VPS vs dedikált tárhely – Hogyan hozhatjuk meg a helyes választást vállalkozása számára

WordPress foglalkozik


Ha van egy nagyszerű webhelye, amely már sok látogatót vonz, valószínűleg elkezdene kíváncsi lenni az új tárhely-tervre való frissítés lehetséges előnyeivel kapcsolatban. Sok vállalat számára ez két választási lehetőségre vezethető vissza: VPS (virtuális magánszerver) vagy dedikált tárhely.

Ebben a cikkben néhány alapvető kérdést fogunk megvitatni, amelyek felmerülhetnek, például: „Érdemes-e a dedikált tárhely extra költségeket fizetni?”, „A dedikált szerverek a gyorsabb lehetőség?” És „A webhely valóban kinövi-e valaha egy VPS szerver? ” – emellett néhány példát is megvizsgálunk az iparágvezető házigazdák számára, amelyek minden típusú szolgáltatást kínálnak. Végül remélhetőleg jól informált döntést hozhat arról, hogy melyik a két web hosting technológia közül a legjobban megfelelő a saját online törekvéséhez.

Szerverek és tárhely-tervek

Először olvassa át néhány alapvető tárhely-alapot, például a különbséget a szerver és a tárhelyterv között.

A szerver nagyjából csak egy számítógép merevlemezzel, CPU-val, némi memóriával és sokféle bemeneti / kimeneti porttal – sok szempontból valójában nagyon hasonlít az otthoni számítógépéhez. Függetlenül attól, hogy kap-e VPS-t vagy dedikált tervet, az áll, hogy minél nagyobb és erősebb a kiszolgálón a hardver, annál gyorsabban lesz képes webhelyének futtatására.

A fent említett hardverkomponensek némelyike ​​különösen fontos a szerverterv kiválasztásakor. Néhány ezek közül:

 • A CPU sebessége
 • A rendelkezésre álló memória mennyisége
 • A tárhely / lemezterület mennyisége

Tehát mi teszi a kiszolgáló kiválasztását olyan problémássá? A válasz két másik tényezőben rejlik, amelyek hozzájárulnak a kiszolgálói környezethez – a tárhelytervre és arra, hogy ezeket a hardverösszetevőket hogyan használják valóban a kiszolgálón belül.

A tárhelyterv nem csupán szerver. A tárhelyi terv mind a szerverből, mind számos felügyeleti szolgáltatásból áll, mint például a szoftver alapvető frissítése, a különféle biztonsági protokollok (azaz a rosszindulatú programok ellenőrzése és az automatikus víruseltávolítás), valamint az általános teljesítményfigyelés, mindössze három megnevezéséhez. A hostolási terv alkalmasságának pontos megítélése érdekében tisztában kell lennie a következő tényezőkkel:

 • A szerver hardvere
 • A különféle menedzsment szolgáltatások
 • A hardver használata

A listánk utolsó eleme – a hardver felhasználása – többé-kevésbé az, ami elválasztja a VPS-t és a dedikált tárhelyterveket. Tehát menjünk tovább …

Dedikált és VPS tárhely

A dedikált tárhely-tervekkel csak egy felhasználó használható MINDEN hardver a szerveren. Ezzel szemben a VPS tárhely-tervvel a szerver hardverét számos különböző felhasználó használhatja.

A dedikált tárhely-terveket a saját szokásos számítógépéhez hasonló módon lehet elképzelni. Az összes hardver a birtokában van, és csak Önnek van hozzáférése a rendelkezésre álló összes erőforráshoz.

A VPS viszont hasonló ahhoz a számítógéphez, amelyet több felhasználó oszt meg. Képzeljen el egy irodát egyetlen számítógéppel és négy alkalmazottal. Minden felhasználóhoz külön egér, billentyűzet és képernyő csatlakozik a számítógéphez. Összességében ez a számítógép négy monitorral, négy billentyűzettel és négy egérrel rendelkezik. Minden felhasználó különálló Windows verziót futtat, és minden felhasználó számára a rendelkezésre álló lemezterület, a memória és a CPU sebessége legfeljebb egynegyede van..

