Alexa Rank – Какво е това? И важно ли е?

Сделки с WordPress


Хората обичат да залепват числа върху нещата – обикновено когато ги сравняват и сравняват с подобни неща – и уебсайтовете не правят изключение. В крайна сметка това, което уеб администраторът не би искал да сравнява и сравнява своя уебсайт с този на конкурент?

Една от най-известните показатели, която има за цел да позволи на хората да правят точно това, е скандалната Alexa Rank.

Защо скандален?

Е, много хора не му вярват като точен показател за това, което трябва да бъде мярка.

А именно „Как се прави уебсайт по отношение на всички други сайтове в мрежата през последните три месеца“ (цитиран директно от официалния уебсайт на Alexa). Това само по себе си е малко съмнително определение. Искам да кажа „Как се прави уебсайт…“ Какво означава това?

Точно така, достатъчно за интро, нека се забием в.

Малка история

Основана през 1996 г., Alexa е дъщерна компания, базирана в Калифорния на Amazon.com (придобита от Amazon през 1999 г.), която е специализирана в предоставянето на данни за търговски уеб трафик, събрани чрез различни ленти с инструменти и разширения на уеб браузъра.

Интернет Wayback машина

Някои от най-забележителните предишни дейности на Alexa включват предоставяне на база данни, която послужи като основа за създаването на Wayback Machine и създаването на различни съоръжения за търсене (сега до голяма степен преустановени).

Функцията, която вероятно е най-известна, е, разбира се, „Alexa Rank“ – показател, който класира уебсайтовете по популярност, или по-скоро колко добре се справят през предходните три месеца.

Забележка: За повече информация относно историята на Alexa Rank, вижте тази по-ранна публикация.

Как се измерва Alexa Rank?

Според официалната страница на нашия сайт Alexa, нашата класация се изчислява, като се използва „комбинация“ от среднодневните уникални посетители на сайта и прогнозния брой показвания на страници на сайта през последните три месеца. Сайтът с най-висока комбинация от уникални посетители и показвания на страници е класиран като # 1.

Alexa Toolbar

Данните се събират от подгрупа от интернет потребители, използвайки едно от 25 000 разширения на браузъра за Google Chrome, Firefox и / или Internet Explorer. След това алгоритъм „коригира“ различни потенциални пристрастия и се опитва да компенсира посетителите, които може да не са в измервателния панел на Алекса (фактор, който не винаги се е опитвал да приеме) и нормализира данните въз основа на географското местоположение на посетителите.

Alexa обозначава данните, получени от браузърите, като „панел за глобален трафик“, като по този начин изтегля данни от милиони интернет потребители. Alexa обаче също така източници на данни директно от трети страни, за да подобри точността на проследяването.

Трябва също да се отбележи, че Alexa не предоставя отделни класирания за поддомейни и подстраници. Това прави изключение от това правило за големи блогови мрежи, като WordPress.com.

Как мога да видя Alexa класация на уебсайт?

Поне тази част е проста: Просто отидете на официалния уебсайт на Alexa, въведете пълното си име на домейн и натиснете връщане!

Анализ на уебсайтове на Alexa

Alexa нарича този доклад като „Анализ на трафика на уебсайтове“.

Отчетът показва интересни показатели като честота на отпадане, дневни преглеждания на страници на посетител, дневно време на сайта и процент на посещенията от търсенето. Освен това той подчертава различни демографски данни, списък на сайтове, които свързват и дори пъти за скорост / зареждане на страниците (които вероятно трябва да се вземат с щипка сол).

Alexa Toolbar

Можете също да видите Alexa Rank на всеки уебсайт, който посещавате, като инсталирате лентата с инструменти Alexa в браузъра си.

В допълнение към глобалната Alexa Rank, тя също така подчертава USA Alexa Rank за уебсайта, броя на уебсайтовете, които свързват, времето, необходимо за зареждане на страницата, подобни уебсайтове и връзки към пълния отчет и архива на Wayback Machine за уебсайтът.

Какво означава Alexa Rank?

