Melyek a legjobb vállalati szintű hosting tervek a WordPress számára?

WordPress foglalkozik


Hová lehet menni, amikor szükség van valamilyen komoly, kiváló minőségű vállalati szintű tárhelyre a WordPress számára? Ha van olyan webhelye, ahol potenciálisan millió havonta látogatók, és van egy vállalkozása, akkor egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy bármi máskal üzemeltessen, kivéve az iparág legjobb cégét, hol forduljon?

Valószínűleg már hallottál néhány olyan hatalmas képességű gazdagépről, mint például a WordPress VIP, a Pagely és a WP Engine, de mi különbözteti ezeket a gazdagépeket? Mit kínálnak, és vannak-e mások, amelyeket érdemes megfontolni?

Az alábbiakban bemutatjuk a vállalati szintű WordPress-tárhely világát, és összehasonlítjuk a jelenleg elérhető legjobb megoldásokat..

Nézzük bele …

TL; DR: Összefoglaló táblázat:

A WordPress legfontosabb vállalati szintű tárhely-tervei

Vállalat
Ár / m
Látogatások / m
Lemez terület
Sávszélesség
Webhelyek megengedettek
Av. Ill. Idő *
Pagely2500 $Korlátlan150GB2TB400259 ms
WordPress VIP5000 $KorlátlanKorlátlanKorlátlan5108 ms
Kinsta600 $1 millió80GBKorlátlan60417 ms
Panteon$ 830Korlátlan100GB-plusKorlátlan33154 ms
préselhetô750 $5 millióKorlátlanKorlátlan100484 ms
Média templom2500 $Korlátlan1TB1.5TB5
WP motorEgyéni (600–40 000 USD)5 millió400 GB – 1 TBKorlátlan100509 ms
Lendkerék2500 $1 millió50GB5TB1

* ReviewSignal adatok 1, 2.

Mi az a vállalati szintű tárhely??

Egyszerűen fogalmazva: a WordPress vállalati szintű tárolása néhány tényezőre vezethető vissza:

 1. A szerver infrastruktúrája.
 2. A kiszolgáló méretezhetősége és lehetséges terhelése ellenáll.
 3. A fejlesztői eszközök minősége.
 4. Ügyfélszolgálat – ha szükséges, a „kéz a kesztyűbe” tényező.

Először is, amire számíthat, a minőségi vállalati szintű hosting platformnak hozzáférést kell biztosítania egy erősen optimalizált és komoly terhelésre kész infrastruktúrához..

Azok az emberek, akik vállalati tárhelyet szerveznek a WordPress számára, sok fejlesztést végeznek – és rendszeresen -, és ezeknek a fejlesztőknek egy része valószínűleg halad a WordPress platformon való felhasználásuk során. A dolgok rosszul fordulhatnak, és néha megtörténnek, ezért szükség van olyan átmeneti / tesztelési környezetre és optimalizált beállításokra, amelyek kezelik a törzset.

Ez alapvetően néhány lehetőségre korlátozza a lehetőségeket:

 • Dedikált szerverek.
 • Optimalizált VPS beállítások.
 • Speciális felhőtárhely-beállítási lehetőségek (leggyakrabban a Google-ból vagy az Amazon-ból).

Akárhogy is, a vállalati szintű tárhely a lehető legtávolabb esik a klasszikus megosztott tárhely beállításától.

 • Közös házigazda = a piacon kívüli tárhely-beállítások – egy méret mindenkinek megfelelő.
 • Vállalati szintű gazda = testreszabott beállítás, amelyet kifejezetten az Ön számára készítettek, és készen áll bármilyen terhelés kezelésére.

Ennek legfontosabb szempontja az nem osztja meg az erőforrásokat más ügyfelekkel vagy webhelyekkel, így nem fogékonynak lennie a „zajos szomszéd” problémájára.

Emellett minden olyan vállalkozás szintűnek nevező platformon, amelynek mérete meghaladja a normál gazdagérek elvárásait, különösen akkor, ha bármilyen nem tervezett forgalmi tüske zajlik.

Az automatizált terheléselosztók gyakoriak ebben a birodalomban, mivel az erőforrásokat a platformon át tudják mozgatni, ahol a leginkább szükségük van rá. A konténer alapú architektúra is egyre népszerűbb ezen a világon, mivel általában simább méretezést biztosít, mint a virtuális gépek vagy dedikált szerverek.