A VPS-kiszolgálók „virtualizációs” technológiákat használnak erőforrásaik hatékony felosztására több felhasználó között. Ha a hardver 500 GB-os merevlemezből, 12 GB-os memóriából áll, és négy ember használja a hardvert, akkor mindegyikük 125 GB tárhelyet és 3 GB memóriát fog kapni..

Főbb különbségek

Fontos megérteni, hogy az egyetlen különbség a VPS és a dedikált szerverek között, amelyek mindegyikét kiemelni érdemes, a hardver használatából származik. Mind a VPS, mind a dedikált tárhely alacsony szintű és csúcskategóriás kiszolgálókat kínálhat, és mindkettő gyorsan lángolhat! Hasonlóképpen, mindkét szolgáltatás magában foglalhatja az automatikus rosszindulatú programok ellenőrzését és eltávolítását, az éves biztonsági ellenőrzéseket és még sok minden mást.

Egyes csomagok ingyen tartalmaznak bizonyos szolgáltatásokat, mások egy kis extra fizetést igényelnek; alaposan meg kell vizsgálnia azokat a konkrét kezelési szolgáltatásokat, amelyeket bármelyik fogadó cég kínál, amelyet megfontol.

Most nézzük figyelmünket a különbségekre, amelyek a két típusú szolgáltatás felépítéséből fakadnak.

Költség

Ez tiszta közgazdaságtan. Ha egy hosting cég több embert foglalkoztat ugyanazon a szerveren, akkor ezeket a csomagokat olcsóbbá teheti, mivel az ügyfelekre eső költségek alacsonyabbak lesznek. Ez sokkal olcsóbbá teszi a VPS opciókat, mint a dedikált társaik. Az alacsony szintű VPS-szolgáltatások havi 20 dollártól indulnak, a közepes kategóriájú szolgáltatások havi 55 dollár körül mozognak, és a csúcskategóriás szerverek bármit visszaadnak havonta 120 havonta vagy annál.

Míg láttam egy 99 dolláros havi dedikált szervert, a jó minőségű alacsony szintű termék általában közelebb lesz a havi 150 dollárhoz. A középtávú megoldások havi 250 dollár körül mozognak, és onnan az égbolt a határ. Saját igényeitől függően egy teljesen menedzselt dedikált tárhely-terv akár havi 2500 dollárt is visszatéríthet Önbe – bár ez általában olyan webhelyekre vonatkozik, ahol havonta tízmillió látogató van..

Biztonság

A dedikált szerverekről általában azt mondják, hogy biztonságosabbak, mint a VPS. Ennek oka az, hogy az összes szokásos fenyegetésen kívül minden hostolási tervnek szembe kell néznie, A VPS-kiszolgálóknak különös gyengesége van az elkötelezett nem: a hipervizor.

Amellett, hogy valaha a legmenőbb névvel rendelkezik, a hipervizor kezeli a kiszolgálón lévő összes virtuális gép (allokáció) létrehozását és kezelését. A legtöbb vírus csak egy virtuális gépet (azaz egyetlen felhasználói fiókot) érint, de néhány nagyon ritka esetben valószínűleg olyan fejlett is, hogy a hipervizort teljes mértékben megkerüljék, és a kiszolgálón lévő összes fiókra elterjedjenek..

Configuration

A konfiguráció az egyik szempont, amelyben a dedikált szerverek valóban kiemelkednek. Mivel te vagy a rendszer egyetlen felhasználója, szinte teljes ellenőrzést gyakorolsz minden felett, és ezért nagyjából bármit megtehetsz, amit csak akarsz – egészen az alapszoftver és / vagy a hardver különböző részeinek megváltoztatásáig..

A szerver feletti teljes ellenőrzés révén képesek lesznek (mindaddig, amíg rendelkeznek hozzáértésekkel) egy olyan konfigurációt összeállítani, amely a futtatott webhelyek bármelyikéhez igazodik. A legtöbb felhasználónak soha nem kell – vagy nem akar játszani – az ilyen beállításokkal, de azoknak, akiknek nagyon speciális konfigurációra van szükségük egy nagyon specializált alkalmazás vagy más különleges esetek futtatásához, valószínűleg egy dedikált szerver lesz az egyetlen életképes választás.

