bahawa ralat itu berasal dari pemalam atau tema, anda perlu mematikan produk yang menyinggung dan / atau berusaha menyelesaikan masalah itu sendiri (atau minta orang lain memerhatikannya jika anda tidak dapat menyelesaikan perkara yang berlaku kamu punya).

Catatan: setelah anda menemui masalah, ingatlah untuk menukar nilai ‘benar’ yang disebutkan di atas kembali ke ‘false’ dalam fail wp-config yang disebutkan di atas.

Langkah Pertama: Periksa sama ada Pentadbir Anda Berfungsi

Lawati pentadbir laman web anda di http://yoursite.com/wp-admin/. Sekiranya halaman ini dimuat dengan betul dan membolehkan anda log masuk, anda boleh yakin bahawa masalahnya adalah dengan pemalam atau dengan tema anda. Sekiranya pentadbir anda memuat, teruskan ke langkah kedua. Sekiranya tidak, lompat ke langkah empat.

Langkah Kedua: Lumpuhkan Semua Pemalam

Hampir tidak mungkin plugin dapat menyebabkan masalah jika dilumpuhkan, jadi, jika anda mengesyaki salah satu plugin anda menyebabkan masalah, pergi ke bahagian plugin dan lumpuhkan semuanya. Ini tidak akan menghapusnya, dan mereka akan menyimpan data yang disimpan, tetapi kod mereka tidak akan dijalankan. Sekiranya anda telah melumpuhkan semua pemalam anda dan laman web anda masih tidak dimuat, lanjutkan ke langkah ketiga.

Sekiranya laman web anda beroperasi dan aktif, mulailah mengaktifkan pemalam anda satu persatu. Terus periksa 500 kesalahan pelayan dalaman selepas setiap pemalam. Apabila anda menemui pelakunya, anda boleh memutuskan apa yang harus dilakukan dengannya. Tindakan terbaik adalah dengan memastikan pemalam tidak aktif dan segera memberitahu pengarangnya. Sekiranya ia adalah plugin yang penting, anda mungkin harus mencari alternatif yang lebih baik dan stabil.

Dalam beberapa kes yang sangat jarang berlaku, menjalankan perisian lama seperti PHP 5.3 boleh menyebabkan masalah. Sebelum mengganti pemalam yang terbukti boleh dipercayai setakat ini, lihat langkah ke tujuh.

Langkah Ketiga: Beralih ke Tema Lalai

Sekiranya menyahaktifkan pemalam anda tidak menyelesaikan masalah, kemungkinan tema anda adalah pelakunya. Anda boleh mengesahkannya dengan mudah dengan beralih ke tema WordPress lalai. Saya cadangkan menggunakan Twenty Sixteen, yang merupakan tema lalai terkini. Sekiranya beralih ke Dua Puluh Enam belas menyelesaikan masalah, anda boleh mengaktifkan semula semua pemalam dan berusaha mencari masalah dalam kod tema anda.

Sekiranya tema anda berasal dari repositori tema rasmi atau kedai tema bebas, anda harus memberitahu pengarangnya secepat mungkin. Sekiranya, sebaliknya, ini adalah tema anda sendiri, anda perlu mendapatkan pembangun untuk membantu anda, kerana pepijat ini sering kali sangat sukar dicari – bahkan untuk pengekod berpengalaman.

Dalam beberapa kes yang sangat jarang berlaku, menjalankan perisian lama seperti PHP 5.3 boleh menyebabkan masalah. Sebelum menghabiskan berjam-jam untuk mencari bug, atau membayar beratus-ratus dolar kepada pemaju, lihat langkah ke tujuh.

Langkah Keempat: Tingkatkan Had Memori Anda

Sekiranya laman web anda menggunakan terlalu banyak memori, ia pasti akan sangat sesuai – kemungkinan akan mengakibatkan 500 ralat pelayan dalaman. Dalam banyak kes, ini adalah tanda tema atau pemalam yang tidak berkod. Ia dapat diatasi dengan cepat dengan meningkatkan had memori, tetapi ini bukan kaedah penyelesaian yang pasti, dan tidak akan sampai ke akarnya.

Walau apa pun, WooThemes mempunyai panduan ringkas untuk meningkatkan had memori WordPress. Perlu diingat bahawa pelayan atau akaun anda mungkin mempunyai sejumlah memori yang diperuntukkan kepadanya, dan anda tidak akan dapat meningkatkan had memori anda melebihi itu.

Sebagai alternatif, bercakap dengan hos anda untuk mendapatkan arahan yang lebih spesifik – ada yang dengan senang hati akan meningkatkan had ingatan anda dengan hampir tidak menimbulkan keributan di pihak anda.