Ezután eljutunk az ügyfélszolgálat témájához, vagy, amint azt korábban már hívtam, a „kéz-kesztyű” tényezőhöz. Például, amikor feliratkozik egy vállalati tárhelybeállításra, gyakran kap egy a személyes számlavezető ki a feladata, hogy segítsen neked a platformon gördülni, és ki gyakran a kapcsolattartó pontja haladva. Alapvetően a vállalati szintű tárhely a nyújtásról szól testreszabások ügyfelenként.

Ennek érdekében ezek a platformok általában hozzáférést biztosítanak Önhöz külön ‘dev’, ‘test’ és ‘live’ környezetek, amelyek kulcsfontosságúak a fejlett fejlesztési munkafolyamatokhoz. Egy másik fontos szempont, hogy ezeknek a környezeteknek mindegyikének ugyanazzal az architektúrával kell rendelkeznie, különben problémákba ütközhet a „teszt” eredményeinek az „élő” webhelyen történő replikálása során..

Tekintettel a fentiekre, nézzük meg a WordPress vállalati szintű hosting piacának egyes szereplőit:

A WordPress legjobb nyolc legjobb vállalati szintű tárhelyszolgáltatása

Parancsikonok: Pagely | WordPress VIP | Kinsta | Pantheon | Préselhető | Média templom | WP motor | Lendkerék

Pagely

vállalati WordPress tárhely Pagely által

Az Pagely a WordPress ökoszisztéma egyik legismertebb prémium hosting szolgáltatója. Ezek azon kevés házigazdák, amelyek nem kínálnak belépési szintű tervet önmagukban, hanem inkább a fejlettebb beállításokra koncentrálnak, amelyek extra feldolgozási teljesítményt és méretezhetőséget igényelnek. Mint Pagely elismeri magukat, leginkább a B2B piacra táplálkoznak.

A host spektrum vállalati szintű oldalán nagy teljesítményű infrastruktúrát kínálnak, amely az Amazon Web Services (AWS) rendszeren fut..

Az ügyfelek használhatják a Git, SVN, SFTP, vagy olyan szolgáltatásokat, mint a BeanStalk és a DeployHQ, plusz 11 globális adatközpontba telepíthetők, vagy földrajzi replikációt képezhetnek régiókban. Emellett szabadon bocsáthatják munkájukat a fejlesztésre, a rendezésre és a produkcióra is, és ha erre szükségük van, egy poszt-telepítési kód-áttekintő szolgáltatás is elérhető..

Ár & paraméterek

A Pagely a WordPress vállalati sorában két szintet kínál: előre konfigurált terveket és egyedi klasztereket.

oldal tervek

Az olcsóbb, Havonta 2500 dollár terv ad neked korlátlan látogatások, 150 GB lemezterület, 2 TB sávszélesség (CDN tartalmazza), és legfeljebb 400 (!) WordPress telepít.

A havonta kétszer drágább 5000 dolláros terv megszerzéséhez további támogatást nyújt az ElasticSearch / ElasticCache, a termelési / minőségbiztosítási / átmeneti környezetekhez, a több régióból származó feladatátvételi helyreállításhoz, akár öt adatbázis-szolgahoz és a geo-gyorsítótárhoz..

Nincs beállítási díj.

Előnyök
Hátrányok
 • Nagyon figyelemre méltó ügyfelek, ideértve a Visa, Disney, eBay, Virgin Atlantic, Comcast és más cégeket.
 • Korlátlan látogatások; legfeljebb 400 hely megengedett.
 • Több milliárd havi kérelmet képes kezelni.
 • Rugalmas kód telepítés.
 • A telepítés utáni kód áttekintése csak a legdrágább csomagnál érhető el – havonta 20 000 dollár.
 • Nincs telefonos támogatás.

Hivatalos honlapján.

WordPress VIP

WordPress vip

A WordPress VIP a WordPress.com platform vállalati szintű kiadása. Igen, ugyanaz a WordPress.com, amely teljesen ingyenes blogokat kínál Önnek, rendelkezik a piac legdrágább és legbonyolultabb tárhelybeállításaival is..