Общият консенсус изглежда е неохотно признание от повечето (със сигурност не всички), че наистина изглежда груба корелация (на пръв поглед с МНОГО външни точки от данни), между Alexa Rank на сайта и трафик за добре утвърдени уебсайтове, които получават над и над определено ниво на трафик.

Alexa ранг на WordPress.com

В статията „Как се определят класирането на трафика на Alexa?“, Alexa отбелязва, че не получава достатъчно данни от своите източници, за да направи класирането над 100 000 статистически значимо. Той също така отбелязва, че колкото по-близо един сайт стига до №1, толкова по-надежден е неговият ранг.

Всеки уебсайт с ранг, по-висок от тази 100 000 пътни точки, може почти да бъде игнориран, тъй като цифрата не е надеждна.

Надеждна ли е системата за класиране на Алекс?

Изглежда, че много хора, които имат достъп до надеждни данни за уеб анализи, като Google Analytics разбира се), често съобщават, че виждат тенденциите и статистическите данни за уеб трафика, които изглежда са напълно в съответствие със съответния Alexa Rank за всеки сайт.

Бързо търсене в Google за „Точна ли е Alexa Rank?“ Ще покаже, че много собственици на уебсайтове не се доверяват на системата за класиране на Alexa.

Въпреки че, честно казано, много от тези доклади се позовават на уебсайтове с високи Alexa Ranks, които надхвърлят марката от 100 000.

В основата на проблема обаче изглежда два въпроса:

  1. Alexa не може да събере данните си от всички (очевидно няма достъп до навиците на сърфиране при всички) и може да събира данни само от подмножество от няколко милиона потребители чрез определени разширения на браузъра. Малко здрав разум предполага, че това почти сигурно ще изкриви данните направо от първа стъпка, тъй като средностатистическият потребител вероятно не е инсталирал такива разширения на браузъра.
  2. Вместо да се занимава с подобни проблеми и да бъде напълно отворен за това как точно се отчита този конкретен проблем и да покаже как точно се събират основните данни и се използват за изчисляване на ранга, Алекса изглежда е по-малко от 100% прозрачна по въпроса, просто заявявайки, че Alexa Rank „се изчислява, като се използва комбинация от прогнозния среден дневен брой уникални посетители на сайта и прогнозния брой показвания на страници на сайта през последните три месеца“.

Хмммм ….

Важни ли са Alexa Ranks?

За повечето собственици на сайтове е важно да знаете как се справя уебсайтът им срещу конкуренцията. Въпреки това, когато оценявате собствения си уебсайт, моят съвет би бил просто да се придържате към данните от Google Analytics, тъй като ще бъдат по-надеждни.

Не приписвайте значимо значение на Alexa Rank на вашия сайт.

Когато разглеждате конкурентни сайтове, обаче, по всякакъв начин погледнете бързо техния Alexa Rank за много груба представа за това колко популярен е уебсайтът ви в сравнение с вашия. В пълния отчет за анализ на трафика на уебсайтове, Alexa ви показва как аудиторията ви се припокрива с конкурентите, като изследва ключовите думи в двата уебсайта и разглежда демографските данни на аудиторията. Това ще ви помогне да видите колко са тясно свързани вашите посетители.

Моля, не забравяйте, че Alexa Rank е само грубо ръководство за това как уебсайтовете се класират по отношение един на друг. Затова е възможно Alexa Rank да намалее, въпреки че уебсайтът Ви набира хиляди нови посетители ежедневно. Освен това, ако Alexa Rank на вашия уебсайт е над знака от 100 000, най-вероятно е най-добре да не приписвате никакво значимо значение за сравняването на Alexa Ranks изобщо.

заключение

Аз лично се надявам, че Alexa продължава да работи за постигането на този конкретен показател, за да се надраска, защото със сигурност би било хубаво да залепим номер на всеки уебсайт, който ще ни позволи да ги сравним и сравним с прилично ниво на точност.

През последните десет години Алекса свърши много работа за повишаване на точността на своята система за класиране чрез събиране на данни от милиони допълнителни потребители, но изглежда, че все още има дълъг път, за да възвърне вярата в бранша..

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me