Teljesítmény

A teljesítmény nagyrészt a szerver hardver specifikációival függ össze. Mivel két azonos specifikációjú kiszolgálóval rendelkezik, a dedikált szervereknek mindig előnye lesz a VPS-kiszolgálókkal szemben, mivel nem kell megosztaniuk az erőforrásokat a felhasználók között és a VPS-kiszolgálóval. Ebből következik, hogy a csúcskategóriás szerverkonfigurációk valóban csak dedikált felhasználók számára léteznek. Ha webhelyének vagy vállalkozásának valóban szörnyű mennyiségű hardverre van szüksége a bekapcsoláshoz, akkor csak egy vagy több dedikált szerverrel tudja megszerezni ezt a fajta energiát..

Hogyan válasszunk a VPS és a dedikált tárhely között

Először zárjuk ki a költségeket. Ha vállalkozása még nem generál elegendő forrást egy dedikált szerver megfizetésére, akkor a VPS tárhely szinte biztosan nagyszerű választás. Valójában szinte minden online vállalkozásnak ajánlom a VPS-t. A következő betartandó jó hüvelykujjszabály: Ha az online vállalkozás nem generál elegendő pénzt egy dedikált szerver költségeinek fedezésére, akkor valószínűleg nincs rá szüksége.

A biztonságot szintén könnyű kizárni. A vírusnak a hipervisztort megkerülő további biztonsági kockázata olyan kicsi, hogy ritkán fordul elő. Ha a biztonság körül (vagyis jogi, banki vagy kormányzati) alapú üzleti vállalkozást indít, érdemes megfontolni egy dedikált szervert a további nyugalom érdekében, de a legtöbb más üzleti vállalkozás esetében ez nem lehet nagy jelentőségű. probléma. Érdemes megjegyezni, hogy a világon nincs olyan szerver, amely biztonságos lenne a támadásoktól, ha valaki hajlandó hozzáférni. Ráadásul a legtöbb biztonsági rést manapság a webhelyek és a felhasználók nem biztonságos kódot használják a weboldal elején, nem pedig a szerver hibáján..

Tapasztalataim szerint a választás általában a konfigurációra és a teljesítményre vezethető vissza. Például, ha feltétlenül nagyon specifikus hardverkonfigurációval rendelkező szervert kell használnia, akkor külön szolgáltatást kell igénybe vennie, amely lehetővé teszi a saját fizikai szerver összeszerelését. Hasonlóképpen, ha speciális szoftvert kell telepítenie, vagy a hardvert úgy kell beállítani, hogy a szoftver a lehető leghatékonyabban működjön, a dedikált lehet az egyetlen út.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy ha nincs (drága) megállapodása a host szolgáltatóval, amely a dedikált szerver futtatásának mindennapi tevékenységét bíróságra helyezi, akkor csak ténylegesen képes lesz felhasználni a kiegészítő energiát futtatásához, ha a csapatában van valaki, aki komoly félelmetes szerver ismeretekkel rendelkezik. Ha nincs olyan bérszámfejtője, aki sokat tud a szerver technológiájáról, akkor valószínűleg küzd a dedikált szerver megfelelő működésének – és ezt talán még akadályozhatja is -, hogy megbirkóznia kell vele..

A teljesítmény trükkös kérdés. A hardverkonfigurációról szól. Nem minden dedikált szerver gyorsabb, mint a VPS-kiszolgálók – és lehet, hogy vannak lassabb mint a VPS szerverek. Íme egy példa: Hasonlítsuk össze egy dedikált és egy VPS tervet, mindkettő ugyanabból a cégből származik:

VPS
Dedikált

CPU magok64
memória6GB4GB
Tárhely90GB1TB
Sávszélesség3 TB5TB
Ár90 $ / hó$ 195

Mint láthatja, a VPS valószínűleg sokkal gyorsabb, mint a dedikált társa. Mondhatjuk, hogy a tárhely és a sávszélesség kevesebb, de ennek tényleg nincs hatása a webhely sebességére. Valójában, hacsak nem akarnak videókat tárolni és kiszolgálni a saját szerverükön / a saját szerverükről, nagyon kevés embernek lesz szüksége valaha 90 GB-os lemezterületre.