A VIP platform a magas szintű / nagy forgalmú kiadóknak szól, és további előnyöket és funkciókat kínál számukra, amelyeket másutt nehéz megtalálni..

A WordPress VIP azonban nem olyan, amit csak meg lehet vásárolni. Mindegyik ügyfelet jóvá kell hagyni, mielőtt megkezdené a VIP platformon való munkát.

A WordPress VIP ténylegesen megkülönbözteti a nyújtott támogatás szintjét.

Először is, és ez bizonyos forgatókönyvekben hátrányosnak tekinthető, a kódot manuálisan kell átolvasni egy vállalati szakértőtől, mielőtt telepíthetné. Ide tartoznak a témák, beépülő modulok és minden egyéb kézi szerkesztés.

A források szerint ezek a kódok áttekintése általában tíz és 15 munkanapon belül tarthat. Maga a folyamat ugyanakkor a Git környékén van megtervezve, így a munkafolyamat részévé teheti.

Ez azt is jelenti, hogy előfordulhat, hogy nem tudja használni egyes beépülő modulokat, különösen, ha eléggé homályosak, vagy ha a saját alkotásai. Itt található a jelenleg engedélyezett bővítmények listája.

Ami a WordPress VIP ökoszisztémával való interakciót illeti, a csapat folyamatosan figyeli a webhely forgalmi mintáit, és kezeli a hardver-kiegészítéseket, optimalizálásokat és méretezési algoritmusokat, amelyek szükség esetén hangolják a teljesítményt.

Ár & paraméterek

A WordPress VIP a legdrágább lehetőség a listán az induláshoz. Sőt, van egy a 15 000 USD beállítási díj. Ezt követően legalább havi számlája lesz 5000 $ (legfeljebb 20 000 USD).

Noha ezen a tervnél csak öt webhelyet lehet felépíteni, a jó hír az, hogy minden más korlátlan:

 • korlátlan látogatások havonta,
 • korlátlan lemezterület,
 • korlátlan sávszélesség.

Annak ellenére, hogy a „korlátlan” címke gyakori jelenség az olcsó WordPress tárhely területén (kb. Havonta 3 dollár), a WordPress VIP-vel, valóban nincs korlátozás.

A WordPress VIP 20 plusz adatközpontokat kínál világszerte, egyedi konténeres infrastruktúrát, 24 órás támogatást, óránkénti biztonsági mentéseket redundáns fájltárolóval és automatikus biztonsági javításokkal, valamint egy központi csapatot, amely folyamatosan figyeli a teljesítményt.

A WordPress VIP által kínált infrastruktúra felhő-tárhely-lehetőségek és dedikált szerverek keveréke. A sajátos építészet nem olyan, amit a vállalat sokat hirdet.

Előnyök
Hátrányok
 • Korlátlan mindent, anélkül, hogy külön díjakat vagy túllépési díjakat vonnának maga után.
 • Lenyűgöző ügyfélportfólió, beleértve olyan vállalatokat, mint a Facebook, a Getty Images, a UPS, a Spotify és a Quartz.
 • Bármely terhelést és működési szintet képes kezelni.
 • Kódértékelések, amelyek biztosítják, hogy webhelye hibamentes, biztonságos és optimalizált legyen.
 • A WordPress csúcskategóriás vállalati tárhelyének átmeneti megoldásaként ismert.
 • Megkapja az ismerős WordPress.com sávot az oldal tetején, valamint a kötelező „Powered by WordPress.com VIP” oldalt a láblécben..
 • A kód áttekintése időt vehet igénybe, és lelassíthatja a fejlesztési folyamatot.
 • Korlátozott számú jóváhagyott bővítmény és téma.
 • Csak öt WordPress telepíthet.

Hivatalos honlapján.

Kinsta

kinsta

A Kinsta viszonylag új szereplő a WordPress tárhelypiacon (2013-ban alapított). Ennek ellenére már sikerült megnevezni magukat, a belépő szintű vonzó árképzés és a nagyszerű – tesztelt – átfogó teljesítményük miatt. Ügyfél-portfóliójuk szintén lenyűgöző, olyan cégeket szolgál fel, mint az Ubisoft, a Ricoh, a General Electric, a Workforce és az Intuit.

A Kinsta az Ön igényeitől függően számos tárhely-tervet kínál, ezek közül kettőt a vállalati szintre.

