Genesis atau Divi – Cara Memilih Antara Dua…

Tawaran WordPress


Divi dan Genesis Framework adalah dua pilihan paling popular yang tersedia untuk pengguna WordPress di pasaran untuk tema baru.

Pencipta mereka StudioPress (Genesis) dan Elegant Themes (Divi) masing-masing telah mengambil pendekatan alternatif untuk reka bentuk tema – menghasilkan dua produk yang sebenarnya sangat berbeza antara satu sama lain.

Ketika memutuskan untuk memilih mana yang terbaik untuk laman web anda, hasilnya akan bergantung pada banyak faktor, dan perbezaan mereka akan membantu anda memutuskan mana yang terbaik untuk keperluan anda.

Sekiranya anda mengharapkan pertunjukan sederhana antara dua tema terlaris ini dengan satu yang dinyatakan sebagai pemenang habis-habisan, maka anda mungkin sedikit kecewa – kerana semuanya benar-benar lebih rumit daripada itu. Sebagai gantinya, saya akan membandingkan dan membezakan apa masing-masing ada yang ditawarkan – Oleh itu, semoga dapat membantu anda membuat keputusan yang terbaik untuk laman web anda.

Divi vs Genesis: Perbezaan Penting

Divi dan Genesis sebenarnya adalah tema WordPress yang sangat berbeza (dalam parameter apa yang menjadikan tema WordPress menjadi tema). Adalah masuk akal untuk membandingkannya, kerana mungkin ini adalah dua pilihan paling menonjol yang akan anda temui ketika mencari tema.

Untuk memulakan, mari kita lihat beberapa perbezaan paling asas antara keduanya.

Tema WordPress Divi

Bilakah Tema Kerangka Kerja?

Genesis sebenarnya adalah kerangka tema, di mana tema kanak-kanak dipasang. Ini bermaksud, selain memasang tema Core Framework di laman web anda, anda boleh (dan semestinya secara umum) juga memuat naik tema kanak-kanak untuk mengawal penampilan laman web anda – termasuk reka bentuk dan susun atur. Rangka kerja akan mengurus fungsi yang mendasari.

Berkat populariti Genesis Framework, terdapat banyak pustaka tema kanak-kanak yang boleh dipilih – masing-masing berbeza dari yang berikutnya. Dalam artikel ini, ketika kita berbicara tentang Kejadian, kita sebenarnya merujuk pada kerangka dan banyak tema anak-anaknya.

Kerangka Divi vs Genesis

Sebaliknya, Divi adalah tema yang lebih mandiri. Walaupun terdapat tema kanak-kanak yang tersedia, dalam kebanyakan kes, anda hanya akan memuat naik Divi ke laman web WordPress anda dan mula membina. Ini tidak bermaksud anda hanya melihat satu pandangan dan rasa untuk laman web anda ketika memilih Divi, seperti yang akan kami jelaskan sebentar lagi.

Tema Templat vs Kejadian Anak Kejadian

Sekarang, saya tahu templat yang tersedia untuk Divi bukan tema kanak-kanak, tetapi, kerana ia membolehkan anda mengubah penampilan laman web anda dengan cara yang serupa dengan tema kanak-kanak Genesis, ada baiknya membincangkan kedua-dua ciri ini bersama-sama.

Setelah memasang Genesis Framework di laman web WordPress anda, anda boleh menggunakan kerangka tersebut sebagai tema anda atau memuat naik tema kanak-kanak. Tema kanak-kanak ini berbeza dalam penampilan dan ciri, menjadikannya mudah untuk mengubah rupa dan nuansa laman web anda tanpa menimpa banyak tetapan anda atau perlu melakukan migrasi tema utama.