A sávszélességet illetően ez valóban szűk keresztmetszetté válhat. Ugyanakkor ugyanabban a gazdagépben 150 USD / hónap VPS terv is rendelkezésre áll, amely 5 TB sávszélességet kínál nyolc maggal és 10 GB memóriával. Ez továbbra is jobb ár, mint az alacsony szintű dedikált megoldás!

Így amikor jelentése sebesség döntő tényező? Valójában beszéltem egy SiteGround képviselőjével, aki elég kedves volt, hogy őszinte legyek, és velem beszéljen. Megerősítette a gyanúmat – a sebesség szempontjából dedikált szerverek csak nagyon nagy forgalom esetén verik fel a VPS-t. Idézett száma körülbelül 500 000 oldalmegtekintés volt havonta, ami a legtöbb webhelyen számottevõ!

Dedikált tárhelyet kell választanom??

A rendelkezésre álló tárhely-tervek és a különféle képviselőkkel folytatott kutatások alapján rövid válaszom a következő: valószínűleg nem. Ahhoz, hogy valóban megkapja a helyes választ, két kérdést kell feltennie:

 • Rendszeresen tapasztal-e webhelyemet havonta 500 000 oldalmegtekintést meghaladó forgalom??
 • Szükségem van-e nagyon speciális hardverre és / vagy szoftverre, és van-e hozzáértésem ahhoz, hogy ezt a rendelkezésemre állítsam?

Ha ezekre a kérdésekre a válasz igen, akkor komolyan mérlegelnie kell egy dedikált tárhely-megoldás kutatását. Ha a válasz mindkettőre nem, akkor a VPS-vel rendben kell lennie.

Végső szempont van: presztízs. Ha van Gucci üzlete, akkor valószínűleg nem lesz IKEA szék – akkor is, ha rendkívül kényelmesek és tökéletesen elvégzik a munkájukat. Online banki alkalmazás létrehozásakor marketing szempontból valószínűleg azt akarja mondani, hogy a legbiztonságosabb és legfejlettebb kiszolgálót használja – még akkor is, ha az alkalmazás futtatásához technikailag nincs szükség ilyen beállításra. Ilyen esetekben érdemes lehet egy dedikált szerver beszerzése is.

A megfelelő gazda kiválasztása

Sok esetben a megfelelő host kiválasztása sokkal fontosabb, mint a megfelelő host-terv kiválasztása. Három dolgot javasolok, hogy hajtsa végre, hogy kiderítse melyik gazdagép van az Ön számára:

 • Olvassa el számos „legnépszerűbb házigazdák” cikket az interneten, és / vagy ami még jobb, beszéljen néhány nem elfogult fejlesztővel
 • Böngésszen a hostingreview.io webhelyen az általános hosting cégek minősítései között
 • Mielőtt döntene, beszéljen minden lehetséges host szolgáltató ügyfélszolgálatával

A felső házigazdákról szóló cikkek olvasásakor a házigazdák listáját kapja meg. Vegyük ezeket a cikkeket egy szemnyi sóval, mert ezek többsége kapcsolt linkeket tartalmaz, amelyek sajnos a kevésbé szigorú kiadók közül néhányat meglehetősen elfogultnak tudnak hozni. Akárhogy is, azt hiszem, biztonságos azt mondani, hogy többet megtudsz a házigazdák jó oldaláról, amelyet az ilyen típusú cikkcikk említ, mint a rosszat. A fejjel szemben legalább megismerkedhet egy csomó lehetséges jelölttel.