Ár & paraméterek

A polcon kívül a Kinsta rendelkezik a legolcsóbb vállalati szintű WordPress tárhely ezen a listán. Négy lehetőség áll rendelkezésre:

 • 1. vállalkozás: Havonta 600 USD, 60 WordPress telepít, akár 1 millió látogatás, 100 GB lemezterület, korlátlan sávszélesség.
 • 2. vállalkozás: 900 dollár havonta, 80 telepítés, 1,5 millió látogatás, 150 GB lemezterület.
 • 3. vállalkozás: havonta 1200 USD, 120 telepítés, 2 millió látogatás, 200 GB lemezterület.
 • 4. vállalkozás: 1500 dollár havonta, 150 telepítés, 3 millió látogatás, 250 GB lemezterület.

A motorháztető alatt a Kinsta fut a Google Cloud Platformon, és a 21 adatközpont hely közül választhat.

Emellett automatikus méretezhetőséget, több régióban történő telepítést és az általuk korszerű biztonságnak nevezhető oldalakat (a webhelyeket percenként figyeljük az üzemidőre, a DDoS támadásokra és a rosszindulatú kódokra). Ezen felül tesztelhet pluginokat, témákat és más kódot egy kattintással történő átmeneti környezetekkel.

Végül, de nem utolsósorban, számos kiegészítő közül választhat, például Cloudflare Railgun, Elasticsearch, Redis, extra biztonsági mentések, méretezési látogatások és CDN képességek.

Előnyök
Hátrányok
 • Valódi 24/7 támogatás gyors válaszidővel.
 • Vonzó ár és jó szerver paraméterek.
 • Öt ingyenes „fehér kesztyű” migrációt tartalmaz – telepítési díj nincs.
 • Kiváló teljesítmény független tesztek szerint.
 • Még mindig foglalkoznia kell a túlzott költségekkel.

Hivatalos honlapján.

Panteon

panteon

A Pantheon 2010 óta működik ezen a piacon, és ebben az időben lenyűgöző ügyfélportfóliót építettek ki, ideértve az olyan vállalatokat, mint az Nvidia, az IBM, a Cisco, a Boston Herald, a Dell és még sokan mások..

Vállalati szintű megoldásaik állítják be, hogy ott vannak a leggyorsabb és legszélesebb skálájú hosting beállítások. Ennek oka az a tény, hogy a Pantheon multi-bérlős platform-as-a-szolgáltatás, és az összes ügyfélhely ugyanazon a platformon működik a Google Cloud Platformon keresztül (forgalomtól függetlenül)..

Ár & paraméterek

Noha az eladási oldal szerint a Pantheon vállalati tárhelyet szerezhet Évente 10 000 dollár, ezt a számot nehéz elérni, ha az árkalkulátort használja. Látni fogja, hogy az árcédulát gyorsan növekszik, mivel több kiszolgálóerőt igényel.

Minden vállalati terv megadja neked korlátlan látogatások és sávszélesség, 33 WordPress telepít vagy több, és 100 GB plusz lemezterület.

A Pantheon egyik fő erőssége a „dev”, a „test” és az „élő” környezet, valamint a felépítésük módja. Mindegyikét verzióvezérlés köti össze, és lehetővé teszi a közvetlen fejlesztést is. Mindegyik környezetnek ugyanazok az architektúrák és teljesítményjellemzők vannak, amelyek hatalmasak a pontos tesztek elvégzéséhez és annak biztosításához, hogy bármilyen kód, amelyet el akar adni, az élőben ugyanúgy viselkedjen, mint a „teszt” vagy a „dev” ‘.

Emellett a beállítások biztonságát is kezelheti úgy, hogy ellenőrzi a csapatok hozzáférését és eldönti, ki engedi az élő alkalmazást. Ez csak egy példa arra, amit a Pantheon a csapatok számára készített profi fejlesztőeszközökben kínál.

Végül, de nem utolsósorban, a Pantheon nemcsak a WordPress webhelyeket, hanem a Drupal szolgáltatásokat is szolgálja. Valójában először azokat a magas szintű Drupal telepítések kielégítésére hozták létre.

Előnyök
Hátrányok
 • Nincsenek túllépési és beállítási díjak.
 • Nagyszerű “dev”, “teszt”, “élő” környezet.
 • Pro dev eszközök a csapatmunkához.
 • Az árak meredekedhetnek az igények növekedésével.

