Google XML Sitemaps vs Yoast SEO – Сравнено

Сделки с WordPress


Sitemap помагат на търсачките да обхождат ефективно уебсайтовете ви, като им показват списък на URL адресите на вашия уебсайт.

Онлайн инструменти, като XML-Sitemaps.com, могат да бъдат използвани за създаване на карта на сайта за вашия уебсайт. Ако обаче вашият уебсайт е създаден с помощта на WordPress, можете да помислите дали да използвате вместо това карта приставка.

Двата най-популярни WordPress приставки за създаване на Sitemap са Google XML Sitemap и Yoast SEO.

В тази статия бих искал да ви покажа как сравняват тези две Sitemap решения.

Какво представляват Sitemaps?

Протоколът за Sitemaps е създаден, за да позволи на собствениците на уебсайтове да кажат на търсачките кои URL адреси искат да обхождат и индексират.

Карта на сайта е XML файл, който показва списък на URL адреси на вашия уебсайт и можете да изгладите този списък, за да посочите точно кои страници искате да бъдат изброени в търсачките.

Протоколът беше обявен от Google през юни 2005 г., а по-късно бе подкрепен от Yahoo! и Microsoft. Други търсачки, като Ask, го приеха по-късно.

Sitemaps работят заедно с файла Robots.txt, но, докато протоколът Robots.txt обикновено се използва за съвет какви URL адреси да изключите, протоколът за Sitemaps се използва за съвет какви URL адреси да включите. Можете обаче да посочите местоположението на вашата карта на сайта в Robots.txt.

Картата на сайта обикновено се съхраняват в основната директория на уебсайта ви на адрес www.yoursite.com/sitemap.xml. Търсачките ще ги търсят, но можете и да ги изпратите ръчно.

Можете да изпратите своята карта на сайта в Google Search Console и в Bing в Bing Инструменти за уеб администратори. Това ви помага да гарантирате, че търсачките четат правилно вашите Sitemap-и.

Файлът на сайта

XML файлът на сайта е конструиран с помощта на редица XML тагове.

Някои от тези маркери, като URL и sitemapindex, са задължителни. Други маркери не са задължителни – но те могат да бъдат полезни. Например, маркерът changefreq съветва търсачките колко често може да се променя дадена страница, а маркерът за приоритет ви позволява да заявите колко важни са те.

Вижте Sitemaps.org и страницата на Sitemaps Wikipedia за подробни обяснения за какво е предназначен всеки XML маркер. Тези страници също имат примери за сайтове.

Примерен XML файл

За щастие, не е нужно да сте експерт по XML език, за да създадете карта на сайта, защото Google XML Sitemap и Yoast SEO правят всичко за вас.

Google XML Sitemap

Разработен от Арн Брачхолд, Google (XML) Генератор на Sitemap за Google за WordPress е универсално решение, което ви дава пълен контрол върху това кои от вашите уеб страници се обхождат.

След като изтеглите приставката и я активирате на уебсайта си, ще видите нова страница „XML-Sitemap“, посочена в главното меню за настройки на WordPress.

Google XML Sitemap изброява всички настройки на тази страница. Както ще видите, има много опции, които можете да коригирате, но настройките „извън кутията“ трябва да са достатъчни за повечето хора.

Конфигурация на уеб сървъра
В секцията с основни опции има опции за пингване на Google и Bing, когато вашата карта на сайта се актуализира. Можете също така автоматично да добавите URL карта на сайта към файла си Robots.txt.

Тази област също така изброява разширени опции като увеличаване на лимита на PHP памет.

Основни опции

Google XML Sitemap автоматично включва всички публикувани URL адреси от вашия уебсайт WordPress. Въпреки това, плъгинът поддържа включването на страници, създадени извън WordPress.

Всичко, което трябва да направите, е да добавите URL адреса, неговия приоритет, колко често се променя страницата и датата на последната й промяна.

Допълнителни страници

Публикациите са с приоритет според броя на коментарите, които имат. Това може да бъде променено до коментар средно или можете да деактивирате автоматично изчисление на приоритета.

Приоритет за пост

В секцията със съдържание на Sitemap можете да определите какво съдържание на вашия уебсайт е включено във вашата карта на сайта.

По подразбиране Google XML Sitemap ще включва вашата начална страница, публикации в блогове, статични страници, категории и архиви. Можете също така да включвате авторски страници и страници с маркери.

Съдържание на сайта

Категориите за публикации в блогове могат да бъдат изключени от вашата карта на сайта. Можете също да изключите конкретни публикации и страници, като въведете техния идентификационен номер.

Изключени елементи

Разделът за смяна на честотите ви позволява да съветвате търсещите машини за това колко често се актуализира съдържанието на вашия уебсайт, а също така можете да промените честотата на обхождане за всяка част от вашия уебсайт.

Наличните стойности са: Винаги, почасово, ежедневно, седмично, месечно, годишно и никога.

Началната страница например е конфигурирана по подразбиране всеки ден. Тези настройки по подразбиране трябва да отговарят на повечето собственици на уебсайтове, но блогърите, които публикуват често съдържание, може да искат да коригират някои стойности.

Промяна на честотите

В последния раздел можете да конфигурирате приоритета на съдържанието си. Можете да зададете всяка стойност между 0 и 1 – напр. 0,0, 0,1, 0,2 и т.н..