A hostingreview.io böngészése szintén nagyszerű feladat, mivel ez a webhely egyáltalán nem működik kapcsolt hivatkozásokkal; összegyűjti a véleményeket a közösségi médián keresztül, és ennek megfelelően értékeli a házigazdákat. Véleményem szerint ez egy sokkal jobb rendszer, bár ez sem hiányzik hibáinak nélkül.

Tudomásom szerint az adatok összesítve vannak. Például, a legmagasabb szintű dedikált tervekkel rendelkező gazdagépnek rendelkeznie kell a VPS-rész par-par-értékével. A VPS-tervek negatív áttekintése befolyásolja a vállalat általános eredményét. Vitatható, hogy ez jó vagy rossz. Személy szerint úgy gondolom, hogy egy vállalatnak minden területen törekednie kell a kiválóságra. Ha ugyanaz a vállalat működteti az egyik legjobb VPS-megoldást, de az egyik legrosszabb dedikált megoldást is, az nem túl megnyugtató – még akkor is, ha valójában csak VPS-t keresek.

Vigyázzon arra is, hogy elolvassa néhány a webhelyről szóló tweetet, hogy megértse, miért szereti az embereket vagy nem szeretik az a házigazda, amelyet választottál megnézni.

Az ügyfélszolgálattal való beszélgetés fontos módja annak, hogy felmérjük azt a figyelmet, amelyet a vállalat az ügyfelek felé fordít. Ez semmi esetre sem bizonytalan, mivel az értékesítési képviselők valószínűleg sokkal motiváltabbak, mint a támogatási technikusok, akikkel beszélgetni fogsz, miután ténylegesen megvásároltad a tervet. Ennek ellenére a rossz tapasztalat az értékesítési képviselõkkel jó jelzést adhat a társaság általános minõségszintjére.

Vezető VPS és dedikált házigazdák

Szüksége van néhány konkrét példára a kezdéshez? Semmi gond. Az alábbiakban néhány olyan házigazdát ismertetünk, akikről kicsit tudunk. Ne feledje, hogy nincs olyan tökéletes gazda; A rossz házigazdáknak vannak jó napjaik, és a jó házigazdáiknak vannak rossz napjai.

A vélemények olvasása közben tudnia kell, hogy az 1-2 napos leállás ritkán fordul elő, de alkalmanként fordul elő. Egy nagy gazdagépnek több tízezres fiókja lehet. A valószínűsége annak, hogy néhányan évente nehezen megoldandó problémákat szenvednek, meglehetősen magas. Sajnos az összes házigazda valószínűleg tapasztal ilyen problémákat, és egyik sem bizonytalan. Valójában az, hogy milyen gyakran vannak ilyen problémák, és hogyan kezeli azokat, amelyek a legjobban különböznek a többitől!

SiteGround

Két oka van annak, hogy előbb felsoroljuk a SiteGround-t. Általában nagyszerű szociális média-értékeléseket kapnak, és az az idő, amelyet az értékesítési képviselőikkel töltöttem, nem volt fantasztikus.

Megpróbáltam egyértelmű választ kapni a három tárhelyszolgáltató társaságtól a csúcskategóriás VPS-szolgáltatások „fölénye” vonatkozásában az alacsonyabb szintű dedikált szolgáltatásaival szemben, és a SiteGround volt az egyetlen, aki hasznos információkat és egyenes válaszokat adott nekem..

Lehet, hogy a VPS szolgáltatásaik (amelyeket sok más gazdagéphez hasonlóan „felhő-tárhelynek” is neveznek) drágán vannak, összehasonlítva más vállalatokkal, de rendkívül testreszabhatóak. Kiválaszthatja, hogy hány magra van szüksége, és mennyi memóriához és tárhelyhez van hozzáférése. Egy jó VPS a SiteGround-rel havi 70 dollárba kerül, de kiváló technológiát és rendkívül jó szolgáltatást is kap. Dedikált szervereik havi 200 dollárral kezdődnek, ami nem rossz.