Hivatalos honlapján.

préselhetô

préselhetô

A Pressable egy WordPress-specifikus hosting cég, amelyet 2010-ben alapítottak a texasi San Antonio-ban. Büszkék lehetünk arra, hogy platformjuk biztonságos, méretezhető és kiváló teljesítményt nyújt.

A spektrum vállalati szintű végén (mivel ezeknek szintén vannak belépő szintű beállításai) hostolási terveik teljes mértékben testreszabhatók, lehetővé téve minden ügyfél számára, hogy igényeitől függően saját hosting megoldást készítsen..

Ár & paraméterek

A Pressable vállalati szintű tervei a következő időpontban indulnak: Havonta 750 dollár, amelyért kaphat akár 5 millió látogatás havonta, korlátlan lemezterület és sávszélesség mellett. Indíthat akár 100 WordPress telepít, is.

Az Pressable dicsekedhet fizikai hardveres elválasztásukról és bebörtönzött felhasználói környezetről, amelyek újabb biztonsági réteget adnak hozzá.

Minden ügyfélhez hozzá van rendelve számlavezető, aki segít nekik a szükséges beállítások felépítésében, és mindent összehangol.

Előnyök
Hátrányok
 • Jó ár-szerver teljesítmény-arány.
 • Fiókkezelő minden fiókhoz.
 • Saját adatközpontjaikat használják, ha ezt kedveli.
 • Mégis egy viszonylag kicsi társaság a listán szereplő többi társasághoz képest. Ennek azonban soknak nem kell tényleges hibának lennie.

Hivatalos honlapján.

Média templom

Mediatemple

A Media Temple, bár bármely szabvány szerint ismert hosting cég, viszonylag új szereplő a WordPress vállalati szintű tárhelyén. Eddig leginkább a klasszikus tárhely-kínálatukról ismertek, beleértve a megosztott tárhelyet, a VPS-t és a WordPress kezelt tárhelyét..

Az újonnan elindított vállalati szintjük az Amazon AWS platformjára épül, és elsősorban a nyugalmat nyújtja a felhasználók számára..

Ár & paraméterek

A Media Temple ügyesen üljön a WordPress vállalati szintű középkategóriájába, a Havonta 2500 dollár.

Ehhez építhetsz akár öt webhelyen kap 1 TB felhőtárolót és 1,5 TB sávszélességet korlátlan látogatások mellett. A beállítást 10 EC2 példányra méretezheti, és támogatást kap az Amazon RDS adatbázisához.

Minden vállalati beállítás a dedikált számlavezető akik segítenek bármilyen probléma megoldásában, és proaktív módon együttműködnek a felhasználókkal. Ez a Media Temple (mt) One ajánlatának része. Az a gondolat, hogy mindig hívj egy számot, a másik végén mindig ugyanazzal a személlyel.

Ezen kívül az összes telepítést a Media Temple CloudTech csapata is folyamatosan kezeli.

Előnyök
Hátrányok
 • (mt) Egy bele.
 • Korlátlan látogatások.
 • Csak öt WordPress telepíthet.

Hivatalos honlapján.

WP motor

wpengine

A WP Engine egyike azoknak a vállalatoknak, amelyekbe biztosan nem kell megismerkednem. Az évek során bebizonyították, hogy a legnépszerűbb cégek közé tartoznak, amelyek bármilyen méretű WordPress-webhelyekre optimalizált terveket kínálnak. Jelenleg ezek az egyik legfontosabb go-to platform, amikor a WordPress tárhelyről van szó.

Nem meglepő, hogy a WP Engine sok mindent kínál vállalkozás szintű szintjén.

Ár & paraméterek

A rendelkezésre álló árpontok nem valami olyan, amelyet a WP Engine hirdet a webhelyén, és őszintén szólva, ezt nehéz megszerezni tőlük még csevegés közben is..

A nap végén a vállalkozás szintje kezdődik Havonta 600 dollár, egész havi 40 000 dollárig megy.

Infrastruktúrájuk a GCP-n és az AWS-en működik (az ügyfél igényeitől függően), és egy dedikált fürtözött környezet redundáns adatközpontokkal, többzónás rendelkezésre állással és terheléselosztással.