Langkah Lima: Masalah Debug .htaccess

Fail .htaccess adalah fail konfigurasi untuk Pelayan Apache anda yang membolehkan beberapa fungsi yang agak maju. Dengan menggunakannya, anda boleh mengaktifkan pemampatan gzip, mengubah ukuran muat naik maksimum dan melakukan pelbagai perkara lain.

Kami telah menulis panduan mengenai cara mengedit fail .htaccess, tetapi perlu diulang bahawa ini adalah kawasan sensitif yang memerlukan perhatian. Kesalahan ketik, ruang yang dilupakan atau petikan yang tidak ditutup, misalnya, boleh menyebabkan kesalahan pelayan dalaman 500 dengan mudah, menggerakkan laman web anda – termasuk pentadbir anda – terhenti.

Penyelesaiannya adalah dengan membuka fail .htaccess anda – semestinya ada di folder WordPress root – dan lihat apakah ada ralat (terutama jika anda baru mengubahnya). Saya mengesyorkan membuat sandaran bernama backup.htaccess, kemudian memadam fail .htaccess yang asal sama sekali untuk melihat sama ada laman web kembali dalam talian.

Sekiranya berlaku, masalahnya adalah dengan fail .htaccess anda. Anda boleh melalui baris demi baris untuk melihat kapan laman web anda turun; setelah anda menemui baris yang menyinggung pastikan tidak ada teks yang tidak perlu (mungkin petikan yang tidak ditutup atau yang serupa). Sekiranya anda tidak menemui masalah, saya cadangkan memadamkan barisnya. Laman web anda yang benar-benar hancur jauh lebih buruk daripada garis .htaccess yang hilang – tanya di forum jika anda memerlukan lebih banyak bantuan.

Langkah Enam: Pasang Semula WordPress

Ia sangat jarang berlaku, tetapi anda mungkin mempunyai beberapa fail yang rosak di teras WordPress. Ini tidak perlu dibimbangkan – mungkin ada yang tidak kena semasa pelayan anda menyalin fail yang diperlukan, misalnya. Memuat naik semula fail Inti WordPress dapat menyelesaikan masalah anda.

Muat turun salinan baru WordPress dan gunakan aplikasi FTP untuk memuat naik semuanya kecuali folder kandungan wp. Sekiranya anda memerlukan arahan yang lebih terperinci, lihat artikel Codex mengenai Upgrade WordPress.

Langkah Ketujuh: Masalah Versi PHP

Walaupun versi PHP lama biasanya tidak menyebabkan 500 kesalahan pelayan dalaman, mungkin ada baiknya bercakap dengan hos anda dan meminta mereka memberikan versi yang lebih baru sebelum menghabiskan masa dan wang yang berharga. PHP 7 telah menghentikan penggunaan beberapa ciri sebelumnya – misalnya, pemalam mungkin menggunakan fungsi yang tidak tersedia pada versi PHP yang lebih lama, dan sebagainya.

Tanyakan kepada hos anda versi PHP yang anda jalankan. PHP 5.2 kini berumur sepuluh tahun dan 5.3 berumur tujuh tahun – jangan menerimanya jika hos anda menjalankan laman web anda pada versi lama. Anda sekurang-kurangnya harus mempunyai beberapa varian 5.4 yang berjalan, atau, lebih baik lagi, PHP 7 yang baru (untuk prestasi optimum).

Masalah kompaun

Walaupun tidak mungkin anda menghadapi dua masalah sekaligus, ia boleh berlaku. Anda mungkin mempunyai plugin yang menyebabkan masalah, dan juga masalah .htaccess. Dalam kes ini, masalah tidak akan dapat diselesaikan apabila anda mematikan semua pemalam dan tidak akan dapat diselesaikan jika anda membuang fail .htaccess anda – hanya jika anda melakukan kedua-duanya.

Sekiranya anda mengikuti langkah-langkah ini dan anda masih mendapat ralat pelayan dalaman 500, anda harus memulakannya semula dan pastikan untuk melakukannya tidak buat asal perubahan. Pastikan pemalam anda dilumpuhkan, teruskan tema anda ke Dua Puluh Enam Belas dan seterusnya.

Pemikiran Akhir

Kerana samar-samar 500 mesej ralat pelayan dalaman, menyelesaikannya mungkin sukar, tetapi dengan mengikuti langkah-langkah di atas, anda harus dapat mengetahui apa yang sedang berlaku.

Sekiranya anda masih tidak dapat menyelesaikan masalahnya, hubungi hos anda. Pautkan ke artikel ini dan beri tahu mereka bahawa anda telah mencuba langkah-langkah ini, kerana mereka akan menghargai usaha ini dan dapat mengatasi masalah ini dengan lebih cepat!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me