Folyékony web

A Liquid Web egy másik társaság, amelyet a szociális média jól áttekint. Egy barátommal együtt dolgoztam egy olyan weboldalon, amelyet egy kicsit összetettünk, amelyet úgy döntöttünk, hogy házigazdaként kezeljük a Liquid Web-en elsősorban a költségekkel kapcsolatos aggodalmak miatt, és azóta ott volt.

VPS terveik körülbelül 50 dollár körül alakulnak, olcsóbb a la carte kiegészítőkkel, amelyeket a saját igényeinek megfelelően összekeverhetnek. A dedikált tervek havi 150 USD-tól kezdődnek – ez első pillantásra nagyon jó üzletnek tűnik!

Média templom

A Media Temple egy több mint képes csúcskategóriás hosting cég, amelyen személyesen nagyon sok tapasztalatom van. Egyébként ők is, akik házigazdaként szolgálják ezt a weboldalt, amelyet éppen olvas. Támogatási szempontból mindig is kiválóak voltak; az értékesítési képviselőktől a technikai támogatásig, szinte mindig meghaladják azt, ami elvárható tőlük. Bár évek óta volt néhány korábbi csuklása a megosztott szolgáltatásaikkal, a VPS-tárhely-tervek remek! Talán a legjobb az egészben, hogy még mindig bármilyen kérdéssel foglalkozom, amikor a dolgokat rájuk kell telepíteni!

A Media Temple egyetlen hátránya, hogy meglehetősen drágák, különösen, ha a dedikált tárhelyről van szó. Megkapja, amit fizet. Még nem próbáltam ki csúcskategóriás szolgáltatásaikat (részben azért, mert a legalacsonyabb konfiguráció hatalmas dollárba kerül 2000 havonta), de hatalmas számú csúcskategóriás nagyvállalat / tech cég választja ezeket!

Linode

A Linode olyan társaság, amelyben nincsenek személyes tapasztalataim, de gyakran jó dolgokat hallok róluk – különösen az üzemidő és a támogatás vonatkozásában. Például Mark Jaquith (a WordPress vezető fejlesztője) nagyra tartja őket, ami határozottan jó kiindulási pont.

A Linode RAM és SSD tároló frissítései fantasztikusak. Leminősítettem és felére vágtam a Linóde számlát, és ez még gyorsabb.

– Mark Jaquith (@markjaquith) 2014. április 19

A Linode csak VPS-szolgáltatás – ez véleményem szerint jó dolog, mert lehetővé teszi, hogy minden energiáját egyetlen dologra összpontosítsa. Érdekes módon az árakat inkább óránként, hanem havonta adják meg (bár a havi költségek továbbra is láthatók, ha szüksége van rájuk). Egy másik dolog, ami tetszik a Linode-nál, az, hogy havonta 10 dollárért egy „apró” csomag van! Ez természetesen nem nagy teljesítményű megoldás (az ár mindent elmond.), De ha nincs sok látogató, de továbbra is megbízható VPS-megoldásra van szüksége, akkor mindenképpen kiváló alternatíva a megosztott tárhelyre.!

A csúcskapacitású 80 USD / hónap VPS rendkívül erőteljes áron. Hat maggal, 8 GB RAM-mal, 192 GB SSD tárolással és 8 TB sávszélességgel ez az egyik legsokoldalúbb csomag, amelyet eddig láttam..

Következtetés

Most már jól meg kell ismernie a különféle különbségeket a dedikált és a VPS tárolás között. Mivel mindenki egyenlő, a VPS megoldás valószínűleg a legjobb licit mindenki számára, kivéve a legnagyobb online erőfeszítéseket. Ha a pénz valóban nem tárgy, akkor semmi baj van egy dedikált csomag megragadásával. Bizonyos esetekben valójában ez az egyetlen ésszerű lehetőség!

Ne felejtse el azonban, hogy a hostolási tervvel kapott különféle menedzsment szolgáltatások ugyanolyan fontosak, mint a specifikációk és az ügyfélszolgálat – tehát ellenőrizze ezeket alaposan néhány különböző gazdagépen, mielőtt elvégzi ezt a fontos jelentést döntés!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map