Minden ügyfél kap egy dedikált számlavezető akik segítenek a beépítésnél és a folyamatos számlaszolgáltatásnál.

Számíthat arra, hogy kezelni tudja ezt a vállalati tervet akár 5 millió látogatás havonta, 400 GB – 1 TB szabad lemezterületet és korlátlan sávszélességet biztosít. Lehet, hogy akár 100 WordPress telepít.

Előnyök
Hátrányok
 • Nagy, díjnyertes támogató csapat, rövid válaszidővel. Korlátlan mértékű eszkalációval együtt.
 • Dedikált fiókkezelő.
 • 24 órás telefonos támogatás.
 • Az AWS-re és a GCP-re épül, az ügyféltől függően.
 • Nem egyértelmű árképzés (ideértve például a túllépéseket is).

Hivatalos honlapján.

Lendkerék

lendkerék

A lendkerék, bár a WordPress hosting világában jól ismert vállalat, új szereplő a vállalati szintű hostingban. A legmagasabb szintüket Flywheel Blue-nak hívják, és ígérete szerint mindent megtesz, amit vállalati szintű platformtól elvárhat..

A lendkerék büszke arra, hogy ügyfelei számára erőteljes (mégis könnyen kezelhető) fejlesztőeszközöket biztosít, és hozzáférést biztosít valódi emberekhez – szakértőkhöz -, akik valódi segítséget tudnak nyújtani..

A Flywheelnek sikerült meglehetősen lenyűgöző ügyfél-portfóliót összeállítania, ideértve a Forbes, a Lenovo, a Michigan University és a The Washington Post cégeket..

Ár & paraméterek

A lendkerék kék indul Havonta 2500 dollár, és a GCP-re és az AWS-re épülő beállítási lehetőségeket nyújt (igényeitől függően).

Ezt a beállítást kezelni kell akár 1 millió látogatás havonta, ad neked 50 GB lemezterület és 5 TB sávszélesség. Csak akkor lehet egy WordPress példány fut rajta.

A tárhelybeállítás egy automatikus méretezési WordPress-fürt redundáns és beépített automatikus feladatátvételi funkcióval. Minden ügyfél megkapja dedikált számlavezetés, negyedéves jelentéskártyák (rendelkezésre álló összefoglalók, biztonsági mentési információk, a hackelési kísérletek megállítva és így tovább), és automatikus, helyszíni biztonsági mentések.

Az ügyfélszolgálat minőségét szintén külön kell megemlíteni. Minden felhasználó kap egy egyedi, egyedi támogatási e-mail címet, és minden beküldött jegy egyenesen a sor elejére kerül.

Előnyök
Hátrányok
 • Az AWS-re és a GCP-re épül, az ügyféltől függően.
 • A lendkerék egyedi fiókja irányítópultja egyszerűsíti a weboldal kezelését.
 • Azonnali forgalom skálázás, ha szükséges.
 • Kicsit drága, ha egynél több webhelyet szeretne futtatni.

Hivatalos honlapján.

A vállalati szintű WordPress melyikét választja?

A nap végén nem teljesen tisztességes azt mondani, hogy az A társaság jobb, mint a B társaság, mert mondjuk, nagyobb sávszélességet kínálnak. Vagy hogy több WordPress-telepítést szerezzen, és így tovább.

Végül is vállalkozás szintű WordPress tárhelyről beszélünk, amelyről itt beszélünk, és a listán szereplő összes terv nagymértékben testreszabható, és mindegyik cég hajlandó beállítani a dolgokat pontosan az Ön igényeinek megfelelően..

A fenti lista megadja az alapját a saját kutatásának megkezdéséhez, és jó áttekintést nyújt arról, hogy mire számíthat minden platformon. Ezzel szűkítheti a listát három-öt vállalkozásra, és elkezdi őket külön-külön megkeresni, tudatván velük igényeit és költségvetését, amíg nem száll le az egyikre, amely a legjobb ajánlatot nyújtja Önnek..

Teljesítmény szempontjából mind ugyanabban a gördülőparkban vannak. Mint láthatja, ezen platformok szinte mindegyike az Amazon vagy a Google Cloud Platform szerverein található. Tehát mire valójában az ügyfélszolgálat, az ár / csomag arány és a gazda által biztosított fejlesztői eszközök.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me