Alexa Rank – Wat is het? En is het belangrijk?

WordPress aanbiedingen


Mensen houden ervan om cijfers op dingen te plakken – meestal wanneer ze worden vergeleken en vergeleken met dingen die vergelijkbaar zijn – en websites vormen hierop geen uitzondering. Immers, welke webmaster zou zijn of haar website niet willen vergelijken en contrasteren met die van een concurrent?

Een van de meest bekende statistieken waarmee mensen precies dit kunnen doen, is de beruchte Alexa Rank.

Waarom berucht?

Welnu, veel mensen vertrouwen het niet als een nauwkeurige indicator van wat het zou moeten meten.

Namelijk: ‘Hoe een website het doet in vergelijking met alle andere sites op internet in de afgelopen drie maanden’ (rechtstreeks geciteerd uit de officiële website van Alexa). Dit is op zichzelf een beetje een dubieuze definitie. Ik bedoel, ‘Hoe een website het doet…’ Wat betekent dat?

Goed, genoeg van een intro, laten we erin blijven steken.

Een beetje geschiedenis

Alexa, opgericht in 1996, is een in Californië gevestigde dochteronderneming van Amazon.com (overgenomen door Amazon in 1999) en is gespecialiseerd in het verstrekken van commerciële webverkeersgegevens die zijn verzameld via verschillende werkbalken en webbrowser-extensies.

Internet Wayback Machine

Enkele van de meest opvallende eerdere activiteiten van Alexa omvatten het leveren van een database die als basis diende voor het maken van de Wayback Machine en het creëren van verschillende zoekfaciliteiten (nu grotendeels stopgezet).

De functie waar het waarschijnlijk het meest bekend om is, is natuurlijk ‘Alexa Rank’ – een statistiek die websites rangschikt in volgorde van populariteit, of beter gezegd, hoe goed ze het de afgelopen drie maanden hebben gedaan.

Opmerking: bekijk dit eerdere bericht van ons voor meer informatie over de geschiedenis van Alexa Rank.

Hoe wordt een Alexa Rank gemeten?

Volgens de pagina Onze gegevens van de officiële Alexa-website wordt de rang berekend met behulp van een ‘combinatie’ van de geschatte gemiddelde dagelijkse unieke bezoekers aan de site en het geschatte aantal paginaweergaven op de site in de afgelopen drie maanden. De site met de hoogste combinatie van unieke bezoekers en paginaweergaven staat op nummer 1.

Alexa Toolbar

De gegevens worden verzameld van een subset van internetgebruikers met behulp van een van de 25.000 browserextensies voor Google Chrome, Firefox en / of Internet Explorer. Een algoritme ‘corrigeert’ vervolgens voor verschillende mogelijke vooroordelen en probeert bezoekers te compenseren die mogelijk niet in het meetpaneel van Alexa zitten (een factor die het niet altijd heeft geprobeerd te accommoderen) en normaliseert de gegevens op basis van de geografische locatie van bezoekers.

Alexa verwijst naar de gegevens die zijn opgehaald uit browsers als ‘Global Traffic Panel’, en haalt op deze manier gegevens op van miljoenen internetgebruikers. Alexa haalt echter ook gegevens rechtstreeks van derden om de nauwkeurigheid van de tracking te verbeteren.

Er moet ook worden opgemerkt dat Alexa geen afzonderlijke ranglijst biedt voor subdomeinen en subpagina’s. Het maakt een uitzondering op deze regel voor grote blognetwerken, zoals WordPress.com.

Hoe kan ik de Alexa Rank van een website bekijken?

Dit deel is tenminste eenvoudig: ga gewoon naar de officiële Alexa-website, typ uw volledige domeinnaam in en druk op Return!

Alexa Website-analyse

Alexa noemt dit rapport ‘Website Traffic Analysis’.

Het rapport geeft interessante statistieken weer, zoals het bouncepercentage, dagelijkse paginaweergaven per bezoeker, dagelijkse tijd op de site en het percentage bezoeken via zoekopdrachten. Het benadrukt ook verschillende demografische gegevens, een lijst met sites die linken en zelfs paginasnelheid / laadtijden (die allemaal waarschijnlijk met een snufje zout moeten worden ingenomen).

De Alexa Toolbar

Je kunt ook de Alexa Rank van elke website die je bezoekt bekijken door de Alexa Toolbar in je browser te installeren.

Naast de wereldwijde Alexa Rank, benadrukt het ook de USA Alexa Rank voor de website, het aantal links naar websites, de tijd die nodig is om de pagina te laden, vergelijkbare websites en links naar het volledige rapport en het Wayback Machine-archief voor de website.

Wat betekent de Alexa Rank??