Tema Divi vs Genesis Anak

Walaupun terdapat sebilangan kecil tema kanak-kanak untuk Divi yang boleh dimuat turun, pakej tema Divi merangkumi lebih daripada 20 templat atau susun atur yang dapat diterapkan ke laman web anda. Walaupun berfungsi dengan berbeza dari tema anak yang sebenarnya, templat ini memudahkan untuk memberi tampilan dan nuansa baru kepada laman web anda, atau menambahkan jenis susun atur halaman pra-binaan yang mungkin anda temukan dengan tema anak.

Susun atur Divi vs Genesis Divi

Genesis menawarkan pilihan yang lebih besar di jabatan ini, tetapi, kerana Divi lebih kepada tema DIY – memberi kemampuan kepada bukan pengoden untuk membina reka bentuk tersendiri – sangat penting untuk mempertimbangkan bahagian seterusnya ketika memutuskan tema mana yang akan membantu anda menyampaikan jenis laman web yang anda mahukan.

Divi vs Genesis Lebih Banyak Susun atur Divi

Pilihan Penyesuaian Laman Web

Kerangka Kejadian telah menjadi popular di kalangan pemaju WordPress yang mencari pangkalan data yang boleh dipercayai dan fleksibel untuk pembuatan laman web tersuai mereka. Dengan membuat tema kanak-kanak untuk rangka kerja, para pereka dapat memulai proses pengembangan dan memanfaatkan kod, ciri, dan fungsi kerangka yang mendasari untuk menerapkan reka bentuk tersendiri dan fitur tambahan.

Panduan Divi vs Genesis Visual Hook

Ini bagus jika anda seorang pengekod dengan perhatian untuk reka bentuk; jika tidak, maka apa yang anda lihat dari kerangka dan tema anak pilihan anda adalah yang anda akan dapat (sebahagian besarnya). Beberapa tema kanak-kanak dihantar dengan pilihan skema warna kecil yang dapat anda pilih, sementara yang lain menyertakan beberapa pilihan susun atur yang berbeza, tetapi tidak banyak penyesuaian bebas kod yang ditawarkan dari Genesis.

Drag-and-Drop Builder vs Kod Mesra Pembangun

Divi telah dibina untuk membebaskan non-coders dari keterbatasan kekurangan kemahiran pengembangan mereka. Ini dicapai melalui pembangun Divi, alat seret dan lepas yang disatukan ke dalam tema.

Pembangun Divi vs Genesis Divi

Dengan editor visual drag-and-drop Divi, anda dapat dengan cepat membuat susun atur khusus untuk laman web anda melalui antara muka pengguna yang intuitif. Tambahan pula, pembangun Divi merangkumi perpustakaan modul yang hebat yang dapat dimasukkan ke dalam susun atur anda. Anda boleh menambahkan fungsi baru ke laman web anda tanpa perlu menyentuh kod apa pun atau bergantung pada pemalam pihak ketiga.

Pembina Divi memberi anda banyak kawalan relatif terhadap bagaimana laman web anda kelihatan dari segi warna dan tetapan harta visual yang lain. Ini bagus kerana, berkat koordinasi warna modul, walaupun anda bukan pereka semula jadi, anda masih boleh menghasilkan laman web yang mudah dilihat..

Mengenai kriteria penyesuaian laman web, jika anda seorang pengekod – atau bersedia belajar – maka Kejadian dapat menjadi pilihan yang lebih baik. Anda mendapat platform yang kuat untuk tema anda, dengan kemampuan untuk membuat sesuatu yang unik. Walau bagaimanapun, jika anda lebih suka menggunakan antara muka visual sambil masih mempunyai banyak kawalan terhadap penampilan laman web anda, Divi dan alat pembangunnya tidak dapat dikalahkan.

Ciri dan Fungsi Laman Web

Berkaitan dengan ciri dan fungsi, tema Genesis dan anak-anaknya tidak banyak menambahkannya kepada tema yang sudah disediakan oleh pemasangan WordPress standard. Anda mungkin mendapat beberapa bar sisi dan lokasi widget tambahan, dan beberapa bidang SEO, tetapi secara keseluruhannya adalah pemasangan WordPress stok.