Приоритети

Google XML Sitemap съхранява индекса на вашата карта на www.yourwebsite.com/sitemap.xml.

Индексът изброява всички под-сайтове за вашия уебсайт – например www.yourwebsite.com/sitemap-archives.xml.

Индексът на XML Sitemap, генериран от Google XML Sitemap

Google XML Sitemaps е гъвкаво решение за карта на сайта, което ви дава пълен контрол върху начина, по който се генерират вашите Sitemap.

Начинаещите не трябва да се плашат от допълнителните настройки, тъй като стойностите по подразбиране са добре за повечето конфигурации на WordPress.

Йоаст SEO

Yoast SEO е един от най-популярните WordPress плъгини в WordPress.org. Плъгинът е безплатен за изтегляне, но ще видите Yoast SEO Premium силно рекламиран в цялата област на настройките на приставката.

След като Yoast SEO се активира, ще видите ново SEO меню в администраторската област на WordPress.

Ако Google XML Sitemap все още е активиран на вашия уебсайт, Yoast SEO ще покаже предупреждение в главното табло, което обяснява, че могат да възникнат проблеми, ако два WordPress плъгини генерират Sitemap.

Двата бутона отдолу ви позволяват или да деактивирате функционалността на Sitemap в Yoast SEO, или да деактивирате приставката за WordPress на Google XML Sitemaps..

Информационното табло на Yoast SEO

В раздела за функции в областта с общи настройки можете да активирате и деактивирате функцията за Sitemap.

Функции и функционалност на Yoast SEO

Щракването върху символа на въпросителен знак ще ви покаже връзка към вашата карта на сайта, която се намира на www.yourwebsite.com/sitemap_index.xml.

Активиране и деактивиране на Sitemap

Yoast SEO ще генерира Sitemap за вашите публикации, страници и категории. Броят на генерираните реални Sitemap ще зависи от броя публикувани URL адреси на вашия уебсайт.

Йоаст SEO Индекс на Sitemap

В раздела Типове съдържание на менюто за настройки на външния вид за търсене ще видите опция „Показване на публикации в резултатите от търсенето“. Подобна настройка е налична за страниците.

Не е ясно, че това са настройки на Sitemap, тъй като няма първоначална препратка към Sitemap. Ако обаче щракнете върху? ще бъдете уведомени, че това ви позволява да изключвате публикации и страници от сайтове за XML.

Типове съдържание на външния вид на търсенето

Публикациите и страниците също могат да бъдат специално включени или изключени от вашата Sitemap.

Ще видите тази опция в раздела за разширени настройки в Yoast SEO под редактора на WordPress.

Разрешаване на търсачките

Yoast SEO ви позволява да персонализирате вашите Sitemap допълнително с помощта на филтри. От гледна точка на използваемостта, това не е удобно за начинаещи.

В базата знания на Yoast SEO ще видите много статии, които обхващат тази тема, включително XML Sitemap в приставката Yoast SEO, Как да персонализирате индекса на Sitemap и да добавите външна карта на сайта към индекс.

Има филтри за ограничаване на броя записи на сайта, добавяне на външни URL адреси към вашата карта на сайта, изключване на типове съдържание, промяна на URL адреси на публикации и други.

Много ми харесва, че Yoast SEO е лесно да се настрои. Всичко, което трябва да направите, е да активирате функцията за Sitemap и след това да проверите дали търсачките следят правилно вашите Sitemap.

Конфигурацията на Sitemap по подразбиране трябва да е добре за повечето собственици на уебсайтове. Ако искате да промените какво включва вашата карта на сайта, ще трябва да работите удобно с PHP код.

Заключителни мисли

Google XML Sitemap и Yoast SEO могат да се използват за автоматично генериране на Sitemap за уебсайтове за вашия уебсайт WordPress.

Yoast SEO е универсален многофункционален SEO WordPress плъгин, който предлага много SEO инструменти и функции, но, от гледна точка на използваемостта, вярвам, че Google XML Sitemaps е най-доброто решение за повечето потребители на WordPress, защото опростява задачата за добавяне външни URL адреси и промяна на честотата и приоритета на съдържанието.

Ако не искате да променяте честотата или приоритета на съдържанието, нито да изключвате страници от своите Sitemap, може да е изкушаващо просто да използвате вградената функционалност на Sitemap на Yoast SEO. Важно е обаче да запомните, че Google XML Sitemap може да създава Sitemap за допълнителни области на вашия уебсайт, като архиви, авторски страници, страници с маркери и други.

Едно нещо, което аз вярвам, че Yoast SEO се справя по-добре, е след изключване.

За да изключите публикации в Google XML Sitemap, трябва да въведете идентификационните номера на публикациите в основната страница с настройки на приставките. За разлика от това Yoast SEO ви позволява да правите това на ниво публикация и страница (под редактора на WordPress публикации). Ето защо, освен ако вече нямате дълъг списък от идентификационни номера на публикации, които сте избрали от електронна таблица, вярвам, че начинът, по който Yoast SEO се справя, е по-практичен на практика.

Google XML Sitemap могат да се използват заедно с Yoast SEO, като просто деактивирате функцията за Sitemap на приставката. Според мен това вероятно ще е най-добрата настройка за повечето хора.

Използван / използващ или (или и двете) от тези приставки? Мисли?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me