De algemene consensus lijkt door de meesten (zeker niet alle) met tegenzin te worden erkend dat er inderdaad een ruwe correlatie lijkt te zijn (schijnbaar met VEEL afgelegen gegevenspunten), tussen de Alexa Rank van een site en het verkeer voor gevestigde websites die ontvangen boven een bepaald verkeersniveau.

Alexa Rank van WordPress.com

In het artikel ‘Hoe worden Alexa’s verkeersrangschikkingen bepaald ?,’ merkt Alexa op dat het niet genoeg gegevens van zijn bronnen ontvangt om rankings boven de 100.000 statistisch betekenisvol te maken. Het merkt ook op dat hoe dichter een site bij # 1 komt, hoe betrouwbaarder zijn rang.

Elke website met een hogere rang dan dit 100.000 waypoint kan bijna volledig worden genegeerd, omdat het cijfer niet betrouwbaar is.

Is het classificatiesysteem van Alex betrouwbaar??

Het lijkt erop dat veel mensen die toegang hebben tot betrouwbare webanalysegegevens, zoals Google Analytics natuurlijk), vaak melding maken van het zien van trends en statistieken op het gebied van webverkeer die volledig afwijken van de bijbehorende Alexa Rank voor elke site.

Een snelle Google-zoekopdracht naar ‘Is Alexa Rank Accurate?’ Geeft aan dat veel website-eigenaren Alexa’s classificatiesysteem niet vertrouwen.

Hoewel, in alle eerlijkheid, veel van deze rapporten verwijzen naar websites met hoge Alexa Ranks die de 100.000 overschrijden.

De kern van het probleem lijkt echter twee problemen te hebben:

  1. Alexa kan zijn gegevens niet van iedereen verzamelen (het heeft duidelijk geen toegang tot ieders browse-gewoonten) en kan alleen gegevens verzamelen van een subset van een paar miljoen gebruikers via bepaalde browserextensies. Een beetje gezond verstand suggereert dat dit vrijwel zeker de gegevens vanaf het begin scheef zal trekken, aangezien de gemiddelde gebruiker waarschijnlijk niet dergelijke browserextensies heeft geïnstalleerd.
  2. In plaats van dergelijke zorgen direct aan te pakken en volledig open te zijn over hoe precies dit specifieke probleem wordt verantwoord, en precies te laten zien hoe de onderliggende gegevens worden verzameld en gebruikt om de rang te berekenen, lijkt Alexa minder dan 100% transparant te zijn over deze kwestie, simpelweg stellen dat Alexa Rank ‘wordt berekend met behulp van een combinatie van de geschatte gemiddelde dagelijkse unieke bezoekers aan de site en het geschatte aantal paginaweergaven op de site over de afgelopen drie maanden’.

Hmmmm ….

Zijn Alexa Ranks belangrijk?

Voor de meeste site-eigenaren is het belangrijk om te weten hoe hun website het doet ten opzichte van de concurrentie. Bij het beoordelen van uw eigen website zou ik echter adviseren om gewoon bij de gegevens van Google Analytics te blijven, omdat deze betrouwbaarder is.

Geef geen betekenisvolle betekenis aan de Alexa Rank van uw site.

Als je echter naar concurrerende sites kijkt, neem dan zeker een kijkje in hun Alexa Rank voor een zeer ruw idee van hoe populair hun website is ten opzichte van die van jou. In het volledige rapport voor websiteverkeeranalyse laat Alexa zien hoe uw publiek overlapt met concurrenten door de zoekwoorden op beide websites te onderzoeken en naar de demografische doelgroepen te kijken. Zo kunt u zien hoe nauw uw bezoekers verwant zijn.

Houd er rekening mee dat Alexa Rank slechts een ruwe handleiding is over hoe websites ten opzichte van elkaar scoren. Daarom is het mogelijk dat uw Alexa Rank daalt, ondanks dat uw website duizenden nieuwe dagelijkse bezoekers krijgt. Bovendien, als de Alexa Rank van uw website hoger is dan 100.000, is het waarschijnlijk het beste om geen significante betekenis toe te kennen aan het vergelijken van Alexa Ranks.

Conclusie

Ik hoop persoonlijk dat Alexa blijft werken aan het echt op peil krijgen van deze specifieke maatstaf, want het zou zeker leuk zijn om een ​​nummer op elke website te plakken waarmee we ze allemaal met een behoorlijke nauwkeurigheid kunnen vergelijken en contrasteren.

Alexa heeft de afgelopen tien jaar veel werk verricht om de nauwkeurigheid van zijn classificatiesysteem te verbeteren door gegevens te verzamelen van miljoenen extra gebruikers, maar het lijkt erop dat het nog een lange weg te gaan heeft om het vertrouwen van de industrie te herwinnen.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me