Susun atur Divi vs Genesis Genesis

Manfaat dari pendekatan ini adalah bahawa laman web bertenaga Genesis anda akan dimuat dengan cepat, dan kesederhanaan akan menghasilkan kawasan papan pemuka yang lebih mesra pengguna untuk ditadbir – belum lagi masa penyediaan laman web yang lebih cepat.

Divi mengambil pendekatan yang hampir bertentangan dan dilengkapi dengan ciri-ciri. Selain alat Pembangun Divi, ada berbagai pilihan modul yang dapat ditambahkan ke laman web anda. Modul ini merangkumi item seperti slider, jadual harga, video, butang, dan elemen eCommerce, serta banyak lagi ciri dan fungsi lain.

Modul Divi vs Genesis Divi

Sudah tentu, jika anda ingin menambahkan lebih banyak ciri dan fungsi ke laman WordPress anda, tema ini tidak melarang anda memasang pemalam tambahan. Sekiranya anda lebih suka pendekatan minimal atau sedikit demi sedikit untuk reka bentuk tema dan lebih suka menambahkan lebih banyak ciri apabila anda memerlukannya, Genesis akan lebih sesuai dengan keinginan anda; jika anda mahukan produk yang lebih lengkap dan penuh dengan pilihan, anda akan lebih sesuai dengan Divi.

Pemalam dan Sambungan

Oleh kerana Divi – dengan alat pembangunnya, senarai ciri dan banyak modul yang dapat dimasukkan ke dalam catatan dan halaman anda – adalah pakej yang lebih lengkap, ia sebenarnya tidak mengembangkan ekosistem pemalam atau pelanjutan di sekitarnya.

Sebaliknya, Genesis dilayan dengan baik oleh pemalam dan alat pihak ketiga. Ini termasuk rangkaian alat yang tersedia dari Cobalt Apps dan plugin Genesis Design Palette Pro.

Cobalt Apps telah membuat tema plugin dan anak untuk Genesis Framework yang bertujuan untuk menjadikan proses penyesuaian laman web anda menjadi lebih mudah. Ini termasuk alat untuk membantu pembangun untuk membuat kod dengan lebih cekap, serta editor depan yang mesra pengguna yang membolehkan bukan pengekod menyesuaikan penampilan tema anak pilihan mereka. Plugin Design Palette Pro juga menyediakan satu set kawalan visual untuk menyesuaikan warna dan sifat visual lain dari laman web anda.

Selain itu, kerana Genesis mempunyai pangkalan pengguna yang besar dan melakukan perkara yang sedikit berbeza dari tema biasa, sejumlah plugin pihak ketiga percuma telah dikembangkan khusus untuk rangka ini.

Secara keseluruhan, sementara Divi dan Genesis akan berfungsi dengan plugin WordPress yang berkualiti, pengguna Genesis mendapat akses ke pilihan sambungan yang dibuat khas. Yang mengatakan, walaupun fakta bahawa Divi mempunyai banyak fungsi tambahan yang termasuk dalam pakejnya, daya tarikannya pasti tidak akan berkurang dengan kekurangan tambahan ini.

Sokongan dan Komuniti

Genesis telah wujud selama beberapa tahun lagi daripada Divi, jadi dapat difahami bahawa komuniti yang lebih besar telah berkembang di sekitarnya. Lebih-lebih lagi, sifatnya yang sesuai dengan koder telah mengilhami penciptaan sejumlah sumber pihak ketiga yang berfokus kepada pembangun di mana kod dan petua Genesis dikongsi.

Sekiranya anda mempunyai masalah, ada juga forum sokongan pengguna rasmi yang disediakan oleh StudioPress – dan itu adalah di atas sebilangan besar pembangun Genesis bebas di luar sana yang menawarkan perkhidmatan mereka dengan bayaran.

Divi sedikit lebih insular dalam hal ini. Terdapat forum sokongan Tema Elegan di mana anda boleh mengemukakan soalan kepada kakitangan meja bantuan dan komuniti yang lebih luas, dan mendapatkan nasihat untuk memanfaatkan tema tersebut, tetapi, pendeknya, Divi tidak mempunyai komuniti atau ekosistem yang setanding dengannya Kejadian. Ini nampaknya berubah.

Nilai Terbaik untuk Wang: Genesis vs Divi

Kerangka Kejadian tersedia dengan harga $ 59.95, atau dengan tema kanak-kanak dari koleksi StudioPress dengan harga $ 99.95. Tema kanak-kanak pihak ketiga dari pelbagai sumber yang akan berfungsi di samping rangka kerja juga boleh dibeli. Pengguna hebat mungkin berminat dengan Pakej Semua Tema Pro Plus, yang merangkumi akses ke setiap tema yang tersedia dari StudioPress, dan setiap rilis yang akan datang.

Ketika datang ke Divi, untuk memahami tema ini memerlukan menyertai kelab Elegant Themes. Pilihan dengan harga terendah adalah rancangan peribadi $ 69, yang merangkumi bukan sahaja Divi, tetapi juga akses setahun ke 86 tema lain yang dihasilkan setakat ini, dan sebarang siaran masa depan.

Pilihan keahlian lain untuk membeli Divi adalah rancangan pemaju $ 89. Selain 87 tema yang ditawarkan, pilihan ini juga merangkumi akses setahun ke semua plugin Tema Elegant, termasuk pelanjutan Bloom dan Monarch yang mengagumkan. Sekiranya anda ingin melangkah lebih jauh dan mempunyai akses seumur hidup ke semua produk Tema Elegant semasa dan masa depan, anda boleh membayar yuran sekali sebanyak $ 249.

Kedua-dua Divi dan Genesis mewakili nilai wang yang besar, tetapi, sementara 86 tema yang disertakan dengan Divi mungkin terdengar mengagumkan, sebenarnya persembahan Tema Elegant selebihnya mulai kelihatan agak bertarikh. Divi adalah tema utama, dan mungkin akan menjadi satu-satunya yang akhirnya anda gunakan dari koleksi.

Mana Yang Perlu Anda Pilih?

Seperti yang anda mungkin sedar, tidak ada pemenang yang jelas di sini. Kedua-dua pilihan mempunyai kekuatan dan kelemahan masing-masing, dan masing-masing akan menarik minat pelbagai jenis pengguna WordPress.

Sekiranya anda bukan pengekod, dan anda telah menemui tema kanak-kanak untuk Kerangka Kejadian yang memenuhi keperluan anda, maka tidak ada alasan untuk tidak melakukan pembelian tersebut. Walau bagaimanapun, penting untuk memahami bahawa anda tidak mempunyai banyak peluang untuk menyesuaikan laman web anda tanpa menggali kod, membeli pemalam pihak ketiga, atau menyewa pembangun.

Sebaliknya, jika anda seorang pengekod, memilih Genesis Framework menjadikannya lebih mudah untuk membuat tema anak anda sendiri dari awal atau menyesuaikan yang sedia ada untuk membina laman web yang anda perlukan.

Jika anda bukan pengekod, tetapi tetap ingin dapat menyesuaikannya penampilan laman web anda secara terperinci – termasuk menukar fon, warna, susun atur, dan banyak lagi – maka Divi adalah pilihan yang lebih baik. Pelbagai templat, yang boleh dicampur dan dipadankan – belum lagi alat pembangun drag-and-drop intuitif dan pemilihan modulnya – menjadikan ini tema yang bagus untuk membina jenis laman web khusus yang tidak akan dapat anda lakukan disatukan.

Dengan rancangan harga yang serupa, tema ini mempunyai ciri dan reka bentuk yang anda cari – atau berdasarkan tahap kemahiran pengembangan semasa anda, laman web yang dapat anda bina.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map